- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Gdzie dobrze zjeść w nocy w Trójmieście? Te lokale są czynne do późna
Minęły czasy, gdy nocne głodomory i imprezowicze wracający do domu do wyboru mieli jedynie kebaby i zapiekanki. W Trójmieście działa sporo lokali, w których zjemy do północy, a nawet później. Oto niektóre z nich. Ważne: większość z nich otwarta jest do późna tylko w weekendy.
Gdynia
Salut w Gdyni niektórym wizualnie może przypominać... mieszkanie. Kanapy, fotele, plakaty na ścianach. Jest tu dość przytulnie i kameralnie. W barze rządzą kraftowe piwa i koktajle, za to w menu street foodowe i kaloryczne jedzenie. Zamówimy m.in. "bagiety", czyli bagietki (np. z kurczakiem/szarpaną wieprzowiną za 29 zł lub łososiem i awokado za 36 zł), zapiekane ziemniaczki z dodatkami (np. z czterema serami za 26 zł lub chilli con carne za 29 zł). Są też przekąski oraz "deska dla ekipy" z tapasami. Miejcie jednak na uwadze, że kuchnia działa do północy, zaś sam lokal czynny jest weekendy do godz. 3.
Grubo po północy zamówimy za to jedzenie w położonym kilka kroków dalej Białym Winie i Owocach, jednym z najdłużej czynnych w nocy lokali w Gdyni - imprezy czasem kończą się nad ranem. Zjemy tu typowo polskie dania, które często łączy się z mocnymi trunkami, m.in. galaretę (14 zł), gzik (16 zł), tatar (20 zł), ale też coś bardziej konkretnego, np. pierogi (16-20 zł) oraz białą kiełbasę (24 zł).
Dawna Muszla, czyli Teatro Gdynia czynne jest jedynie weekendy. Jednocześnie działają tu dyskoteka, koktajl bar oraz restauracja, a całość zajmuje dwa piętra. Dobrą opcją dla kilku osób są deski "party mix", składające się tapasów na zimno i ciepło (dla dwóch osób to koszt 120 lub 160 zł, a dla czterech 220 lub 400 zł w zależności od liczby przekąsek). Zamówienia na kuchni przyjmowane są do godz. 23:30.
Viva La Pizza w weekendy działa do północy, ale trzeba pamiętać, że zamówienia muszą być złożone 30 min przed zamknięciem lokalu. To dobre miejsce na późną kolację albo szybki przystanek podczas imprezowego "spaceru po mieście".
Do godz. 1 w weekendy zjemy w restauracji Neon Gdynia. W menu sporo dań na mniejszy i większy głód: przystawki (popularnością cieszy się zwłaszcza tatar na grzankach za 22 lub 42 zł), bułeczki bao wege lub z mięsem, dania główne oraz bogata karta napojów z alkoholem i bez.
Kluby i dyskoteki dla 40-latków w Trójmieście
Położona w bliskiej odległości od Neonu restauracja Horns Gdynia kusi jedzeniem inspirowanym Ameryką. Są tu przystawki, jak tatar z bawety wołowej (32 zł), kilka rodzajów skrzydełek z dodatkami (30-32 zł), burgery, żeberka i pizza na grubym cieście.
Sopot
Jedna z najdłużej działających w Sopocie tapasowni, Tapas de Rucola, w piątki i soboty karmi gości aż do godz. 2 w nocy. Są tu deski dla kilku osób w cenie od 120 do 140 zł, burgery i tapasy (hiszpańskie sery, wędliny, przekąski na ciepło i zimno). Lokal słynie też z autorskich nalewek.
Specjalizujący się w kuchni kubańskiej Fidel także zaprasza na późne kolacje: w piątki do godz. 2, a w soboty aż do godz. 3 w nocy. W karcie dużo owoców morza, chętnie zamawiany stek z tuńczyka z dodatkami (54 zł), burgery (39-45 zł) i tapasy, w tym również deski dla 2 lub 4 osób (79-119 zł).
Niesłabnącą popularnością cieszy się czynna w weekendy aż do godz. 3:30 Śliwka w kompot - wieczorami często stoi przed nią długa kolejka. W menu kilkanaście rodzajów pizzy, burgery, ryby i owoce morza oraz dania z mięsem, np. pieczone żeberka BBQ (69 zł).
Spatif to nie tylko dyskoteka i bar, ale również lokal, w którym zjemy tradycyjne polskie dania oraz zakąski. Goście lubują się zwłaszcza w pierogach, które dostaniemy za około 22 zł.
Gdańsk
W Gdańsku wśród czynnych do późna restauracji wyróżnia się Las Cocktail Bar&Restaurant - w weekendy bawimy się tu aż do godz. 4 nad ranem! Lokal początkowo serwował jedynie menu wegańskie, lecz z czasem poszerzył kartę o dania wegetariańskie oraz mięsne. Ciekawostka: skosztujemy tu mięsa... konopnego, np. w Burgerze Wikinga (47 zł).
Ministerstwo Śledzia i Wódki także poleca się na długie "posiadówki" - lokal w weekendy czynny jest do godz. 5 nad ranem (w pozostałe dni tygodnia "tylko" do godz. 3). Tytułowy śledzik musiał się znaleźć w menu - "pływa" w oleju, śmietanie lub occie (18 zł). Jest też hekele, czyli tatar ze śledzia (18 zł), są również tosty (16 zł), bigos z chlebem (18 zł) i pierogi ruskie (20 zł).
Riverside Dym i Ogień w piątek i sobotę zaprasza do godz. 2. Są tu pizze w stylu amerykańskim (42 zł), steki wołowe, ale też polskie klasyki, jak np. kotlet schabowy (52 zł). W karcie przekąsek ciekawie brzmi smażona kaszanka z gorgonzolą, musem z pieczonego ziemniaka i migdałami (34 zł). To miejsce, które cenią także miłośnicy piwa.
Browar PG4 to kolejny lokal, w którym bywają piwosze oraz fani późnych kolacji. W weekendy działa do godz. 1. W menu dominują konkretne dania, najczęściej mięsne, do których dopasowano lokalnie warzone piwo. Tu interesująco wyglądają m.in. podpłomyki z różnorodnymi dodatkami (36-39 zł), które wielkością przypominają... średnią pizzę. Spokojnie można się nimi najeść.
Inny lokalny browar, mieszczący się we Wrzeszczu Nowy Browar Gdański, w weekendy jest czynny do godz. 2 , a w pozostałe dni do północy. Tu także napijemy się warzonego na miejscu piwa oraz zjemy dania na mały i większy głód. Zaletą są transmisje sportowe i duża przestrzeń restauracyjna.
Interesująco wygląda menu w pubie 107 Ogarna, który słynie z regularnie organizowanych stand-upów i oferuje sycące dania serwowane aż do godz. 1 w nocy (weekendy). Są bogato "posypane" zapiekanki w cenie od 27 do 31 zł oraz frytki z dodatkami w cenie 19 do 32 zł.
Popularną opcją na nocne wyjście połączone z jedzeniem jest od ponad pół roku Food Hall Montownia - w weekendy karmi do godz. 2. Do tej samej godziny zaprasza w piątki i soboty Bar Leon. Tu zamawia się tzw. talerzyki, czyli niewielkie dania stworzone do dzielenia się i wspólnej degustacji.
Nieco dalej od centrum Gdańska, za to blisko morza, działa Whiskey On The Rocks, restauracja na Przymorzu specjalizująca się w amerykańskich daniach, konkretnych porcjach i whisky. Są tu m.in. skrzydełka marynowane w sosie na bazie Jacka Danielsa (32 zł), imponująco duże żeberka i steki oraz burgery. Tu naprawdę się najemy.
W podobnym klimacie działa w centrum Gdańska The Legendary Fahrenheit by Jacks, tu także rządzi whisky i kuchnia amerykańska. Pobawimy się tu w weekendy do godz. 4 nad ranem, zjemy w tym czasie m.in. steki, burgery, pizze i makarony.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-01-25 14:44
(3)
Montownia niby do poźna otwarta a byłem jakiś czas temu w sobotę o 24 to wszystkie knajpy się pozamykały, nie przyjmowali zamówień
- 36 0
-
2024-01-26 13:47
Czyli autor artykułu się nie napracował
I odwalił zwykła sponsorkę nie sprawdzając.
- 3 1
-
2024-01-25 20:04
Masz o tej porze układać się do snu.
Bez dyskusji.
- 4 2
-
2024-01-25 14:48
Widocznie już miały sytą dniówke.
- 14 0
-
2024-01-25 21:34
Kiedyś był Nocuś w Gdyni (2)
o 2 nad ranem można było mielońca wtranżolić i poczekać na trajtek czy skm w stronę Chyloni
- 16 0
-
2024-01-26 15:21
2
2 nad ranem? A może 2 w nocy!
- 2 1
-
2024-01-25 21:47
Na Zaspie była Japa i komu to przeszkadzało?
Choć często się zdarzało że do domu człowiek nie doleciał po hambuksie z ostrym sosem.
- 11 1
-
2024-01-25 16:38
Muszla (Teatro) w Gdyni - skandaliczny najemca (2)
Jak w takim miejscu można mieć zamknięty lokal przez cały tydzień?
- 9 2
-
2024-01-25 17:38
. Ale chyba to najemca decyduje, może otwierać jak chce (1)
- 5 1
-
2024-01-25 18:17
Decyduje rynek, przekonamy się.
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.