Wiadomości

stat

Historie kulinarne: najciekawsze książki kulinarne z Trójmiasta

felieton w trojmiasto.pl

Kulinarne Trójmiasto to także książki. Ciekawe, oryginalne i kolorowe...
Kulinarne Trójmiasto to także książki. Ciekawe, oryginalne i kolorowe... fot. Anna Włodarczyk/Trojmiasto.pl

Kiedy chodziłam do podstawówki, każdy coś kolekcjonował. Na długiej przerwie kwitł handel wymienny, szeleściły segregatory z kolorowymi karteczkami albo historyjkami z gum balonowych. Ja zbierałam muszle, porcelanowe figurki i papeterię. Z tamtych kolekcji pozostało zaledwie kilka kopert, ale nie zarzuciłam zbieractwa, tylko przerzuciłam się na coś innego: książki. A dokładniej książki kulinarne. W kolejnym odcinku cyklu Trójmiejskie historie kulinarne piszę o znanych, ale też zapomnianych książkach kulinarnych, które warto przeczytać.



Czy korzystasz z książek kulinarnych?

tak, korzystam z nich oraz kolekcjonuję 40%
mam tylko kilka wybranych 25%
kiedyś tak, dziś zastąpiły je przepisy z internetu 29%
nie, nie są mi potrzebne 6%
zakończona Łącznie głosów: 93
Moje stadko jest kolorowe i zróżnicowane: są tu lśniące, pachnące farbą drukarską nowinki, poszarzałe broszurki z PRL-u o tysiącu sposobach na ziemniaka czy kuchni czechosłowackiej i pożółkłe tomiska sprzed stu lat. Jest też całkiem pokaźne, bo liczy sobie prawie czterysta sztuk i ciągle się rozrasta. Lubię ułożyć stos książek na szafce nocnej i oglądać je przed snem - niekiedy urządzam sobie maraton z kuchnią włoską, innym razem spędzam wieczór z konkretnym autorem albo tematem.

Ostatni stosik stworzyły książki trójmiejskich autorów. Chciałam jeszcze przygotować drugi, z pozycjami poświęconymi kulinarnej stronie Pomorza, ale z pewnym wstydem zauważyłam, że nie mam w swej kolekcji żadnej poświęconej wyłącznie tej kuchni.

Wracając do trójmiejskich autorów: początkowo miałam problem z ich wskazaniem, ale gdy poszperałam w moich zbiorach, wyłoniłam kilka osób.

Cudownym, na wskroś trójmiejskim (gdańskim!) wydawnictwem jest "Sąsiedzka książka kucharska" i jej kolejne, tegoroczne wydanie - "Druga sąsiedzka książka kucharska" (wydawnictwo Wspólny Stół). Te pięknie wydane pozycje to zbiór przepisów uczestników Gdańskich Dni Sąsiadów. Bardzo ciekawa rzecz, która pozwala zajrzeć do kuchni XXI-wiecznych Gdańszczan, poznać ich zwyczaje i preferencje kulinarne, anegdoty związane z daniami i wreszcie zobaczyć samych autorów receptur, bo to taka książka na opak, w której nie ma zdjęć dań, tylko ich twórców.

Co ciekawe, moi kolejni trójmiejscy faworyci kulinarni, "Ciasta, ciastka i takie tam" oraz "Z działki, z lasu i takie tam" (wydawnictwo Dwie Siostry) też nie mają zdjęć potraw. Autorką tych książek jest trójmiejska rysowniczka Agata Królak. Tu też mamy zbiór receptur wyszperanych z domowych zeszytów, od rodziny i znajomych. Uwielbiam prace Agaty, historie towarzyszące przepisom i często zaglądam do tych niezwykłych książek kucharskich.

Kiedy chcę zaszaleć w kuchni, sięgam po "Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz (wydawnictwo Pascal). Tak, to "ta" Malika od najpyszniejszych tażinów pod słońcem (znajdziecie je w Gdyni). Książka pachnie kuminem i kardamonem, jest skarbnicą niebanalnych przepisów, a do tego serwuje pokaźną porcję wiedzy - takie lubię najbardziej.

Przeczytaj także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko

Jest jeszcze Zosia Cudny, która jest chyba najpopularniejszą autorką książek kucharskich z Trójmiasta. Lubię podejście Zosi do kulinariów, delikatność, z jaką je traktuje, ciepło, jakie bije z jej dzieł i to, że można w nich znaleźć nadmorskie akcenty. Książki, które pokazują osobowość autora, są dla mnie najcenniejsze, bo dają coś więcej niż "suchy" przepis. Dotychczas ukazały się dwa tytuły autorki: "Make cooking easier. Przepisy na cztery pory roku" i "Razem w kuchni" (Dom Wydawniczy Rebis).

Przeczytaj także: Zosia Cudny - Gotowanie z dzieckiem to frajda

To tyle z mojej kolekcji. Znajomi podsunęli mi jeszcze innych autorów, których nie sposób pominąć w tym zestawieniu: Paulinę Wnuk i jej "Kuchnię filmową" (wydawnictwo Otwarte), Basię Ritz i jej "Najlepsze przepisy Basi Ritz" (wydawnictwo TVN Media) oraz Jakuba MilszewskiegoKamila Sadkowskiego, autorów "Gastrobandy" (wydawnictwo Smak Słowa, swoją drogą: czy ktoś pożyczył mój egzemplarz, bo nie mogę go znaleźć?). Na koniec dodam, że też mam malutki wkład w trójmiejską scenę kulinarną, bo moja książka "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" (wydawnictwo Czarne) to zbiór powiązanych z Trójmiastem opowieści i przepisów.

Przeczytaj także: "Gastrobanda", czyli gastronomia po bandzie

To tyle z teraźniejszych autorów, tym z przeszłości i piszących o przeszłości należy się odrębny tekst. Zabieram się za poszerzanie mojej kolekcji, może polecicie jakieś tytuły poświęcone kuchni Pomorza?

Opinie (10) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Zbite psy. Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Powstaje film o ks. Kaczkowskim. Duchownego zagra Dawid Ogrodnik
Powstaje film o ks. Kaczkowskim

Kultura

Pamiątki z muzeum. Co kupisz w sklepie muzealnym?
Co kupisz w sklepie muzealnym?
Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP

Nowe lokale

Mystery Restaurant

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Abrahama 15A

Restauracja pod Krzywym Żeberkiem

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 24/6

Top Gun Grill Bar

Bistro
Gdańsk
Stanisława Lema 2

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez