Wiadomości

Jedzenie dla klimatu. Restaurant Week rusza już 28 października

Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich.
Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich. fot. Restaurant Week / Facebook

Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.



4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
8.8/10
+ Oceń

Czy zamierzasz wybrać się na festiwal Restaurant Week?

tak, jak co roku 18%
tak, po raz pierwszy 16%
raczej nie, z powodu pandemii 24%
raczej nie, nie interesuje mnie to 11%
zdecydowanie nie 31%
zakończona Łącznie głosów: 347
Wystarczy kilka kroków, by wziąć udział w największym wydarzeniu kulinarnym w Polsce. Restaurant Week odbywa się w całym kraju, a w festiwalu w Trójmieście bierze udział aż 31 lokali. Wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. Jeśli przyjdziemy w dużej grupie, dostaniemy dodatkowy prezent w postaci darmowego wstępu dla ósmego gościa.

Zarezerwuj stolik



Specjalne menu, specjalna cena



Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

Myśl przewodnia festiwalu



Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.

- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.

Opinie (35) ponad 10 zablokowanych

  • (6)

    Mikro porcje maxi ceny.

    • 51 5

    • (4)

      Za to pięknie dorobiona filozofia, dlaczego masz się frajerzyć i jeszcze cieszyć...

      • 24 1

      • A może ma to na celu spróbowanie nowych smaków (3)

        A nie nafutrowac się jak najniższym kosztem?

        • 5 16

        • (1)

          ale z ciebie cebulak. skoro jest robiona promocja cenowa to dlaczego tniecie tez na ilosci produktu?

          • 9 1

          • Nie, nie. Cebulak to z ciebie.

            Byle tylko nawpierdalać się jak najtaniej.
            Biorę udział w tym wydarzeniu od kilku lat i jeszcze nigdy nie wyszedłem głodny.

            • 3 11

        • O, własnie o to chodziło. Pięknie filozofię dorabiasz.

          Jak mam próbować, to poproszę menu degustacyjne, a nie mikroporcję ze szlaczkiem z sosu, żeby talerz nie wyglądał na pusty.

          • 6 0

    • Dziękuję

      Nie wiedziałem się że w restauracji jest drożej niż w barze mlecznym

      • 3 3

  • Idea świetna, oby nie okazała się pretekstem do naduzyć cenowych

    • 23 6

  • > niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.

    Gdyby nie wcześniejsze rezerwacje, restauracje tłukłyby potrawy "na zapas"?
    Zawsze sądziłem, że to domena wszelkiego rodzaju barów czy fast foodów, w przeciwieństwie do restauracji, gdzie każde danie robione jest na bieżąco, pod konkretnego klienta.
    No ale skoro pospolite sieciowe fast-sh*ty mają chorą ambicję nazywania się "restauracjami" to wszystko możliwe...

    PS: "Jedzenie dla klimatu"... rotfl...
    Leming w rurkach wszystko łyknie, żeby być trendy

    • 30 1

  • Super (3)

    Na pewno przyjdę.

    • 21 7

    • Restauracje w czerwonej strefie w szczycie epidemii?

      • 4 2

    • idź do sklepu

      • 2 1

    • A ja napiszę opinię parę dni po wizycie

      • 3 1

  • Gastronomia pada.... (1)

    .... przez propagandę z wirusem, cały rok do bani.

    • 14 14

    • czyli propagandy leżą pod resporatorami?

      • 5 1

  • Czy jak nie mam Instagrama to mogę pójść do Całego Gawła w Sopocie? (3)

    • 16 1

    • Nie

      • 11 0

    • (1)

      Nie zapomnij o bodzie, tatuażach i kretyńskich podartych obcisłych spodniach. Wtedy zlejesz się wizualnie w całość wśród tego wielkomiejskiego warszawskiego(z Radomia, Kielc, Pcimia) towarzystwa odwiedzajacego Sopot..;)

      • 19 0

      • Pięknie mówisz: Zlejesz się. Uach!

        • 4 2

  • Jak wege dla klimatu (1)

    to bez roslin straczkowych. Wszak nie chcemy wzrostu gazow cieplarnianych.
    Nieprawdaz?

    • 13 3

    • Emitujesz ty albo mięsko, wybór należy do Ciebie :)

      • 0 0

  • Chętnie wziełabym w tym udział, ale... (3)

    możliwa jest rezerwacja i zapłata tylko dla 2 osób, a ja zwykłam jadać sama. Szkoda, że nie dają możliwości rezerwacji dla 1 osoby.

    • 15 2

    • To zarezerwuj dla 2ch

      I zjedz za 2ch. Dania sa mikroskopijne. Na pewno dasz rade.
      Proste? Proste.

      • 9 1

    • I może jeszcze stolik dla 4 osób? (1)

      Bo lubisz wygodnie się rozsiąść?

      • 5 5

      • ja tak lubie

        • 3 0

  • Kolejna impreza typu weekend a pół ceny..

    Co jeszcze wymyślą żeby sprzedać pół porcji i zejść wątpliwej jakości przeterminowanych produktów.

    • 11 4

  • Wirusek week

    • 8 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4