• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie dla klimatu. Restaurant Week rusza już 28 października

Joanna Skutkiewicz
14 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich. Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich.

Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.




Czy zamierzasz wybrać się na festiwal Restaurant Week?

Wystarczy kilka kroków, by wziąć udział w największym wydarzeniu kulinarnym w Polsce. Restaurant Week odbywa się w całym kraju, a w festiwalu w Trójmieście bierze udział aż 31 lokali. Wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. Jeśli przyjdziemy w dużej grupie, dostaniemy dodatkowy prezent w postaci darmowego wstępu dla ósmego gościa.

Zarezerwuj stolik



Specjalne menu, specjalna cena



Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

  • Udział w festiwalu to okazja do tego, by poznać nieznane dotąd lokale w Trójmieście.
  • Udział w festiwalu to okazja do tego, by poznać nieznane dotąd lokale w Trójmieście.
  • Udział w festiwalu to okazja do tego, by poznać nieznane dotąd lokale w Trójmieście.

Myśl przewodnia festiwalu



Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.

- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (35) ponad 10 zablokowanych

  • Będziecie mieli Week aż się zdziwicie... (2)

    ... oderwani od rzeczywistości dusigrosze.

    • 9 1

    • Załóż restauracje. Powalcz, sprawdź i zarób krocie. No, dasz radę, nie wahaj się! (1)

      • 1 1

      • Nie zakładaj restauracji, jak nie potrafisz nakramić ludzi

        Knajpa to nie jubiler

        • 0 0

  • Czyżby dyskryminacja tej części społeczeństwa której przekonania religijno-ideologiczne nie zabraniają jeść mięsa? (1)

    • 4 0

    • Przecież każda restauracja ma 2 menu, jedno wege, drugie mięsne

      • 0 0

  • Fajna inicjatywa

    Byłam juz 3 razy w różnych restauracjach, duży wybór menu, niewielka cena (3daniowy obiad z drinkiem w topowej restauracji za 49 zł to moim zdaniem niedużo ;)) i możliwośc odwiedzenia miejsc, do których na codzień raczej się nie zagląda. Fajnie, ze są opcje wege, warto nie być sceptycznym, bo są przepyszne

    • 0 2

  • Higiena

    Uważam że w dobie Covid bardzo ważne jak zachowuje się personel . W sklepach bardzo często maseczki na brodzie, jeśli chodzi o kuchnię to jest gorąco pewnie jakieś zabezpieczenie jest fikcją. Fajnie by było żeby restauratorzy zadbali o ten aspekt. Higieny w dobie Covid, mnie osobiście byłoby z tym lepiej być pewnym że jest czysto i higienicznie w restauracji i na zapleczu. Myślę, że da się to zrobić .

    • 1 0

  • Niby dbają o klimat a serwują mięso

    Hipokryzja wystrzeliła w kosmos i orbituje...

    • 1 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane