• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: szakszukę

Łukasz Stafiej
1 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Klasyczna szakszuka w bistro Jak się masz?. Klasyczna szakszuka w bistro Jak się masz?.

Pochodzi z Tunezji, ale popularna jest na całym Bliskim Wschodzie, a szczególnie w Izraelu, gdzie uważana jest za podstawowy posiłek tamtejszej armii. Mowa o szakszuce, której różne wcielenia przetestowałem w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio pisałem o schabowym, a za dwa tygodnie zajmę się makaronem z łososiem.



"Jajka w bałaganie" - tak to danie przedstawia w swojej karcie oliwskie bistro Jak się masz?. Lepszego określenia nie ma. Szakszuka to nic innego jak jajko zapieczone w warzywnym sosie. Skomponować można go z dowolnego rodzaju warzyw, ale bazą zawsze muszą być pomidory. W oliwskiej śniadaniowni postawiono na klasykę - dwa jaja zapieczone są w sosie przyprawionym wyłącznie cebulą, czosnkiem i kuminem oraz chilli i pietruszką. To dobra propozycja na pierwszy raz z szakszuką - warto wpierw spróbować podstaw, zanim zaczniemy eksperymentować. Jajka nie mogą być ścięte, żółtko powinno się rozlewać - ten jajeczno-pomidorowy bałagan trzeba w końcu z czegoś zrobić. Tutaj się to kucharzowi udało. Smak również. Cena zachęcająca - 18 zł.

Najlepsza szakszuka (z kozim serem) w Bagażowni. Najlepsza szakszuka (z kozim serem) w Bagażowni.
W Bagażowni w Sopocie zjecie najlepszą szakszukę w mieście. I dziwić to nie powinno, bo to lokal z kuchnią żydowską prowadzony przez restauratora, który zajmuje się tym od lat. Danie to zajmuje tutaj całą stronę menu i podawane jest w kilku wariacjach: klasycznej, z fetą, kurczakiem, łososiem, szynką prosciutto czy kozim serem. Ja wybieram tę ostatnią. To strzał w dziesiątkę, bo przypieczony ser nadaje całości wyjątkowy aromat. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na sos - przygotowany z pokrojonych pomidorów, a nie pulpy, i delikatnie doprawiony. Pewnie będą tacy, dla których jedno jajko to za mało, tym bardziej za cenę 33 zł, ale warto spróbować, bo to szakszuka przygotowana przez znawcę tematu.

Kombinacja na temat szakszuki w Chwili Moment. Kombinacja na temat szakszuki w Chwili Moment.
Szakszuka w gdyńskiej Chwili Moment to trochę pójście na łatwiznę. Na podgrzanym wielowarzywnym sosie podane są dwa sadzone jajka przykryte odrobiną śmietany. Puryści kulinarni się przyczepią, ale jest to naprawdę smaczna kombinacja. Kwaśna śmietana orzeźwia i przełamuje smak, a skład sosu jest naprawdę imponujący. Obok pomidorów i cebuli są tutaj cukinia, koper włoski i seler naciowy. Bardzo sycące danie, ale nie chce się przestawać jeść. Tym bardziej, że w gdyńskim bistro podają świetne, wypiekane na miejscu pieczywo. Cena: 19 zł.

Szakszuka w Aioli z dużą ilością dodatków. Szakszuka w Aioli z dużą ilością dodatków.
Szakszukę znajdziemy też w śniadaniowej karcie wrzeszczańskiego bistro Aioli. Tamtejsza wersja to również bogata w przeróżne składniki kompozycja. Na patelence w pomidorowym sosie pływa cieciorka, dynia i czerwona cebula. A do tego odrobina słonej fety i słodkawo-cierpki granat. Bardzo trafione smaki i naprawdę nie byłoby na co narzekać - tym bardziej, że tutejsza bagietka jest pyszna - gdyby nie fakt, że jaja zapieczone są na twardo. A przecież możliwość rozbełtania płynnego żółtka z sosem pomidorowym to połowa przyjemności w jedzeniu szakszuki. Oszczędni nie będą jednak marudzić - w tygodniu śniadanie w Aioli kosztuje złotówkę (warunek: musimy zamówić kawę, a najtańsza jest w cenie 7 zł). Cena z karty to 14,90 zł.

Miejsca

Opinie (100) 3 zablokowane

  • Harrissa

    Bez harissa to nie kazekszuja

    • 1 0

  • Wbijta se w jutuba 'szakszuka kuchnia lidla' i zrobta sami

    • 5 0

  • Taniej to może ugotować tylko Gracjan.

    Jajka znajdzie na ulicy, pomidory w szklarni sąsiada miska z piwnicy prąd na lewo ze słupa energetycznego.

    • 3 2

  • (1)

    Nie interesuje mnie arabskie, a tym bardziej żydowskie jedzenie.

    • 6 5

    • Nie interesuje mnie, że cię nie interesuje.

      • 2 1

  • Rzadko jadam w restauracjach, choć mnie stać.
    Syf, przeterminowane żarcie, zeschniete warzywa, suchy ryż, brud na zapleczu, kucharz liżący chochlę którą miesza zupę...
    Tak tak, i to nie w tanich knajpach.
    Proponuję poczytać na ten temat, co Sanepid znajduje w takich "restauracjach". Najnowszy news o dietach pudełkowych, w co drugiej firmie stwierdzono nieprawidłowości.
    "Nieprawidłowości stwierdzane podczas kontroli dotyczyły przede wszystkim uchybień stanu sanitarno – higienicznego, stosowania środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia" - to tylko fragment artykułu.
    Gotuję sama w domu, z knajp praktycznie nie korzystam odkąd prawie puściłam pawia na widok śmierdzącego łososia w sałatce w jednej z droższych restauracji w Gdyni.
    W restauracjach nic się nie marnuje, klienci wszystko zeżrą np. pod pierzynką sosu.

    • 3 1

  • Jest to najtańsza potrawa dostępna w warunkach pustyni zaspokajająca głód

    Smakuje jak karma dla kota i trzeba byc na prawdę sadomasochistą aby to jeść.
    Przygotował nam to kiedyś znajomy z afryki w akademiku jako ciekawostkę i dodał że to potrawa biedaków w jego stronach ale bardzo pożywna.

    • 3 3

  • 33

    Znawca od biznesu , ak kroic klijentów za 33 zł
    czy znawca od kuchni jak zrobic by było smaczne i.....niedrogie ?

    • 2 0

  • Szakszuka z Aioli (1)

    Czy taka ze scietymi jajkami mozna w ogole nazwac szakszuka?;)

    • 0 0

    • Mialam na mysli oczywiscie sciete zoltka

      • 0 0

  • jadlem w bagazowni- porazka - nie umuwa sie do tej jaka serwuja na bliskim wschodie

    • 0 0

  • Brakuje jeszcze dwóch lokali, które serwisują Szakszuke

    Szakszukę można zjeść w Falli na przymorzu ;). Ewentualnie można zjeść w stacji Harrisa, którą znajdziecie w Metropolii

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane