- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (60 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (96 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę
Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.
Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.
Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-07-27 06:10
kaszanka mała porcyjka 20 zł :)) (1)
Żeby to jeszcze smakowało.
- 38 8
-
2017-07-27 06:17
Jakby smakowało to byłoby 40 zł.
- 14 4
-
2017-07-27 06:17
Najlepszą kaszankę jadłem.. (11)
W domu. To zabawne jak znowu próbuje naciągać sie ludzi na pieniądze. Kaszanka z wczorajszym pieczywem za 14zl.. Poważnie? Kaszanka to z założenia tanie, smaczne danie. W cale nie wraca do łask restaurstorów- po prostu zwietrzyli interes gdzie coś bardzo taniego można sprzedać za 5-krotność faktycznej ceny. Niedlugo kaszanka skończy jak kawior, który jeszcze pod koniec XIX w. był daniem dla biednych żebraków mieszkających w portowych mieścinach, dopiero gdy car rosji zaczął go wsuwać to świat nagle oszalał, a jego ceny osiągneły absurdalny poziom.. I trwa to do dzisiaj!
- 103 8
-
2017-07-27 06:20
(3)
Tylko skąd teraz wziąć cara? I to takiego, który będzie wsuwał kaszankę.
- 14 1
-
2017-07-27 07:38
jaro i kilku jego pretorian na pewno to wsuwa (2)
- 10 10
-
2017-07-27 12:19
(1)
Od jedzenia takich przysmaków to była inna ekipa.
- 6 3
-
2017-07-27 23:08
he he
celna riposta!
- 1 3
-
2017-07-27 07:16
(2)
Januszu a ty znowu swoje, że najlepiej jest w domu bo najsmaczniej, najpewniej i najtaniej ale do knajpy nie idzie się jedynie po to, żeby się nażreć tylko po to, żeby się oderwać od codzienności i najzwyczajniej odpocząć będąc obsłużonym i za to trzeba zapłacić.
- 10 19
-
2017-07-27 07:27
Szczyt oderwania
A Ty odrywasz się kaszanka hihi
- 10 7
-
2017-07-27 23:10
no tu akurat prawdę napisał
też nie lubię dziadowania ale bardziej wnerwia mnie naciąganie restauratorów.
- 3 1
-
2017-07-27 12:45
Skape Janusze w akcji!
- 3 9
-
2017-07-27 13:51
Dokładnie, podobnie jak sushi, prosta potrawa wymyślona przez żony (2)
japońskich rybaków , w czasach gdzie nie było żywności i było trzeba coś zrobić z pozostałości z ryb , a teraz uchodzi tutaj za luksus :) .
- 14 1
-
2017-07-27 23:19
Sushi w dodatku niesie ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne, a kaszanka leczy anemię i tarczycę, zawiera dużo cynku dobrego na potencję i prostatę , tylko trochę za dużo cholesterolu.
- 2 2
-
2017-07-28 06:24
Są różne legendy w temacie sushi a jedna z nich stanowi, że była to odwrotność czy jak kto woli, dekompozycja posiłków jakie jadali wojownicy japońscy.
Chodziło głównie o to, że jako posiłek mieli ryż, rybę konserwowaną w occie oraz liście chrzanu wasabi jako antidotum na biegunki itp schorzenia. Wystarczyło więc zmienić nieco kolejność tworzenia posiłku i wyszło to co wyszło.- 1 1
-
2017-07-27 06:27
Kaszanka polskim kawiorem :)
- 25 5
-
2017-07-27 07:06
(2)
kaszanka...?
uwielbiam
czesto z moją eteryczną ukochaną ja spozywamy na romantycznych kolacjach- 17 6
-
2017-07-27 07:20
Gratuluję,też tak bym chciał
Moja kaszana to tylko golone zapijaną piwem uważa.
- 4 2
-
2017-07-27 13:38
co miesiąc
- 1 3
-
2017-07-27 07:07
26 zl ?? (1)
ok rozumiem te 14, no do moze 20 ale prawie 3dyszki za kasznake? cyba troszke przegiecie.
Ja rozumiem ze lokal, ze pracownicy, no ale bez przesady- 74 1
-
2017-08-12 12:54
Tylko w Pudlu
To spróbuj w Pudlu. Zmienisz zdanie. Tam jest podawana od lat.
- 0 0
-
2017-07-27 07:07
Po ile będzie autorska pasztetowa:)? (2)
W jaki sposób zostanie podana? Z bitą śmietana? Dużo będzie kleksów?
- 73 3
-
2017-07-27 08:28
(1)
Paprykarz szczeciński po królewsku z autorskimi kanapkami, 30 zł w zwyż
- 30 1
-
2017-07-28 10:05
Otwierany ciupagą ten paprykarz?
Heheszki
- 0 0
-
2017-07-27 07:12
(2)
Mała uwaga. Kaszanka powinna być zrobiona z kaszy gryczanej i mieć w sobie grubo posiekaną wątrobę. Powinna być też dość mocno pieprzna. Kaszanka z Pomorza i np. z łódzkiego to dwie różne kaszanki ze zdecydowanym wskazaniem na tą drugą.
- 24 17
-
2017-07-27 07:27
I prawie bym sie zgodzil (1)
Ale twój wpis o wyższości łódzkiej kaszanki nad pomorska spowodował iż dostajesz minusa.Jak mozna tak walić kaszankę we własne gniazdo.
Zapamiętaj sobie do konca zycia. Nie ma lepszej kaszanki od pomorskiej- 24 6
-
2017-07-27 12:06
ludzie spokojnie, kaszankę można robić na wiele sposobów, dla każdego coś miłego...
- 6 0
-
2017-07-27 07:14
Kaszanka zawinięta w sreberko (6)
a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
Koszt mojej porcji to 3,45 zł- 79 3
-
2017-07-27 09:23
gratis otrzymujesz starego niemca (1)
o imieniu alzheimer. Więcej "sreberka" dawajcie.....
- 7 10
-
2017-07-27 12:32
popieram...
...to sreberko to folia aluminiowa - a wg najnowszych badań aluminium jest dużo gorsze, czyli bardziej niebezpiecznie zdrowotnie niż rtęć. Przemyśl to Facetko
- 5 5
-
2017-07-27 11:11
(2)
Nie można napisać masło i cebula?
- 14 4
-
2017-07-27 14:03
To jest takie pyszne jedzonko (1)
że trzeba użyć zdrobnienia bo inaczej nie pasuje!
- 6 9
-
2017-07-29 00:42
R**gi
- 0 0
-
2017-07-27 12:09
wypieczona kaszanka z grilla z piwem - dobra rzecz
- 6 1
-
2017-07-27 07:52
kaszanka (2)
najlepszą kaszankę jako przystawka jadłam w restauracji Kubicki w Gdansku
- 5 10
-
2017-07-27 14:44
Ooo Kubicki kiedyś...Mmmmm. Ależ to była restauracja. Sztos.
- 2 0
-
2017-07-28 10:35
dwa razy bylem i dwa razy wlosy w jedzeniu i nawet przepraszam nie bylo
- 0 2
-
2017-07-27 07:55
(10)
Jak robicie kaszankę na grillu? Bo mi zawsze wyłazi z flaka, a chciałbym ją dobrze upiec.
- 11 6
-
2017-07-27 07:58
(1)
ja obieram z flaka dodaje szczypiorek i zawijam w folie
- 3 1
-
2017-07-27 12:35
a folia jaka? plastik czy alu?
obie są rakotwórcze. Smacznego
- 3 8
-
2017-07-27 08:02
folia - na spód kaszanki kawałek chleba - kaszanka we flaku - cebula/majeranek - zawinąć i piec (2)
- 5 1
-
2017-07-27 12:36
pyt. jak wyżej (1)
smacznego wielbiciele folii (wszystkich)
- 2 5
-
2017-07-27 14:11
Jajka kiedyś tez były szkodliwe...
- 7 1
-
2017-07-27 08:08
Mnie nie prEszkadza ze wyłazi. To co wyjdzie dodatkowo się przypieka i traktuje to jako ta sama potrawę w innej formie, bardziej przypieczonej.
- 14 1
-
2017-07-27 15:01
Przed grillowaniem musisz jej powiedzieć bu nie wyłaziła. Ot i tajemnica.
- 11 1
-
2017-07-27 23:14
no za długo grillujesz
kaszankę trzeba piec na grillu max. 10-12 minut. Wtedy nie wyłazi z flaka.
- 1 0
-
2017-07-28 15:28
Smaczna (1)
W folię aluminiową podwójną kładziesz kaszankę we flaku a obok ćwiartkę gruszki i szczypik (ilość wyciągnięta trzema palcami) kiszonej kapusty - nie płukanej i nie krojonej. Posypujesz ostrą papryką zawijasz szczelnie i na grill 20 minut. Po otwarciu foli kaszaneczka jest pięknie otwarta z flaczka. Do tego sos bbq.... Niebo w gębie. Kapustka kwaśnia nadaje posmaku a słodka gruszka to tonuje. Polecam.....
- 0 0
-
2017-08-04 21:36
sos bbq? porażka. reszta ok.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.