- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Historia miłości, która sprowadziła restauratorów ze Szwajcarii do Polski
Doświadczenie zdobyte w wielu miejscach świata i miłość do przyjmowania gości - to dwa fundamenty, które opisują właścicieli lokali Cafe de Paris i Restuarant de Paris. Za gdyńskimi nowymi punktami gastronomicznymi stoi też historia miłości, która spowodowała, że znaleźli się oni w Polsce. Co ich wyróżnia i jakie dania zobaczymy na talerzach?
- "Z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania gości"
- Tradycje prosto ze Szwajcarii
- Zamiłowanie do kawy, ciast i ściana stworzona z róż
"Z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania gości"
Miejsce prowadzą Danny Bakker i Anna Formela. Szef kuchni, a jednocześnie właściciel pracował w wielu miejscach na świecie, co też wykorzystuje w swojej restauracji. Danny jest Holendrem. Zdobywał doświadczenie pracując m.in. we Francji, Holandii, Belgii, Tajlandii i Portugalii. Gotował też dla ambasady Holandii w Mozambiku, a przez ostatnie 13 lat prowadził własną restaurację i firmę cateringową w Szwajcarii. Zdobyte przez lata doświadczenie stara się przełożyć na swoją nową restaurację w Gdyni.
Mimo dobrze prosperującej restauracji w Szwajcarii, z uwagi na tęsknotę za Polską, para podjęła decyzję, że przeniesie się do wytęsknionego kraju. "De Paris" to rodzinne przedsięwzięcie. Otwarci od rana do wieczora czekają na spotkanie z gośćmi.
Danny osobiście przygotowuje każde danie, Anna pracuje wraz z kelnerami na sali i dba, by każdy gość czuł się zaopiekowany. W końcu w restauracji nie chodzi jedynie o dobre jedzenie, ale również o to, by spędzić miło czas. Kawiarnia została oddana w ręce córki pary - Kamili, która codziennie piecze najróżniejsze ciasta.
Można śmiało powiedzieć, że Restaurant de Paris to raj dla mięsożerców i tatarów! Zjemy je w aż ośmiu wariantach, a za pomocą dodatków gość zabierany jest w kulinarną podróż do: Francji, Włoch, Ameryki, Tajlandii czy Rosji. Tatary z polędwicy wołowej sprzedawane są w dwóch wielkościach: małej (100 gramów) oraz dużej (200 gramów). Prócz tatarów w karcie znajdziemy inne ciekawe pozycje. Wśród dań obiadowych będziemy mogli zamówić: cordon bleu, kaczkę w sous vide, a także zrazy wołowe. Podawane są również steki na gorącym kamieniu. Dzięki czemu gość sam decyduje, jaki stopień wysmażenia mięsa jest dla niego najlepszy i samodzielnie smaży swojego steka. W ofercie mięs na kamieniu znajdziemy: polędwicę wołową, antrykot wołowy, stek wieprzowy i pierś kurczaka. Niemniej każdy gość znajdzie tu coś dla siebie. Dlatego w karcie jest też kilka dań wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo, warto nadmienić, że restauracja bierze udział w jesiennej edycji Restaurant Week'a, który rozpoczął się 8 września.
- Co jest dla nas ważne? Przede wszystkim gościnność i jakość. Dbamy o to, by wszystkie produkty, z których przygotowujemy potrawy, były jak najlepszej jakości. Zaopatrujemy się u naszych lokalnych producentów, ale niektóre produkty ściągamy bezpośrednio z Francji i Szwajcarii. Stworzyliśmy Restaurant de Paris i Cafe de Paris z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania gości - mówią właściciele lokali Restaurant de Paris i Cafe de Paris.
Z myślą o klientach już niedługo zostanie utworzona strona internetowa, na której będzie można kupić dania do podgrzania w domu i przetwory wykonane przez restaurację. Warto wspomnieć jeszcze, że również czworonożni goście są mile widziani. Zawsze przygotowana jest dla nich miska wody i jakiś smakołyk.
Tradycje prosto ze Szwajcarii
Przez lata prowadzenia restauracji w Szwajcarii właściciele stworzyli kilka tradycji, które obecnie zaczynają wprowadzać do nowego gdyńskiego lokalu. Jeszcze we wrześniu odbędzie się "Festiwal Cordon bleu". Wówczas w karcie znajdziemy aż pięć różnych propozycji cordon blue (panierowanego kotleta szwajcarskiego).
W październiku w menu zagości dziczyzna, a w listopadzie - "Festiwal mule", który również zaprezentuje pięć różnych propozycji dań. Gdy zaś nadejdą zimne wieczory, właściciele zapraszają na rozgrzanie się kociołkiem z cheese fondue lub upieczenie na małym stołowym grillu ser raclette. Wszelkie informacje dotyczące zapowiadanych wydarzeń znajdziemy na łamach mediów społecznościowych restauracji.
Zamiłowanie do kawy, ciast i ściana stworzona z róż
Kawiarnia prowadzona przez córkę właścicieli, w której obecnie mieści się Cafe de Paris, to niewielkie miejsce, które oferuje lody rzemieślnicze, ciasta pieczone, ale też śniadania z najróżniejszych części świata. W kawiarni jedna ze ścian w całości pokryta jest różami. Nadaje to niesamowitego klimatu. Można tu zarówno usiąść i chwilę odpocząć ze znajomymi, ale również zorganizować spotkanie biznesowe, ponieważ dostępny jest rzutnik.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-09-10 08:12
Myślałem ze skoro w nazwie Paris to będą francuskie dania a tu zaledwie pare takich jest a menu takie jak wszędzie. Zamiast Francji jest Indonezja i polskie smaki .....
- 16 4
-
2021-09-10 20:00
za drogo (1)
piers z kurczaka z 38 zl. W carrefourze tak apiers kosztuje moze pln 7 . Nagrzeja mi kamien i za te 30 dodatkowych zlotych moge sobie ta piers usmazyc. Wiekie dzieki. Jezeli ide do restauracji to po to zeby poznac kunszt kucharza a nie zeby mi pozyczyl patelnie
- 4 6
-
2021-09-10 21:38
Imbe.cyl to mało powiedziane
7 zł powiadasz? Dam Ci 10 i przygotuj mi takie danie. Zrób mięso , ziemniaki opiekane , warzywa , sos. Podaj na gorącym kamieniu. Ugotuj , upiecz , skorzystaj z prądu , pracownika etc. I wtedy pisz takie farmazony.
Ciemnota nie atakuje ludzi. Ona już nimi nie zawładnęła.
Aha i pamiętaj ze w tej cenie ma być to smaczne.
A gdyby Ci kucharz pożyczył profesjonalna patelnie to byś jej nawet nie utrzymał w ręku.- 2 2
-
2021-09-10 19:15
Eleganckie , fajne miejsce z super jedzeniem
Według mnie jedno z lepszych miejsc w Gdyni. Potrawy bardzo smaczne , perfekcyjnie przyrządzone i super zaprezentowane.
Byliśmy pare razy już i definitywnie będziemy wracali.
Sałatka z krewetkami i zupa cebulowa w skali 1-10 ma u nas 12.
Ten kto tam pójdzie i docenia dobre potrawy napewno tam wróci.
Super ze powstała Restaurant de Paris- 4 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.