• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Łukasz Stafiej
27 lipca 2017 (artykuł sprzed 5 lat) 
Opinie (132)
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • kaszanka mała porcyjka 20 zł :))

    Żeby to jeszcze smakowało.

    • 38 8

  • Najlepszą kaszankę jadłem..

    W domu. To zabawne jak znowu próbuje naciągać sie ludzi na pieniądze. Kaszanka z wczorajszym pieczywem za 14zl.. Poważnie? Kaszanka to z założenia tanie, smaczne danie. W cale nie wraca do łask restaurstorów- po prostu zwietrzyli interes gdzie coś bardzo taniego można sprzedać za 5-krotność faktycznej ceny. Niedlugo kaszanka skończy jak kawior, który jeszcze pod koniec XIX w. był daniem dla biednych żebraków mieszkających w portowych mieścinach, dopiero gdy car rosji zaczął go wsuwać to świat nagle oszalał, a jego ceny osiągneły absurdalny poziom.. I trwa to do dzisiaj!

    • 103 8

  • Jakby smakowało to byłoby 40 zł.

    • 14 4

  • Tylko skąd teraz wziąć cara? I to takiego, który będzie wsuwał kaszankę.

    • 14 1

  • Kaszanka polskim kawiorem :)

    • 25 5

  • kaszanka...?
    uwielbiam
    czesto z moją eteryczną ukochaną ja spozywamy na romantycznych kolacjach

    • 17 6

  • 26 zl ??

    ok rozumiem te 14, no do moze 20 ale prawie 3dyszki za kasznake? cyba troszke przegiecie.
    Ja rozumiem ze lokal, ze pracownicy, no ale bez przesady

    • 74 1

  • Po ile będzie autorska pasztetowa:)?

    W jaki sposób zostanie podana? Z bitą śmietana? Dużo będzie kleksów?

    • 73 3

  • Mała uwaga. Kaszanka powinna być zrobiona z kaszy gryczanej i mieć w sobie grubo posiekaną wątrobę. Powinna być też dość mocno pieprzna. Kaszanka z Pomorza i np. z łódzkiego to dwie różne kaszanki ze zdecydowanym wskazaniem na tą drugą.

    • 24 17

  • Kaszanka zawinięta w sreberko

    a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
    Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
    Koszt mojej porcji to 3,45 zł

    • 79 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale