Gdzie zjeść w Trójmieście? Oceniliśmy 34 potrawy

Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji.
Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji. fot. trojmiasto.pl

Powiedz, co masz ochotę zjeść, a my powiemy ci, gdzie warto pójść! Taka była idea naszego cyklu recenzji kulinarnych "Gdzie w Trójmieście zjeść". Ponad 130 przetestowanych dań w ponad 100 restauracjach oraz tysiące komentarzy bywających w trójmiejskich knajpkach czytelników - to efekty rocznego testowania.



Od maja ubiegłego roku co dwa tygodnie opisywałem swoje kulinarne wrażenia po wizytach w wybranych trójmiejskich restauracjach. Zamiast jednak recenzować całą kartę, wybierałem jedną potrawę i porównywałem z takim samym daniem w czterech lokalach. Pomysł banalny, ale w ten sposób powstała unikatowa mapa gastronomiczna w Trójmieście.

Teksty kulinarne są jednymi z najchętniej czytanych na Trojmiasto.pl, a cykl "Gdzie w Trójmieście zjeść" miał całą armię stałych odbiorców. W komentarzach polecaliście inne miejsca, dzieliliście się doznaniami smakowymi i doświadczeniami w knajpach i oczywiście nie szczędziliście krytyki. To dowodzi przede wszystkim jednego: coraz więcej trójmieszczan bywa w restauracjach i wymaga coraz lepszego standardu. Skutek: karmią nas na mieście coraz ciekawiej i coraz lepiej.

Tekstów było 34, ale żaden nie wzbudził takich emocji, jak test burgerów oraz pizzy z pieca opalanego drewnem. W tym pierwszym gorąca dyskusja osiągnęła ponad 370 komentarzy, w tym drugim - 350. W oba kliknęliście po ok. 40 tysięcy razy. Najważniejszy jest jednak smak opisywanych dań. "Kozi" z Carmnika wciąż jest najlepszy w mieście, a "Di tartuffę" z ostrym salami i pastą truflową w Oliwie do Ognia dotąd nie znalazła godnego konkurenta. Trzecie miejsce zajął przegląd zapiekanek (ponad 27 tysięcy odsłon i 300 komentarzy).

Najczęściej czytane teksty z cyklu "Gdzie w Trójmieście zjeść":

1. Pizza z pieca opalanego drewnem - 40123 odwiedzin;

2. Burgery - 37347 odwiedzin;

3. Zapiekanka - 27466 odwiedzin;

4. Pierogi - 25592 odwiedzin;

5. Dorsz - 19929 odwiedzin.

Statystyki pokazują, że jesteście przede wszystkim tradycjonalistami. Oprócz recenzji powyższych najchętniej komentowaliście testy pierogów, schaboszczaka czy zupy rybnej.

Na moim subiektywnym podium trójmiejskich smaków - oprócz wspomnianej wyżej pizzy i burgera - stanąć muszą wybitnie udane, a zarazem bardzo klasyczne krewetki w sosie z białego wina w Winnym Gronie. Dorzuciłbym też perfekcyjnie upieczone żebro wołowe z gremolatą w Cyganerii oraz zaskakujący tatar z kruszonką z dashi i kawowym aioli w Głównej Osobowej. Niestety - karty obu lokali już wielokrotnie się zmieniały i pozostało mi wspomnienie tych dań na zdjęciach.

Cykl zamykamy, ale o jedzeniu pisać nie przestaję. Już teraz zapraszam do czytania nowej serii artykułów, w których będę opisywał najciekawsze w swojej kategorii dania, kulinarne zjawiska i trendy czy miejsca w Trójmieście. Tekstów szukajcie niebawem w Serwisie Kulinaria.

Opinie (126) 9 zablokowanych

  • ciekwe ile w tym obiektywizmu. restauracje pewnie już rozpoznają Pana Łukasza:)

    • 49 13

  • Szkoda, ze nie padła odpowiedź dlaczego w Polsce Burger z furgonetki kosztuje 5 euro

    I jest jednym z najdroższych w Europie.

    • 114 10

  • Jak zapiekanka to "U Szwagra" wiadomo gdzie...

    • 40 6

  • Pracuję w Sanepidzie 20 lat

    Państwa artykuł jest nam bardzo przydatny do codziennej pracy, dzięki niemu zrobiłam wynik w mandatach i decyzjach na 3 lata do przodu. Poproszę o więcej ;)))

    • 84 10

  • Jeśli wiesz to odpowiedz. Jeśli nie wiesz to załóż firmę, zatrudnij księgową, kup auto, przerób na foodtrucka, wyposaż w niezbędny sprzęt, zatrudnij ludzi, zainwestuj w reklamę i sprzedawaj burgery po 2 euro za sztukę.

    • 40 29

  • Może zrobić ranking najpopularniejszych miejsc i dań tam oferowanych? !

    • 6 4

  • fajne artykuly ale te wszystkie miejsca sa za drogie.

    Przycinanie takich marzy to cos strasznego. Spojrzcie ile kosztuja swieze skladniki w biedronce a przygotowanie to chwila. Uwazam ze ceny powinny byc ustalane przez odpowiednie organy zeby bylo kazdego stac na nie.

    • 24 62

  • a po nadchodzacej jesieni i zimie

    zamierzam zrealizowac cykl "gdzie sie podziały tamte restauracje" i sprawdzic ilu restauratorów znów ukorzy się przed nadmierną konkurencją, czerstwą pogodą i żenujacą siłą nabywczą złotówki. pierwsze restauracje wlasnie sie zamykają (juz tam bylismy) a w kolejny czwartek odwiedzimy znowu kilka miejsc!

    • 55 1

  • To mnie akurat nie dziwi, bo przecież mają prawo sprzedawać i za 50 EURO za sztukę. Dziwi mnie natomiast, że ktoś takie g...o z budy na kółkach prawie w cenie obiadu z restauracji kupuje.

    • 34 8

  • biedny motłoch nie ma kasy

    i do tego rynek ogranciza sie do młodych i zarabiajacych. dzieciaci, 45 plus i inni sa juz wywaleni z magicznego kręgu. jak klientow jest malo to sprzedajesz w wyzszej cenie zeby skompensowac braki w obrocie.

    • 17 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie