"Na św. Marcina - najlepsza gęsina", "Na św. Marcina - gęś do komina", "Wesele Marcina, gęś i dzban wina" - nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta. 11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - ptak ten coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.
Wydarzenia odbywające się w Święto Niepodległości
tak, to jedno z moich ulubionych mięs
43%
tak, o ile jest odpowiednio przyrządzona
44%
nie, nie przepadam, ale zjem
5%
nie, to zdecydowanie nie mój smak
2%
Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsi od kilku lat na nowo odżywa. Choć zwyczaj ten jest długi, a Polska należy do największych w Europie producentów gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach stosunkowo rzadko i zwykle w charakterze kulinarnej ciekawostki. A szkoda - gęś jest najzdrowszym drobiem, zdrowszym od kurczęcia. Mimo wysokiej kaloryczności ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - z przewagą jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a także wysoką zawartość białka.
Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 13 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku
akcja potrwa od 5 do 28 listopada.
Gdzie zjeść? Lista polecanych restauracji
Gęsina na Świętego Marcina - historia
Święty Marcin jest patronem żołnierzy i ubogich - podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka, a następnie został duchownym. Jedna z opowieści o św. Marcinie głosi, że aby uniknąć mianowania biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża, lecz jego kryjówkę zdradziły gęgające gęsi. Święty przyjął sakrę, a od tej właśnie historii miał wziąć się zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.
Obok gęsi w Dzień Świętego Marcina pieczone są rogale. Inna legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął piec rogale.
Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach
Kraina Kaszub w okresie jesiennym słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach,
Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. Niemniej największą atrakcją jest
gęś rozmarynowa pieczona w całości, nagrodzona Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego w kategorii "Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne". Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy?
- Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś piecze się około ośmiu godzin. Dodatkową atrakcją jest sposób podania potrawy. Płonąca gęś serwowana jest przy gościach i następnie przy nich krojona przez szefa kuchni. Jest to doskonałe dopełnienie nieformalnego spotkania przy piwie, jak również oficjalnej kolacji biznesowej - mówi szef gastronomii Jakub Kuszewski.
Gęsina na św. Marcina w wielu pysznych odsłonach zawita w dniach od 4 do 28 listopada do
restauracji Tabun w Otominie. W tym czasie będzie można tu skosztować dań z gęsiny inspirowanych m.in. regionalną kuchnią kaszubską, m.in.:
pierogów z gęsiną i marynowaną gruszką, zupy z brukwi na gęsinie, kaszubskiej okrasy z gęsi, gęsiego uda pieczonego z jabłkami oraz gęsiej piersi na różowo.
Gęsina - przepisy od szefa kuchni Króla Gęsiny
Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze
M15 Restaurant & Bar. W tym roku restauracja zaserwuje gościom:
- przystawkę: salceson gęsi z konfiturą pietruszkową i olejem z cząbru,
- danie główne: ramen na gęsinie z pieczoną gęsią, jajkiem, marynowanymi kurkami, porem, wakame, groszkiem cukrowym, jarmużem, szczypiorem i sezamem,
- danie główne: pierogi z szarpaną gęsiną z olejem majerankowym,
- danie główne: de volaille z gęsi z foie gras, z masłem z pieczonym czosnkiem, serwowany na purée z groszku z pieczoną marchewką,
- danie główne: konfitowane udko z gęsi na sałatce z fasoli z pieczoną kapustą i delikatnym consome,
- deser: tarta tatin z jabłkiem pieczonym na gęsim smalcu.
Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week. A już w listopadzie Fine Dining Week- Poza daniami à la carte restauracja oferuje także linię delikatesów, w których znajdziemy między innymi smalec z gęsi oraz bogaty wybór pasztetów i past. Oczywiście, nie może zabraknąć kultowego wina świętomarcińskiego z winnicy Turnau. Posiadamy również bogaty wybór nalewek i wódek regionalnych. Wszystkie te produkty będą dostępne także w koszach prezentowych, z których sprzedażą wkrótce startujemy - mówi Magdalena Molesztak z M15. - Nasz szef kuchni Adrian Gabryszak zdobył już tytuł Króla Gęsiny w poprzednich latach, liczymy, że w tym roku uda nam się powtórzyć sukces.
Gęsina na św. Marcina w wielu wydaniach
W długi listopadowy weekend
dania z gęsiną w roli głównej serwować będzie także
bistro Tygle. W specjalnym menu znajdą się:
- okrasa z gęsi z piklowanymi grzybami i warzywami, gorczycą i śliwką (przystawka zimna),
- hot dog z rwaną gęsiną, sałata, ketchup ze śliwki, majonez rakowy, cebulka (przystawka ciepła),
- smażona gęsia wątróbka, jabłka, cebulka, majeranek, domowa brioche (przystawka ciepła),
- krem z brukwi i ziemniaków na gęsinie, rwana gęsina z gruszką i solonym karmelem, brusznica i chipsy z topinamburu (zupa),
- "gęsie pipki" ragout z gęsich żołądków, skorzonera, purée z dynią, rydze (danie główne).
Również restauracja
Fisherman przygotowała specjalną propozycję z gęsiną w roli głównej. W specjalnym, trzydaniowym menu znajdzie się: szarpana gęś z rokitnikiem nadmorskim, podwędzony półgęsek z "cukierkami" świerkowymi, kawiorem z czarnego bzu i chrupiącymi ozorkami oraz gęsie pipki glazurowane hibiskusem z sosem pieprzowym i kaszubską kalarepą. Cena takiego zestawu to 135 zł.
Dania z gęsiny dostępne są przez cały listopad w ofercie
restauracji hotelu Courtyard by Marriott. Spróbować można tutaj:
- wędzonej piersi z gęsi z chutneyem z podwędzanej śliwki, rzodkiewką i chipsem z jabłka (przystawka zimna),
- gęsich żołądków z karmelizowaną gruszką, żurawiną i sosem porto (przystawka ciepła),
- krupniku na gęsinie,
- konfitowanego udka z gęsi, podawanego z kaszą pęczak, pieczoną dynią i sosem jałowcowym (danie główne),
- pierogów z gęsiną ze smażonymi kurkami (danie główne).
W
Winnym Gronie gęsiny można spróbować już teraz. Restauracja znalazła się w ekskluzywnym gronie odbiorców, którzy mają dostęp do proekologicznych gęsi z Instytutu w Kołudzie Wielkiej, dlatego w karcie gdańskiej restauracji gęsina w różnych postaciach będzie gościć przez kilka miesięcy. 13 listopada odbędzie się tu zaś
Święto gęsi kołudzkiej. W tym dniu będzie można nie tylko skosztować potraw z gęsi, ale też nauczyć się robić okrasę i posmakować gęsich pipek. Wszystko to pod czujnym okiem
Piotra Lenarta, pasjonata kuchni i organizatora wydarzeń kulinarnych.