• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gotowanie jest proste. Gdzie się go nauczyć w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
13 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
K5 to akademia kulinarna, gdzie gotowania nauczą się mali i duzi, młodzi i starzy. Regularnie prowadzone są tutaj warsztaty tematyczne. K5 to akademia kulinarna, gdzie gotowania nauczą się mali i duzi, młodzi i starzy. Regularnie prowadzone są tutaj warsztaty tematyczne.

Dla początkujących i zaawansowanych. Dużych i małych. Wytrawnie i na słodko. Klasycznie i bezglutenowo. W Trójmieście zajęć z gotowania i warsztatów kulinarnych nie brakuje. Gdzie się wybrać?



Warsztaty kulinarne to:

- Gotowanie to nie jest wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry - podkreśla Kamil Sadkowski, właściciel Akademii Kulinarnej K5 w Redłowie. - Wręcz przeciwnie: gotowanie jest proste i jest świetną zabawą dla każdego. Wystarczy opanować kilka podstawowych zasad.
Sadkowski zna się na rzeczy, bo w gastronomii pracuje od kilkunastu lat. K5, które otworzył niedawno, to zwieńczenie jego pracy w tej branży - miejsce, gdzie chce dzielić się wiedzą i zarażać pasją do kulinariów. Jego szkoła posiada najbardziej rozbudowaną ofertę zajęć w całym Trójmieście.

- Prowadzimy zajęcia dla dzieci, dorosłych, a także seniorów. Coś dla siebie znajdą zarówno amatorzy, którzy przypalają wodę w czajniku, a chcieliby postawić pierwsze kroki w kuchni, jak i zaawansowani amatorzy chcący poszerzyć swoje umiejętności i świadomość kulinarną - dodaje właściciel.
Na zajęcia można umawiać się indywidualnie albo zapisywać na tematyczne warsztaty, które zazwyczaj trwają około czterech godzin. Najbliższe zajęcia poświęcone będą m.in. podrobom, kuchni włoskiej, rybom i owocom morza czy nowoczesnej kuchni polskiej. Ceny warsztatów dla dzieci zaczynają się od 90 zł, dla dorosłych - od 220 zł. Więcej informacji można znaleźć na stronie k5.com.pl.

Warsztaty tematyczne prowadzi również Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika. Znana gdyńska szefowa kuchni specjalizuje się w kuchni arabskiej i Maghrebu, a zajęcia prowadzi zarówno w swoim lokalu, jak i w domu klienta. Więcej informacji można znaleźć na stronie restauracjamalika.pl.

Akademia Sztuki Cukierniczej specjalizuje się w zajęciach z przygotowywania słodkich wypieków. Zajęcia prowadzą profesjonalni cukiernicy. Akademia Sztuki Cukierniczej specjalizuje się w zajęciach z przygotowywania słodkich wypieków. Zajęcia prowadzą profesjonalni cukiernicy.
Tego, jak sobie radzić w kuchni na diecie roślinnej i bezglutenowej uczą propagatorzy tego typu odżywiania: Jola SłomaMirek Trymbulak. W swoim orłowskim Atelier Smaku prowadzą warsztaty poświęcone takim zagadnieniom, jak między innymi: "Podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej", "Mięsna kuchnia bezmięsna bez glutenu", "Bezglutenowe chleby i wegańskie pasty oraz pasztety" czy "Wegańskie i bezglutenowe wypieki na słodko". Uczą również, jak zastąpić tradycyjne potrawy świąteczne roślinnymi odpowiednikami. Koszt czterogodzinnych zajęć to 200 zł. Więcej informacji oraz terminy na stronie ateliersmaku.pl.

A jeśli ktoś chciałby podszkolić się kompleksowo i posiąść umiejętności i wiedzę, której uczą się zawodowcy, powinien wybrać się do wrzeszczańskiej siedziby Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

- Prowadzimy kursy podnoszące kwalifikacje, które dostępne są nie tylko dla pracowników branży gastronomicznej. Skorzystać może każdy, ale z doświadczenia wiemy, że amatorzy częściej doskonalą wiedzę sięgając do blogów, filmów w internecie czy biorąc udział w warsztatach live cooking w restauracjach - tłumaczy odpowiedzialna za marketing Agnieszka Opłatkowska.
Koszt takich zajęć do niskich nie należy: za jeden dzień warsztatów indywidualnych zapłacimy od 1000 zł do 1500 zł, ale w grupie 5-osobowej już tylko 200 zł. Więcej informacji na stronie kucharze.pl.

Tajniki cukiernictwa poznać można podczas lekcji w gdyńskiej Akademii Sztuki Cukierniczej. Szkołę założyły rok temu dwie przyjaciółki: Izabela KomorMarta Rietz, na co dzień szefowe pracowni wypieków artystycznych Słodkości Marty i Izy. Ich kursantami są zarówno profesjonalni cukiernicy, jak i amatorzy. Przychodzą nauczyciele, księgowe, logistycy, graficy i seniorzy, którzy pragną piec dla najbliższych według sprawdzonych receptur i dobrych wskazówek.

- Prowadzimy warsztaty cukiernicze z pieczenia, dekorowania czy pracy z czekoladą lub karmelem. Uczymy piec w sposób domowy, na bardzo dobrej jakości produktach - mówi Izabela Komor. - U nas można nauczyć się piec tradycyjne ciasta o nowych oryginalnych smakach, ale też zdrowe alternatywy, np. ciasto na selerze naciowym z makiem i marchewką czy też ciasto piernikowe z kalafiora z kremem czekoladowym. Uczymy najnowszych stylów dekoracji tortów i deserów, takich jak: styl angielski, drip cake, kwiaty z papieru jadalnego czy lustrzana glazura.
Największym zainteresowaniem cieszą się warsztaty "Tarty i serniki idealne", "Fit ciasta na warzywach + gluten free", "Tort w stylu angielskim", "Drip cake love" czy "Kwiaty z papieru jadalnego". Cena za udział w pojedynczych zajęciach waha się pomiędzy 250 zł a 550 zł. Więcej na stronie akademiasztukicukierniczej.pl.

Cook And Have Fun to studio kulinarne do najmłodszych. Gotowanie łączy się tutaj z dobrą zabawą. Cook And Have Fun to studio kulinarne do najmłodszych. Gotowanie łączy się tutaj z dobrą zabawą.
Gdańskie studio kulinarne Cook And Have Fun to miejsce, gdzie gotować nauczyć mogą się najmłodsi. Założyły je trzy znajome, które - jak same mówią - od dawna spotykały się w kuchni z gromadką swoich dzieci na wspólne gotowanie. W pewnym momencie postanowiły przekuć pasję w biznes.

- Z naszych obserwacji wynika, że większość rodziców - najczęściej z braku czasu - nie uczy dzieci gotowania. Często odcina je od kuchni, powołując się przy tym na różne występujące tam bardziej lub mniej realne zagrożenia. Prawdopodobieństwo, że rozpoczynając samodzielne dorosłe życie z zapałem zabiorą się za gotowanie jest raczej niewielkie. Od tego niedaleka droga do jedzenia byle czego i otyłości - mówi jedna z założycielek, Agnieszka Sowińska. - Chcemy zmienić nastawienie dzieci do tego, co dzieje się w kuchni, sprawić, by zobaczyły, jak cudownie można bawić się i eksperymentować przygotowując jednocześnie zdrowe posiłki.
W Cook And Have Fun stawiają nie tylko na naukę technik gotowania, ale też na dobrą zabawę i samodzielność. Dzieci wszystkie czynności od początku do końca wykonują same - oczywiście zawsze pod okiem instruktora. Koszt półtoragodzinnych warsztatów to 60 zł. Karnet na cztery spotkania - 220 zł. Organizowane są tutaj również kulinarne przyjęcia urodzinowe oraz letnie półkolonie. Więcej informacji można znaleźć na stronie cookingfun.pl.

Miejsca

Opinie (50) 6 zablokowanych

  • Słabo mi

    Jak czytam te opinie to.mi słabo. Przecież w warsztatach nie chodzi o naukę do perfekcji tylko lizniecie tematu i spędzenie miło czasu. Jedni wolą iść na gokarty inni na warsztaty a inni wydać kilka stówek na alkohol... Weźcie się trole schowajcie

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane