• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?

Viola Urban
29 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie. Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Chleb to ważne źródło węglowodanów w diecie przeciętnego Polaka. Pieczywo znajduje się niemalże codziennie w standardowym jadłospisie. Nic dziwnego - może stanowić zarówno bazę sycącego posiłku, jak i być łatwą, szybką przekąską w ciągu dnia. Im częściej spożywamy dany produkt, tym większy wpływ będzie wywierał na nasze zdrowie czy powodzenie w diecie. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" piszę o dobrym chlebie. W poprzednim odcinku oceniłam wegańskie odpowiedniki mięsa, które sprowokowały ożywioną dyskusję w komentarzach.  



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Jak często jesz chleb?

Z uwagi na to, jak istotnym elementem w diecie jest pieczywo, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniego produktu. Możliwości dostępnych na sklepowych półkach jest równie wiele jak pułapek zastawianych na etykietach przez producentów.

Skład zdrowego chleba



Dobry chleb to zaledwie cztery składniki: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól. Łatwo można się o tym przekonać, wypiekając własne domowe pieczywo. Na tej liście zupełnie zbędne są spulchniacze, konserwanty, barwniki, olej, cukier czy szereg kolejnych dodatków. Dla walorów smakowych można wzbogacić pieczywo w ziarna, nasiona, pestki, orzechy, suszone owoce czy otręby, które jednocześnie będą dodawały właściwości zdrowotnych.

Poza składem produktu warto też zwrócić uwagę na typ i rodzaj mąki. Jeżeli tolerujesz gluten, nie ma żadnych przeciwwskazań do sięgania po chleb pszenny, żytni czy orkiszowy. Mąka pszenna ma mniej błonnika, przez co jest lżej strawna. Wypieki z tej mąki są lekkie i puszyste. Spożywanie ich w dużych ilościach i w źle skomponowanym posiłku może szybko podwyższyć poziom glukozy we krwi. Na ten aspekt powinny uważać osoby zmagające się z zaburzoną gospodarką glukozowo-insulinową (insulinoopornością, cukrzycą). Właśnie dlatego warto włączyć do jadłospisu wypieki z mąki pełnoziarnistej, np. żytnie razowe, które sycą na zdecydowanie dłużej. Poza większą zawartością błonnika chleb żytni razowy ma więcej witamin z grupy B, skutecznie obniża poziom cholesterolu i może zapobiegać występowaniu chorób nowotworowych. Minusem pieczywa pełnoziarnistego jest ciężkostrawność, więc nie będzie ono zalecane dla osób z problemami trawiennymi. W diecie low FODMAP niestety nie ma miejsca na pieczywo żytnie i razowe.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście


Warto też wiedzieć, jak interpretować typ mąki w składzie pieczywa. Informuje nas o tym, ile substancji mineralnych zawiera mąka. Im wyższy numer, tym lepiej, dlatego najlepiej wybierać pieczywo wypiekane na mąkach takich jak razowa 2000 czy graham 1850. Mąki o niższych wartościach, jak 500 czy 750, są bardziej oczyszczone i zawierają o wiele mniej składników mineralnych oraz błonnika.

Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie. Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie.

Czy ciemny chleb jest zdrowy?



Utarło się przekonanie, że pieczywo o ciemniejszej barwie jest zdrowsze. Czy słusznie? Jakość pieczywa nie będzie odzwierciedlała się jedynie w kolorze bochenka. Ciemna barwa chleba może być skutkiem zarówno odpowiedniego składu, jak i dodatków, które pozwalają taki wygląd uzyskać. Kluczową kwestią jest zagłębienie się w etykietę produktu, która pomoże rozwiać tę wątpliwość.


Jeżeli kolor będzie wynikał z użycia mąki z pełnego przemiału o wysokiej zawartości substancji mineralnych, dodatku ziaren czy nasion, wszystko jest w porządku. W przeciwnym wypadku na etykiecie najczęściej odnajdziesz takie określenia, jak "karmel" czy "słód jęczmienny", czyli listę dodatków podkręcających kolor chleba, które są absolutnie zbędne.

Na drożdżach czy na zakwasie?



Wartościowy chleb to taki, którego spożywanie przyniesie nam korzyści dla zdrowia. W tym kontekście prym wiedzie chleb na zakwasie. Zakwas to sfermentowana mąka wymieszana z wodą, w której rozwijają się drożdże i bakterie kwasu mlekowego, takie same jak w żywności probiotycznej - jogurtach, kefirach, kiszonych ogórkach itp. I to one dają przewagę nad zwykłym chlebem drożdżowym.

Dlaczego warto włączyć do diety pieczywo pełnoziarniste na zakwasie?
  • korzystnie oddziałuje na naturalną florę bakteryjną, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na odporność organizmu;
  • fermentacja zwiększa dostępności pierwiastków przez spadek zawartości kwasu fitynowego (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie pierwiastków, np. żelaza, magnezu czy cynku);
  • produkty z pełnego ziarna skutecznie obniżają poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości beta glukanów;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, czyli większą zdolność do eliminowania wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu;
  • uzyskasz lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi ze względu na niższy indeks glikemiczny tego typu pieczywa.

Dobry dietetyk w Trójmieście


Właśnie dzięki tym korzyściom chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Pieczywo mrożone - tak czy nie?



Obecnie w wielu sklepach znajdziemy pieczywo, które w procesie produkcji zostało poddane mrożeniu. Mrożenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która jest całkowicie naturalna. Poddanie chleba zamrożeniu nie pozbawia go wartości odżywczych ani walorów zdrowotnych. Proces ten nie wymaga także dodania specjalnych składników. O ile więc skład produktu jest dobry, pieczywo mrożone może być zdrowym wyborem.

Podsumowanie



Chleb może być elementem codziennej zdrowej, zbilansowanej diety. Najważniejszą kwestią, by jego spożywanie pozytywnie wpłynęło na nasze zdrowie, jest zapoznanie się ze składem produktu. Taką listę odnajdziesz na etykiecie, a jeżeli pieczywo nie jest zapakowane - jego skład odszukasz w specjalnie przygotowanych tabelach na dziale piekarniczym lub u sprzedawcy. Jako konsument masz prawo do tych informacji i gorąco zachęcam, aby z tego przywileju korzystać.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (103) 7 zablokowanych

  • Piekarnia ERES na Strzyży!

    Najlepszy chleb i pieczywo oraz wyśmienite słodkości znajdziecie mili Państwo w piekarni ERES. Zawsze byłem fanem Lipińskiego, ale od kiedy odkryłem ERES, stwierdziłem, że pieczywo od nich nie ma sobie równych.

    • 9 1

  • W Chinach praktycznie chleba wogóle nie jedzą i dosyć ciężko go kupić, bułki Tak ale słodkie i to tez rzadko, do wszystkiego jedzą ryż

    • 5 1

  • Dobry chlebek kupuje w.... mięsnym na zaspie

    z orkiszem. rewelacyjny. Nie ma tyle chemii jak te w marketach. Juz nie pamietam z jakiej to piekarni ale spoza gdańska.

    • 2 1

  • Tylko Bochen

    • 3 3

  • a co sadzicie o bułkach z ziarnami dyni z Żabki?

    • 0 3

  • każdy chleb mrożony to paskudztwo , im jasniejsza skórka, tym gorsze pieczywo (1)

    lekki chleb jest nic nie wart.. wartościowy chleb powinien być ciężki i mieć jak najwięcej spieczonej skórki.ciężkośc w tym przypadku świadczy o tym ,że został upieczony z prawdziwej mąki ,a nie substytutów piekarniczych ,o gipsie nie wspomnę. Im więcej skórki ,tym lepszy chleb-to podstawa!

    • 2 3

    • Najcięższy (i bardzo smaczny) chleb jaki jadłam

      to pumpernikiel kupiony w rzemieślniczej piekarni w Przemyślu. Bochenek średniej wielkości ważył ponad 2 kg. Za to dawał się kroić w kromki 3 mm grubości.

      • 2 1

  • Haha

    Mrożenie najstarsza metoda chyba u Eskimosów.

    • 2 1

  • Najsmaczniejszy

    Polecam wszystkie chleby z piekarni Kolbudy, kukurydziany przepyszny

    • 0 3

  • chleb (1)

    Najlepiej i co my bardzo smakuje i dlugo zostaje swiezy to jest chleb tz. Orkiszowej maki.
    Nie wszyskie piekarnie go maja jutro jade go sobie kupic.

    • 0 1

    • Trzeba sprawdzac sklad bo moze sie okazac ze w chlebie orkiszowym jest tylko 5% orkiszu. Taki chleb orkiszowy sprzedaja prawie w kazdym sklepie czy piekarni.

      • 0 0

  • klient chleba

    żenujący widok kiedy zachwycająca sie ludzie pseudo świeżymi wypiekami w marketach,to jest sama chemia ludzie
    zwodzicie nos zapachem tylko a to celowy zabieg aby kupować, nie stoją żadne składniki odżywcze za tym
    najlepszy chleb jaki jest to tylko male piekarnie , nie komercja
    lepiej zapłacić drożej i zjeść mniej ale coś porządnego, niż karmić zapychaczami

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane