• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu

5 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Rogale z białym makiem to specjał serwowany zwłaszcza na 11 listopada na świętego Marcina. Rogale z białym makiem to specjał serwowany zwłaszcza na 11 listopada na świętego Marcina.

Choć są specjałem wywodzącym się z Wielkopolski, można je zjeść także w Trójmieście. Rogale z białym makiem, których tradycja sięga drugiej połowy XIX wieku, wypiekane są na 11 listopada i cieszą podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości. W tym roku możemy zamówić je z ulubionych cukierni wprost do domu.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Czy jadasz rogale świętomarcińskie?

"Rogaliki św. Marcińskie nadziewane i bez nadziewania wszelkiej wielkości poleca cukiernia N. T. Hundta, przy Rynku nr. 8" - tak brzmi prawdopodobnie najstarsza reklama prasowa wydrukowana w 1860 r. w "Dzienniku Poznańskim", zachwalająca rogale z nadzieniem z białego maku.

Tradycja, która sięga już sporo ponad stu lat, wywodzi się co prawda z czasów pogańskich, jednak została przejęta przez kościół rzymskokatolicki. Nawiązuje do postaci świętego Marcina, a właściwie jego konia, który pewnego razu zgubił podkowę; ta, znaleziona przez jednego z poznańskich piekarzy, stała się inspiracją do wypiekania ciasta w takim kształcie.

Rogal św. Marcina - sztuka cukiernicza



Rogal świętomarciński przyrządzany jest na bazie ciasta półfrancuskiego, a nadzienie zawiera biały mak, cukier, wanilię, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ważnym składnikiem jest również - to może wielu zaskoczy - ale... margaryna. Rogal wypieczony przy użyciu masła nie uzyska certyfikatu Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, a co za tym idzie, nie może być sprzedawany pod nazwą, która jest zarezerwowana dla tego właśnie wypieku.

Innym obostrzeniem, jakie musi brać pod uwagę piekarz chcący przygotować rogale świętego Marcina, jest waga wypieku. Prawdziwy rogal świętomarciński musi ważyć między 150 a 250 gramów. Jak na przekąskę, to całkiem sporo. Restrykcyjne ustalenia dotyczące tego wypieku spełnia tylko 101 cukierni z Polski, większość z okolic Poznania.

Trójmiejskie cukiernie nie mają co prawda certyfikatu, jednak nie znaczy to, że wypieki oferowane przez nie są mniej smaczne. I nie zawsze mniejsze! Rogale Dekera, które będą oferowane w T.Deker Patissier & Chocolatier od 7 listopada, ważą po około 250g każdy. Lada chwila będzie można także zamówić większą liczbę sztuk z dowozem do domu - zamówienia wysyłane zostaną w poniedziałek 9 listopada.

Jak dbać o odporność? Jesienne napary i soki



Rogale Dekera będą dostępne w sprzedaży na miejscu oraz z możliwością zamówienia do domu. Rogale Dekera będą dostępne w sprzedaży na miejscu oraz z możliwością zamówienia do domu.

Rogale w Trójmieście



Cukiernicy w Trójmieście korzystają z pola do popisu w kwestii rogali. Rzemieślnicza piekarnia-cukiernia Eres w każdym ze swoich 10 punktów oferuje okazjonalnie wyrabiane rogale z makiem. Zamiast maku białego, właściwego dla certyfikowanych rogali świętomarcińskich, używa się tam ciemnego maku, a także wyjątkowo niewielkiej ilości cukru. Tak jak do żadnego z produktów, do rogali nie dodaje się tam pomady. Listopadowe słodkości można kupić na miejscu w cukierni lub zamówić dostawę poprzez portal jeszlokalnie.pl.

Sopocka Labagatela przez cały rok kusi klientów rogalami nadziewanymi białym makiem, oferowanymi jako rogale gdańskie. Na tę specjalną okazję, ale także na każde inne święto można zamówić na miejscu ich większą liczbę z jednodniowym wyprzedzeniem i odebrać w sklepie.

W piekarniach Rogalik specjały te pojawiły się w sprzedaży 2 listopada. Można je kupić w sklepach stacjonarnych, jednak w przygotowaniu jest także sklep online z możliwością dostawy do domu. Sprzedaż internetową oferuje także Le Delice, skąd aż do 12 listopada można zamówić rogale z dostawą prosto pod drzwi.

Od czwartku 5 listopada można zamawiać rogale z białym makiem również w cukierni Baika na Przymorzu. Odbiory paczek będą realizowane na miejscu; lokal wymaga składania dużych zamówień z dwudniowym wyprzedzeniem.

Zamów jedzenie, piwo i koktajl. Sposoby restauracji na obostrzenia



Cukiernia Le Delice w tym roku proponuje słodką wariację na temat rogali świętomarcińskich. Cukiernia Le Delice w tym roku proponuje słodką wariację na temat rogali świętomarcińskich.

Przyjemne z pożytecznym



Co ciekawe, święty Marcin, na cześć którego przygotowuje się rogale z białym makiem, jest między innymi patronem ubogich. Już pod koniec XIX wieku kultywowano jego święto w taki sposób, by przy okazji zrobić coś dobrego dla potrzebujących. Bardziej zamożni poznaniacy kupowali więc rogale, podczas gdy ubożsi dostawali je za darmo.

Do tej tradycji nawiązuje nawet sposób przygotowania smakołyku - nadzienie łatwo oddzielające się od ciasta ma sprawić, że przekąską będzie łatwiej podzielić się z innymi. Może w czasach pandemii, która po raz kolejny robi pod górkę zarówno poszczególnym osobom, jak i całym branżom, jest to jakaś wskazówka, która nastroi nas do świętowania tego dnia w szczególny sposób?

Miejsca

Opinie (130) ponad 10 zablokowanych

  • Rogale Marcińskie ? (4)

    Oczywiście, ale tylko w Poznaniu i to tylko w wybranych cukierniach.

    • 14 4

    • przecież są od lat dowożone do Trójmiasta (3)

      • 0 3

      • Doworzą ci którzy się marnie sprzedają w Poznaniu. (2)

        Te najlepsze nie wożą za poznań bo wszystko bez problemu sprzedają na miejscu.

        • 2 2

        • co ty pitolisz, przecież te rogale robia w Poznaniu na tony (1)

          • 0 0

          • Robią wszyscy na tony, ale najlepsze robią nieliczni.

            • 0 0

  • Chyba kogoś pogięło z cenami

    Będą wyrzucać te rogale w czasie pandemii. Brawo biznesmeny. Rząd wam nie dopłaci jak tym od kwiatów.

    • 15 3

  • Każde, byle nie te od Pellowskiego. (4)

    • 44 3

    • Kupowałem je tam do chwili... (3)

      ...gdy nie okazało się kogo ten człowiek wspiera...

      • 21 2

      • A ja na odwrot (2)

        A ja wlasnie od tego czasu kupuje. Choć konfederacji nie popieram. Ale jeszcze bardziej irytuje mnie obłuda i arogancja władz Gdańska, miasto wolności pod warunkiem, że podzielasz nasze poglądy !

        • 1 10

        • Lepsza opcja druga prawi i sprawiedliwi!! Potem Matołuszek ziemia za 40mln , Szumowina ponad 300mln plus resoiratory i maseczki , Chrzanowski KNF 40mln , SKOKi Biernackiego już 4 miliardy , teraz GetBack już wspólnik Adasia Hofmana aresztowany. Widać że swoim wolno jak w powiedzieniu " jak kraść to miliony ...." a innych krytykować za ośmiorniczki!!

          • 3 1

        • Do Czyt.: Może lubiłeś księdza prałata jak byłeś mały i chodziłes na spotkania do salki...

          • 0 0

  • No i po co się zachwycać gabarytami rogala Dekera? (2)

    Równie dobrze mógłby ważyć kilogram albo dwa. Za wszystko i tak skrupulatnie będzie Wam naliczone ;)

    • 14 1

    • Na dodatek to zwykły chvj

      Oszvkvje pracowników. Nie płaci ZUS. Zatrudnia na czarno. Niech wy&!9041a!

      • 2 0

    • Co więcej...

      ...zapłacone i niedostarczone, bo pani menażer nie ogarnęła. Tak było w zeszłym roku

      • 1 0

  • margaryna.. 1869 (1)

    Produkt o nazwie margaryna (lub oleomargaryna) wyprodukował po raz pierwszy francuski chemik Hippolyte Mège-Mouriès w 1869 roku, w odpowiedzi na konkurs na zamiennik masła ogłoszony przez Napoleona III.

    • 4 3

    • 2 kołki nie zrozumiały, że oryginalna receptura nie mogła mieć margaryny?

      • 1 0

  • ja wole te z Justynki (Gdynia) (1)

    nie wiem czym się różnią, ale jak kupowałem z Poznania, to były o wiele gorsze

    • 8 6

    • niestety sa równie drogi..

      • 0 0

  • (1)

    Z tą margaryną w składzie to niezły przewał jest. Cwaniacy z kapituły tak ustawili. Prawdziwi cukiernicy w Poznaniu są wkurzeni. Tradycyjny rogal nie wie co to margaryna bo w dawnych czasach po prostu jej nie znano. Jak zwykle unijne normy wszystko splugawią. Grunt to zysk. :-(

    • 10 2

    • to prawda margaryna pojawiła się pod koniec xIX wieku

      ale co ty plaskoziemcu masz do UE?

      to pyry poznańskie taki skład podały

      • 1 4

  • Cena? (3)

    Podajcie ceny!

    • 11 0

    • U Dekera miljon (1)

      Jak zawsze

      • 0 0

      • a ten milion = 14 pln

        • 0 0

    • Le delice

      Koszt rogala 7,50 smaczny - średniej wielkości.

      • 0 0

  • Domowe (2)

    Najlepsze Marcinki robi moja żona, te ze sklepów i cukierni mają całe morze sztucznych dodatków

    • 6 0

    • Już się oblizuję .

      Nie wierzę . Podaj adres do żony .

      • 0 0

    • Byłem u niej.
      Słabe
      Lepiej robi coś innego

      • 2 0

  • Rogale Marcinki

    Najlepsze robi moja żona, te ze sklepów i cukierni mają mnóstwo sztucznych dodatków.

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane