• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?

Viola Urban
29 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie. Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Chleb to ważne źródło węglowodanów w diecie przeciętnego Polaka. Pieczywo znajduje się niemalże codziennie w standardowym jadłospisie. Nic dziwnego - może stanowić zarówno bazę sycącego posiłku, jak i być łatwą, szybką przekąską w ciągu dnia. Im częściej spożywamy dany produkt, tym większy wpływ będzie wywierał na nasze zdrowie czy powodzenie w diecie. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" piszę o dobrym chlebie. W poprzednim odcinku oceniłam wegańskie odpowiedniki mięsa, które sprowokowały ożywioną dyskusję w komentarzach.  



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Jak często jesz chleb?

Z uwagi na to, jak istotnym elementem w diecie jest pieczywo, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniego produktu. Możliwości dostępnych na sklepowych półkach jest równie wiele jak pułapek zastawianych na etykietach przez producentów.

Skład zdrowego chleba



Dobry chleb to zaledwie cztery składniki: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól. Łatwo można się o tym przekonać, wypiekając własne domowe pieczywo. Na tej liście zupełnie zbędne są spulchniacze, konserwanty, barwniki, olej, cukier czy szereg kolejnych dodatków. Dla walorów smakowych można wzbogacić pieczywo w ziarna, nasiona, pestki, orzechy, suszone owoce czy otręby, które jednocześnie będą dodawały właściwości zdrowotnych.

Poza składem produktu warto też zwrócić uwagę na typ i rodzaj mąki. Jeżeli tolerujesz gluten, nie ma żadnych przeciwwskazań do sięgania po chleb pszenny, żytni czy orkiszowy. Mąka pszenna ma mniej błonnika, przez co jest lżej strawna. Wypieki z tej mąki są lekkie i puszyste. Spożywanie ich w dużych ilościach i w źle skomponowanym posiłku może szybko podwyższyć poziom glukozy we krwi. Na ten aspekt powinny uważać osoby zmagające się z zaburzoną gospodarką glukozowo-insulinową (insulinoopornością, cukrzycą). Właśnie dlatego warto włączyć do jadłospisu wypieki z mąki pełnoziarnistej, np. żytnie razowe, które sycą na zdecydowanie dłużej. Poza większą zawartością błonnika chleb żytni razowy ma więcej witamin z grupy B, skutecznie obniża poziom cholesterolu i może zapobiegać występowaniu chorób nowotworowych. Minusem pieczywa pełnoziarnistego jest ciężkostrawność, więc nie będzie ono zalecane dla osób z problemami trawiennymi. W diecie low FODMAP niestety nie ma miejsca na pieczywo żytnie i razowe.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście


Warto też wiedzieć, jak interpretować typ mąki w składzie pieczywa. Informuje nas o tym, ile substancji mineralnych zawiera mąka. Im wyższy numer, tym lepiej, dlatego najlepiej wybierać pieczywo wypiekane na mąkach takich jak razowa 2000 czy graham 1850. Mąki o niższych wartościach, jak 500 czy 750, są bardziej oczyszczone i zawierają o wiele mniej składników mineralnych oraz błonnika.

Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie. Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie.

Czy ciemny chleb jest zdrowy?



Utarło się przekonanie, że pieczywo o ciemniejszej barwie jest zdrowsze. Czy słusznie? Jakość pieczywa nie będzie odzwierciedlała się jedynie w kolorze bochenka. Ciemna barwa chleba może być skutkiem zarówno odpowiedniego składu, jak i dodatków, które pozwalają taki wygląd uzyskać. Kluczową kwestią jest zagłębienie się w etykietę produktu, która pomoże rozwiać tę wątpliwość.


Jeżeli kolor będzie wynikał z użycia mąki z pełnego przemiału o wysokiej zawartości substancji mineralnych, dodatku ziaren czy nasion, wszystko jest w porządku. W przeciwnym wypadku na etykiecie najczęściej odnajdziesz takie określenia, jak "karmel" czy "słód jęczmienny", czyli listę dodatków podkręcających kolor chleba, które są absolutnie zbędne.

Na drożdżach czy na zakwasie?



Wartościowy chleb to taki, którego spożywanie przyniesie nam korzyści dla zdrowia. W tym kontekście prym wiedzie chleb na zakwasie. Zakwas to sfermentowana mąka wymieszana z wodą, w której rozwijają się drożdże i bakterie kwasu mlekowego, takie same jak w żywności probiotycznej - jogurtach, kefirach, kiszonych ogórkach itp. I to one dają przewagę nad zwykłym chlebem drożdżowym.

Dlaczego warto włączyć do diety pieczywo pełnoziarniste na zakwasie?
  • korzystnie oddziałuje na naturalną florę bakteryjną, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na odporność organizmu;
  • fermentacja zwiększa dostępności pierwiastków przez spadek zawartości kwasu fitynowego (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie pierwiastków, np. żelaza, magnezu czy cynku);
  • produkty z pełnego ziarna skutecznie obniżają poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości beta glukanów;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, czyli większą zdolność do eliminowania wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu;
  • uzyskasz lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi ze względu na niższy indeks glikemiczny tego typu pieczywa.

Dobry dietetyk w Trójmieście


Właśnie dzięki tym korzyściom chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Pieczywo mrożone - tak czy nie?



Obecnie w wielu sklepach znajdziemy pieczywo, które w procesie produkcji zostało poddane mrożeniu. Mrożenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która jest całkowicie naturalna. Poddanie chleba zamrożeniu nie pozbawia go wartości odżywczych ani walorów zdrowotnych. Proces ten nie wymaga także dodania specjalnych składników. O ile więc skład produktu jest dobry, pieczywo mrożone może być zdrowym wyborem.

Podsumowanie



Chleb może być elementem codziennej zdrowej, zbilansowanej diety. Najważniejszą kwestią, by jego spożywanie pozytywnie wpłynęło na nasze zdrowie, jest zapoznanie się ze składem produktu. Taką listę odnajdziesz na etykiecie, a jeżeli pieczywo nie jest zapakowane - jego skład odszukasz w specjalnie przygotowanych tabelach na dziale piekarniczym lub u sprzedawcy. Jako konsument masz prawo do tych informacji i gorąco zachęcam, aby z tego przywileju korzystać.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (103) 7 zablokowanych

  • Odpowiem autorce na postawione pytanie:

    upiec samemu.

    • 6 3

  • Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego (3)

    A moim zdaniem najlepszy chleb w Gdańsku można kupić w piekarni pana Ryszarda Majchrowskiego, przy ul. Dolna Brama.

    • 11 2

    • Słony chleb

      Faktycznie wiele lat kupowałem chleb w tej piekarni , ale kilka lat temu przestałem , gdyż zawierał ogromne ilości soli. Jeżeli obecnie soli jest mało to swietnie.Muszę sprawdzić

      • 2 0

    • dobry ale niekoniecznie zdrowy

      • 1 0

    • Fakt bardzo dobry, ale jakiś czas temu odkryłem piekarnię Eres...

      • 0 0

  • Im biedniejsze społeczeństwo, tym więcej pieczywa jedzą.

    • 20 6

  • Clebek

    Prosiłbym o przepis na ten chlebek bo fajnie wygląda pozdrawiam.

    • 1 3

  • (5)

    Pieczywo pełnoziarniste, czyli razem z otrębami ( osłonka ziarna) która zawiera wiele szkodliwych substancji ponieważ ma chronić ziarno! , Przed szkodnikami ale też zawiera wszystko co szkodliwe z ewentualnych oprysków. Pełnoziarniste pieczywo nie jest zdrowe, skąd ta moda ? Ludzie zawsze wkładali dużo pracy aby oddzielić ziarno od plew

    • 12 11

    • Plewy i otręby to nie to samo.

      A szkodliwe substancje mające chronić ziarno są unieszkodliwiane w procesie zakwaszania.
      Dlatego, między innymi, chleb razowy na zakwasie jest taki zdrowy.

      • 9 0

    • Ciekawi mnie ta wypowiedz. Jeśli można chciałabym poznać więcej szczegółów.

      • 2 0

    • Nieprawda, jest zdrowe! (2)

      Autor pisze w swojej wypowiedzi, cytuję: "Pełnoziarniste pieczywo nie jest zdrowe". Bład w argumentacji polega na niewiedzy autora. Procesy fermentacji zachodzący w cieście chleba na zakwasie neutralizują kwas fitynowy, a jednocześnie rozkodowują zawatre w osłonce, korzystne dla nas pierwiastki. Przy okazji dodam, że te pierwiastki są niezbędne dla rozwoju rośliny. Sam środek ziarna, to 100% węglowodanów. Jeżeli do fermentacji zostaną zastosowane drożdże piekarnicze, to wtedy takie pieczywo nie jest zdrowe, a powodem jest niezneutralizowany kwas fitynowy, który jest szkodliwy zarówno dla gryzoni jak i dla człowieka.

      • 1 0

      • kwas fitynowy to się rozkłada w procesie obróbki termicznej (1)

        więc jeśli nie jesz surowego ciasta na chleb to jesteś chroniony.

        • 3 0

        • Słyszałem wypowiedź, że samo ziarno nigdy nie jest skażone. Każda roślina chroni je, odkładając trujące substancje w innych częściach, by wydało zdrowy plon. Dlatego m.in. jedzenie kiełków jest zdrowe. Zawierają pełnowartościowe substancje niczym nie skażone.

          • 0 0

  • niestety

    koniecznie kupować chleb tylko z małych piekarni, reszta sypie ulepszacze i niestety składniki sztuczne

    • 10 1

  • Chlebek (1)

    Nie jem dużo chleba bo wiem że po nim tyje. Dla zdrowia jak to się mówi jadłabym chleb na zakwasie z dobrego ziarna ale niestety ze względu na zdrowie nie mogę tego chleba spożywać. Właśnie to chodzi o zdrowie każdy ma inne jeden może jeść takie rzeczy drugi musi jeść takie rzeczy czy taki chleb.

    • 8 1

    • Tyje się od nadwyżki kalorycznej, a nie konkretnego produktu.

      Więc co najwyżej przybierasz z powodu "nadmiaru chleba", który tę nadwyżkę Ci wytwarza, a nie pieczywa samego w sobie.

      • 1 0

  • Prawie 2 lata tylko na pieczywie ,,Wasa'' (5)

    Na początku było ciężko się przestawić na tak cienkie ,,kromki'' ale po miesiącu normalny chleb nie robił już na mnie wrażenia. Chyba nie muszę mówić jak korzystnie wpłynęła ta zmiana na moją wagę.

    • 7 5

    • (2)

      I jesteś przekonany, że na zdrowie również ma tak dobry wpływ jak na wagę?

      • 2 3

      • Myślę, że tak. (1)

        Ze swoich obserwacji w sklepach widzę, że Polacy kupują pieczywo przede wszystkim w 2 znanych dyskontach. Tak naprawdę chleb tam sprzedawany jest zdrowy tylko z nazwy. Jeżeli już komuś zależy na tradycyjnym pieczywie to tylko chleb na zakwasie z piekarni się do czegoś nadaje

        • 7 0

        • W lidlu jest fajny bio chleb pasteryzowany żytni ze śruty żytniej krotki skład bez zbędnych bajerów. Sprzedają go paczkowanego.

          • 0 1

    • Wasa jest mocno przetworzona,poczytaj.waga to nie wszystko

      • 11 0

    • ale Wasa ma chyba dużo konserwantów bo to produkt niemiecki?

      • 2 1

  • Dobry chleb............ (2)

    Nie wiem, ile w kupowanej mące jest naprawdę mąki, a ile dodatków poprawiających efekt końcowy wypieku. Współczesna pszenica tyle razy była poddawana zmianom genetycznym, że jest frankensteinem nie mającym nic wspólnego z pierwowzorem. Ale za to finansowo opłacalna, wysokowydajna i zależna od stosowania herbicydów. Jak w Niemczech zbadano, zawiera ponad 23 tysiące zmutowanych, szkodliwych białek. Szacuje się, że 98% światowych upraw to hybrydy GMO. Stare odmiany uprawiane są na niewielkich obszarach południowej Francji i Włoch. Według badań obecność toksycznych herbicydów w pożywieniu:

    uszkadza nabłonek jelit,
    niszczy kosmki jelitowe przez co zmniejsza powierzchnię wchłaniania
    niszczy przyjazne bakterie, zaburza równowagę flory bakteryjnej
    hamuje aktywność enzymów cytochromu P450 (celiakia)
    chelatuje ważne mikroelementy, odpowiada za niedobory żelaza, kobaltu, miedzi
    powoduje niedobory aminokwasów m.in tryptofanu, tyrozyny, metioniny i selenometioniny
    zmniejsza populację flory korzystnej flory bakteryjnej.
    Wysunięto wnioski. że toksyczne herbicydy są czynnikiem wywołującym objawy przypisane nietolerancji glutenu i w wielu wypadkach prowadzące do rozwoju celiakii.

    • 14 6

    • Czyli...

      ...nie da się zjeść zdrowego chleba, chyba, że się samemu posieje pszenice,nie opryska żadnym świństwem,zmieli ? No tak i jeszcze trzeba mieć dobre ziarno od Francuzów lub Włochów. Pewnie lepiej wyjdzie nie jeść chleba .Co dzisiaj można jeść!? Warzywa owoce pryskane pescytydami,jaja drób antybiotyki ,mięso, to już lepiej nie mowić ,kasze ,ryże ,to glifosat itd .Czy jest dzisiaj jakaś żywność, ktorą można spożywać bez obawy ??????

      • 5 0

    • Jakieś namiary na te badania?

      Nie piszę złośliwie, ale sam jestem ciekawy, bo do tej pory nie spotkałem się z rzetelnymi badaniami, które to stwierdzają.

      • 0 0

  • Chleb to samo zło ! ! ! (4)

    Ludzie przestańcie się zapychać chlebem!!! zrezygnujcie z niego całkowicie a zobaczycie jak waga leci w dół a samopoczucie i lekkość wzrasta. Chleb nie jest do niczego potrzebny i można bez niego żyć o wiele lepiej :)

    • 11 20

    • Idź tam kiełki żreć, a od nas się odstosunkuj.

      • 9 2

    • chleb jest potrzebny, dietetyk wcale, a tym bardziej jego oko

      • 2 0

    • Racja. Ale niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba. A tak serio to tylko zapychacz. Chleba nie jem od kilku lat, czasem od wielkiego dzwonu. Ludzie po prostu nie wiedzą że chleb i pieczywo, nawet razowe to po prostu cukier. Ale to by trzeba się tym zainteresowac i poczytać np.

      • 3 5

    • Waga to nie wszystko

      przede wszystkim zdrowie

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane