• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Magda Mielke
8 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Legenda głosi, że Marcin został wybrany na biskupa Tours. Nie czuł się jednak komfortowo, sprawując tak ważny dla katolików urząd. Ukrył się więc w gęsiarni. Przez gęganie ptaków kryjówka okazała się nieskuteczna i przyszły święty musiał objąć urząd. W ten sposób jego życiorys na zawsze został połączony z gęsiną. Legenda głosi, że Marcin został wybrany na biskupa Tours. Nie czuł się jednak komfortowo, sprawując tak ważny dla katolików urząd. Ukrył się więc w gęsiarni. Przez gęganie ptaków kryjówka okazała się nieskuteczna i przyszły święty musiał objąć urząd. W ten sposób jego życiorys na zawsze został połączony z gęsiną.

11 listopada to nie tylko rocznica odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - mięso to coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.



Restauracje serwujące kuchnię polską


Czy lubisz gęsinę?

Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa trafia na nasze stoły głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątek stanowi 11 listopada, kiedy to nie tylko świętujemy odzyskanie niepodległości, ale też obchodzimy dzień św. Marcina. Do świętomarcińskiej tradycji - poza zajadaniem się rogalami z białym makiem - należy też zwyczaj pieczenia gęsi, który od kilku lat znowu cieszy się popularnością.

Gęś jest najzdrowszym drobiem, zdrowszym od kurczęcia. Mimo wysokiej kaloryczności ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - z przewagą jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a także wysoką zawartość białka.

Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 14 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku akcja potrwa od 11 do 27 listopada.


- W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie to nowa tradycja. Spożycie w Polsce tego mięsa od początku naszej akcji wzrosło prawie pięciokrotnie i dzisiaj ponad 2 tys. ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec dziesięciokrotnie wyższego eksportu 20 tys. ton do samych tylko Niemiec, ale tendencja jest pozytywna - gęsi poza dużymi hodowlami na nowo widać przy domowych zagrodach. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera - mówi dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. - Warto też wiedzieć, że chów gęsi w Polsce przebiega w pełni ekologicznie, gdzie gwarantuje się dobrostan zwierząt żywiących się głównie na pastwisku trawą. Nas przede wszystkim cieszy fakt, że dzięki naszej akcji spożycie gęsiny w polskich restauracjach zwłaszcza w okresie listopada przeobraża się w swoistą tradycję, a same restauracje biorące udział w naszej akcji są licznie odwiedzane - dodaje dr Jacek Szklarek.
  • W restauracji M15 rozpoczyna się miesiąc poświęcony potrawom z gęsiny.
  • Oferta restauracji Tabun

Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach



Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze M15 Restaurant & Bar - restauracja znajdująca się bezpośrednio przy sopockiej plaży. Listopad jest tu czasem świętowania i smakowania nowych, jesiennych propozycji szefa kuchni Adriana Gabryszaka, który zdobył tytuł Króla Gęsiny w 2016 roku. A co przygotuje w tym roku? Spróbować będzie można piersi z gęsi gotowanej sous vide w kwasie z buraków z knedlami smażonym na maśle, ciepłej sałatki z brukwi z sosem demi glas buraczanym, ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass, consome z brukwi podawanego z kołdunami gęsimi z majerankiem, gęsich serc z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podanych z maślanym briosche oraz lodów waniliowych ze skwarkami z gęsi z sosem słony karmel i crunchem.

Dań z gęsiną od 11 listopada będzie można spróbować w Tabunie. W menu m.in. zupa z brukwi na gęsinie, czernina, pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo, pieczona gęś faszerowana owocami oraz liczne dodatki.

Atelier BonŻur na dania z gęsiną zaprasza od 11 do 27 listopada. W trzydaniowym menu znajdzie się szynka z gęsi z chutney'em z jabłka, karmelizowaną szalotką, sałatą rzymską, majonezem z octem z owoców leśnych i chilli oraz pistacjami. Daniem głównym będzie confitowana gęś z figami, piklowaną czerwoną kapustą z owocami leśnymi, tostem i sosem mięsnym. Na deser zaś będzie można spróbować kremu z białej czekolady i sera koziego z karmelem ze smalcem gęsim, podawanego na kruchym ciastku z orzechami i bazylią.

  • Dania z gęsiną w restauracji Polskie Smaki.
  • Dania z gęsiną w restauracji Polskie Smaki.
W restauracji Polskie Smaki od 11 do 13 listopada będzie można skosztować specjalnego czterodaniowego menu "Gęsina św. Marcina". Na talerzach w rolach głównych wystąpią: smarowidło z gęsi na domowym chlebie z piklowanymi warzywami, pasztet z gęsi w maśle tymiankowym w towarzystwie duetu z musu z rokitnika i solonego ogórka, konfitowana noga z gęsi, kluski ziemniaczane, czerwona duszona kapusta, sos żurawinowy z wędzonym jabłkiem oraz kruche ciasto na smalcu z gęsi, krem migdałowy zapiekany ze śliwkami i kwaśną śmietaną. Do tego rozgrzewająca herbata z nutami miodu, pomarańczy, cynamonu i goździków. Cena takiego zestawu wynosi 195 zł za osobę.

Święto Niepodległości - lista wydarzeń


W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną rozmarynową z sosem śliwkowym i podgrzybkami, wątróbka z gęsi z sosem wiśniowym i grzanką z chałki, konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej z musem z pieczonego buraka i czarnej porzeczki, puree maślanym, jarmużem i sosem demi-glace. Niemniej największą atrakcją jest specjalnie pieczona, cała faszerowana gęś rozmarynowa (serwowana na ogniu przy stoliku gości). Otrzymała ona tytuł Najlepszego Pomorskiego Dania Regionalnego w konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego.

  • Propozycje z gęsiną w roli głównej od restauracji Brovarnia.
  • Propozycje z gęsiną w roli głównej od restauracji Brovarnia.
Listopad to czas, kiedy gęsina króluje także w restauracji Bulaj. Szefowie kuchni Artur Moroz i Piotr Prokopiuk przygotowują faszerowaną gęś pieczoną w całości, podawaną z dodatkami. Danie idealnie sprawdzi się dla sześciu osób. Poza tym w listopadowej, specjalnej ofercie znajdziemy: czerninę lub krem z brukwi z gęsiną, półgęsek podawany z grzanką i sezonowymi dodatkami, gęsie rillette, sałatę z wędzoną gęsią, z dodatkiem gruszki, granatu i musu z buraka, gęsie żołądki podawane z wiśnią, chrzanem oraz musem z porzeczki, udo z gęsi, podawane w otoczeniu puree z białych warzyw, konfitury z czerwonej kapusty oraz sosu śliwkowego. Dania dostępne są na miejscu. Faszerowana gęś, pieczona w całości, wymaga zamówienia minimum dwa dni wcześniej.

Również restauracja Tu Można Marzyć szykuje się już do celebrowania gęsiny na Świętego Marcina - w każdy weekend listopada będzie zaskakiwać innym menu weekendowym z gęsiną w roli głównej. Wśród propozycji na najbliższy weekend pojawiły się: rillettes z gęsi z chutneyem z jabłkiem i rodzynkami, piklami i chałką, pyzy z gęsiną z marynowaną gruszką w winie i sosem grzybowym oraz pieczone udo gęsie z karmelizowanymi burakami, pieczonym jabłkiem z żurawiną i kluskami śląskimi.

  • Oferta weekendowa bistra Tu Można Marzyć.
  • Od 1 do 13 listopada w restauracji L'Entre Villes będziecie mogli spróbować wyjątkowych dań lub całego setu opartego na gęsinie.
Do 13 listopada można skosztować specjalnego menu marcinkowskiego w restauracji L'Entre Villes. Znajdziemy w nim podwędzane carpaccio z gęsi z żurawiną, dynią piklowaną w zalewie octowo-imbirowej, mandarynką i oliwą estragon, connsome z brukwi na gęsinie z tortellini z gęsiną, warzywami korzennymi i oliwą lubczykową, konfitowane udko z gęsi z gruszką w porto, żelem gruszkowym, kaszą pęczak, puree z borwika, mini marchwią i demi galce drobiowo-maslanym, a na deser spróbujemy tarty marcepanowo-makowej.

7 typów osób chodzących do restauracji. Którym jesteś? 7 typów osób chodzących do restauracji. Którym jesteś?
W Browarze Miejskim Sopot gęsinę zjemy przez cały rok. W karcie znaleźć można m.in. okrasę siekaną z gęsiny z marynowanymi grzybkami i cebulą, smalec z gęsi z cebulą i jabłkiem, pasztet, pierogi z gęsiną w sosie z grzybów leśnych, plastry długodojrzewającej gęsiny na rukoli oraz gołąbki z gęsiną i wołowiną.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (75)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane