Wiadomości

Gdzie w Trójmieście zjeść: mule

Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie.
Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

Mule to drugie po krewetkach ulubione owoce morza Polaków. Nic dziwnego, że knajpy serwują je w coraz odważniejszych wcieleniach. Zapraszam na krótki spacer szlakiem muli po Trójmieście. To ostatni tekst z cyklu naszych testów "Gdzie w Trójmieście zjeść" - za tydzień podsumowanie.



Najodważniej w mieście z mulami poczyna sobie Mariusz Pieterwas w swojej autorskiej restauracji Krew i Woda w Gdyni. Omułki zjemy tutaj na kilka sposobów. Specjalnością szefa są podobno te po tajsku, a najbardziej wykwintne - w sosie homarowym. Niestety, podczas mojej wizyty mięsa homara akurat nie było, więc wybrałem mule włoskie. W tej wersji małże zanurzone są w pełnym umami śmietanowym sosie z gorgonzolą i parmezanem. Warto dokładnie wybrać cały sos przy pomocy chleba, nie omijając przy tym ziarenek zielonego pieprzu, które pysznie przełamują serowe smaki. Przystawkowa porcja kosztuje 22 zł, obiadowa - 49 zł.

Mule z boczkiem w Amici.
Mule z boczkiem w Amici. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Małże po włosku, ale w zupełnie innej odsłonie znajdziemy również w sopockiej Amici. Tutaj smak sosu zdominowała spora ilość pokrojonej w kostkę pancetty utopionej w gęstej śmietanowej zawiesinie z cebulką i ziołami. Boczku nigdy za wiele, więc moje kubeczki zostały zdobyte. I nawet niespecjalnie się zdenerwowałem, gdy znalazłem w daniu aż pięć nieotwartych muszli. A - co każdy mulożerca wiedzieć powinien - omułek, który się w czasie duszenia nie otworzył, to zepsuty omułek. Plus za chrupiące grzanki - ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba z wypieku na miejscu. Cena to 43 zł, a porcja naprawdę spora.

Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze.
Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Mule w gdańskiej restauracji Correze urzekają prostotą. Podane w garnuszku omułki pływają po prostu w pomidorowym sosie z czosnkiem i ziołami. Tajemnica tkwi jednak w jakości tego sosu - to gęsty, pełen zbalansowanego słono-słodkiego smaku krem, któremu konsystencją bliżej do zupy. Koniecznie wyjedzcie go do końca przy pomocy bagietki, a jeśli jej zabraknie, poproście o więcej - pieką ją na miejscu, jest naprawdę świetna. Cena bardzo zachęcająca jak na lokal w centrum miasta: 36 zł.

Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy.
Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Na koniec Czarna Owca w gdańskim Śródmieściu. Tutaj - podobnie jak w Krwi i Wodzie - również znajdziemy omułki w nietypowych wcieleniach. Półkilowe porcje podawane są m.in. w sosie śmietanowym zaprawionym imbirem i wermutem czy na słodko-ostro z mango, kolendrą i chilli. Wybieram tę drugą opcję spodziewając się wyraźnych, kontrastujących smaków. Gdyby mango w sosie (w ilości dość śladowej) było bardziej dojrzałe to byłoby lepiej, a tak zostaje zdominowane przez kolendrę i chilli, co nieco odbiera daniu spodziewanego uroku. Szkoda, bo sam pomysł bardzo fajny. Cena: 45 zł.

Gdzie jedliście najlepsze mule w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • coś co w krajach śródziemnomorskich jest traktowane jak odpad (6)

    u nas jest drogim specjałem:))))

    • 29 66

    • Pierwsze słyszę że hoduje się odpady.

      • 38 7

    • Sam jestes odpad

      • 22 3

    • to weganista on ma odpad zamiast mózgu :)

      • 14 6

    • (2)

      Lepiej iść od biedry i kupić pół kilo giętej i dwa vipy. Na przystawkę chipsy top. Całość wyjdzie ok. 10 zł. Żarełko takie że mucha nie siada na mulach heheh : )

      • 25 4

      • Przepraszam, że zapytam co to jest "gięta" ?" (1)

        • 9 0

        • Kiełba

          • 6 1

  • Chyba parmezanu kuchcik zapomniał dodać. (6)

    Bo nigdzie go nie widać.

    • 13 11

    • (4)

      Nie daje się parmezanu do owoców morza.

      • 11 2

      • Parmezan dodaje się (3)

        do wszystkiego.

        • 2 9

        • nawet do parmezanu? (2)

          • 6 0

          • Do parmezanu

            podwójnie !

            • 8 0

          • szczególnie :)

            • 0 0

    • parmezan????

      w Italii do ryb i owoców morza parmezanu się nie dodaje. Nie do każdej włoskiej potrawy sypie się ten ser, naprawdę. Tak jak do włoskiej pizzy nie podaje się keczupu :-))

      • 1 0

  • Kilkadziesiąt złotych za kilka muszelek i zerwa wartość odżywcza! (2)

    • 24 33

    • kolejny debil z mchu i paproci

      • 15 4

    • Tu się bywa a nie się jada

      Chcesz się najeść to masz w 3mieście bar dla kulturystów, przypuszczam, że tam porcje są solidne :)

      • 2 4

  • (10)

    W Odesie ogromna porcja midii kosztuje około 15 zł, do tego 10-15 zł za ukraińskie białe wino musujące (butelka) i romantyczna kolacja jak ta lala.

    • 26 14

    • To jedz do odessy (1)

      To jedz do Odessy debilu. Co to za komentarz

      • 17 14

      • Ale kultura! Z taką kulturą poza Rębowo nie wychodzisz!

        • 14 2

    • a kto chciałby jeść romantyczną kolację w kraju trzeciego świata? (5)

      • 7 20

      • Nie byłeś tam to się nie wypowiadaj.

        • 7 0

      • (2)

        Tak o nas tez mysla we Francji.

        • 11 3

        • (1)

          ja tak samo myślę o Francji

          • 13 3

          • Witold

            Idź im pokaż widelec

            • 2 1

      • Jak tam będziesz, szybciutko zmienisz zdanie :)

        • 1 0

    • a w Rumunii jeszcze taniej (1)

      Jedz do Burkina-Fasso.Zaoszczedzisz pewnie jeszcze z 2 €

      • 4 1

      • Myślisz, że w Burkina Faso mają tanie mule? To chyba śródlądowy kraj ale co Ty tam możesz wiedzieć.

        • 1 0

  • takie mule to można sobie na plaży w brzeznie pozbierac i ugotować (1)

    • 16 16

    • można

      ale z morza, które tak zasyfiacie jako kraj,
      to bym nie ryzykował

      • 0 0

  • (3)

    Fanaberie lewaków, robaki dla zniewieściałych facetów w rurkach.

    • 29 60

    • Prymitywna prowokacja, postaraj się bardziej (2)

      • 25 3

      • Dla cherubinków z brodą jeżdżących damskim rowerkiem (1)

        na głowie słomkowy kapelusz na racicach espadryle.
        Takie nie wiadomo co.

        • 11 15

        • lepiej

          ale stać Cię na więcej

          • 15 2

  • kto wie (3)

    to jedzie do Belgii !

    • 28 2

    • nasi kucharze

      zwykle co subtelniejsze smaki zabijają nadmiarem 1. soli/ostre sery/boczek; 2. octu/ketchup
      3. kombinacji tychże/HP i inne sosy do steków, niszcząc nam kubki smakowe

      • 13 0

    • Portugalia też

      • 3 0

    • Albo północ Francji np. Dunkierka brzydko, że oczy pękają ale mule pierwsza klasa.

      • 3 0

  • A ja wam mówię! (2)

    Lepiej tego nie jedzcie.

    • 13 15

    • (1)

      dokładnie!

      • 4 3

      • tylko kartofle

        wąsate parówy jedzą tylko kartofle

        • 2 0

  • Mule w Azurro i Aioli (3)

    Polecam spróbować, szczególnie te w Azurro. Duża i tania porcja

    • 12 6

    • potwierdzam, mule w azurro to jest to.

      • 4 2

    • Taaa Aioli i co jeszcze? Może Manekin?

      • 4 1

    • tania porcja za 35 zł?!

      • 2 1

  • (3)

    Polecam zakup siateczki świeżych muli w makro (stoisko rybne, raz w tygodniu mają dostawę) i przyrządzenie ich własnoręcznie - to jest dośc proste bo gotuja sie szybko, trzeba tylko zrobic sos. No i to raczej przystawka niż obiad, mięska w muszli niewiele.

    • 37 2

    • Czosnek (1)

      Oliwa cebula biale wino bulion nac pietruchy i małze. Ot cala filozofia. Mule w makto 1kg 20 zl

      • 8 0

      • troche inaczej

        lepsza szalotka zamiast cebuli i kolendra, natka kolendry

        • 0 0

    • w który dzień tygodnia mają dostawę ryb?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4