- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
"Na św. Marcina - najlepsza gęsina", "Na św. Marcina - gęś do komina", "Wesele Marcina, gęś i dzban wina" - nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta. 11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - ptak ten coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.
Wydarzenia odbywające się w Święto Niepodległości
Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 13 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku akcja potrwa od 5 do 28 listopada.
Gdzie zjeść? Lista polecanych restauracji
Gęsina na Świętego Marcina - historia
Święty Marcin jest patronem żołnierzy i ubogich - podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka, a następnie został duchownym. Jedna z opowieści o św. Marcinie głosi, że aby uniknąć mianowania biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża, lecz jego kryjówkę zdradziły gęgające gęsi. Święty przyjął sakrę, a od tej właśnie historii miał wziąć się zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.
Obok gęsi w Dzień Świętego Marcina pieczone są rogale. Inna legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął piec rogale.
Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach
Kraina Kaszub w okresie jesiennym słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. Niemniej największą atrakcją jest gęś rozmarynowa pieczona w całości, nagrodzona Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego w kategorii "Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne". Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy?
- Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś piecze się około ośmiu godzin. Dodatkową atrakcją jest sposób podania potrawy. Płonąca gęś serwowana jest przy gościach i następnie przy nich krojona przez szefa kuchni. Jest to doskonałe dopełnienie nieformalnego spotkania przy piwie, jak również oficjalnej kolacji biznesowej - mówi szef gastronomii Jakub Kuszewski.
Gęsina na św. Marcina w wielu pysznych odsłonach zawita w dniach od 4 do 28 listopada do restauracji Tabun w Otominie. W tym czasie będzie można tu skosztować dań z gęsiny inspirowanych m.in. regionalną kuchnią kaszubską, m.in.: pierogów z gęsiną i marynowaną gruszką, zupy z brukwi na gęsinie, kaszubskiej okrasy z gęsi, gęsiego uda pieczonego z jabłkami oraz gęsiej piersi na różowo.
Gęsina - przepisy od szefa kuchni Króla Gęsiny
Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze M15 Restaurant & Bar. W tym roku restauracja zaserwuje gościom:
- przystawkę: salceson gęsi z konfiturą pietruszkową i olejem z cząbru,
- danie główne: ramen na gęsinie z pieczoną gęsią, jajkiem, marynowanymi kurkami, porem, wakame, groszkiem cukrowym, jarmużem, szczypiorem i sezamem,
- danie główne: pierogi z szarpaną gęsiną z olejem majerankowym,
- danie główne: de volaille z gęsi z foie gras, z masłem z pieczonym czosnkiem, serwowany na purée z groszku z pieczoną marchewką,
- danie główne: konfitowane udko z gęsi na sałatce z fasoli z pieczoną kapustą i delikatnym consome,
- deser: tarta tatin z jabłkiem pieczonym na gęsim smalcu.
Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week. A już w listopadzie Fine Dining Week
- Poza daniami à la carte restauracja oferuje także linię delikatesów, w których znajdziemy między innymi smalec z gęsi oraz bogaty wybór pasztetów i past. Oczywiście, nie może zabraknąć kultowego wina świętomarcińskiego z winnicy Turnau. Posiadamy również bogaty wybór nalewek i wódek regionalnych. Wszystkie te produkty będą dostępne także w koszach prezentowych, z których sprzedażą wkrótce startujemy - mówi Magdalena Molesztak z M15. - Nasz szef kuchni Adrian Gabryszak zdobył już tytuł Króla Gęsiny w poprzednich latach, liczymy, że w tym roku uda nam się powtórzyć sukces.
Gęsina na św. Marcina w wielu wydaniach
W długi listopadowy weekend dania z gęsiną w roli głównej serwować będzie także bistro Tygle. W specjalnym menu znajdą się:
- okrasa z gęsi z piklowanymi grzybami i warzywami, gorczycą i śliwką (przystawka zimna),
- hot dog z rwaną gęsiną, sałata, ketchup ze śliwki, majonez rakowy, cebulka (przystawka ciepła),
- smażona gęsia wątróbka, jabłka, cebulka, majeranek, domowa brioche (przystawka ciepła),
- krem z brukwi i ziemniaków na gęsinie, rwana gęsina z gruszką i solonym karmelem, brusznica i chipsy z topinamburu (zupa),
- "gęsie pipki" ragout z gęsich żołądków, skorzonera, purée z dynią, rydze (danie główne).
Również restauracja Fisherman przygotowała specjalną propozycję z gęsiną w roli głównej. W specjalnym, trzydaniowym menu znajdzie się: szarpana gęś z rokitnikiem nadmorskim, podwędzony półgęsek z "cukierkami" świerkowymi, kawiorem z czarnego bzu i chrupiącymi ozorkami oraz gęsie pipki glazurowane hibiskusem z sosem pieprzowym i kaszubską kalarepą. Cena takiego zestawu to 135 zł.
Dania z gęsiny dostępne są przez cały listopad w ofercie restauracji hotelu Courtyard by Marriott. Spróbować można tutaj:
- wędzonej piersi z gęsi z chutneyem z podwędzanej śliwki, rzodkiewką i chipsem z jabłka (przystawka zimna),
- gęsich żołądków z karmelizowaną gruszką, żurawiną i sosem porto (przystawka ciepła),
- krupniku na gęsinie,
- konfitowanego udka z gęsi, podawanego z kaszą pęczak, pieczoną dynią i sosem jałowcowym (danie główne),
- pierogów z gęsiną ze smażonymi kurkami (danie główne).
W Winnym Gronie gęsiny można spróbować już teraz. Restauracja znalazła się w ekskluzywnym gronie odbiorców, którzy mają dostęp do proekologicznych gęsi z Instytutu w Kołudzie Wielkiej, dlatego w karcie gdańskiej restauracji gęsina w różnych postaciach będzie gościć przez kilka miesięcy. 13 listopada odbędzie się tu zaś Święto gęsi kołudzkiej. W tym dniu będzie można nie tylko skosztować potraw z gęsi, ale też nauczyć się robić okrasę i posmakować gęsich pipek. Wszystko to pod czujnym okiem Piotra Lenarta, pasjonata kuchni i organizatora wydarzeń kulinarnych.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Opinie wybrane
-
2021-11-02 14:05
A na deser... (3)
Rogal świętomarciński... Uwaga oryginalny ( z certyfikatem) robiony jest na.. margarynie :/ skandal, oraz dodawane są m.in. okruchy cukiernicze, orzeszki ziemne.. specyfika pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej zrobić samemu.. biały mak, miód, orzechy włoskie itd. roboty jest od uja, ale warto ;)
- 25 3
-
2021-11-03 07:46
niestety syf w marketach w ogole nalezy omijac je szerokim lukiem
a cukiernie oszczedzaja i masy makowe i orzechowe to jedna wielka chemia...- 5 0
-
2021-11-02 15:11
Olać certyfikat (1)
W Poznaniu wiedzą gdzie kupić wspaniałe rogale - robione na maśle. Jadłem i potwierdzam doskonałe wrażenie.
- 8 0
-
2021-11-02 17:02
W biedronie też są dobre. I bez kolejki
- 2 7
-
2021-11-02 15:08
Może i bym zajrzał do jednej z tych restauracji, ale ... (1)
Jak widzę w perspektywie takie podwyżki jak gaz, prąd, woda, śmieci a przy tym wszystkim niższa pensja przez nowy polski wał to chyba zrezygnuję, bo od stycznia nie tylko o gęsinie będę mógł pomarzyć ale i o chlebie z masłem.
- 31 9
-
2021-11-02 19:42
Na masło stać, powodzi się.
- 7 1
-
2021-11-02 13:52
Taka gąska pieczona w całości z Brovarni.. (7)
przemawia do wyobraźni.Cóż,może kiedyś,póki co zaczęły się u mnie tzw.lata chude.Oby nie aż siedem lat,jak chce porzekadło,było chudych.
Życzę tego sobie i innym.- 36 3
-
2021-11-02 18:57
Nie dziwię się małżonce , zamiast czytać całe noce zabierz się do uczciwej pracy ! A wtedy nie będziesz miał chudych lat Nicponiu !
- 1 6
-
2021-11-02 18:34
Żeby zjeść cała gęś, potrzeba pewnie z dziesieciu chłopa, ale fakt, nie wiem ile ta Browarnia bierze. (3)
P. S. W polskim alfabecie nie ma v, na pewno prawidłowo nazwę podałeś?
- 6 1
-
2021-11-02 18:40
Cała 600 zł (2)
Wczoraj jadłem u nich udziec za 79 zł i nie był wart tej ceny także z całą kaczką będzie podobnie. Piwo kiedyś wybitne, dziś ledwie poprawne.
- 7 1
-
2021-11-02 18:44
Dzięki za informacje, a miałem tam się niedługo wybierać (1)
- 6 1
-
2021-11-02 18:59
Nie warto !
- 4 1
-
2021-11-02 15:37
(1)
Sinuhe wpylał pieczone gąski co wieczór.Kaptah mu przynosił,pewnie nie były drogie.Fakt,Sinuhe był lekarzem,w porywach zarabiał fortunę.Ale to dawno byłoJeżeli chcecie zaprzepaścić całą noc,poświęcić ją lekturze dwóch tomów powieści,czytać z wypiekami na twarzy aż do świtu,zapomnieć o kablówce i Netflixie,kopnąć z lekceważeniem walające się po podłodze prastare płyty DVD,narazić się na gniew małżonki za jej zaniedbanie to jesteście właściwymi ludźmi.Kumaci wyguglują.Odsyłam do lektury.
- 3 5
-
2021-11-02 20:05
Książka super tylko mam wrażenie, , że tego typu
lekturę odkrywa się i podnieca mądrościami w niej zawartymi w liceum.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.