Gotowanie jest proste. Gdzie się go nauczyć w Trójmieście?

K5 to akademia kulinarna, gdzie gotowania nauczą się mali i duzi, młodzi i starzy. Regularnie prowadzone są tutaj warsztaty tematyczne.
K5 to akademia kulinarna, gdzie gotowania nauczą się mali i duzi, młodzi i starzy. Regularnie prowadzone są tutaj warsztaty tematyczne. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Dla początkujących i zaawansowanych. Dużych i małych. Wytrawnie i na słodko. Klasycznie i bezglutenowo. W Trójmieście zajęć z gotowania i warsztatów kulinarnych nie brakuje. Gdzie się wybrać?



Warsztaty kulinarne to:

dobry pomysł na podszkolenie się w gotowaniu 29%
fajny sposób na spędzenie wolnego czasu 26%
ciekawy pomysł, ale za drogi 27%
przerost formy nad treścią 12%
nie dla mnie, wolę samodzielnie uczyć się gotowania 6%
zakończona Łącznie głosów: 265
- Gotowanie to nie jest wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry - podkreśla Kamil Sadkowski, właściciel Akademii Kulinarnej K5 w Redłowie. - Wręcz przeciwnie: gotowanie jest proste i jest świetną zabawą dla każdego. Wystarczy opanować kilka podstawowych zasad.
Sadkowski zna się na rzeczy, bo w gastronomii pracuje od kilkunastu lat. K5, które otworzył niedawno, to zwieńczenie jego pracy w tej branży - miejsce, gdzie chce dzielić się wiedzą i zarażać pasją do kulinariów. Jego szkoła posiada najbardziej rozbudowaną ofertę zajęć w całym Trójmieście.

- Prowadzimy zajęcia dla dzieci, dorosłych, a także seniorów. Coś dla siebie znajdą zarówno amatorzy, którzy przypalają wodę w czajniku, a chcieliby postawić pierwsze kroki w kuchni, jak i zaawansowani amatorzy chcący poszerzyć swoje umiejętności i świadomość kulinarną - dodaje właściciel.
Na zajęcia można umawiać się indywidualnie albo zapisywać na tematyczne warsztaty, które zazwyczaj trwają około czterech godzin. Najbliższe zajęcia poświęcone będą m.in. podrobom, kuchni włoskiej, rybom i owocom morza czy nowoczesnej kuchni polskiej. Ceny warsztatów dla dzieci zaczynają się od 90 zł, dla dorosłych - od 220 zł. Więcej informacji można znaleźć na stronie k5.com.pl.

Warsztaty tematyczne prowadzi również Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika. Znana gdyńska szefowa kuchni specjalizuje się w kuchni arabskiej i Maghrebu, a zajęcia prowadzi zarówno w swoim lokalu, jak i w domu klienta. Więcej informacji można znaleźć na stronie restauracjamalika.pl.

Akademia Sztuki Cukierniczej specjalizuje się w zajęciach z przygotowywania słodkich wypieków. Zajęcia prowadzą profesjonalni cukiernicy.
Akademia Sztuki Cukierniczej specjalizuje się w zajęciach z przygotowywania słodkich wypieków. Zajęcia prowadzą profesjonalni cukiernicy. mat. prasowe
Tego, jak sobie radzić w kuchni na diecie roślinnej i bezglutenowej uczą propagatorzy tego typu odżywiania: Jola SłomaMirek Trymbulak. W swoim orłowskim Atelier Smaku prowadzą warsztaty poświęcone takim zagadnieniom, jak między innymi: "Podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej", "Mięsna kuchnia bezmięsna bez glutenu", "Bezglutenowe chleby i wegańskie pasty oraz pasztety" czy "Wegańskie i bezglutenowe wypieki na słodko". Uczą również, jak zastąpić tradycyjne potrawy świąteczne roślinnymi odpowiednikami. Koszt czterogodzinnych zajęć to 200 zł. Więcej informacji oraz terminy na stronie ateliersmaku.pl.

A jeśli ktoś chciałby podszkolić się kompleksowo i posiąść umiejętności i wiedzę, której uczą się zawodowcy, powinien wybrać się do wrzeszczańskiej siedziby Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

- Prowadzimy kursy podnoszące kwalifikacje, które dostępne są nie tylko dla pracowników branży gastronomicznej. Skorzystać może każdy, ale z doświadczenia wiemy, że amatorzy częściej doskonalą wiedzę sięgając do blogów, filmów w internecie czy biorąc udział w warsztatach live cooking w restauracjach - tłumaczy odpowiedzialna za marketing Agnieszka Opłatkowska.
Koszt takich zajęć do niskich nie należy: za jeden dzień warsztatów indywidualnych zapłacimy od 1000 zł do 1500 zł, ale w grupie 5-osobowej już tylko 200 zł. Więcej informacji na stronie kucharze.pl.

Tajniki cukiernictwa poznać można podczas lekcji w gdyńskiej Akademii Sztuki Cukierniczej. Szkołę założyły rok temu dwie przyjaciółki: Izabela KomorMarta Rietz, na co dzień szefowe pracowni wypieków artystycznych Słodkości Marty i Izy. Ich kursantami są zarówno profesjonalni cukiernicy, jak i amatorzy. Przychodzą nauczyciele, księgowe, logistycy, graficy i seniorzy, którzy pragną piec dla najbliższych według sprawdzonych receptur i dobrych wskazówek.

- Prowadzimy warsztaty cukiernicze z pieczenia, dekorowania czy pracy z czekoladą lub karmelem. Uczymy piec w sposób domowy, na bardzo dobrej jakości produktach - mówi Izabela Komor. - U nas można nauczyć się piec tradycyjne ciasta o nowych oryginalnych smakach, ale też zdrowe alternatywy, np. ciasto na selerze naciowym z makiem i marchewką czy też ciasto piernikowe z kalafiora z kremem czekoladowym. Uczymy najnowszych stylów dekoracji tortów i deserów, takich jak: styl angielski, drip cake, kwiaty z papieru jadalnego czy lustrzana glazura.
Największym zainteresowaniem cieszą się warsztaty "Tarty i serniki idealne", "Fit ciasta na warzywach + gluten free", "Tort w stylu angielskim", "Drip cake love" czy "Kwiaty z papieru jadalnego". Cena za udział w pojedynczych zajęciach waha się pomiędzy 250 zł a 550 zł. Więcej na stronie akademiasztukicukierniczej.pl.

Cook And Have Fun to studio kulinarne do najmłodszych. Gotowanie łączy się tutaj z dobrą zabawą.
Cook And Have Fun to studio kulinarne do najmłodszych. Gotowanie łączy się tutaj z dobrą zabawą. mat. prasowe
Gdańskie studio kulinarne Cook And Have Fun to miejsce, gdzie gotować nauczyć mogą się najmłodsi. Założyły je trzy znajome, które - jak same mówią - od dawna spotykały się w kuchni z gromadką swoich dzieci na wspólne gotowanie. W pewnym momencie postanowiły przekuć pasję w biznes.

- Z naszych obserwacji wynika, że większość rodziców - najczęściej z braku czasu - nie uczy dzieci gotowania. Często odcina je od kuchni, powołując się przy tym na różne występujące tam bardziej lub mniej realne zagrożenia. Prawdopodobieństwo, że rozpoczynając samodzielne dorosłe życie z zapałem zabiorą się za gotowanie jest raczej niewielkie. Od tego niedaleka droga do jedzenia byle czego i otyłości - mówi jedna z założycielek, Agnieszka Sowińska. - Chcemy zmienić nastawienie dzieci do tego, co dzieje się w kuchni, sprawić, by zobaczyły, jak cudownie można bawić się i eksperymentować przygotowując jednocześnie zdrowe posiłki.
W Cook And Have Fun stawiają nie tylko na naukę technik gotowania, ale też na dobrą zabawę i samodzielność. Dzieci wszystkie czynności od początku do końca wykonują same - oczywiście zawsze pod okiem instruktora. Koszt półtoragodzinnych warsztatów to 60 zł. Karnet na cztery spotkania - 220 zł. Organizowane są tutaj również kulinarne przyjęcia urodzinowe oraz letnie półkolonie. Więcej informacji można znaleźć na stronie cookingfun.pl.

Opinie (50) 6 zablokowanych

  • można od podstaw? (6)

    Moja żona nie umie zrobić jajecznicy i ugotować herbaty.

    • 15 15

    • Co za problem, sam to rób, w końcu od czego żona cię ma???

      • 27 6

    • lola

      żal..

      • 1 2

    • (1)

      bo herbaty się nie gotuje

      • 6 1

      • gotuje się

        jest taka metoda przyrządzania herbaty

        • 0 0

    • (1)

      No to niech się nauczy, nie rozumiem?

      • 2 3

      • a od czego ma męża?

        • 0 1

  • W Mercure Gdańsk Stare Miasto organizowane sa tez warsztaty. Szef Łukasz nauczy każdego gotować: ) Polecam!

    • 2 9

  • (1)

    A Beata Testsmaku nie prowadzi zajec z subiektywnej oceny przypadkowo odwiedzanych restauracji?

    • 30 2

    • Ona to jest dopiero gastronomiczna...

      • 2 0

  • Same autoreklamy w komentarzach:)))

    • 8 2

  • (3)

    Ja bym poszedł na coś dla przeciwwagi. Np. "10 potraw z glutenu", "kurczak w daniach wegańskich", "słodycze smażone w głębokim oleju".

    • 47 1

    • Amerykanie panierują batony i smażą w głębokim tłuszczu. Potem tyłki im rosną, że dźwigiem trzeba ich z domu razem z łóżkiem do szpitala transportować.

      • 6 0

    • Nie mądruj, bo nie przystoi :-) (1)

      Jeśli interesują Ciebie słodycze smażone na głębokim oleju, to polecam Pana Batona. Marsy i Snickersy w panierce i do frytkownicy. Pycha, także nie fisiuj kawalerze :-)

      • 0 0

      • Glasgow się przypomina

        • 1 0

  • (4)

    "Gdzie nauczyć się gotowania w Trójmieście?"
    Chyba raczej gdzie w Trójmieście nauczyć się gotowania, panie stafiej...?Chyba, że to kurs, po którym gotuje się tylko w 3city, w innych miastach po nim gotować nie wolno.

    • 22 2

    • Eee! Miodek. Nazwisko z dużej litery piszemy.

      • 1 0

    • (2)

      Po znaku interpunkcyjnym w języku polskim stawiamy spację.
      Nazwisko rozpoczynamy dużą literą.

      A ta konstrukcja - użyta przez redaktora - jest poprawna.

      • 2 0

      • Tylko poprawna. (1)

        • 0 0

        • kociej mordy dostałem

          • 0 0

  • A kiedyś w prawie każdym większym mieście klasy gastronomika były,

    ale trzeba było wszystkich do liceum pchać, a potem na studia, żeby byli ,,wykształceni``. To i powstały ``szkoły wyższe``, których poziom nauczania nie był wyższy niż niegdysiejszego technikum.

    I tak ludzie z wykształceniem zawodowym nagle są wagę złota (1500 za dzień), a ci z wyższym symbolicznie ``sprzedają frytki w McDonald`s``.

    Cykl się zamyka, bo musi być równowaga. Bo musimy mieć i ludzie w zawodówkach, i w technikach i w liceach, a żaden z nich nie jest lepszy, lecz to trzeba zrozumieć.

    A w miejsce pustki powstają ``Akademie gotowania``.

    • 31 0

  • (1)

    Mnie nauczyła mamusia.

    • 7 1

    • bławo, bławo

      mistrzuniu

      • 0 0

  • Ci poniektórzy

    Ze szkół gotowania to sa ci co nie chcieli frytek w maku sprzedawać gastro na skróty nie da rady

    • 0 0

  • (1)

    Tak sie ciesze, ze moglem dziecinstwo spędzić z babcią, która pokazywala mi jak robić ciasta, pierogi, kluski itp. Ekstra sprawa! Brakuje mi tego! Ale przepis z zeszytami i doklejanymi kartkami nadal aktualny :)

    • 21 0

    • moja robiła podpłomyki

      także puri, roti czy pitta mi nei straszne

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Muzyka na żywo
Muzyka na żywo
muzyka na żywo, degustacja
g. 18:30
Gdańsk, Oranżeria

Rozrywka

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie