Wiadomości

Gdzie zjeść w Trójmieście: pizzę z sieciówki

"Nadziany" placek od Telepizzy.
"Nadziany" placek od Telepizzy. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, jak karmią w popularnych pizzeriach-sieciówkach. W poprzednim tekście testowałem dania z piersią z kurczaka, a w następnym opiszę klasyka tajskiej kuchni - pad thai.



W ostatnich latach nastały naprawdę dobre czasy dla miłośników pizzy. Kto śledzi trendy w gastronomii, z łatwością dostrzeże modę na pizzę z pieca opalanego drewnem - co rusz otwiera się nowy lokal firmujący swój placek tą tradycyjną, włoską metodą pieczenia. To w większości niewielkie knajpki, w których właściciele z reguły dbają o dobry poziom wydawanych dań i jakość składników.

Przyznam, że pizza z pieca mnie i moje kubeczki smakowe rozleniwiła i rozpuściła, przyzwyczajając do, zazwyczaj, niezłych standardów. Zapomniałem o osiedlowych barach z pizzami czy sieciówkach, które wciąż przecież dominują w branży. Rajd po tych ostatnich nie był więc łatwym doświadczeniem kulinarnym (z drobnymi wyjątkami). Na potrzeby testu odwiedziłem restauracje czterech największych, czyli mających cztery i więcej oddziałów, sieciówek z pizzą w Trójmieście: Telepizzy, Pizzy Hut, Pepe i Da Grasso.

Na początek Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. I w porównaniu z Pizzą Hut, o której przeczytacie poniżej, bardziej kojarząca się z barem szybkiej obsługi niż restauracją. To chyba również pizzeria, w której najczęściej obowiązują promocje - a to tańsza pizza w poniedziałek, a to dwie w cenie jednej, a to jeszcze inna zniżka.

Rozgryzienie tego systemu zostawiam wam. Ja daję się złapać w marketingową sieć i zamawiam pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love". Cena za średnią, która jest naprawdę spora i dwie osoby nakarmi, wynosi 27,40 zł. Jest godzina 14:30, lokal w Sopocie jest pusty, nie licząc grupki gimnazjalistów, więc na placek czekam raptem kilka minut. Choć sprawiedliwiej byłoby nazwać ten pizzo-podobny twór kiepskim drożdżowym pierogiem. Z góry ładnie przyrumienionym, w środku zakalcowatym i nadzianym mazią z wędzonej goudy, bryndzy i cebuli. Żeby chociaż miała jeszcze ciekawy smak i była równomiernie rozłożona na powierzchni placka, to popychając sosem czosnkowym dałoby się tę drożdżową kluchę zjeść. Ale gdzie tam - farszu jest niewiele i po dwóch kęsach zostaje nam pół kawałka ciasta. Ale może to celowo? Przecież - jak mówi reklama - w Telepizzy ich tajemnicą jest ciasto. Nie chcę jej chyba odkrywać. Dwója.

Flagowa pizza "Super Supreme" na cieście "pan" w Pizzy Hut.
Flagowa pizza "Super Supreme" na cieście "pan" w Pizzy Hut. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Czas na największą konkurencję hiszpańskiej sieciówki - amerykańskiego korporacyjnego kolosa, czyli Pizzę Hut. Tutaj ciasto też jest pilnie strzeżonym sekretem, a dokładnie tzw. ciasto pan, czyli z patelni. Niektórzy bywalcy pieszczotliwie zwą je "dróżdżówą". Z włoską klasyką ta amerykańska mutacja niewiele ma wspólnego. To gruby, puszysty drożdżowy placek - dobrze zrobiony jest zarówno miękki, jak i chrupiący. Ja lubię. Tym bardziej, że w restauracji w Gdyni robią to prawidłowo.

Zamawiam spécialité de la maison, czyli pizzę "Super Supreme" - w wersji średniej to aż 32,95 zł. Drogo, bo na tym placku jest wszystko. I wołowina, i wieprzowina, i kiełbasa pepperoni, a do tego papryka, pieczarki, cebula i kilka garści oliwek. Te ostatnie skutecznie dominują smak całości. Jeśli chcecie najeść się w dwie osoby - weźcie jednak dużą. Czwórka z minusem.

Boczkowa orgia kulinarna z Pepe.
Boczkowa orgia kulinarna z Pepe. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
W Pepe było przyzwoicie. To lokalna sieciówka - oddziały posiada tylko w Trójmieście. Ich pizza najbardziej przypomina tę z wszechobecnych barów osiedlowych, ale ma pretensję do włoskiego wzoru - nie zawsze to się uda, ale zdarza się, że ciasto jest cienkie i chrupiące. W gdyńskim przy ul. Morskiej jest dobrze. A duży (średnica - ponad pół metra) "Bacon Supreme" to gwarancja pełnego zadowolenia i wręcz kulinarna orgia dla każdego fana boczku. Albo trzech fanów, bo pizza jest ogromna i bardzo sycąca - góra tłustego sera ma w tej kwestii spore znaczenie. Ta wstydliwa przyjemność kosztuje w Pepe 27 zł. Mocna trója z plusem.

Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się do Da Grasso.
Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się do Da Grasso. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Da Grasso zaskoczyło mnie naprawdę niezłą pizzą. Rzadko tam wcześniej jadałem, nie miałem przekonania do tej sieci. Po ostatniej wizycie w gdańskim lokalu przy ul. Szerokiej zmieniłem zdanie. Było tłoczno, mimo to obsługa szybko sobie poradziła z zamówieniem i otrzymałem bardzo dobry placek. To chyba najumiejętniej naśladująca dobrej jakości, włoską pizzę sieciówka w Trójmieście. Ich placki nie są przesadnie nadmuchane, są dobrze wypieczone i chrupiące. Firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą to świetne połączenie sycącego fast-foodu z przyzwoitej jakości pizzą z pieca. Do tego dwa sosy gratis, których tak naprawdę nie trzeba wcale używać, żeby całość miała smak (a to rzadkość w sieciówkach). Cena: 25,10 zł za 32-centrymetrowy placek. Da Grasso przechodzi test z mocną czwórką. Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się właśnie tam.

W jakiej sieciówcę jedliście najlepszą pizzę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Opinie (148)

  • tłusty czwartek - test pizzy... (3)

    chyba można to było zaplanować lepiej..

    • 97 16

    • To fakt

      • 7 4

    • pasuje idealnie

      w końcu to chleb z tłuszczem,
      samo dobro...
      jeśli się w polu pracuje przez 12 h

      • 6 0

    • 'Testowaliśmy tanie pączki...' - Artykuł pojawił się na portalu nieco później.

      • 5 1

  • Dzień pizzy (2)

    Był parę tygodni temu a dziś tłusty czwartek.

    • 68 7

    • jest test gamoniu

      mniej kłap dziobem a więcej obserwuj

      • 11 6

    • Właśnie !!

      proszę o test pączków i chrustów z tradycyjnych trójmiejskich cukierni!!!

      • 4 5

  • (4)

    Domino's pizza. Jadłem już 4 rodzaje i wszystkie bardzo dobre. Kiedys najlepsza pizza była w La Pascie: Strong. Mmmmm to była pizza.

    • 22 29

    • wiekszego badziewia za duza kase nie jadłam i jeszcze nie daja rachunkow do zamówien

      • 18 5

    • Ja też uwielbiam Domino's

      pyszna pizza. Z drugiej strony test jest do bani. Bo gdzie więcej sieciówek Dominium, Dominos, Omaggio. Portal trójmiasto nie wie co i jak w Trójmieście.

      • 4 5

    • Przyznaję rację (1)

      Od czasu jak mam blisko domu Domino's, to korzystam 1-2 razy w miesiącu - i tak w 70-80% jestem bardzo zadowolony. Od nowa polubiłem pizzę na grubym cieście - biorę tylko Extravaganzę lub 12 Składników. Co najważniejsze - ser jest dobry, a nie jakiś glut. Ciasto od spodu suche, nic z niej nie cieknie, nie kapie tłuszczem, jest git. Do tego nie nadmiernie wypieczona, więc można spokojnie jeszcze podgrzać ją w piekarniku (bo nawet doręczona ciepła po 10 minutach i tak wystygnie, więc u mnie piekarnik jest niezbędny - na jedzeniu schodzi mi dłużej).
      Wcześniej brałem z Da Grasso, ale ta z Domino's jest po prostu smaczniejsza.
      I jeszcze taki szczegół - raz zapomnieli dać wołowiny i wieprzowiny do Extravaganzzy. Taki "drobiazg". Zadzwoniłem, przeprosili, za 15-20 minut miałem drugą pizzę. Pewnie z gratisem, ale co tam, dobra była. Pierwszą chciałem oddać, ale dostawca powiedział, że jej nie zabierze, musiałem go wręcz do tego zmusić. Pewnie w "osiedlówce" reklamacja nie przebiegłaby równie sprawnie...

      • 1 4

      • Kilka lat temu Da Grasso była lepsza

        albo mi się przejadła. Ale ta ich firmowa z rukolą jest bardzo smaczna.
        Domino's wychodzi lepiej niż Da Grasso.

        • 0 1

  • (2)

    Ale ten test jest subiektywny i na wlasny koszt, czy jak, bo nie wiem jak ideologicznie do tego podejsc..

    • 35 4

    • (1)

      Teraz jak to napisałeś to też się zaczęłam zastanawiać jak to ugryźć ;-)

      • 2 1

      • Też zacząłem się zsstanawiać, czym to pachnie.

        • 3 1

  • Jak na pizzę to do prawdziwego Wlocha (11)

    Niedzwiednik ulica Góralska. Prowadzi ją rodowity Włoch który nie uznaje naszych wątpliwej jakości produktów dając
    wyłącznie włoskie nawet a może tym bardziej mąkę do wyrobu ciasta które lezakuje przed podaniem kilkanaście godzin. Kto nie był niech zaluje

    • 33 12

    • Fakt, doskonała jest tam pizza,

      ale tu jest test sieciówek, czyli przybytków dla zjadaczy chleba, dla których jakość pizzy nie ma żadnego znaczenia.

      • 20 2

    • (4)

      jak się nazywa pizzeria?

      • 1 0

      • Da Rafaela

        Polecam.

        • 1 2

      • da raffealo (2)

        pycha

        • 1 2

        • byłem i jadłem (1)

          jadłem tam dzisiaj zachęcony tym wpisem.....niestety pizza baaaardzo przeciętna......ale na taką osiedlową szamę się nadaje ;P

          • 2 1

          • w d byłeś g widziałeś

            • 0 3

    • Potwierdzam. Pizza wyjątkowa, wspaniałe ciasto i składniki z Włoch. Nie lubię sieciowych restauracji preferuje lokalne , szczegolnie te gdzie dania robione są z pasji.

      • 5 3

    • pyszna znam

      hejterem mosze byc tylko konkurencja

      • 2 3

    • pizzeria na góralskiej

      Jak nazywa się ta Pizzeria. Chętnie się wybiorę :)

      • 0 3

    • :-)

      Popieram w stu procentach tą z Niedźwiednika pizzeria Raffael palce lizać

      • 0 2

    • najlepsza w Gdańsku jaką wcinałem, w gdyni wygrywa Francesco na abrahama

      wlaściciel i zarazem pizzerman nie oszczedza na jakosci składników, w innych pizzeriach wszystko jest piekne ale same skladniki to czesto najtansze wyroby.

      • 0 0

  • Dominos! (3)

    Zapomniał Łukasz albo nie wie że są 4 lokale Dominos, która jest starsza od Pizza Hut o kilka lat ! I pizze u nich są B. Dobre! Jadłem dominos w USA i na Bahama , jakość i smak podobne😊

    • 16 16

    • Potwierdzam (1)

      w San Escobar jest identyczna :)

      • 34 2

      • Tam spotkałem Burubara.

        • 17 0

    • ja jadłem w etiopi

      ale jakieś małe czarne ludki zaj** mi karton...

      • 6 3

  • Ostatnio byłem w De gRasso! (11)

    Na Jabłoniowej, to co podali to żenada, tragedia, klucha. Jeszcze ten wystrój lokalu - brakowało barbi. Żałuję że skusiłem się na sieciówkę!
    Ale ponieważ lubię pizze kupiłem ostatnio mrożonąj w markecie Dr Etkera. I co? Zdziwienie wielkie! Za nieco ponad 4 zł (jest teraz promocja) można zjeść super pizze, do tego wybór dodatków naprawdę spory i po dodaniu kliku swoich ulubionych składników smakowało mi lepiej niż w de Grasso.
    Mrożonka lepsza od sieciówki!!!

    • 48 15

    • Normalna sprawa. Sieciówki często mają zamrożone ciasto

      Więc czym to się różni od Dżjuzeppe za 5 zł z lodówki? Prawie niczym a 20 zł zostaje w kieszeni na prawdziwą pizzę z normalnej knajpy. Sieciówkom mówię stanowcze NIE.

      • 12 3

    • to sie tyczy calej sieci. papier mrozony zamiast ciasta

      do tego troche sosu i ala sera . 30zl

      • 9 1

    • Nie ściemniaj (4)

      Jem w Dagrasso na Jabłoniowej od samego początku jej istnienia, raz lub dwa razy w tygodniu. Zawsze mi bardzo smakuje i nigdy nie wyszedłem nie zadowolony. Wiec przestań ściemniać i oczerniać tą restaurację.

      • 4 12

      • Jadłem na początku stycznia tam i było bardzo smacznie. Obsługa się starało. Było ok ;))

        • 4 4

      • Och

        bidulki, dobrej pizzy nie jedliście!
        Dla mnie po prostu lepsza jest mrożona ze sklepu + moje dodatki niż ta w sieciówce.
        Chociaż podobało mi się, że gumy dawali do rachunku!

        • 0 0

      • 2 razy w tyg jeszcz pizzę w tym samym miejscu

        To masz widać wyszukany i wysublimowany gust smakowy.

        • 0 0

      • ahaha

        @Nani ahaha jesz jako właściciel ?

        • 0 0

    • De Oetker to najgorszy syf i chemia, nawet wrogowi bym nie polecił

      Kiedyś była pizza Riga (tania i smaczna) jak przejął to Oetker to się zrobił zylc nie do zjedznia

      • 7 2

    • Sproboj tez pizzy od Dr.Mengele (1)

      Zabija smakiem!

      • 6 2

      • Hehe

        Pozdro dla kumatych xD

        • 0 0

    • Guseppe to jest to!

      polecam Ham&Mushroom

      a tak serio to hawajska z Krokodyla jest bardzo dobra na cienkim cieście.
      w Skrzypku na Przymorzu do hawajskiej dają szynke konserwową.
      juz tam nie zamawiam.

      • 0 0

  • Czy w składzie pizzy jest cokolwiek zdrowego? (5)

    Dlaczego tam wszystko coś udaje?
    Najtańsza mąka, wędlina 60% która udaje szynkę, ser który nie jest serem itd ..

    • 10 15

    • oczywiście, że tak

      o ile pójdziesz na nią tam, gdzie dbają o jakość

      • 14 2

    • Idz do prawdziwej pizzerii gdzie szynka ma znak jakości (1)

      Ser ma certyfikat, itp. itd. Polecam Sempre.

      • 6 6

      • Sempre? Chyba po sezonie

        W sezonie skusiłem się na tą pod drzewami - gorszego gniota nie jadłem od wielu lat, ciasto mokry kluchowaty zakalec, lepsza podaje moja osiedlowa. Nie wiem czy dam im jeszcze szanse; a szkoda bo włoską kuchnię lubię bardziej niż rodzimą.

        • 5 0

    • Prawdziwa pizza nie ma szynki...

      • 1 9

    • Jak chcesz zjeść coś zdrowego to wsuwaj kiełki a nie łapiesz za pizzę...

      • 15 1

  • Schodzicie na psy

    Proponuje nastepnym razem testowac puszkowane pasztety z dyskontow. Lidl, biedra, netto, kaufland. Arcywazne ktory najlepszy

    • 49 13

  • pizza rigga rządzi (1)

    Ciekawe czy można ja gdzieś zamówić

    • 50 7

    • Nad Jeziorem Ostrzyckim - "Piec Chlebowy" - tam serwują Riggę :)

      j.w.

      • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2