Program "Gęsiny na św. Marcina" będzie w tym roku wyjątkowy, ponieważ jest to jubileuszowa edycja - X!
WINO ŚWIĘTOMARCIŃSKIE: białe
Lekkie białe młode wino z odmiany Solaris, o świeżych aromatach przywodzących na myśl pomarańcze, gruszki i agrest. W smaku odznaczające się cytrusowością i chrupką jabłkową kwasowością.
WINO ŚWIĘTOMARCIŃSKIE: czerwone
Młode czerwone wino z odmiany Rondo, o owocowym zapachu przypominającym truskawki, maliny i banany, popartych w smaku soczystą wiśnią.
Menu serwowane od 9 listopada do 25 listopada
OKRASA 27 zł
ogórek konserwowy, marynowane grzyby, marynowana dynia, grzanka
GOOSE TARTARE - pickled cucumber, marinated muchrooms, marinated pumpkin, grilled bread
KRUPNIK 14 zł
na wywarze z gęsiny, z kaszą jęczmienną
BARLEY SOUP - on goose broth
UDKO Z GĘSI 54 zł
confitowane, z rozmarynowymi kopytkami, burakami z prażonymi orzechami ziemnymi oraz sosem wiśniowym
GOOSE LEG - confit, with rosemary potato dumplings, beetroots with roasted peanuts and cherry sauce
Menu serwowane od 26 listopada do 9 grudnia
PÂTÉ 24 zł
z gęsich wątróbek, masło ziołowe, grzanka
PÂTÉ - from goose livers, herbal butter, grilled bread
CONSOMMÉ 18 zł
na wywarze z gęsiny, z kołdunami faszerowanymi gęsimi podrobami
CONSOMMÉ - on goose broth, with dumplings stuffed with goose offals
PIERŚ Z GĘSI 65 zł
z grilla, modra kapusta, sos gruszkowy z dodatkiem rokitnika
GOOSE BREAST - grilled, red cabbage, pear and sea buckthorn sauce
Polecamy z winami Świętomarcińskimi / Recommended with St. Martin wines:
Solaris
25 zł / 100 zł
Rondo
25 zł / 100 zł