Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.
Czy zamierzasz wybrać się na festiwal Restaurant Week?
Zarezerwuj stolik
Specjalne menu, specjalna cena
Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.
Udział w festiwalu to okazja do tego, by poznać nieznane dotąd lokale w Trójmieście.
fot. Restauracja 5. piętro
Myśl przewodnia festiwalu
Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.
- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.