• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala Koszyki, teraz Montownia w Gdańsku. Nowy food hall zyskał operatora

Joanna Skutkiewicz
11 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wizualizacje aranżacji food hallu w Montowni. Wizualizacje aranżacji food hallu w Montowni.

W rewitalizowanym budynku Montowni przy ul. Lisia GroblaMapka w Gdańsku powstanie food hall o powierzchni ponad 2,3 tys. m kw. Spółka Food Hall Poland podpisała z umowę dzierżawy z trójmiejskim deweloperem Euro Styl, stając się tym samym operatorem inwestycji.



Jak oceniasz plan na zagospodarowanie Montowni?

Budynek Montowni, zlokalizowany tuż obok historycznej Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej, to ponad 10 tys. mkw. Na mocy podpisanej umowy spółka Food Hall Poland stała się operatorem ponad 2300 mkw. powierzchni, na której powstaje atrakcyjnie zaprojektowany food hall. Zajmie on parter zabytkowego gmachu. To część wielofunkcyjnej inwestycji Doki, realizowanej na postoczniowych terenach w Gdańsku.

Budynek, którego dotyczy przedsięwzięcie, powstał pod koniec lat 30. ubiegłego wieku dla Stoczni Schichaua. W późniejszym czasie, po wojnie, zaadaptowano go na główny magazyn Stoczni Gdańskiej. Wśród mieszkańców Gdańska Montownia znana jest jako hala U-bootów, ponieważ kiedyś montowano tu silniki tych okrętów. Teraz powstaje tu nowoczesne centrum konferencyjne z bazą noclegową i gastronomiczną.

Montownia U-bootów. Stara hala zyska nowe życie



- Stworzymy na postoczniowych terenach Gdańska tkankę miejską, gdzie wszystkie najpotrzebniejsze funkcje znajdą się w zasięgu 15-minutowego spaceru - podsumowuje Magdalena Reńska, dyrektor zarządzająca i członek zarządu w spółce Euro Styl z Grupy Dom Development. - Zrewitalizowana z wyjątkową dbałością o detale Montownia będzie jej sercem. Cieszę się, że doświadczony operator zajmie się zorganizowaniem bogatej oferty gastronomicznej. Jestem przekonana, że to wyjątkowe, bo autentyczne miejsce, stanie się magnetyczną atrakcją na mapie Gdańska.

Doświadczony operator food hallu



Spółka Food Hall Poland jest operatorem m.in. przestrzeni Hali Koszyki w Warszawie.

- Jako grupa ekspertów, która tworzy Food Hall Poland, posiadamy unikatowe kompetencje - mówi Krzysztof Cybruch, prezes Food Hall Poland. - Nasz zespół ma ponad 10-letnie doświadczenie przy współtworzeniu podobnych projektów w Polsce i za granicą. Zrealizowaliśmy już kilka znaczących przedsięwzięć, konsultujemy najważniejsze projekty mixed-use oraz doradzamy i pomagamy stawiać pierwsze kroki w gastronomii i handlu produktami spożywczymi. To wszystko owocuje dzisiaj wieloma ciekawymi i innowacyjnymi pomysłami, które czekają na zrealizowanie - między innymi w gdańskiej Montowni.
Czytaj także: Boom na stocznię! Poznaj nowe miejsca rozrywki w Gdańsku

- Sporo podobnych projektów w kraju i Europie oferuje smaki z całego świata, a my nie chcemy być po prostu kolejnym takim miejscem - dodaje. - Dlatego szykujemy nowe i zaskakujące doświadczenia kulinarne połączone z życiem kulturalnym Trójmiasta. Do tego dochodzi oczywiście historia miejsca i wyjątkowa lokalizacja w nowo powstającej śródmiejskiej części Gdańska, w sąsiedztwie Europejskiego Centrum Solidarności i na dawnych terenach Stoczni Gdańskiej, co bez wątpienia będzie magnesem tego miejsca.
Wizualizacje aranżacji food hallu w Montowni. Wizualizacje aranżacji food hallu w Montowni.

Plan na aranżację Montowni



Z food hallu będzie można dostać się bezpośrednio do części konferencyjnej budynku, która zajmie 400 mkw. powierzchni. Poprowadzą do niej amfiteatralne schody. Powyżej znajdzie się z kolei trzykondygnacyjna część hotelowa z 114 loftami. Tę od przestrzeni gastronomicznej oddzieli szklany strop. Lofty o powierzchniach od 37 do 51 mkw. będą miały wysokość nawet do 5 metrów.

Zobacz także: Restauracja i winiarnia Mielżyński w budynku remizy Stoczni Cesarskiej

Wysokość poprzemysłowej przestrzeni pozwoli na aranżację dwupoziomowych lokali. We wnętrzach pozostaną zachowane industrialne elementy, takie jak trzy odrestaurowane kabiny operatora suwnicy, oryginalne stoczniowe lampy czy szyny w brukowej posadzce.

Otwarcie Montowni zaplanowano na kwiecień 2023 roku.

Inwestycje

Montownia

Montownia

Euro Styl

Gdańsk Młode Miasto, ul. Lisia Grobla Mapa

37 do 51 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja

Miejsca

Opinie (83) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (1)

    No jo. Ludzie to jedzo i jedzo... Tez lubie zjesc.

    • 5 1

    • Hahaha, wspaniałe trójmiasto

      Montownia 2023, pociąg do Pragi grudzień 2022, Mevo 7.0 2027. Tylko bloki deweloperów można w pół roku zrobić.

      • 3 2

  • Fajna wizaualizacja

    Uśmiechnięci iudzie bez maseczek, tak trzymać!

    • 14 2

  • (1)

    A zarabiać na te foody będziemy chyba za granicą, bo u nas w Polsce poczynajac od studiow telewizyjnych poprzez wszystkie dawne hale produkcyjne powstanie jeden wielki foodhall ,jak to okreslaja wyjatkowi milosnicy jezyka polskiego.

    • 16 6

    • I bardzo dobrze

      • 1 3

  • (3)

    Ach te foodhalle. Warunki do jedzenia jak (jeśli nie gorsze) niż w Maku czy innym KFC, a ceny niczym w przyzwoitej restauracji.

    • 34 5

    • (1)

      Dla tego właśnie tyle ich teraz powstaje;) Każdy przecież kombinuje jak tu dobrze zarobić, a przy okazji nie przeinwestować się. Taki Oskarek i Julka przecież nie pójdą do "sebkowo-januszowego" KFC, ale gdy powstaje takie jeszcze bardziej rozbudowane KFC, tylko że jako "foodhall" to już będą tam biec;)

      • 12 0

      • *dlatego

        • 1 0

    • Przeciez to nie powstanie

      Albo powstanie jak ocenarium. Eurostyl, czyli będą bloki

      • 4 2

  • hmm (2)

    W słonym spichlerzu ceny wzrosły, a jakość jedzenia spadła. Zobaczymy jak będzie w nowym miejscu.

    • 41 1

    • janusz (1)

      niestety jesz za wysoka cene i smierdzisz jak bys byl w smazalni , warszwskie koszyki prezentują o wiele większy poziom jakośc niż słony spichlerz :)

      • 7 2

      • Porównanie Koszyków i Słonego Spichlerza jest nietrafione.

        To zupełnie inne miejsca skierowane do innego klienta.

        • 4 5

  • Ja wiem, że to nie jest aż tak daleko od modnych klubów na terenach postoczniowych, (8)

    ale i tak jest to daleko i nie sadzę że ma to szansę na sukces, tym bardziej że w tych klubach też serwują jedzenie i stoją food tracki. Te kluby zresztą generują ruch jedynie w weekendy i to w sezonie.
    Taka food hala to by miała rację bytu ale gdzieś w samym centrum, chociaż i taka Metropolia przy samym dworcu we Wrzeszczu też chyba nie jest jakoś oblegana bo w pobliskich Galeriach też jest piętro z żarciem.

    • 16 11

    • Foodhall w Metropolii ledwie zipie. (1)

      To jest target dla gimbazy, ale gimbaza jest bez kasy i przynosi swoje drożdżówki, a wszyscy myślą jakie to tłumy ludzi.

      • 9 0

      • Cała Metropolia ledwie zipie. I dobrze, w sumie, bo wciśnięta ją tam na siłę w odległości kilkuset metrów od GB.

        • 8 1

    • (4)

      Daleko skąd? Z Rajskiej to jest 8 min spacerem. Z okolic Ołowianki 10 min spacerem, od Neptuna 15. Wyspa Spichrzów, Szafarnia też się mówiło, że to daleko i nikt tam nie będzie chodził. Zobacz dziś jakie tam tłumy.

      • 7 4

      • To jeden z tych co w Śródmieściu bywa raz do roku, jak rodzina, wiadomo skąd, przyjedzie. (1)

        • 7 2

        • nie wiem o kim piszesz, ja mieszkam w Śródmieściu

          • 1 1

      • pożyjemy zobaczymy, jak dla mnie 8 minut to daleko jak w klubach też jest jedzenie (1)

        • 1 1

        • to jedz w klubach, ale inni może mają potrzebę zjeść jak człowiek pod dachem i przy stoliku i to nie tylko latem

          • 1 2

    • Przecież to ścisłe centrum kilkaset metrów od muzeum drugiej wojny. Niecały kilometr od

      dworca w linii prostej

      • 1 0

  • A kto tam pójdzie? (10)

    Zamiast inwestować w deptaki i ulicę handlowe jak w cywilizowanych miastach to organizujecie Polakom spędy pod dachem ala galerie handlowe.

    • 16 16

    • (5)

      Jakieś kilka tysięcy osób w każdy weekend. A poza tym to nikt.

      • 9 5

      • Kilka tysiące? (4)

        Bez kozery powiem pińcet.

        Masz pojęcia ile to jest kilka tysięcy?

        • 4 5

        • (3)

          No to jest ziomeczku 1000x2 lub 3 lub 4 lub 5. A teraz weź sobie misiu trzy dni, po choćby 100 osób w jednym momencie i sobie to dodaj/pomnóż i sprawdź. Przez 100cznię czy Elektryków przewalają się takie tłumy co weekend, więc tutaj przy dobrym marketingu może być podobnie. A jak nie będzie marketingu, to będzie stypa jak w Batorym.

          • 2 3

          • Dalej nie masz pojęcia o liczbach. (1)

            • 1 4

            • To opowiedz misiu, jakie ty masz pojęcie.;)

              • 2 2

          • zaraz ale czy liczba osób w klubach oddalonych o kilkaset metrów

            ma jakiekolwiek znaczenie, pytanie czy z 500 czy nawet kiku tysięcy ktoś przyjdzie tam

            • 2 0

    • kto zechce

      Przecież to prywatna inwestycja, do tego rewitalizująca niszczejący historyczny obiekt. Właściwie w czym problem?

      • 8 2

    • (2)

      Słoiki będą przeszczęśliwe!

      • 4 6

      • Ty wiesz najlepiej słoju.

        • 4 4

      • rodowite menele trochę mniej

        • 3 3

  • Jeśli będzie jakość i normalne ceny to ok! (5)

    Ważne aby była jakość kuchni- w Koszykach bywa bardzo słaba jakość jedzenia!

    • 47 1

    • Dla turystów kolejny gadżet i Ok! (1)

      Będzie sukces, gdy tłumnie bedą tu zaglądać lokalesi :)

      • 6 3

      • lokalesi, czyli kto? ludzie z Jaracza I Robotniczej?

        • 0 0

    • Jakie znaczenie ma jakość, skoro jesz na zatłoczonym i zbyt głośnym korytarzu? (1)

      Zmysły otępione hałasem zbyt wiele nie wyczują.

      • 13 3

      • skoro korytarz jest głośny i zatłoczony to ceny nie są wysokie a jakość pasuje

        • 1 3

    • Obecnie w naszym kraju nie ma czegoś takiego jak normalne ceny.

      • 2 3

  • Euro Styl? Nie, dziękuję. (1)

    • 13 4

    • Nie szanują mieszkańców

      Z głodu umrę a tam nic nie kupię

      • 5 2

  • (3)

    Słoiki będą wniebowzięte, jakaż to będzie mobilizacja pojechać "na stocznię" uberem(koniecznie), łazić w tych tłumach a potem pójść do foodhall, żeby jeść wśród tłumu smartfonowych zombie i do tego przeplacać za to samo badziewie, które jest w takim w KFC:)

    • 19 9

    • To raczej domena wychowanych w dobrobycie gdańskich szczeniaków. (1)

      Koniecznie trzeba zajechać autem kupionym w nagrodę za zdaną maturę. To przecież taki wyczyn.

      • 8 3

      • To druga połowa tej klienteli;)

        • 9 0

    • w KFC już też przepłacasz

      w stosunku do kebaba od araba, dodam, że kebab i większy i smaczniejszy niż np taki twister

      • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane