- 1 Smutna prawda o influencerach (115 opinii)
- 2 Ta kolacja trwała 5 godzin! (5 opinii)
- 3 Wracają lokalne ryneczki. Będzie jeden nowy (314 opinii)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (90 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Ristorante Con Giardino (92 opinie)
- 6 Huczne otwarcie i ciche zamknięcie (129 opinii)
Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza
Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.
Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.
Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.
Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów
Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej , w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.
"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.
Doskonałe regionalne piwa
Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.
W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (31)
-
2017-06-25 11:38
Kaszana i Specjal to najlepsze (1)
- 3 1
-
2017-06-26 11:13
Zylc !
- 0 0
-
2017-06-26 09:05
Ciekawe miejsce
Jak ktos lubi piwo to tu napewno jest jedne z lepszych piw, ja akurat nie jestem piwoszem, ale wszystkie imprezy rodzinne typu urodziny mamy, babci , komunie itp robię tutaj, ponieważ obsługa jest wyjątkowa i dekoracje przy tych okazjach tez, a osoba ktora w tym dniu świętuje jest traktowana naprawdę wyjątkowo, a przecież o to chodzi
- 1 1
-
2017-06-25 13:56
Absurd (1)
Nie wiedzialem ze rozmaryn uprawiany jest na pomorzu i jest regionalna przyprawa. Jak regionalna potrawa to regionalna w 100%. I od kiedy gęsi nad morzem sa walorem tego regionu. To tak jakby mowic ze włosi słyną z doskonałego ryżu. No prosze Was......
- 5 3
-
2017-06-26 01:31
Gęś to potrawa regionu Kaszub!
- 0 0
-
2017-06-25 13:07
Oczywiscie jakims trafem wszyscy tam byli, jedli i sa zachwyceni (3)
Buahahaha
- 2 1
-
2017-06-25 19:06
też to zauważyłeś;)? (1)
Przypadek że to artykuł sponsorowany;)?
- 1 0
-
2017-06-25 20:10
I co płacą wszystkim w sieci żeby nie hejtowali?
Weźcie się zastanówcie co wy piszecie !- 2 1
-
2017-06-25 13:15
Nie wszyscy a jak do tej pory 20 osob a Trójmiasto liczy 750 tys
- 0 2
-
2017-06-25 07:44
Najlepsza potrawa regionalna pomorza... (2)
Odkąd pamiętam, zawsze z rodzina i znajomymi uwielbialismy ten przysmak. Wszyscy go znamy bo to nasze regionalne. Już w przedszkolu podaje się gęś rozmarynowa pokrojona w drobna kostkę. Dzieci ja uwielbiają. W późniejszym wieku przescigamy się w coraz to doskonalszych metodach marynowania gęsi i uprawy rozmarynu by aromat był jak najmocniejszy. Na święta zamiast karpia gęś rozmarynowa. W sklepikach szkolnych kanapki z gęsią rozmarynowa. Na ulicach stoiska z gęsią rozmarynowa. Wcinamy ja jak oscypki w Zakopanem..... Kto to wymyślił? Regionalna potrawa...
- 26 6
-
2017-06-25 19:19
hahaha dobre:-)
- 0 0
-
2017-06-25 07:47
Flądra z frytury
To jest regionalizm;)
- 6 2
-
2017-06-25 11:21
Proszę prosze (2)
Jak nam się kultura internetu zmienia. Pod artykułem same pozytywne komentarze. Pochwały. Bez przekleństw. A nie, nie doczytałem - artykuł sponsorowany;)
- 3 3
-
2017-06-25 14:37
(1)
A może nie ma tu co hejtować? Nie przyszło Ci do głowy, że może nie ma czego? W Gdańsku knajpy są coraz lepsze. I dobrze!
- 3 1
-
2017-06-25 19:05
Przyszłoby mi to do glowy
Gdyby nie inne komentarze które przeglądałem pod jakimkolwiek wpisem. O czym by tekst nie był to musi wylać się hejt ;) Jak gdzieś nie ma hejtu to aż razi ;)
- 0 1
-
2017-06-25 16:26
Fajne miejsce i dobre piwo
Bardzo fajne miejsce z dobrym piwem i smacznym jedzeniem. Gratulacje!
- 3 1
-
2017-06-25 01:39
Moja ulubiona miejscówka (1)
Bardzo lubię spędzać tu wolny czas z przyjaciółmi , piwo wyjątkowe , jedzenie przepyszne , wesoło , miło i bardzo sympatycznie
- 5 5
-
2017-06-25 13:04
Bardzo drogo
- 2 0
-
2017-06-25 12:44
Świetny pomysł
Można było zjeść wiele dobrych rzeczy i złapać kilka kontaktów. Oby więcej takich imprez.
A dla Brovarni gratulacje. Nagroda im się należy, podają pyszne jedzenie i świetne piwo. Gęś w całości jadłem raz i rzeczywiście jest warta swojej ceny, idealna na obiad rodzinny - nie daliśmy rady zjeść całej w 5 osób.- 2 0
-
2017-06-25 12:23
jadlem ja - pycha!
Jakiś czas temu bylem w browarni i jadlem ta ges, ale nie cala, tylko udko - rewelacja.. No i to ich piwo tez ekstra!
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.