• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • Najlepsze zapiekanki ale szama Gdańsk Wrzeszcz koło Manhattan

    • 0 0

  • Statki a nie zapiekanki ;

    W Mewa Bistro w Gdyni na Świętojańskiej gość wymiata w temacie z zapiekankami ! Byłem jak robił farsz widziałem co dodawał do kotła ; chciałem zjeść właśnie coś ciekawego i przypadkiem tam trafiłem a na drugi dzień wpadłem na burgera z konopii wypas !!!

    • 0 0

  • HL kebab Miaszewskiego

    HL kebab Miaszewskiego 18 totalny syf

    • 1 0

  • (8)

    Kiedyś na długiej były w takim okienku niedaleko Neptuna

    • 18 4

    • (2)

      Tak to prawda specjalnie z wrzeszcza za malolata sie jezdzilo do tego oki okienka przy Neptune. Najlepsza jaka jadlem w zyciu

      • 6 1

      • najlepsze były we Wrzeszczu na przeciwko dworca po skosie. Tam taki facet siwy z wąsem miał budkę obok warzywniaka na Dmowskiego.

        • 2 0

      • I rurki ...

        z kremem wis a wis neptuna....
        a najlepsze zapieksy były przy tunelu na przeciw lotu, podawane z przyczepy :)

        • 10 0

    • ..Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie...
      Ale ceny były chyba jednak inne.

      • 1 0

    • (3)

      Ah ten smak dzieciństwa. Też to pamiętam. Tam zawsze tak pachniało jak Pani w białym fatuszku uchylała okna.

      • 4 0

      • Bar Jaś na Żabiance (1)

        To były zapsy. Nie wiem jak teraz, ale 30 lat temu to było coś. Plus do tego napój firmowy. A, i jeszcze bułka z pieczarkami była

        • 3 1

        • nie ma już Baru Jaś

          • 0 0

      • Wielki Młyn w Gdańsku...

        Jakieś 30 lat temu w Wielkim Młynie w Gdańsku zaraz po wejściu do środka stała przyczepa campingowa przy której ustawione były okrągłe hokery.Obsługiwał Pan w białym fartuchu. Najlepsze zapiekanki,tradycyjne,ser,pieczarki.Dalej przechodziło się do Pewexu...

        • 2 0

  • Zapiekanka infobox (1)

    Ohydne hamburgery! Nie polecam nikomu. Kotlety bardzo kiepskiej jakości. Mało mięsa w mięsie, jakby z mięsa MOM. Chyba kupowane w jakimś supermarkecie i do tego śmierdzący ketchup. Jakaś porażka

    • 1 1

    • Kiedyś jedna z najlepszych zapiekanek i nie tylko burgery również. Teraz jakość mięsa w burgerach masakra - jak bym jadł w sumie to było tak tandetne że ciężko mi do czegoś porównać... Ale porcja dużaa...

      • 0 0

  • (6)

    Najlepsze są w "Adam Słodowy" czyli zrób to sam

    • 63 5

    • (5)

      Dokładnie - zapiekanka jest naprawdę łatwa do zrobienia, więc ta, którą sami sobie przygotujemy, będzie znacznie lepsza, niż to, co dostajemy w knajpach - wystarczy napakować tylko wysokiej jakości składników.

      • 8 1

      • Łatwa to ona jest jak będzie z kiełbasy i keczupu. (2)

        Ale jak mam - jak to w niektórych budach - sam zrobić sos, farsz mięsny, podsmażyć pieczarki itd. A do tego znaleźć dobrą bułkę, to wolę, od czasu do czasu, dać dwunastaka i wsunąć coś na mieście.

        • 9 3

        • (1)

          Bagietka, mozzarella, szynka gotowana, oliwki, cebula... Żadnego ketchupu, tylko pod spód dać sos z krojonych pomidorów z czosnkiem i ziołami... Zrobienie tego wszystkiego to ok. 10min plus drugie tyle w piekarniku, tak więc szybka w robocie i bardzo smaczna.

          • 0 0

          • gadasz jak bys pol zycia mieszkal w PRL'u

            i mial duuuuuzo wolnego czasu i 900 zloty na miesiac w kieszeni.

            • 0 1

      • (1)

        to zrób sobie taka o 2 w nocy po imprezie.

        • 14 3

        • Przygotuje wczesniej wsadze do lodowy potem o ktorej tam musze wsadze do piekarnika ustawie timer poczekam tyle ile na ta w knajpie minus kolejka i z ta zapieksa prosto do pokoju

          • 7 2

  • Najpyszniejsze ,zawsze świeże ,półmetrowe zapiekanki z domowymi sosami jadam zawsze,jak jestem w Outlecie w Szadółkach.Nigdzie indziej nie mają takiego boskiego smaku. Miła obsługa.

    • 1 1

  • Najlepsza i najgorsza zapiekanka

    Najlepszą jadłem w Brzeźnie przy wejściu 49 a najgorszą w IKEI

    • 0 0

  • Świat zapiekanek

    W Gdyni na ul, Świętojańskiej trochę wyżej niż lidl jest świat zapiekanek. Polecam z czystym sumieniem. Kilka rodzai zapiekanek a każdy z dodatków kosztuje 1 zł do dużej.
    Sosy może i nie są przyrządzone własnoręcznie ale są całkiem smaczne. Cena przystępna.
    Polecam !!!

    • 0 0

  • W gdynskiej zapiekance sa najlepsze zapiekanki jakie jadlam, smaczne sa rowniez w budzie kolo infoboxa ale obsluguje tam strasznie dziwny koles, ktory niepotrzebnie wtraca swoje "3" grosze

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane