• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Historia miłości, która sprowadziła restauratorów ze Szwajcarii do Polski

10 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restaurant de Paris Restaurant de Paris

Doświadczenie zdobyte w wielu miejscach świata i miłość do przyjmowania gości - to dwa fundamenty, które opisują właścicieli lokali Cafe de Paris i Restuarant de Paris. Za gdyńskimi nowymi punktami gastronomicznymi stoi też historia miłości, która spowodowała, że znaleźli się oni w Polsce. Co ich wyróżnia i jakie dania zobaczymy na talerzach?




"Z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania gości"



Co najbardziej cenisz w restauracjach?

Przy gdyńskiej ulicy Abrahama niedawno otworzyły się dwa bliźniaczo położone względem siebie miejsca "Restaurant de Paris" i "Cafe de Paris". Pierwotnie miała powstać jedynie kawiarnia z bistro o nazwie "Cafe de Paris", jednak ostatecznie właściciele zdecydowali się na otwarcie dwóch osobnych miejsc, tuż obok siebie, by rozdzielić kawiarnię i restaurację. "Cafe de Paris" to nazwa francuskiego sosu ziołowego, z którym podawany jest jeden z tatarów w lokalu.

Miejsce prowadzą Danny Bakker i Anna Formela. Szef kuchni, a jednocześnie właściciel pracował w wielu miejscach na świecie, co też wykorzystuje w swojej restauracji. Danny jest Holendrem. Zdobywał doświadczenie pracując m.in. we Francji, Holandii, Belgii, Tajlandii i Portugalii. Gotował też dla ambasady Holandii w Mozambiku, a przez ostatnie 13 lat prowadził własną restaurację i firmę cateringową w Szwajcarii. Zdobyte przez lata doświadczenie stara się przełożyć na swoją nową restaurację w Gdyni.

  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
Mimo dobrze prosperującej restauracji w Szwajcarii, z uwagi na tęsknotę za Polską, para podjęła decyzję, że przeniesie się do wytęsknionego kraju. "De Paris" to rodzinne przedsięwzięcie. Otwarci od rana do wieczora czekają na spotkanie z gośćmi.

Danny osobiście przygotowuje każde danie, Anna pracuje wraz z kelnerami na sali i dba, by każdy gość czuł się zaopiekowany. W końcu w restauracji nie chodzi jedynie o dobre jedzenie, ale również o to, by spędzić miło czas. Kawiarnia została oddana w ręce córki pary - Kamili, która codziennie piecze najróżniejsze ciasta.

Można śmiało powiedzieć, że Restaurant de Paris to raj dla mięsożerców i tatarów! Zjemy je w aż ośmiu wariantach, a za pomocą dodatków gość zabierany jest w kulinarną podróż do: Francji, Włoch, Ameryki, Tajlandii czy Rosji. Tatary z polędwicy wołowej sprzedawane są w dwóch wielkościach: małej (100 gramów) oraz dużej (200 gramów). Prócz tatarów w karcie znajdziemy inne ciekawe pozycje. Wśród dań obiadowych będziemy mogli zamówić: cordon bleu, kaczkę w sous vide, a także zrazy wołowe. Podawane są również steki na gorącym kamieniu. Dzięki czemu gość sam decyduje, jaki stopień wysmażenia mięsa jest dla niego najlepszy i samodzielnie smaży swojego steka. W ofercie mięs na kamieniu znajdziemy: polędwicę wołową, antrykot wołowy, stek wieprzowy i pierś kurczaka. Niemniej każdy gość znajdzie tu coś dla siebie. Dlatego w karcie jest też kilka dań wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo, warto nadmienić, że restauracja bierze udział w jesiennej edycji Restaurant Week'a, który rozpoczął się 8 września.

- Co jest dla nas ważne? Przede wszystkim gościnność i jakość. Dbamy o to, by wszystkie produkty, z których przygotowujemy potrawy, były jak najlepszej jakości. Zaopatrujemy się u naszych lokalnych producentów, ale niektóre produkty ściągamy bezpośrednio z Francji i Szwajcarii. Stworzyliśmy Restaurant de Paris i Cafe de Paris z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania gości - mówią właściciele lokali Restaurant de Paris i Cafe de Paris.

Z myślą o klientach już niedługo zostanie utworzona strona internetowa, na której będzie można kupić dania do podgrzania w domu i przetwory wykonane przez restaurację. Warto wspomnieć jeszcze, że również czworonożni goście są mile widziani. Zawsze przygotowana jest dla nich miska wody i jakiś smakołyk.

Tradycje prosto ze Szwajcarii



Przez lata prowadzenia restauracji w Szwajcarii właściciele stworzyli kilka tradycji, które obecnie zaczynają wprowadzać do nowego gdyńskiego lokalu. Jeszcze we wrześniu odbędzie się "Festiwal Cordon bleu". Wówczas w karcie znajdziemy aż pięć różnych propozycji cordon blue (panierowanego kotleta szwajcarskiego).

W październiku w menu zagości dziczyzna, a w listopadzie - "Festiwal mule", który również zaprezentuje pięć różnych propozycji dań. Gdy zaś nadejdą zimne wieczory, właściciele zapraszają na rozgrzanie się kociołkiem z cheese fondue lub upieczenie na małym stołowym grillu ser raclette. Wszelkie informacje dotyczące zapowiadanych wydarzeń znajdziemy na łamach mediów społecznościowych restauracji.

Zamiłowanie do kawy, ciast i ściana stworzona z róż



Kawiarnia prowadzona przez córkę właścicieli, w której obecnie mieści się Cafe de Paris, to niewielkie miejsce, które oferuje lody rzemieślnicze, ciasta pieczone, ale też śniadania z najróżniejszych części świata. W kawiarni jedna ze ścian w całości pokryta jest różami. Nadaje to niesamowitego klimatu. Można tu zarówno usiąść i chwilę odpocząć ze znajomymi, ale również zorganizować spotkanie biznesowe, ponieważ dostępny jest rzutnik.

  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (13)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane