Wiadomości

stat

Historie kulinarne: najciekawsze książki kulinarne z Trójmiasta

felieton w trojmiasto.pl

Kulinarne Trójmiasto to także książki. Ciekawe, oryginalne i kolorowe...
Kulinarne Trójmiasto to także książki. Ciekawe, oryginalne i kolorowe... fot. Anna Włodarczyk/Trojmiasto.pl

Kiedy chodziłam do podstawówki, każdy coś kolekcjonował. Na długiej przerwie kwitł handel wymienny, szeleściły segregatory z kolorowymi karteczkami albo historyjkami z gum balonowych. Ja zbierałam muszle, porcelanowe figurki i papeterię. Z tamtych kolekcji pozostało zaledwie kilka kopert, ale nie zarzuciłam zbieractwa, tylko przerzuciłam się na coś innego: książki. A dokładniej książki kulinarne. W kolejnym odcinku cyklu Trójmiejskie historie kulinarne piszę o znanych, ale też zapomnianych książkach kulinarnych, które warto przeczytać.



Czy korzystasz z książek kulinarnych?

tak, korzystam z nich oraz kolekcjonuję 40%
mam tylko kilka wybranych 25%
kiedyś tak, dziś zastąpiły je przepisy z internetu 29%
nie, nie są mi potrzebne 6%
zakończona Łącznie głosów: 93
Moje stadko jest kolorowe i zróżnicowane: są tu lśniące, pachnące farbą drukarską nowinki, poszarzałe broszurki z PRL-u o tysiącu sposobach na ziemniaka czy kuchni czechosłowackiej i pożółkłe tomiska sprzed stu lat. Jest też całkiem pokaźne, bo liczy sobie prawie czterysta sztuk i ciągle się rozrasta. Lubię ułożyć stos książek na szafce nocnej i oglądać je przed snem - niekiedy urządzam sobie maraton z kuchnią włoską, innym razem spędzam wieczór z konkretnym autorem albo tematem.

Ostatni stosik stworzyły książki trójmiejskich autorów. Chciałam jeszcze przygotować drugi, z pozycjami poświęconymi kulinarnej stronie Pomorza, ale z pewnym wstydem zauważyłam, że nie mam w swej kolekcji żadnej poświęconej wyłącznie tej kuchni.

Wracając do trójmiejskich autorów: początkowo miałam problem z ich wskazaniem, ale gdy poszperałam w moich zbiorach, wyłoniłam kilka osób.

Cudownym, na wskroś trójmiejskim (gdańskim!) wydawnictwem jest "Sąsiedzka książka kucharska" i jej kolejne, tegoroczne wydanie - "Druga sąsiedzka książka kucharska" (wydawnictwo Wspólny Stół). Te pięknie wydane pozycje to zbiór przepisów uczestników Gdańskich Dni Sąsiadów. Bardzo ciekawa rzecz, która pozwala zajrzeć do kuchni XXI-wiecznych Gdańszczan, poznać ich zwyczaje i preferencje kulinarne, anegdoty związane z daniami i wreszcie zobaczyć samych autorów receptur, bo to taka książka na opak, w której nie ma zdjęć dań, tylko ich twórców.

Co ciekawe, moi kolejni trójmiejscy faworyci kulinarni, "Ciasta, ciastka i takie tam" oraz "Z działki, z lasu i takie tam" (wydawnictwo Dwie Siostry) też nie mają zdjęć potraw. Autorką tych książek jest trójmiejska rysowniczka Agata Królak. Tu też mamy zbiór receptur wyszperanych z domowych zeszytów, od rodziny i znajomych. Uwielbiam prace Agaty, historie towarzyszące przepisom i często zaglądam do tych niezwykłych książek kucharskich.

Kiedy chcę zaszaleć w kuchni, sięgam po "Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz (wydawnictwo Pascal). Tak, to "ta" Malika od najpyszniejszych tażinów pod słońcem (znajdziecie je w Gdyni). Książka pachnie kuminem i kardamonem, jest skarbnicą niebanalnych przepisów, a do tego serwuje pokaźną porcję wiedzy - takie lubię najbardziej.

Przeczytaj także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko

Jest jeszcze Zosia Cudny, która jest chyba najpopularniejszą autorką książek kucharskich z Trójmiasta. Lubię podejście Zosi do kulinariów, delikatność, z jaką je traktuje, ciepło, jakie bije z jej dzieł i to, że można w nich znaleźć nadmorskie akcenty. Książki, które pokazują osobowość autora, są dla mnie najcenniejsze, bo dają coś więcej niż "suchy" przepis. Dotychczas ukazały się dwa tytuły autorki: "Make cooking easier. Przepisy na cztery pory roku" i "Razem w kuchni" (Dom Wydawniczy Rebis).

Przeczytaj także: Zosia Cudny - Gotowanie z dzieckiem to frajda

To tyle z mojej kolekcji. Znajomi podsunęli mi jeszcze innych autorów, których nie sposób pominąć w tym zestawieniu: Paulinę Wnuk i jej "Kuchnię filmową" (wydawnictwo Otwarte), Basię Ritz i jej "Najlepsze przepisy Basi Ritz" (wydawnictwo TVN Media) oraz Jakuba MilszewskiegoKamila Sadkowskiego, autorów "Gastrobandy" (wydawnictwo Smak Słowa, swoją drogą: czy ktoś pożyczył mój egzemplarz, bo nie mogę go znaleźć?). Na koniec dodam, że też mam malutki wkład w trójmiejską scenę kulinarną, bo moja książka "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" (wydawnictwo Czarne) to zbiór powiązanych z Trójmiastem opowieści i przepisów.

Przeczytaj także: "Gastrobanda", czyli gastronomia po bandzie

To tyle z teraźniejszych autorów, tym z przeszłości i piszących o przeszłości należy się odrębny tekst. Zabieram się za poszerzanie mojej kolekcji, może polecicie jakieś tytuły poświęcone kuchni Pomorza?

Opinie (10) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

sierpnia

Fine Dining Week Trójmiasto,

07

września

Amber Fest 2019 Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

Rozrywka

Spór o jarmark na skwerze Świętopełka. MTG częściowo ustępuje mieszkańcom
Spór o jarmark na skwerze Świętopełka
Tabaka, wódka, piwo i... nosze. Za nami Trójbój Kaszubski
Trójbój Kaszubski: jedyny taki wyścig

Kultura

Nietypowy koncert na schodach Gdyńskiej Szkoły Filmowej
Nietypowy koncert na schodach GCF
Książka na wakacje: co czytamy latem?
Książka na wakacje: co czytamy latem?

Nowe lokale

Shrimp House

Bary
Gdynia
Antoniego Abrahama 26

Frytki Belgijskie

Fast food
Gdańsk
Karmelicka 1

Chianti Grill Bar

Restauracje
Sopot
gen. Kazimierza Pułaskiego 19/1

Planuj z nami tydzień