• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Historie kulinarne: retro knajpki w Trójmieście

Anna Włodarczyk
28 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Nową kawiarnię i cocktail bar Delicje otworzył na ul. 10 Lutego w Gdyni oddział WSS Społem w 1979 roku. Zdjęcie z 1979 roku. Nową kawiarnię i cocktail bar Delicje otworzył na ul. 10 Lutego w Gdyni oddział WSS Społem w 1979 roku. Zdjęcie z 1979 roku.

Lubię zaglądać do nadgryzionych zębem czasu zakątków Trójmiasta i poznawać ich historię (mój ulubiony dział na Trójmiasto.pl to Historia). Szczególną grupę stanowią retro miejscówki kulinarne, restauracje, kawiarnie, bary, które jakimś cudem przetrwały ustrojowe zawirowania i trwają po dziś dzień. W kolejnym tekście z cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" piszę o ukochanych miejscach z tradycją. Ostatnio próbowałam wraz z czytelnikami rozwiązać odwieczny problem co jest lepsze jesienią: sernik czy szarlotka?



Tak się ciekawie złożyło, że w Gdańsku istnieje kilka lodziarni serwujących nie tylko zimne desery, ale powrót do przeszłości. Słynna lodziarnia Eskimo we Wrzeszczu na ul. Wyspiańskiego 22 zobacz na mapie Gdańska to miejsce, do którego zabieram każdego gościa. Miłośnika retro klimatów zachwyca tu wszystko - od uroczego logo z koślawym Eskimosem, wymalowanego na ścianie kolorowymi farbami, po staroświecki wystrój ze pękatymi pojemnikami na lody i drewnianą ladą. Hitem są wytarte żetony, którymi za lody płacą już kolejne pokolenia smakoszy. Należy jednak pamiętać, że lokal czynny jest tylko w sezonie wiosna-lato.

Od lodziarni Eskimo z Wrzeszcza odróżnić trzeba cukiernię Eskimos z Oliwy. Asortyment jest tu szerszy, bo obok lodów kupicie też ciacho albo pieczywo. Wystrój miejsca jest niemal żywcem wyjęty z filmu "Miś", tylko półki nie świecą już pustkami. I te zapełnione półki to chyba jedyny współczesny akcent we wnętrzu. Warto zrobić sobie wycieczkę do Eskimosa zobacz na mapie Gdańska po bochenek chleba oliwskiego.

Trzecia retro lodziarnia, ze względu na położenie (ul. Sukiennicza) zobacz na mapie Gdańska jest chętnie odwiedzana przez turystów. Latem po lody z "Misia" ciągnie się długa kolejka. Niestety, na fali popularności lokal zmienił wizerunek i upodobnił się do współczesnych lodziarni. Szkoda, bo całości klimatu dodawał właśnie wystrój, na szczęście i co najważniejsze, smak lodów pozostał niezmieniony. Warto przy okazji dodać, że w 2016 roku niedaleko Misia powstała lodziarnia Znane smaki, która również kontynuuje tradycję wspomnianego gdańskiego lokalu. To miejsce prowadzą dawni pracownicy Misia, którzy też zabrali ze sobą słynne receptury. Tutaj rządzą retro smaki.

Pozostając w słodkim klimacie, nie sposób nie wspomnieć o wspaniałych gdyńskich Delicjach. To tu mogłyby usiąść bohaterki filmu "Dziewczyn do wzięcia" i przy pucharku kremu sułtańskiego uśmiechać się do kawalerów. W Delicjach zobacz na mapie Sopotu macie niepowtarzalną okazję spróbować deserów minionej epoki - wspomnianego kremu sułtańskiego, galaretki z bitą śmietaną czy kremu orzechowego, a wszystko to w rozkosznym wnętrzu z pluszowymi fotelami.

A kiedy przejedzą się Wam już słodkości, powróćcie do Oliwy i poszukajcie budki z napisem "Bar". W niepozornym burym blaszaku ukrytym na tyłach pętli tramwajowej zobacz na mapie Gdańska, w towarzystwie ponurych panów moczących wąsy w kuflach z piwem, możecie spróbować specjalności zakładu: szaszłyka. Wetknięte na metalowy rożen kawałki wieprzowiny, przełożone tłustą paprykową słoniną i skarmelizowanymi plastrami cebuli najlepiej zajadać z kromką chleba (oliwskiego, a jak!) i musztardą. Szaszłyki w tej formie piecze już drugie pokolenie właścicieli lokalu, receptura pozostała niezmieniona. Piwo do takiego szaszłyka jest jak najbardziej wskazane.

  • Gdańsk ul.Grodzka i Sukiennicza, po lewej widać lodziarnię Mis, 1962 rok.
  • Restauracja Newska przy Grunwaldzkiej we Wrzeszczu, 1974 rok. Niestety, zamknięto ją po 36 latach działalności w 2010 roku.
  • Bar Piwny w Oliwie przy pętli tramwajowej.
  • Gdyńskie Delicje dziś.
  • Gdyńskie Delicje dziś.
  • Gdyńskie Delicje dziś.
  • Piekarnia i cukiernia Eskimos w Oliwie.
  • Perła Bałtyku w Nowym Porcie.
  • Perła Bałtyku w Nowym Porcie.
  • Perła Bałtyku w Nowym Porcie.
  • Perła Bałtyku w Nowym Porcie.
W Nowym Porcie, z dala od turystycznych szlaków, mieści się Perła Bałtyku. Po raz pierwszy trafiłam w to miejsce podczas listopadowych Narracji sprzed dwóch lat, które właśnie się tam odbywały. Przez moment myślałam, że wystrój Perły Bałtyku zobacz na mapie Gdańska to jedna z instalacji artystycznych. Okazało się, że miejsce wygląda tak na co dzień. Więc zanim rozsiądziecie się przy stoliku, warto rozejrzeć się po dwóch salkach wypełnionych bibelotami i starymi fotografiami. I koniecznie spróbujcie tutejszej zupy ogórkowej i śledzia pod pierzynką.

Na koniec chciałam napisać o miejscu, którego na mapie kulinarnej Trójmiasta już niestety nie ma. Miałam szczęście kilka razy je odwiedzić, ale nigdy nie zrobiłam tam zdjęć, czego do dzisiaj żałuję. Mowa o restauracji Newskiej, która mieściła się w pawilonie przy ul. Grunwaldzkiej 99/101 zobacz na mapie Gdańska. Wystrój niezmieniony od początku istnienia lokalu (czyli od 1974 roku), kelnerki w czarnych spódnicach, obowiązkowa szatnia - wszystkie te drobiazgi budowały klimat poprzedniej epoki. W menu widniał oczywiście śledzik, zmrożona wódka, można tu było skosztować blinów i soljanki. To już nie wróci... Po Newskiej zostało wspomnienie, a na jej miejscu wyrósł kolejny bank.

Jakie są Wasze ulubione retro knajpki? Czy nadal istnieją? Czekam na Wasze komentarze i miejsca, które warto odwiedzić.

P.S. Pozostając w klimacie retro, chciałam Wam przedstawić moje nowe "dziecko", "Retro kuchnia". Moja najnowsza książka to wędrówka po kuchni przełomu XIX i XX wieku. Dowiecie się z niej, co to auszpik, przygotujecie zefir, orszadę czy leguminę. Czeka na Was ponad 100 przepisów ze zdjęciami i zbiór opowieści poświęconych retro kulinariom.

Zobacz także: Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat

O autorze

autor

Anna Włodarczyk

miłośniczka dobrego jedzenia, autorka bloga Strawberriesfrompoland oraz książek "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" i "Retro kuchnia". Od lat zakochana w Trójmieście. W swoim cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" oprowadza nas po swoich ulubionych smakach i miejscach.

Miejsca

Opinie (184) 3 zablokowane

  • (5)

    Kiedyś człowieka było stać na restauracje. Teraz w eurokołchozie stać na to niemców i norwegów. Złodziejska banda liberałów i komunistów okradła Polskę, a z ludzi uczyniła niewolników pracujących za pieniądze ledwo starczające na utrzymanie.

    • 39 32

    • głupek

      • 8 12

    • Pier... jak potłuczony!!!! (1)

      Wyjście do restauracji za czasów PRL było luksusem ( nie pamiętam, żebyśmy z rodzicami chodzili po restauracjach ) a teraz jest różny przekrój restauracji, każdego stać na wyjście i wcale nie jest drogo ( w hotelch 5* nie oznacza ze jest smaczniejsze jedzenie, bo drogo) - każdy dobierze sobie restaurację według swojej kieszeni i upodobania smaku.

      • 16 7

      • Dokładnie.Najlepszy dowód , to ile było kiedyś knajp , a ile teraz.Obecnie tak,lekko licczac, z pinc razy wienca.Ubeckie rodziny jak Cencikiewicze czy pzpr owskie jak Piotrowicze.Tych bylo stac.

        • 4 0

    • Hehehe...

      Następny pis-komuch ( tak na ta chwilę najwięcej PZProwców zasila szeregi twojej ulubionej i jedynej słusznej partii) - znaczy się oni okradli Polskę? A skoro wiesz i masz dowody na to, że okradli to twoim obowiązkiem jest zgłoszenie tego do Prokuratury!!!! Ja pracuje w Polsce i nie mam problemu z utrzymaniem się rodziny i kredytu!!! Trzeba było się uczyć, a nie stać pod budką z piwem i siedzieć na zasiłku!!!!

      • 6 9

    • liberałów, komunistów i kościelnych

      dziś dorwały się do władzy sieroty po prl.

      • 3 3

  • Papuga we wrzeszczu

    • 15 1

  • I jeszcze

    Lucynka we Wrzeszczu

    • 26 3

  • W Gdyni na 10lutego-lodziarnia Danusia!Mmm..A teraz tam kabab (p)

    • 18 1

  • (1)

    Koktajl Bar koło kina Leningrad na Długiej i ich sernik na zimno

    • 56 2

    • i odjazdowe desery lodowe w kilkudziesięciu odmianach

      • 3 0

  • Caro Jelitkowo. (2)

    To były czasy.:)

    • 21 2

    • Albo Herbowa przy obecnej Bora-Komorowskiego

      • 2 0

    • I słynni bramkarze

      • 0 0

  • Bar Elita (3)

    Bar Elita w Sopocie na ul. Podjazd, wystrój ten sam od wczesnych lat 90tych. Ten pyszny aromat ciepłego Żubra!

    • 27 1

    • Bar Elita!!

      Tradycyjna i smaczna kuchnia, rozsądne ceny, bezpretensjonalny klimat, lokalsi przy barze, człowiek legenda za barem. Miejsce wyjątkowe od lat. Łączy pokolenia.

      • 11 0

    • Pan stasiu to człowiek instytucja

      i żywa legenda, jak wspomniał przedmówca. Nikt inny nie poda Ci tak dobrego dewolaja o 2giej nad ranem.

      • 14 0

    • popieram

      swego czasu nawet koncerty były .Pozdro dla Tankerów
      super jedzenie ,browarek...Hmm dziecko do teściów na weekend i trzeba wskoczyć na browarka i pierogi

      • 3 0

  • Jedna z popularniejszych knajp/restauracji byl kupe lat temu Sztumski "Jonatan". Tak wiem,ze to nie trójmiasto,ale jednak bylo to znane miejsce.

    • 5 3

  • (1)

    Kto pamieta w latach 80 byl kebab w Gdańsku na ul. Korzennej. Teraz jest tam chinczyk.

    • 8 1

    • Mierzeszyn

      Bardziej pizzeria niż kebab,ale fakt - miejsce kultowe,prowadzone przez młodego Chłopaka z (chyba) Mierzeszyna

      • 0 0

  • Czy ,,WIKING" Z Nowego Potru nie zasluguje na przypomnienie-co sadzicie?

    Podejmujac taki temat o starch wspomnieniach szlakow kulinarnych trojmiasta,nalezy sie bardz dobrze przygotowac.A najwiecej pikanterii opowiedza Pani degustatorzy z tamtwj epoki.

    • 38 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane