• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie zjeść w Trójmieście: pizzę z sieciówki

Łukasz Stafiej
23 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
"Nadziany" placek od Telepizzy. "Nadziany" placek od Telepizzy.

W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, jak karmią w popularnych pizzeriach-sieciówkach. W poprzednim tekście testowałem dania z piersią z kurczaka, a w następnym opiszę klasyka tajskiej kuchni - pad thai.



W ostatnich latach nastały naprawdę dobre czasy dla miłośników pizzy. Kto śledzi trendy w gastronomii, z łatwością dostrzeże modę na pizzę z pieca opalanego drewnem - co rusz otwiera się nowy lokal firmujący swój placek tą tradycyjną, włoską metodą pieczenia. To w większości niewielkie knajpki, w których właściciele z reguły dbają o dobry poziom wydawanych dań i jakość składników.

Przyznam, że pizza z pieca mnie i moje kubeczki smakowe rozleniwiła i rozpuściła, przyzwyczajając do, zazwyczaj, niezłych standardów. Zapomniałem o osiedlowych barach z pizzami czy sieciówkach, które wciąż przecież dominują w branży. Rajd po tych ostatnich nie był więc łatwym doświadczeniem kulinarnym (z drobnymi wyjątkami). Na potrzeby testu odwiedziłem restauracje czterech największych, czyli mających cztery i więcej oddziałów, sieciówek z pizzą w Trójmieście: Telepizzy, Pizzy Hut, Pepe i Da Grasso.

Na początek Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. I w porównaniu z Pizzą Hut, o której przeczytacie poniżej, bardziej kojarząca się z barem szybkiej obsługi niż restauracją. To chyba również pizzeria, w której najczęściej obowiązują promocje - a to tańsza pizza w poniedziałek, a to dwie w cenie jednej, a to jeszcze inna zniżka.

Rozgryzienie tego systemu zostawiam wam. Ja daję się złapać w marketingową sieć i zamawiam pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love". Cena za średnią, która jest naprawdę spora i dwie osoby nakarmi, wynosi 27,40 zł. Jest godzina 14:30, lokal w Sopocie jest pusty, nie licząc grupki gimnazjalistów, więc na placek czekam raptem kilka minut. Choć sprawiedliwiej byłoby nazwać ten pizzo-podobny twór kiepskim drożdżowym pierogiem. Z góry ładnie przyrumienionym, w środku zakalcowatym i nadzianym mazią z wędzonej goudy, bryndzy i cebuli. Żeby chociaż miała jeszcze ciekawy smak i była równomiernie rozłożona na powierzchni placka, to popychając sosem czosnkowym dałoby się tę drożdżową kluchę zjeść. Ale gdzie tam - farszu jest niewiele i po dwóch kęsach zostaje nam pół kawałka ciasta. Ale może to celowo? Przecież - jak mówi reklama - w Telepizzy ich tajemnicą jest ciasto. Nie chcę jej chyba odkrywać. Dwója.

Flagowa pizza "Super Supreme" na cieście "pan" w Pizzy Hut. Flagowa pizza "Super Supreme" na cieście "pan" w Pizzy Hut.
Czas na największą konkurencję hiszpańskiej sieciówki - amerykańskiego korporacyjnego kolosa, czyli Pizzę Hut. Tutaj ciasto też jest pilnie strzeżonym sekretem, a dokładnie tzw. ciasto pan, czyli z patelni. Niektórzy bywalcy pieszczotliwie zwą je "dróżdżówą". Z włoską klasyką ta amerykańska mutacja niewiele ma wspólnego. To gruby, puszysty drożdżowy placek - dobrze zrobiony jest zarówno miękki, jak i chrupiący. Ja lubię. Tym bardziej, że w restauracji w Gdyni robią to prawidłowo.

Zamawiam spécialité de la maison, czyli pizzę "Super Supreme" - w wersji średniej to aż 32,95 zł. Drogo, bo na tym placku jest wszystko. I wołowina, i wieprzowina, i kiełbasa pepperoni, a do tego papryka, pieczarki, cebula i kilka garści oliwek. Te ostatnie skutecznie dominują smak całości. Jeśli chcecie najeść się w dwie osoby - weźcie jednak dużą. Czwórka z minusem.

Boczkowa orgia kulinarna z Pepe. Boczkowa orgia kulinarna z Pepe.
W Pepe było przyzwoicie. To lokalna sieciówka - oddziały posiada tylko w Trójmieście. Ich pizza najbardziej przypomina tę z wszechobecnych barów osiedlowych, ale ma pretensję do włoskiego wzoru - nie zawsze to się uda, ale zdarza się, że ciasto jest cienkie i chrupiące. W gdyńskim przy ul. Morskiej jest dobrze. A duży (średnica - ponad pół metra) "Bacon Supreme" to gwarancja pełnego zadowolenia i wręcz kulinarna orgia dla każdego fana boczku. Albo trzech fanów, bo pizza jest ogromna i bardzo sycąca - góra tłustego sera ma w tej kwestii spore znaczenie. Ta wstydliwa przyjemność kosztuje w Pepe 27 zł. Mocna trója z plusem.

Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się do Da Grasso. Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się do Da Grasso.
Da Grasso zaskoczyło mnie naprawdę niezłą pizzą. Rzadko tam wcześniej jadałem, nie miałem przekonania do tej sieci. Po ostatniej wizycie w gdańskim lokalu przy ul. Szerokiej zmieniłem zdanie. Było tłoczno, mimo to obsługa szybko sobie poradziła z zamówieniem i otrzymałem bardzo dobry placek. To chyba najumiejętniej naśladująca dobrej jakości, włoską pizzę sieciówka w Trójmieście. Ich placki nie są przesadnie nadmuchane, są dobrze wypieczone i chrupiące. Firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą to świetne połączenie sycącego fast-foodu z przyzwoitej jakości pizzą z pieca. Do tego dwa sosy gratis, których tak naprawdę nie trzeba wcale używać, żeby całość miała smak (a to rzadkość w sieciówkach). Cena: 25,10 zł za 32-centrymetrowy placek. Da Grasso przechodzi test z mocną czwórką. Jeśli nie możecie się oprzeć ochocie na pizzę z sieciówki, wybierzcie się właśnie tam.

W jakiej sieciówcę jedliście najlepszą pizzę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (148)

  • Jak juz oceniamy sieciowki to gdzie Tino i Gruby Benek... ?

    • 3 3

  • Co ma piernik do wiatraka?

    Moim zdaniem porównanie danych pizzeri powinno być oparte na podstawie pizz z takimi samymi składnikami pod względem ich ceny i jakości w każdym z lokali. Jak się ma zwykła pizza do "pieroga"? W takich sieciowkach ciągle są jakieś nowości, jedne są dobre a inne totalna klapa. Ale standardowe pizze się nie zmieniają i to właśnie na ich podstawie powinna być wystawiona opinia.

    • 10 0

  • Gdańsk Chełm (1)

    Come Stai pycha świeżo niedrogo i przede wszystkim ciasto ala italia

    • 2 2

    • :))

      Kocham cię za tą ODP :)) bywam tam

      • 0 1

  • pizza (1)

    Byłam ostatnio w pizza hut i dostałam ze spieczonym za mocno serem Ostatnio coś nie bardzo z ich pizza Na szczęście jadam tam sporadycznie więc niech robią te gnioty dalej Z kuchni dochodziły smichy chichy kucharz podglądał młode dziewczęta klientki a pizza spalona Wiek pracowników oceniam na późne liceum pizza Riwiera

    • 6 0

    • to jedna z nagorszych jakie w życiu jadłem Pizza Hut w Galerii Bałtyckiej

      w tej "patelni" pływało cała masa oleju, mało składników i ser przypalony, ciasto grube i niesmaczne jednym słowem syf i to drogi

      • 3 0

  • Zam dwie

    Podobno pizza furgon - jest świetna
    i jeszcze jedna w Sopocie (lokal z małym ogródkiem)
    Ja robię sama na kamieniu - ostatnio podałam osobie,która prowadzi pizzerię i byłam zaskoczona, bo zachwalał moje cieniutkie dobrze wypieczone ciasto , składniki świeże (bez udziwnień).

    • 0 0

  • Omaggio (1)

    Omaggio w Sopocie spróbujcie! Ale tylko tam, Gdynia wypada przy nich blado. Najlepiej na maśle czosnkowym, a nie na sosie pomidorowym.

    • 2 3

    • Całkiem tam niezła, były lokal Telepizzy

      ale żeby się jakoś tym zachwycać, jak dla mnie ok ale wcale nie lepsza od Da Grasso

      • 0 1

  • WŁOSZCZYZNA!!!!

    Chcecie dobrą pizzę?, zapraszam na Morenę:) pyszna, świeża pizza ;) ani raz się nie zawiodłam, moi synowie też tylko: pizza - WŁOSZCZYZNA!!!

    • 6 4

  • jakość i ceny są takie że robię sam

    • 1 0

  • Pizza z sieciowki!!

    To chyba jakiś żart!! To jak pisać ze Jabol to wino!! No ale ludzie maja rożne smaki!

    • 4 1

  • bzdura

    po co promować pizzerie które wystarczająco są wypromowane, gdzie lokalne rodzinne knajpki gdzie oprócz pysznej pizzy jest też sympatyczna atmosfera, co za typ pisze te teksty, da grasso?! serio?! katastrofa

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane