• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • lalalla

    Kiedys byl bar ul . Wejhera na zabiance obok sklepu JAS tam byly bagietki z pieczarkami, hamburgery oraz zapiekanki smak pamietam do dzis ! :(

    • 3 1

  • malta -food zapieksa z pieca

    pyszny konkret !!!
    polecam na 5 *

    • 2 2

  • listwa

    pamiętam, że dawno dawno temu nazywaliśmy je listwami

    • 2 0

  • u szwagra oliwa skm

    Najlepsza zapiekanka!

    • 8 2

  • To spróbujcie PEPE Chwaszczyno

    • 0 4

  • Najlepsze zapiekanki ever (2)

    Polecam 'u szwagra' przy PKP w Oliwie. Najlepsze zapiekanki, kebaby czy hamburgery jakie jadłam. W lokalu pracuje odkąd pamietam przemiły Pan z wąsem ze swoją małżonką. Serdecznie polecam :).

    • 8 0

    • Zapiekanka czy kebab to i tak

      Nie ufam wąsatym

      • 1 2

    • Norbert i Wojtek. Panowie nadają sie idealnie na bohaterów reportażu "Legendy Fast Food"

      • 0 0

  • Zapiekanka Wrzeszcz PKP - wejscie do tunelu

    Punkt z czasów PRL. Mimo to, przetrwał minioną epokę i jest symbolem fastfoodowego Wrzeszcza.
    Tanio, ciągły ruch klientów i chyba rodzinny interes, gdyż obsługa od lat ta sama. Polecam

    • 8 0

  • U Tymka nie polecam (2)

    Na taką z suszonymi pomidorami kiedyś się skusiłem. Miałem po niej komplikacje żołądkowe. A gdy potem "starszemu panu" to powiedziałem, to mnie zbluzgał i pogonił szmatą.
    Więcej tam moja noga nie postąpi.

    • 7 3

    • i bardzo nie wracać do dziada , lokal ma brzydki , brudny

      • 1 1

    • "Więcej tam moja noga nie postąpi"
      Jeśli już to "nie postanie". A ty możesz postąpić tak albo inaczej :D

      • 1 2

  • (1)

    polecam z farszem z pieczarek (własny robią) na plaży w Sopocie w barze Plaża Rybaki, pycha , wejście od promenady przy plaży nr 29 (bar na plaży) MNIAM

    • 0 3

    • A potem biegiem na wydmy i

      sruuuuuuuuuuuuuuuu......................

      • 2 2

  • (1)

    Kluczową informację jest to, że na zapiekanki (od "zawsze") jeździ się do Olsztyna. To jest jakieś zagłębie zapiekankowe! Przy dworcu jest kilka budek, jedna bardzo znana, ale średnia, żółta budka za to serwuje rewelacyjną zapiekankę! Najfajniejsze, że te zapiekanki je tam każdy. Nie jest to traktowane jako "wieśniackie". Polecam!

    • 2 4

    • ok
      Al portal lokalny,a nie o twoich rodzinnych stronach

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane