• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala restauracyjna powstanie w CH Batory

Łukasz Stafiej
7 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • CH Batory w grudniu obchodzić będzie 20. urodziny.
  • Parter Batorego częściowo zostanie zagospodarowany na potrzeby hali restauracyjnej.
  • Strefa przeznaczona dla food trucka (codziennie innego) znajduje się przy głównym wejściu do obiektu.

Parter gdyńskiego Centrum Handlowego Batory zobacz na mapie Gdyni z końcem roku zamieni się w tzw. halę restauracyjną na wzór modnych warszawskich Koszyków. Wcześniej, bo 14 maja przed obiektem ruszy strefa dla barobusów.



Czy hala restauracyjna w Batorym to dobry pomysł?

Food halls albo, bardziej po polsku, tzw. hale restauracyjne to najgorętszy trend w polskiej gastronomii w ostatnim czasie. Modę na tego typu przestrzeń gastronomiczną, gdzie na kilkuset (albo więcej) metrach kwadratowych swoje stoiska otwierają modne bary i restauracje serwujące nowoczesną, autorską kuchnię, wylansowała na rodzimym gruncie warszawska Hala Koszyki.

Niedawno pisaliśmy, że podobna przestrzeń powstanie na Wyspie Spichrzów. Teraz udało się nam dowiedzieć, że halę restauracyjną planuje otworzyć również gdyńskie Centrum Handlowe Batory na parterze obiektu.

- Strefa składać się będzie z kilkunastu lokali gastronomicznych o powierzchni od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów kwadratowych oraz ogólnodostępnej części stolikowej. Naszym celem jest stworzenie miejsca innego niż dotychczas znane z centrów handlowych strefy tzw. food court - mówi Sylwia Brzyska zajmująca się marketingiem w CH Batory.
Najemcami lokali będą lokalni gastronomicy z ciekawymi i nowatorskimi konceptami gastronomicznymi m.in. specjalizujący się w jedzeniu ulicznym z różnych stron świata. Otwarcie planowane jest na przełomie roku.

To niejedyne działanie związane z gastronomią zaplanowane przez gdyńskie centrum handlowe, które w grudniu tego roku obchodzić będzie 20. urodziny.

14 maja przy Batorym otwarta zostanie strefa food trucków przy głównym wejściu od ul. 10 lutego.

- Przestrzeń zostanie wzbogacona o małą architekturę oraz dużo zieleni, a miłe spędzanie czasu urozmaicać będą food trucki - codziennie inny, aby zapewnić jak największą różnorodność - mówi Brzyska.
Jak dodaje Brzyska, obie przestrzenie będą także czynne w niedziele wolne od handlu.

Miejsca

Opinie (92) 3 zablokowane

  • Nareszcie!

    Nie wiem, czy w CH Batory zmienił się zarządca, czy po prostu dano mu więcej swobody, ale cieszy, że ktoś tam myśli nowocześnie. Parter to dobry początek. Mam nadzieję, że po sukcesie parteru, reorganizację przejdą także wyższe piętra, szczególnie najwyższe z ogromnym potencjałem i zaginionym tarasem!

    Żal było patrzeć jak ta przestrzeń na dole ledwo żyje, tworząc przelotówkę między ulicą 10 Lutego a Biedronką, z jakimiś szmateksami na środku i podoklejanymi wyspami. Szkoda, że winiarnia nie dotrwała do tej zmiany, bo właściciele byli bardzo zaangażowani, ale niestety skazani na porażkę w tym punkcie. Przeprowadzony tam Subway powinien się raczej utrzymać, chociaż widziałbym tam obok fast-foodów także wyższej jakości knajpki.

    • 2 0

  • Batory to chyba jedny w trójmieście moloch gdzie zachowano jakiś kolwiek ład przy projekcie (12)

    Czyli- nie jest 10 razy wyższy od reszty modernistycznej zabudowy i nie góruje nad reszta jak statek ufo Dało się?

    • 102 14

    • zwłaszcza te tafle szkła idealnie komponują się w międzywojenną zabudowę gdyński kamienic...

      • 0 0

    • Moim zdaniem

      w centrum trzeba budować wyższe budynki. Dominantą dla Batorego jest znacznie od niego wyższa mieszkalna " szafa" po drugiej stronie ul. Władysława IV. Ba, na dachu jednego z zabytkowych budynków przy ul. Batorego dokonano wyższej zabudowy . Gdzie tu konsekwencja ? Przypomnę, że Batory powstał w miejscu gdzie stały pawilony o wysokości 3 m.

      • 2 3

    • Dalo sie, szkoda tylko ze od strony gdzie jest widoczny z daleka (czyli od strony Wzgorza)

      nie jest tak oryginalny jak od strony budynku Poczty.

      Jadac Wladyslawa IV byloby widac "dziob" I kladki; od strony 10 lutego gina, bo nikt nie zadziera glowy a Wl. IV jest od tego momentu jednokierunkowa.

      Obwieszenie reklamami jak zwykle razi.

      • 3 2

    • Kiedys byl fajniej wykorzystany, byla fontanna, mniej "budek" przy windach (3)

      Szczegolnie fontanna miala symboliczne znaczenie. Bo jedna czesc przypomina transatlantyk, druga nabrzeze. Stad fontanna miala symbolizowac morska wode. Niestety ja zlikwidowano. Duzy blad. Moim zdaniem duzo na tym stracono. Dodatkowo narobiono mnostwo malych budek przy windach i na parterze. Ja rozumiem komercja, wykorzystanie przestrzeni. Ale jakos od pewnego czasu nie lubie Batorego i praktycznie nie robie tam zakupow. Wiec moze jednak na tym traca, jesli wiecej klientow sie zniecheca?

      • 22 1

      • fontanna????? (1)

        • 3 6

        • Na parterze mniej wiecej w miejscu gdzie teraz robia pancerne ekrany do telefonow.

          Nie bylo stoisk z kosmetykami, rajstopami itp.

          Wtedy bylo ladnie, ale po co komu ladnie jak mozna zwiekszyc przychody wynajmujac powierzchnie.

          • 7 3

      • dyrekcja nie traci, tracą najemcy

        • 3 2

    • Dopiero zobaczysz nowe centrum w Gdansku wygladajace jak domki itd. Zapowiada sie piekny budynek

      • 6 8

    • Nie jedyne. Udane również są Manhattan i Madison.

      • 18 6

    • Ale

      i tak go obkleili szitem, że wygląda gorzej niz tani bazar, wiec nie ma się czym chwalić

      • 21 6

    • była fontanna

      • 11 3

    • Ale niepotrzebnie tam zabudowany na dole, pamiętam, że kiedyś tam było wiecej powietrza.

      • 29 2

  • Hala Targowa to miejsce na gdyńskie "Koszyki"

    Ten pomysł powinien zainspirowac Kupców w Gdyńskiej Hali Targowej. Tradycja miejsca, modernistyczna architektura, przestrzenne wnętrze, parkingi - to prosi o połączenie eko-targu z autorskimi knajpami. Będzie żywe miejsce atrakcyjne dla gdynian i dla turystów -taka prawdziwa gdyńska wizytówka.

    • 4 0

  • Restaurację z tarasem i widokami [osobną windą] zaplanowano na najwyższej kondygnacji

    I od początku tam jej nie było. Szkoda. Ciekawe, energetyczne miejsce na szczycie. Dziś jest klinika.

    • 0 0

  • ,,Kuchnia autorska''

    czyli talerz jak felga od malucha ,na nim coś małego umaczne w czymś i ułożone w dziwną piramidkę naokoło tego czegoś szlaczek o dziwnej koegzystencji. Gość to wciąga z udawanym zachwytem bo wydaje mu się że jest trendy.

    • 1 4

  • a co z zoologicznym? (2)

    zostanie, gdzie na parterze na byc pelno restauracji?

    • 0 2

    • (1)

      A co za problem, zoologiczny jest bodajże na 3cim piętrze...

      • 0 0

      • tak się składa, ze czasem zwierzaki uciekają...

        a tak tylko w markecie mogly sobie niszczyc towar. jak caly dol bedzie gastro beda mialy wieksze pole do popisu

        • 0 0

  • Trochę Madrytu w Gdyni ?? Oby oby (2)

    Jeśli Pani Brzeska ma ambicje stworzyć coś na wzór Mercado de San Ildefonso, który jest super miejscem w Madrycie to jestem bardzo za. Oj nawet bardzo.

    I wtedy to może być strzał w 10.
    To może być serce wieczornych spotkań.

    Natomiast jeśli ma być to typowy mall'owy food court czego początkiem jest niedawne otwarcie KFC to fuuuuuj

    • 15 1

    • oj,oj,zapachniało wielkim światem

      • 0 3

    • Dokładnie

      Jesli to bedzie wygladac podobnie do tych w Hiszpanii i w Portugalii ( i tak jak Hala Koszyki) to bedzie strzal w 10!

      • 3 1

  • Super pomysl. Mam nadzieje ze bedzie glownie kuchnia veganska. (1)

    W Gdyni nie ma gdzie zjesc fajnego lunchu. Czekam na otwarcie.

    • 3 6

    • proszę o sprecyzowanie pojęcia "fajny lunch"

      • 2 0

  • Kolejny żenujący pomysł...

    Serio?

    • 5 6

  • Przepraszam, ale

    gdzie oni chcą upchnąć te food traki oraz małą architekturę i dużo zieleni od strony 10 Lutego?
    Chyba że w wersji mini....

    • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane