• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza

25 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Gęś rozmarynowa z Brovarni została uznana za najlepszą pomorską potrawę regionalną.
  • Restauracji przyznano za nią Bursztynowy Laur.
  • Brovarnia położona jest w niezwykle urokliwym miejscu.
  • Wiele potraw restauracji zostało wyróżnionych przez ekspertów.

Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.



Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.

Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.

Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów

Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej zobacz na mapie Gdańska, w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.

"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.

  • W Brovarni skosztujemy także doskonałych piw rzemieślniczych.
  • O sile kuchni restauracji stanowią nie tylko potrawy regionalne, ale i sezonowe.
  • W menu znajdziemy wiele tradycyjnych potraw.
  • Brovarnia przyciąga również lokalną muzyką graną na żywo.

Doskonałe regionalne piwa

Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.

W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (31)

  • Brawo !

    No.....brawo , brawo takich dań nie można skosztować za często w trójmiejskich restauracjach, przeważają kurczaki i inne " świństwa" faszerowane chemią!

    • 3 3

  • Zdziwipna

    Przyznam, że zaskakują mnie te pozytywne opinie. Kiedyś byliśmy z mężem i przyjaciółmi częstymi gośćmi, zwykle wychodzilismy zadowoleni. Od jakiegoś czasu (dluzszego) coś się zepsuło w lokalu. Kilka razy pomylono nasze zamówienia i tylko raz zostaliśmy przeproszeni.. zostaliśmy butelkę piwa, które okazało się być zepsute.heh. natomiast jedzenie też jest coraz gorsze. Niedawno wyszliśmy głodni bo to co dostaliśmy było tak przyprawione, że nie dało się zjeść. Wracamy do lokalu zawsze z sentymentu, dawalismy im kilka szans, zastanawiam się nad kolejną ale Art. Jest sponsorowany więc nie wiem. Mimo wszystko pozdrawiam i liczę że się poprawia bo to było kiedyś fajne miejsce.

    • 3 4

  • Fajne miejsce

    A ja lubię to miejsce. Fajny klimat i dobre jedzenie. Fakt trzeba na nie poczekać, ale to znaczy, że przyrządzają je na bieżąco, a nie ładują na talerz odgrzewane z mikrofalówki. Teraz kiedy otwarto kładkę również po tej stronie Motławy przybylło spacerujących.

    • 2 0

  • Proszę prosze (2)

    Jak nam się kultura internetu zmienia. Pod artykułem same pozytywne komentarze. Pochwały. Bez przekleństw. A nie, nie doczytałem - artykuł sponsorowany;)

    • 3 3

    • (1)

      A może nie ma tu co hejtować? Nie przyszło Ci do głowy, że może nie ma czego? W Gdańsku knajpy są coraz lepsze. I dobrze!

      • 3 1

      • Przyszłoby mi to do glowy

        Gdyby nie inne komentarze które przeglądałem pod jakimkolwiek wpisem. O czym by tekst nie był to musi wylać się hejt ;) Jak gdzieś nie ma hejtu to aż razi ;)

        • 0 1

  • Kaszana i Specjal to najlepsze (1)

    • 3 1

    • Zylc !

      • 0 0

  • jadlem ja - pycha!

    Jakiś czas temu bylem w browarni i jadlem ta ges, ale nie cala, tylko udko - rewelacja.. No i to ich piwo tez ekstra!

    • 2 0

  • Świetny pomysł

    Można było zjeść wiele dobrych rzeczy i złapać kilka kontaktów. Oby więcej takich imprez.
    A dla Brovarni gratulacje. Nagroda im się należy, podają pyszne jedzenie i świetne piwo. Gęś w całości jadłem raz i rzeczywiście jest warta swojej ceny, idealna na obiad rodzinny - nie daliśmy rady zjeść całej w 5 osób.

    • 2 0

  • Oczywiscie jakims trafem wszyscy tam byli, jedli i sa zachwyceni (3)

    Buahahaha

    • 2 1

    • Nie wszyscy a jak do tej pory 20 osob a Trójmiasto liczy 750 tys

      • 0 2

    • też to zauważyłeś;)? (1)

      Przypadek że to artykuł sponsorowany;)?

      • 1 0

      • I co płacą wszystkim w sieci żeby nie hejtowali?
        Weźcie się zastanówcie co wy piszecie !

        • 2 1

  • Absurd (1)

    Nie wiedzialem ze rozmaryn uprawiany jest na pomorzu i jest regionalna przyprawa. Jak regionalna potrawa to regionalna w 100%. I od kiedy gęsi nad morzem sa walorem tego regionu. To tak jakby mowic ze włosi słyną z doskonałego ryżu. No prosze Was......

    • 5 3

    • Gęś to potrawa regionu Kaszub!

      • 0 0

  • Fajne miejsce i dobre piwo

    Bardzo fajne miejsce z dobrym piwem i smacznym jedzeniem. Gratulacje!

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane