- 1 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (13 opinii)
- 2 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (36 opinii)
- 3 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (113 opinii)
- 4 Nowe lokale: kawiarnie i ciekawe restauracje (68 opinii)
- 5 5 ciekawych miejsc do odwiedzenia (74 opinie)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (74 opinie)
Jedzenie dla klimatu. Restaurant Week rusza już 28 października
Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.
Zarezerwuj stolik
Specjalne menu, specjalna cena
Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.
Myśl przewodnia festiwalu
Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.
- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (35) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-14 15:35
Będziecie mieli Week aż się zdziwicie... (2)
... oderwani od rzeczywistości dusigrosze.
- 9 1
-
2020-10-15 09:01
Załóż restauracje. Powalcz, sprawdź i zarób krocie. No, dasz radę, nie wahaj się! (1)
- 1 1
-
2020-10-21 16:41
Nie zakładaj restauracji, jak nie potrafisz nakramić ludzi
Knajpa to nie jubiler
- 0 0
-
2020-10-17 09:44
Niby dbają o klimat a serwują mięso
Hipokryzja wystrzeliła w kosmos i orbituje...
- 1 1
-
2020-10-17 06:17
Higiena
Uważam że w dobie Covid bardzo ważne jak zachowuje się personel . W sklepach bardzo często maseczki na brodzie, jeśli chodzi o kuchnię to jest gorąco pewnie jakieś zabezpieczenie jest fikcją. Fajnie by było żeby restauratorzy zadbali o ten aspekt. Higieny w dobie Covid, mnie osobiście byłoby z tym lepiej być pewnym że jest czysto i higienicznie w restauracji i na zapleczu. Myślę, że da się to zrobić .
- 1 0
-
2020-10-15 09:14
Czyżby dyskryminacja tej części społeczeństwa której przekonania religijno-ideologiczne nie zabraniają jeść mięsa? (1)
- 4 0
-
2020-10-15 10:10
Przecież każda restauracja ma 2 menu, jedno wege, drugie mięsne
- 0 0
-
2020-10-15 10:09
Fajna inicjatywa
Byłam juz 3 razy w różnych restauracjach, duży wybór menu, niewielka cena (3daniowy obiad z drinkiem w topowej restauracji za 49 zł to moim zdaniem niedużo ;)) i możliwośc odwiedzenia miejsc, do których na codzień raczej się nie zagląda. Fajnie, ze są opcje wege, warto nie być sceptycznym, bo są przepyszne
- 0 2
-
2020-10-14 11:31
Jak wege dla klimatu (1)
to bez roslin straczkowych. Wszak nie chcemy wzrostu gazow cieplarnianych.
Nieprawdaz?- 15 3
-
2020-10-14 14:20
Emitujesz ty albo mięsko, wybór należy do Ciebie :)
- 0 0
-
2020-10-14 12:28
Chętnie wziełabym w tym udział, ale... (3)
możliwa jest rezerwacja i zapłata tylko dla 2 osób, a ja zwykłam jadać sama. Szkoda, że nie dają możliwości rezerwacji dla 1 osoby.
- 16 2
-
2020-10-14 13:32
I może jeszcze stolik dla 4 osób? (1)
Bo lubisz wygodnie się rozsiąść?
- 5 5
-
2020-10-14 14:17
ja tak lubie
- 3 0
-
2020-10-14 12:55
To zarezerwuj dla 2ch
I zjedz za 2ch. Dania sa mikroskopijne. Na pewno dasz rade.
Proste? Proste.- 9 1
-
2020-10-14 09:20
Gastronomia pada.... (1)
.... przez propagandę z wirusem, cały rok do bani.
- 14 15
-
2020-10-14 14:15
czyli propagandy leżą pod resporatorami?
- 5 1
-
2020-10-14 14:15
Wirusek week
- 10 1
-
2020-10-14 13:31
Kolejna impreza typu weekend a pół ceny..
Co jeszcze wymyślą żeby sprzedać pół porcji i zejść wątpliwej jakości przeterminowanych produktów.
- 12 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.