• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Tradycyjny schabowy w Motlavie. Tradycyjny schabowy w Motlavie.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja. Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • I kto chodzi na takie żarcie? (1)

    • 4 3

    • Np. Stoczniowcy wpracy

      • 2 0

  • może skusiłbym się na schaba ale rozum podpowiada że szkoda gotówki no bo za to mozna mieć ponad 1kg dobrego mięsa (1)

    .....za wysokie podatki w PL /niskie płace/ żeby jeść takie rarytasy w barach

    • 27 2

    • I to jest sedno całej sprawy.

      • 4 0

  • Normalnie ceski film. (1)

    Jak można podawać jedzenie na śmierdzących deskach ?
    Sanepid powinien się za to zabrać.
    A kotlet z jednym ziemniakiem i odrobiną kapusty nie jest wart więcej jak 10 złotych.

    • 30 3

    • Na tych deskach roi sie od bakterii, niefajne ze na takim czyms podaja jedzenie.

      • 0 0

  • Mi zawsze smakowal schabowy w KWADRANSIE w Gdyni

    podawany z kapustą. Niby nic nadzwyczajnego, ale jednakże na tyle smaczny ze aż z Gdańska ruszałem pupsko ;)

    • 8 2

  • (2)

    jadłem tych kotletów po Polsce już mnóstwo, jednak w domu jest zawsze najlepszy:). Miłego dnia.

    • 29 1

    • Odlrywcze

      • 0 1

    • U babci lepszy ;)

      • 0 0

  • Pasjonujące.....

    A już za tydzień - Gdzie w 3city zjeść chleb z cukrem ....

    • 31 2

  • Bar Alicja (1)

    Tylko, ze w barze Alicja jest bardzo niemiła Pani która przyjmuje zamówienia, ciągle skwaszona mina, wiecznie niezadowolona, opryskliwie odpowiada,
    krótkie ciemne włosy, niska, nie wiem czy nie sama właścicielka
    nieprzyjemnie składa tam się zamówienia

    • 19 0

    • alicja

      przede wszystkim to w Alicji kiedyś było smacznie, a teraz jest słabo. Byłam, zamówiłam karkówkę i do dziś zastanawiam się po co i jak to zjadłam - twarde i niejadalne! surówki nieświeże...

      • 5 0

  • Najlepsze schabowe robiła moja babcia..

    • 7 0

  • .. (1)

    Schabowy to se mogo janusze jeść. Jak dobrze zjesc to tylko bezglutenowo,bez laktozy,wegansko,Paulo Paleo,bez cukru,bez gmo,bez drożdży...

    • 4 20

    • Bez niczego, najesc sie powietrzem- najzdrowiej

      • 0 0

  • W domu

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane