• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Guest Chef z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Zespół odpowiedzialny za przygotowanie kolacji: Guest Chef VI z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro. Zespół odpowiedzialny za przygotowanie kolacji: Guest Chef VI z Kubą Winkowskim w Fedde Bistro.

Weekend dla gości Fedde Bistro zaczął się wyjątkową kolacją. Do szóstej odsłony swojego cyklu Guest Chef, Jacek Fedde, zaprosił uznanego szefa kuchni - Kubę Winkowskiego. W degustacyjnym menu połączono dwa style serwując autorskie dania.



Cykl Guest Chef to autorski pomysł szefa kuchni Jacka Fedde. Na każdą z kolacji zapraszany jest inny szef kuchni z Polski lub zagranicy. Jak podkreśla współwłaściciel Fedde Bistro - wybór gości nie jest przypadkowy, bo są to szefowie kuchni, których on zna od lat. Wraz z gospodarzem przygotowują siedmiodaniowe menu degustacyjne.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Piątkowy wieczór wyróżniał się z kilku względów. National Chef of the Year to najbardziej prestiżowy konkurs dla branży gastronomicznej w Wielkiej Brytanii. Ponad dwadzieścia lat temu jego laureatem był Gordon Ramsay. W tym roku wygrał go Polak - Kuba Winkowski. Aktualnie jest szefem kuchni restauracji w hotelu The Feathered Nest, położonym w hrabstwie Oxfordshire, niedaleko Londynu. Pochodzi z Gdańska, ale od 15 lat bywa tu sporadycznie. Do szóstej odsłony cyklu Guest Chef zaproszono właśnie jego. Była to pierwsza jego kolacja w Polsce, podczas której mógł pokazać się z najlepszej strony.

- Mam nadzieję, że dzisiejszych gości zainteresują produkty, które przygotowuję i dobieram bardzo starannie. Zależy mi, żeby pokazać, szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy atakowani przez jedzenie, które musi być tanie i produkowane w dużych ilościach, że produkt jest najważniejszy. Myślę, że dzięki temu, że jestem z Polski, ale mieszkam w Anglii, mogę pokazać inne spojrzenie na sztukę kulinarną - mówił Kuba Winkowski.
- Podczas tej kolacji chcieliśmy pokazać jakość produktu, wszystkie rzeczy, które produkowane są przez Kubę: domowe rzeczy, które on promuje w swojej restauracji: od wędlin, masła, poprzez własny chleb, regionalne produkty. Dużo takich ciekawych elementów znajdzie się dzisiaj na talerzach gości - dodał Jacek Fedde.
  • Popisowy deser Kuby Winkowskiego: Sticky Toffee.
  • Gościem specjalnym kolacji był Kuba Winkowski - zwycięzca prestiżowego konkursu National Chef of the Year 2019.
  • Wieczór umilał występ muzyczny duetu Mika&Mike.
  • Szefowie kuchni postawili na jakość produktów.
  • Do kolacji serwowano selekcję win.
Gości powitał Mirosław Wasik, który przedstawił szefów kuchni.

Na dobry początek zaserwowano gościom pieczywo i wędliny własnego wyrobu. Za dobór win do kolacji odpowiedzialna była firma Winers, którą reprezentowali w Fedde: Tomasz Kalenik oraz Łukasz Kopka.

Do przystawki podano białe, świeże wino hiszpańskie: Azumbre Verdejo, Rueda. Autorem dania był Kuba Winkowski, a na talerzach znalazł się jesiotr, czyli tradycyjna polska ryba, podany z koperkiem, maślanką, plastrami kalarepy, które przykryły kawałek ryby tworząc mech. "Kropką nad i" był kawior.

Podstawę wiosennej zupy stanowił szpinak w formie kremu z przełamaniem smaku za sprawą gałki muszkatołowej. Na kremie ułożono kawałki mięsa z różnych części królika. Dobrano do niego białe wino z północnych Włoch, posiadające lekko wędzone aromaty: Tenuta Grimani Farinaldo Soave. Autorem dania był Jacek Fedde.

W połowie kolacji, dla oczyszczenia kubków smakowych zaserwowano gościom intermezzo w formie sorbetu z tropikalnych owoców.

Danie rybne, czyli zębacza, Jacek Fedde, okrył wiosennymi warzywami: rzodkiewką w plastrach i gotowaną, rukwią wodną oraz strąkami groszku cukrowego. Z rukwi wodnej wykonano również puree z oliwą. Zaserwowano wino o głębokim słomkowym kolorze z intensywnymi aromatami - Weingut Muller Leiten Reserve, Austria.



Perliczka stanowiła serce dania głównego przygotowanego przez Kubę Winkowskiego. Podana na sosie grzybowym, ze smardzami i czosnkiem niedźwiedzim. Obok kawałków mięsa znalazło się rozpływające się żółtko ułożone na podwędzanym puree z ziemniaków. Duet z daniem stanowiło dwunastoletnie wino z włoskiego rejonu Barbera D'Alba - Sorelle de Nicola Superiore.

Kolację podsumował popisowy deser Kuby Winkowskiego: angielski pudding oblany sosem toffee z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i orzechami pekan. Komponował się z nim wermut z Hiszpani - Cuatro Rayas Vermouth Verdejo.

Jeśli deser, to za mało, to goście mogli dopełnić swoje podniebienia słodkimi petit four przygotowanymi przez Jacka Fedde. Kolejno były to: creame brulee z kafirem, makaroniki karmelowe, trufle czarna porzeczka oraz brownie bananowe.

Podczas wieczoru gościom towarzyszyła muzyka wykonywana na żywo przez duet Mika&Mike.

Koszt kolacji wynosił 195 zł, a z selekcją win 259 zł za osobę.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • I super

    • 11 7

  • A jak brzmiałby ten tytuł (1)

    w języku polskim?

    • 24 3

    • to by bylo

      jeeeeeea oł jeeeeeea deliszys fud

      • 9 0

  • (3)

    wino o głębokim słomkowym kolorze

    jal słomkowy to chyba nie głęboki - klituś bajduś, ble ble i o niczym pojęcia

    • 23 5

    • Podana na sosie grzybowym, ze smardzami i czosnkiem niedźwiedzim. Obok kawałków mięsa znalazło się rozpływające się żółtko ułożone na podwędzanym puree z ziemniaków

      przerost formy nad treścią

      • 21 6

    • delikatny acz stanowczy zapach aromatu

      • 6 0

    • jak słomkowy ... to jakieś siki ?!!

      mocz ma kolor słomkowy

      • 1 0

  • A mogło być "U Chomika"

    A o u Fryty?

    • 7 4

  • Danie główne - ryba. (1)

    A na talerzu rzodkiewka z nieodciętą nacią i garstka liści.
    To nie kucharz to sztukmistrz.

    • 19 4

    • magik z oxfordsire

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    pysznie!

    było na prawdę pysznie! Smardze niesamowite, i rzadko spotykane na stołach w Polsce, podobno przyjechały z Anglii. Duże zaangażowanie obu szefów i super serwis :-)

    • 11 12

  • ???

    Wojciech Kalenik dostarcza wino do wszystkich 3miejskich restauracji? ha ha pół darmo

    • 6 3

  • Jak to dziala?

    Tam jest zawsze pusto

    • 19 3

  • się kręci

    Podstawą powodzenia tych akcji jest przemożna chęć pokazania się w mediach społecznościowych jej uczestników, zarówno laureatów prestiżowych konkursów kulinarnych, jak i wysublimowanych degustatorów.
    I tak mnie dziwi, że zawsze na takie relacje zapełnią lokal. Kto potem będzie tracił czas i pieniądze na takie popisy?

    • 17 2

  • sine nobilitate (1)

    • 4 1

    • ?!

      czyli po naszemu: snobizm (dotyczy to również autora pow.komentarza)

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane