• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • Wspominam dawny przebój : bułka z dziurą i sosem pieczarkowym, przy tunelu naprzeciwko LOTu (5)

    • 24 1

    • W 3m to pojęcia nie mam czy można ten przebój jeszcze spotkać ale ponoć w Warszawie idąc ulicą od Kolumny Zygmunta do centrum

      ... Starówki to dają.
      Też nie zapomnę tego smaku choć jadałem to w innych miastach ...

      • 0 0

    • to miało jakąś tam swoją nazwe.... (2)

      dobre nawet było :)

      • 3 0

      • Hoddog grzybowy ;-)

        • 2 1

      • To były paje ;)

        • 2 0

    • Tak, to było coś ;-) co prawda więcej było tam cebuli niż pieczarek Ale w latach 80 to był przysmak klasy bigmac

      • 5 0

  • Najlepsze zapiekanki byly przy zielonym rynku na Przymorzu.

    • 17 1

  • (2)

    Najlepsze były na Grabówku przy Fali

    • 1 1

    • I jeszcze te mega hambuxy

      • 0 0

    • one tam sa

      zapiekanki i inne specjaly sa wciaz w tym miejscu

      • 0 0

  • chlodniki w lipcu? litości panowie (3)

    chlodniki to sie je wiosną

    • 3 15

    • Wiosną w Polsce jest zimno, więc po co jeść wtedy chłodniki?

      • 8 0

    • z czego (1)

      z lebiody?

      • 2 0

      • Z jemioły i perzu

        • 1 0

  • Zapiekanka Dolne Miasto

    Prawdziwa i pyszna zapiekanke w rozsadnej cenie mozna zjesc na Dolnym Miescie w Gdansku w barze Zajezdnia:)

    • 4 2

  • czekam na art redaktora prowadzącego pt. (3)

    "gdzie w trojmiescie na tanie wino i piwo w krzakach - przewodnik wakacyjny". młodzież i menelstwo czeka.

    • 36 1

    • Przy cenach w lokalach to przydatne instrukcje

      • 10 0

    • Ale to nie jest zły pomysł:D Ja obsewerwujac menelstwo i małolatów mogłabym polecić swoje podwórko na Prawym Mieście. Jedyny minus jest taki, ze od sierpnia będzie już zamknięte na klucz. Ale jest jeszcze cały lipiec.

      • 4 0

    • Odp: Siedlce witają.

      W ramach atrakcji można powiesić swoje wysłużone pantofle na linii wysokiego napięcia i wrócić z tej upojnejej skapady boso.

      • 0 0

  • zapiekanka Brzeźno

    Najlepsza zapiekanka przy wejściu na plażę bodajże 2 wejścia od molo w prawo z pieca

    • 4 1

  • (4)

    Panie autorze artykułu! Nim nazwie Pan czyjeś miejsce uczciwej pracy w sposób pogardliwy "budą", to prosimy się najpierw zastanowić, czy aby Pan kogoś nie obraża. Nie każdy może być synem premiera i bez wykształcenia "pracować" za 7 koła w nowoczesnych, klimatyzowanych biurach Bolek Air Port. Co do zapiekanek to w dni targowe na rynku w Sopocie jest otwarty Bar przez duże B. Zapiekanka wykonana na miejscu, zapieczona w piekarniku kosztuje 5PLN, a piwo 3pln. Gramatura pełna, obsługa przyjemna.

    • 46 10

    • Bar na rynku w Sopocie?

      Trzeba sprawdzić.

      • 5 1

    • Teraz jest lepiej. Można być wiceministrem MON bez wykształcenia

      i jeszcze generałowie będą się tobie kłaniać. Nie rozumiem dlaczego narzekasz.

      • 4 4

    • Krzycz Trybson! (1)

      A skad ta pewnosc, ze "uczciwej"? W tych budach to moga produkty wygrzebane w smieciach wkladac do zapiekanek, a to juz nie jest uczciwe.

      • 2 3

      • Że też chce ci się wymyślać takie głupoty...

        • 1 1

  • Już od ponad 30 lat (7)

    Tylko u szwagra w Oliwie

    • 28 5

    • U Szwagra? Pomyłka (1)

      U Szwagra to tylko brud i smród. Wystarczy dyskretnie zajrzeć na zaplecze aby przeszła ochota aby tam cokolwiek zjeść...

      • 4 6

      • Żebyście widzieli zaplecza, kuchnie i sposób przygotowywania posiłków w większości lokali nawet tych "eksluzif"

        To wtedy byście się rozchorowali. Kuchenne rewolucje to małe piwo.

        • 2 0

    • Który raz już to samo piszesz?

      Masz jakieś wytyczne, aby co 15 minut dodawać komentarz pochwalny pod adresem tej knajpy?

      • 6 4

    • Bród i brak podstawowych zasad higieny ... (2)

      Potwierdzam, czystość " U Szwagra " to sprawa bardzo kontrowersyjna. Stara buda i jakaś dziwna kotara odgradzająca sprzedawcę od części kuchennej. Całkowicie nie odpowiada to standardom obcym dla lokali gastronomicznych. We wczesnych latach 90 może i to by się sprawdzało, ale nie teraz. Stanowczo odradzam ...

      • 3 8

      • Znaczy się, konsumpcję trzeba tęgo podlać wódeczką, bo inaczej może zabraknąć papieru w Toi-toju.

        • 1 2

      • nie narzekać, podać adres

        • 1 1

    • niam niam ;)

      • 0 0

  • Infobox (1)

    Najlepsza zapieksa tylko w Infoboxie! :D

    • 3 1

    • Tak, też tak uważam. Zawsze po imprezie w Kontraście chodziliśmy tam w drodze na nocny autobus

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane