Dzięki festiwalom kulinarnym i kolacjom degustacyjnym można w trakcie jednego wydarzenia spróbować kilku bardzo różnych potraw czy trunków, a także zapoznać się z najnowszymi trendami i najciekawszymi propozycjami szefów kuchni. Początek roku obfituje w Trójmieście w wiele takich wydarzeń. Polecamy kilka najciekawszych z nich.
Wydarzenia kulinarne. Sprawdź, co będzie się działo w najbliższym czasie
tak, często. To świetna okazja, by poznać różne i nieznane smaki
8%
tak, ale sporadycznie, gdyż nie jest to tania rozrywka
22%
nie, ale na pewno się wybiorę
16%
nie, to nie na moją kieszeń
54%
Kolacje komentowane, imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsze okazje, aby doświadczać nowych smaków, próbować innowacyjnych połączeń, poznawać oferty restauracji czy też szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest w Trójmieście coraz więcej. Wykwintne kolacje, kilkudaniowe degustacje, festiwale kuchni z rożnych zakątków świata, a także festiwal piwa kraftowego - polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.
Festiwale kulinarne: smaki Azji i festiwal pizzy
Dwa dni i wszystkie rodzaje pizzy - 28 i 29 stycznia w
hotelu Amber będzie można skosztować przeróżnych włoskich placków bez konieczności kupowania całej pizzy. Oprócz degustacji na gości czekać będzie kilka atrakcji, w tym warsztaty z robienia pizzy dla dzieci i dorosłych, przygotowanie ciasta i nakładanie składników oraz własnoręczne komponowanie swojej pizzy.
Wstęp jest wolny, lecz z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc warto wcześniej dokonać rezerwacji stolików.
Nie lada gratką dla wszystkich smakoszy wschodnich smaków będzie
Festiwal Azjatycki w
Polsat Plus Arena Gdańsk. Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi, indyjska aromatyczna pakora, gruzińskie chaczapuri i libański tabbouleh. 29 i 30 stycznia w gdańsku zapachnie smakami regionów Azji. W trakcie tej kulinarnej podróży będzie można spróbować marynowanej rzepy i czarnego sezamu, domowego curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, zupy pho i wietnamskich kanapek bahn mi. Nie zabraknie również dań kuchni koreańskiej oraz malezyjskiej, jak i naturalnych azjatyckich kosmetyków oraz dodatków związanych z kulturą azjatycką. Festiwal odbędzie się w godz. 12-20 w sobotę i 12-18 w niedzielę.
Wstęp jest wolny.
Kolacje degustacyjne
Fanom kuchni azjatyckiej może spodobać się także
kolacja setowa, którą organizuje 27 stycznia o godz. 19 restauracja
Oria Magic House. Tego wieczora będzie można spróbować pięciu wykwintnych, orientalnych kompozycji. Jakich? Tego uczestnicy wydarzenia dowiedzą się dopiero na miejscu, gdzie szefowie kuchni opowiedzą o serwowanych potrawach, wyjaśnią ich tradycję, skład, sposób przygotowania i konsumpcji. Do potraw zaserwowane zostaną znakomite trunki.
Cena to 250 zł za osobę.Zobacz także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypceJuż w nadchodzący weekend, 21 i 22 stycznia, odbędą się
dwie kolacje degustacyjne z autorskim menu, stworzonym przez dwóch światowej klasy szefów nagrodzonych gwiazdkami Michelin -
Paco Péreza i Wojciecha Modesta Amaro. Wydarzenie odbędzie się w restauracji
Arco by Paco Perez na 33. piętrze Olivia Star. Cena menu wynosi 900 zł za osobę, selekcja win dodatkowo płatna: 500 zł za osobę. Bilety wyprzedane.
Z kolei 28 stycznia we wnętrzach gdyńskiej restauracji
My Place odbędzie się
noworoczny koncert Andrzeja Piasecznego połączony z wykwintną kolacją degustacyjną. Kolacja rozpocznie się o godzinie 20 i będzie składała się z czterodaniowego menu. Następnie, około godziny 21:30 pojawi się gwiazda wieczoru,
Andrzej Piaseczny z zespołem .
Cena kolacji i koncertu wynosi 590 zł.Nie brakuje też kolacji degustacyjnych urządzanych w szczytnym celu. 29 stycznia w
hotelu Hilton odbędzie się
kolacja charytatywna WOŚP. Siedmiu szefów kuchni: Dominik Karpik (Mercato), Philippe Abraham (Petit Paris), Piotr Kościuk (Radisson Blu), Paweł Wątor (Eliksir), Rafał Kopicki (True), Sylwia Garska-Chmarycz (Masterchef) i Marek Moskwa (Cremo) połączy siły i zaprezentuje swoje popisowe dania. Cena kolacji to 299 zł. Całkowity dochód ze sprzedaży trafi bezpośrednio na konto fundacji WOŚP. Podczas kolacji będzie można także wylicytować prywatną kolację przygotowaną z szefem kuchni (dla maks. 6 osób).
Degustacje alkoholi
Choć imprezy i festiwale piwne są domeną letnich miesięcy, ciekawych wydarzeń z piwem w roli głównej nie brakuje również na początku roku. Wielkimi krokami nadchodzi
Craft Beer Fiesta. Festiwal odbędzie się 28 i 29 stycznia w trzech gdańskich lokalach:
Pułapce,
Cafe Lamus i
Lawendowej 8 oraz w specjalnym, ogrzewanym namiocie rozstawionym na ulicy pomiędzy lokalami.
- W namiocie będzie można znaleźć około 20 kranów, z których w trakcie imprezy poleje się około 40 tzw. sztosów (w dużej mierze premierowych), czyli piw bardzo pożądanych, trudno dostępnych, limitowanych, nadających się do powolnej degustacji. Wśród nich będą gęste, ciemne piwa o aromatach kojarzonych np. z kawą, gorzką czekoladą, niektóre leżakowane w beczkach po innych szlachetnych alkoholach, jak np. bourbonie, rumie, whisky, czerwonym winie itp. Poza tym będzie można spróbować również piw "dzikich", fermentowanych z udziałem wielu mikroorganizmów, na wzór belgijskich lambików (bardzo złożone aromaty owocowe, kwiatowe, winne, "stajenne", niektóre z tych piw dodatkowo będą kwaśne). Cechą charakterystyczną naszej imprezy są także piwa wymrażane. Prawdopodobnie żadna impreza związana z piwem kratowym w Polsce nie ma ich tylu "na pokładzie". Wymrażanie piwa ma na celu zagęszczenie go. Mamy wówczas jeszcze bogatszy aromat, większe body, piwo ulega wygładzeniu, a niekiedy nawet paradoksalnie zmniejsza się wrażenie odczuwania w smaku alkoholu, mimo że jest go w napoju procentowo więcej - zapowiada Wojciech Skoracki z Pułapki. Start festiwalu w piątek o godz. 15, a w sobotę o 12. Impreza trwać będzie do godziny 1. Ceny piw w namiocie będą znacznie wyższe od tych, które można standardowo znaleźć w pubie. Ze względu na zawartość alkoholu tych piw (znaczna część powyżej 10 proc.) serwowane będą w pojemnościach 0,3 i 0,15 l. Za to w pubach poleją się piwa lżejsze - w cenach zaczynających się od 12 zł za 0,5 l. Również w pubach będzie sporo premier z uczestniczących w evencie 10 browarów: Absztyfikant, Artezan, Brokreacja, Funky Fluid, Kazimierz, Monsters, Podgórz, Trzech Kumpli, Zakładowy, Ziemia Obiecana oraz specjalni goście: Acid Joe i Sick Boy Brewing. W trakcie festiwalu odbędzie się inauguracja dwóch nowych browarów: Sick Boy Brewing Janka Gadomskiego oraz Acid Joe Krzysztofa Juszczaka. W sumie przez dwa dni festiwalu będzie można spróbować kilkudziesięciu (70-80) różnych piw. Jedzenie zapewni
Ostro - pizza neapolitańska oraz
Pan Baleron - cheese steaki z wołowiną.
Piątkowe
Podróże z winem to propozycja
Domu Zdrojowego w Brzeźnie. To wyjątkowe degustacje, w trakcie których wraz z sommelierem można wyruszyć w podróż do wybranych regionów winiarskich i oddać się degustacji kilku szczepów wina i specjalnie dobranych do nich przekąsek. Spotkania prowadzone są w konwencji zabawnej dyskusji, wypełnionej ciekawymi opowieściami o miejscach pochodzenia win.
Koszt udziału w degustacji to 129 zł.Okazją, aby zagłębić się w sommelierski świat, będzie też
degustacja win z winnicy Kamil Barczentewicz, którą komentować będzie sam właściciel.
Degustacja odbędzie się 22 stycznia o godz. 19 w restauracji Ducha 66. Spróbować będzie można czterech specjałów: Pinot Blanc Beton 2019, Pinot Blanc Barrique 2019, Regent Rose 2019 i Pinot Noir 2019. Wieczór uzupełni paring jedzeniowy przygotowany przez szefa kuchni Bartosza Ratkowskiego. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 150 zł.
Z kolei do fanów mocniejszych alkoholi adresowane jest kolejne wydarzenie z cyklu
"Kocham Polską Wódkę". Tym razem w
restauracji Ducha 66 odbędzie się test popularnych wódek. Odebrane zostaną im piękne opakowania i historie marketingowe i w ślepym teście wybrany zostanie zwycięzca degustacji. Na stole zaś królować będą przekąski według przepisów zebranych przez Marię Konopczankę i opublikowanych w 1936 r. w książce zatytułowanej "Przystawki do wódki".
Wydarzenie odbędzie się 21 stycznia o godz. 19. Wstęp płatny 130 zł.