Wiadomości

Gdzie zjeść w Trójmieście: pad thai

Bardzo udany klasyczny pad thai w Lolo Thai Jolo.
Bardzo udany klasyczny pad thai w Lolo Thai Jolo. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, gdzie zjeść pad thai. W poprzednim tekście testowałem pizze z sieciówek, a za dwa tygodnie poszukam najlepszej lasagne.



Pad thai to kulinarny paradoks. Z jednej strony jest wizytówką kuchni tajskiej - daniem, które zjemy tam w każdej restauracji i na każdym ulicznym straganie. Większość osób właśnie z tą potrawką ze smażonego ryżowego makaronu kojarzy kuchnię Tajlandii. Z drugiej strony to kulinarny odmieniec w tamtejszej tradycji kuchennej, bo w przeciwieństwie do większości tajskich potraw, pad thai nieczęsto bywa pikantny. W tym daniu chodzi o inny smak: balans słodkiego i słonego, przełamanego lekką kwaskowatością. Dodatki ostre to margines.

Ten balans smaków i aromatów niełatwo jest osiągnąć. Kucharz musi mieć świetne wyczucie w komponowaniu sosu z takich składników, jak sos rybny, sos z tamaryndowca czy cukier palmowy. Mam wrażenie, że najlepiej udaje się to w kuchni gdyńskiego baru Lolo Thai Jolo. To niepozorne miejsce w niepozornej lokalizacji - mało atrakcyjny z zewnątrz pawilon na rogu Portowej i Jana z Kolna. W środku: egzotyczna cepelia, ale na akceptowalnym poziomie. Kto był w podobnych miejscach w Tajlandii, poczuje się dobrze. A po spróbowaniu jeszcze lepiej - słodko-słony sos smakowicie oblepia ryżowy makaron, chrupiących orzeszków ziemnych w miseczce obok nie brakuje, a warzywa są wyjątkowo świeże. Ciekawostką jest omlet zamiast rozbełtanego jajka wymieszanego z makaronem. Kolejny plus to cena - ten najlepszy spośród testowanych pad thaiów kosztuje tylko 20 zł. Minus za plastikowe naczynia, ale odwiedzając bar szybkiej obsługi trzeba się tego spodziewać.

Pad thai kung, czyli z krewetkami w Thai Thai.
Pad thai kung, czyli z krewetkami w Thai Thai. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Ponad dwa razy drożej - i najdrożej w całym Trójmieście - bo aż 48 zł zapłacimy za pad thai kung (z krewetkami) w Thai Thai. To tajska restauracja premium, która ma oddziały i w Gdańsku, i w Sopocie. Ja się wybrałem do tego drugiego - na dole Monte Cassino. Danie przegrało z tym z gdyńskiego baru jedynie przesmażonym tofu i odrobinę przesłodzonym sosem. Zakładam, że to jednorazowa wpadka pracujących w otwartej kuchni Azjatów - lokal słynie ze świetnych i dopracowanych receptur. Bardzo dobrym pomysłem było podanie orzeszków i suszonych płatków chilli w osobnym naczynku - to w końcu przyprawy, które nie każdy może lubić. Złym: cytryna zamiast limonki. Aromat tej drugiej naprawdę ma spore znaczenie w tym daniu.

Ciekawy wegański makaron po tajsku w Avocado.
Ciekawy wegański makaron po tajsku w Avocado. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Ciekawostką jest pad thai w wegańskim bistro Avocado na Przymorzu. Co prawda w karcie danie widnieje pod nazwą "noodle", czyli kluski, ale to tak naprawdę roślinna wariacja na temat tajskiego klasyka. Smaku nadaje tutaj nie sos rybny, ale mleczko kokosowe i odrobina mango - również jak najbardziej tajskie produkty. Do tego podsmażone, świeże warzywa, orzechy ziemne, sezam i limonka oraz odrobina ostrego sosu sriracha. Całość tworzy wielką górę przepysznego orientalnego jedzenia, które - jestem o tym przekonany - zasmakuje nie tylko weganom. Cena: 26 zł.

Pad thai z wołowiną w Asia Hoanmy.
Pad thai z wołowiną w Asia Hoanmy. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Wizyta w Asia Hoanmy od samego początku zdawała się ryzykowna. Musiałem jednak odwiedzić jakiś "bar u Chińczyka" - w końcu to miejsca, gdzie przeciętny Polak najczęściej próbuje kuchni azjatyckiej (albo raczej: polo-azjatyckiej). Stanęło na nowym oddziale w galerii handlowej Metropolia popularnego baru z Przymorza. Lokalik znajduje się na pierwszym piętrze, tuż przy schodach ruchomych. Zamawiamy przy ladzie, jemy w tzw. "food court" na korytarzu centrum handlowego. W ofercie - jak to bywa w tego typu barach - pełen przekrój azjatyckiego jedzenia. Ja zamawiam pad thai w wersji z wołowiną za 24,90 zł - nigdzie indziej takiego wcielenia tego dania nie jadłem. I jeść nie będę. To, co trafiło na talerz nie miało nic wspólnego z tajskim daniem. Smak zdominowało podsmażone w głębokim tłuszczu mięso i losowo dobrane warzywa zatopione w sosie, którego głównym smakiem był słono-słodki glutaminian sodu (kucharz gotuje tutaj na gotowym, zabutelkowanym sosie). Krótko mówiąc: niewyróżniająca się smakiem, tylko wizualnie mająca przypominać pad thai, klasyczna "chińszczyzna po polsku". Nie warto.

A wy gdzie jedliście najlepszy pad thai w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • Nie polecam tego dania w Avocado (5)

    Tak niedobre że brak słów, jakby wrzucili do środka cały przegląd lodówki. Od tofu przez orzeszki po szpinak. Paskudne w smaku i tyle.

    • 35 19

    • Nie może być? Przegląd lodówki? W kuchni azjatyckiej? (1)

      Przecież kuchnia azjatycka slynie ze steków... z ciast a nawet tortów no i oczywiście z dań z ziemniaka. I pewnie jeszcze dodali sos sojowy... olej sezamowy... toż to herezja!

      • 13 10

      • Ironią i złośliwością nie zamaskujesz braku logiki i wiedzy.

        • 4 4

    • Noodle w Avocado dla mnie pycha! (1)

      Nie wiem, o co chodzi dla Freak Lover, bo pad thai w Avocado, to najlepszy wegański pad thai, jaki jadłam w Europie. Mówisz "śmietnik", a to dokładnie te składniki, jakie są wymienione w karcie menu. Dla przykładu w hinduskiej restauracji za Alfą jest też pad thai w wersji wege, ale bardzo biedny w składzie i dodatkach, ja ten Avocado bardzo lubię!

      • 6 2

      • tak najlepszy na Świecie a nie tylko w Europie

        jak się je tylko w Avo to taką bzdurę można napisać, szkoda że jak ja próbowałam to coś bez smaku przełknąć to ten sam problem miał stolik obok

        • 2 2

    • dobre jest, nie pierd... moze inne niz orginal ale dobre

      • 0 1

  • żadne z tym wcielen nie wygląda apetycznie. po co jeść coś takiego? (5)

    Mrożone krewetki i warzywa. Płacić za to z napojem lekko 50 zł za osobę?
    Gdzie sens, gdzie logika?

    • 46 20

    • Nie przejmuj sie.

      Skoro tak napisales, to i tak nie zrozumiesz.

      • 10 9

    • 100% racji - za mało kartofli!

      Bez kartofli muszę się dopychać chlebem.

      • 17 6

    • rudolf (1)

      dla mnie 50 dych to jak za darmo, bo jestem bogaty. A jak ledwo wiążesz koniec z końcem to rzeczywiście rozumiem, że nie widzisz w tym sensu a nawet logiki ... zostaje ci kaszanka z Biedry na patelni z cebulką .... też pycha. Tajskie jedzenie zostaw innym

      • 4 7

      • jak tki bogaty jesteś

        to se polub fanpejcza roskosz i się jaraj sweterkami jakiegoś loro piana za 40 500 zł :-)

        • 3 1

    • a bigos to jak wygląda?

      a jaki smaczny może być :)

      • 6 0

  • 26 za ochlapały, hehe , biznesplan jak w Amber Gold (1)

    A kiedy napiszecie o golonce, a nie o jakiś trawach dla świnki morskiej?

    • 31 31

    • Wtedy będziesz hejtował że powinni napisać o kopytkach. Zawsze źle i niedobrze.

      • 15 1

  • Pad thai, kalmary, inne wymysły - a gdzie ziemniaki z wody? schabowy? (9)

    Rzuciliśmy się na kuchnie dalekowschodnie, szukamy nowych smaków - tylko po co? nie lepsze ziemniaki z wody okraszone zasmażką z mizerią i schabowym? Knajp z tradycyjnym domowym jedzeniem brakuje.

    • 30 61

    • To otwieraj zamiast narzekać w internecie! Ja taki obiad mogę sobie zrobić w domu, a nie chodzić na schanowego na miasto :d

      • 26 4

    • tak jest! (2)

      i ciekawe kto za tym stoi?

      • 7 0

      • PRAWDA! Oderwać bolszewię od Tajskiego koryta i słuchać jak kwiczy!

        • 4 6

      • Jak to kto?!

        Oni!

        • 1 0

    • Właśnie, po co marihuany (2)

      Tylko wóda i szlugi! Po katolicku! Po polsku!

      • 16 1

      • Nie ma niedzieli bez rutalnego okładania schabu młotkiem! (1)

        W naszej tradycji jest okładanie wpierw schabu, a potem żony. Toż to niedziela! Tradycja!

        • 11 1

        • a masz ty schabie!

          a masz!

          • 2 0

    • Takie jedzenie masz w każdym mleczaku, których jest pod dostatkiem....

      • 17 2

    • To zamach na naszą kulturę!

      Czas wziąć sprawy w swoje ręce!

      • 6 0

  • prawdxiwy Polak i katolik nie jada takich rzeczy (4)

    • 27 43

    • tak żem czuł.

      • 11 0

    • Ale PIS słońce narodu powiedziało..

      że w Gdańsku mieszkają Niepolacy więc wszystko OK

      • 23 1

    • kompocik tylko dożylnie

      • 8 1

    • Kompocik z działki? Robisz oranżade z kokainy???

      • 3 0

  • (4)

    Potwierdzam, ten bar Lolo Jolo jest spoko. Szkoda, że w takim szałasie z dykty.

    • 21 3

    • (2)

      Myśle ze taki szałas z dykty wpisuje się bardzo w klimat tajski ;) Ale jedzenie tam faktycznie jest prima sort

      • 11 3

      • Bo to pierwotnie chyba były głównie dania na wynos, z czasem powiększyli ten lokal, bo cieszył się zainteresowaniem. Nic dziwnego - zawsze pyszne, świeże, poznałam tam kilka nowych smaków, które wprowadziłam w swojej kuchni.

        • 6 0

      • Może się wpisuje w klimat tajski ale my mamy klimat bardziej surowy i zimą jest tam zimno, mimo gazowych ogrzewaczy.

        • 0 0

    • Pananya

      Dla mnie zdecydowanie najlepszy pad thai jest w sopockiej Pananyi w górnej części monciaka, niedaleko kościoła. Nie tak drogo jak w Thai Thai i nie taka bieda jak w barach azjatyckich.

      • 5 0

  • Byłem ostatnio w Tajlandii i ciągle pad thai. Już mam dość. (1)

    I ta trawa cytrynowa... Masakra.

    • 20 11

    • Ni było polskich knajp ze schabowym, kartoflami i kapuchą? Bezsensu.

      • 16 3

  • A co z liderem? (5)

    Jak przy takich porównaniach mogło zabraknąć Pad Thai'a z Ping Ponga? Bardzo słaby artykuł, autor biorąc taką liczbę i przekrój lokali gastronomicznych pokazuje swoją bardzo dużą niekompetencję w temacie, który próbuje przedstawić.

    • 27 7

    • a mają wykupioną reklamę na trójmiasto pe el?

      • 16 0

    • nie dla ping ponga

      w pingu naprawdę jest słabo i jako ogół powinniśmy ostrzegać potencjalnych gosci przed takimi miejscami..nastaja czasy jakości!

      • 11 1

    • ping pong jest slaby

      szkoda,bo mieszkam niedaleko

      • 7 1

    • Najsłabszy lokal to ping pong.

      • 6 1

    • rudy

      ja jadłem kilka razy w ping pongu i naprawdę mi smakowało ale fakt, nie jestem znawcą .... jeżeli piszecie, że jest słaby to już nigdy tam nie pójdę, zawsze biorę do siebie to co piszecie w komentarzach

      • 6 0

  • Pad thai Gdynia (7)

    Polecam Pad Thai w Galeri Riviera, w Thai Wok. Smaczne, dobrze doprawione, cena nie wygórowana. Za dużą porcję, którą spokojnie zjedzą dwie osoby zapłacić można 24 zł.

    • 17 24

    • Żartujesz?

      Niby w kuchni Pan Azjata ale te dania są tak spolszczone, że praktycznie bez smaku, takie akurat na miarę supermarketu, dla każdego coś dobrego. Tylko, że cena za to zdecydowanie wygórowana! Idź do Asiab Hung w Galerii Bałtyckiej, weź np. zielone curry albo chicken lima imoże zrozumiesz różnicę. Albo pana kucharza z Riviery zaprowadzić do LoloThaj niech sobie przypomni choć trochę o co chodzi ze smakami i świeżym, chrupiącymi, nie z mrożonki! warzywami...

      • 8 3

    • Zart (2)

      Az musialem odpisac.
      Raz sprobowalem Thai Wok w Rivierze. RAZ! Nigdy wiecej. Chyba najgorsze 'chinskie' jedzenie jakie jadlem w zyciu...

      • 12 1

      • Moze pomyliłeś z Sajgonem? (1)

        Thai Wok jest ok :)

        • 5 4

        • Nie, nie jest

          • 3 0

    • Nie

      W rivierze za tłusty pad thai,

      • 0 0

    • THAI WOK IS OK (1)

      super jedzenie i nie przestańcie sie pufić na znawców Azji zupa PHo

      • 0 3

      • Nikt ty się nie "pufi" tylko stwierdza fakt. Tym bardziej gdy ma się porównanie do innych podobnych miejsc w Trojmiescie. To że mają tam ładne kartoniki i jest faktycznie schludnie nie znaczy, ze jedzenie jest super, jest takie sobie i podejrzewam, ze mogłoby być o wiele lepsze gdyby kucharz nie gotował zachowawczo

        • 0 0

  • (3)

    Najlepsze PadThai jadłem w tajskiej budzie przy skm politechnika, a także w OtwArtej na wrzeszczańskim Garnizonie.

    • 5 6

    • musiałeś być mocno głodny (1)

      • 7 2

      • Możesz sprecyzować?

        • 0 0

    • ;)

      ten Pan z baru przy politechnice pracuje teraz w Thai Thai ;)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2