• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie do domu: testujemy kuchnię polską

Agnieszka Haponiuk
22 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Tym razem zamówiłam do domu dania z czterech restauracji serwujących kuchnię polską. Na zdjęciu: pyzy z kaczką z Tu można marzyć by Tomasz Deker. Tym razem zamówiłam do domu dania z czterech restauracji serwujących kuchnię polską. Na zdjęciu: pyzy z kaczką z Tu można marzyć by Tomasz Deker.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile - tym razem bierzemy na widelec lokale serwujące dania kuchni polskiej. Poniżej test czterech lokali: Familia Bistro, Brat Łata, Kucharia, Tu Można Marzyć. Ocenialiśmy już kuchnię azjatycką, pizze, burgery, obiady, zestawy sushi, makarony, pierogi, dania w słoikach oraz hot dogi z dowozem do domu.



Jedzenie na telefon w Trójmieście



Kuchnia polska to dla mnie przede wszystkim:

Któż z nas nie zna kuchni polskiej, tej tradycyjnej, która podobno najlepiej smakuje u mamy lub babci. Kuchnia polska nie jest jednorodna, na jej ostateczny, współczesny kształt wpłynęło wiele czynników - od kulturowych po historyczne. Znajdziemy w niej wpływy kuchni niemieckiej, żydowskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, austriackiej czy tatarskiej. Tym razem postanowiłam sprawdzić, gdzie można zjeść dania kuchni polskiej inne niż schabowy, zrazy i pierogi. Do mojego testu wybrałam cztery lokale, w których menu znalazłam najwięcej dań kuchni polskiej z różnych regionów naszego kraju i z różnymi wpływami. Mój wybór padł na: Familia Bistro, Tu Można Marzyć by Tomasz Deker, Kucharię i restaurację Brat Łata. Każde z tych miejsc serwuje dania kuchni polskiej w różnorodnej odsłonie, od dań tradycyjnych po dania z nowoczesnym twistem. Z każdej z wymienionych restauracji zamawiam zupę i danie główne.

Familia Bistro



Zamawiam na stronie bistro, za dowóz na Orunię płacę 6,50 zł. Czas oczekiwania wyniósł 1,5 godziny. Zamówiłam:

- Kołduny w barszczu/8 sztuk (19 zł)
- Babkę ziemniaczaną/650 g (21,90 zł)

Familia BistroMapka serwuje co prawda kuchnię wileńską, ale zamówione przeze mnie dania wpisują się także w tradycyjną kuchnię polską. Zarówno kołduny w barszczu czy też rosole oraz babka ziemniaczana to także dania bardzo popularne we wschodnim regionie Polski, głównie na Podlasiu.

Kołduny w barszczu z Familia Bistro. Kołduny w barszczu z Familia Bistro.
Kołduny w barszczu to bardzo smakowite danie. Barszcz słodki z kwaskową, ale nie bardzo kwaśną nutą. Wyraźnie czuć buraki. Kołduny sporej wielkości z bardzo cienkim, miękkim, elastycznym ciastem i świetnie doprawionym, wyrazistym farszem ze świeżego mięsa wołowego. Przyznam, że już nie pamiętałam o tym, że kołduny w barszczu mogą być takie smaczne.

Babka ziemniaczana imponujących rozmiarów, a więc spokojnie podzieliłam się porcją z koleżanką. Babkę podano w towarzystwie surówki z kapusty z chrzanem i ciepłego śmietanowego sosu z dużą ilością chudego boczku i cebuli. Babka wyśmienicie przyrządzona, idealnie doprawiona. Dobrze nadziana boczkiem, w środku miękka, puszysta, a z zewnątrz przyjemnie chrupiąca. To, co mnie urzekło w tej babce, to że nie była twarda, a to świadczy o tym, że ziemniaki przeważały nad ilością mąki. Śmietanowy sos z boczkiem nieco mnie zaskoczył, bo dotychczas babkę ziemniaczaną jadałam głównie z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.

Babka ziemniaczana z Familia Bistro. Babka ziemniaczana z Familia Bistro.
Podsumowując, mogę śmiało napisać, że w Familia Bistro odnajdziemy zapomniane smaki kuchni kresowej w bardzo smacznym wydaniu.



Brat Łata



Tu również dokonuję zamówienia na stronie restauracji. Na dostawę do Oliwy czekam niecałe 50 minut, a za dowóz płacę 7 zł. Dodam, że Brat ŁataMapka dowozi na terenie całego Trójmiasta. Na stronie zostało przygotowane specjalne menu na dowozy, z którego wybieram:

- Żurek na własnym zakwasie z podgrzybkami/ jajko (16 zł)
- Ozorek wieprzowy/ grillowana kapusta/ jabłko/ puree z selera i chrzanu/ sos karmelowy z orzechem laskowym (34 zł)

Żurek na własnym zakwasie z podgrzybkami z restauracji Brat Łata. Żurek na własnym zakwasie z podgrzybkami z restauracji Brat Łata.
Żurek czysty, bo bez śmietany, był zrobiony w punkt! Nie za kwaśny, bardzo dobrze zbalansowany. Z dużą ilością dobrej, cienkiej, podsmażanej białej kiełbasy, a smaku dopełnił wędzony boczek, grzybki i jajko. Na utrapienia dnia następnego idealny. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam tak dobry żurek.

Przywykłam do ozorków podawanych w sosie chrzanowym, ale to co otrzymałam od Brata Łaty, bije tę klasykę na głowę. Danie może nie wygląda na zdjęciu zbyt apetycznie, ale smakowało wybornie. Po pierwsze fantastyczne dodatki o różnych teksturach, które nadały zwykłym ozorkom charakteru i smaku. Pieczona kapusta świetna, podobnie selerowe puree z delikatną nutą chrzanu. No i same ozorki - delikatne i mięciutkie, nabierały wyrazistości w połączeniu z wymienionymi dodatkami. A pomysł z sosem karmelowym to strzał w dziesiątkę.
Brat Łata uraczył mnie tradycyjnymi, nieco zapomnianymi, jak ozorki, daniami kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. To bardzo starannie przygotowane smaki.

Ozorek wieprzowy/ grillowana kapusta/ jabłko/ puree z selera i chrzanu/ sos karmelowy z orzechem laskowym - danie z restauracji Brat Łata. Ozorek wieprzowy/ grillowana kapusta/ jabłko/ puree z selera i chrzanu/ sos karmelowy z orzechem laskowym - danie z restauracji Brat Łata.

Kucharia



Z KuchariiMapka również zamawiam bezpośrednio na ich stronie. Koszt dowozu do Oliwy wynosi 9 zł, a czas oczekiwania to niespełna 45 minut. Z Kucharii wybrałam:

- Zupę pomidorową z domowym makaronem (12 zł)
- Pulpety z indyka w sosie śmietanowym/ ziemniaki puree/ zestaw surówek (25,90 zł)

Zupa pomidorowa z domowym makaronem z restauracji Kucharia. Zupa pomidorowa z domowym makaronem z restauracji Kucharia.
Zupa pomidorowa bez śmietany, ale za to z dużą ilością świeżych pomidorów, warzyw i pysznego makaronu była przepyszna. Czuć smak pomidora, ale nie koncentratu. Zachowana została równowaga pomiędzy słodyczą a kwaśnością pomidora. Bardzo smakowita zupa.

Pulpety z indyka nie urzekły mnie tak jak zupa, bo w mojej ocenie były za twarde (zbyt dużo mąki), sos bez smaku, zawiesisty, mączny. Pozostałe dodatki w porządku: smaczne puree ziemniaczane, świeżutkie surówki z buraczków i kiszonej kapusty. Mojej koleżance jednak smakowało, a więc uznajmy, że było to danie dostatecznie dobre, choć wiem, że pulpeciki mogą być bardziej miękkie i soczyste, a sos mniej mączny. Kucharia serwuje dania popularne w barach szybkiej obsługi w przystępnej cenie. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie.

Pulpety z indyka w sosie śmietanowym z restauracji Kucharia. Pulpety z indyka w sosie śmietanowym z restauracji Kucharia.

Tu można marzyć by Tomasz Deker



Zamówienie złożyłam za pośrednictwem jednej z popularnych aplikacji do zamawiania jedzenia. Dostawa kosztowała mnie 5 zł, a czas dostawy nie przekroczył 50 minut. W Tu Można MarzyćMapka mój wybór padł na:

- Rosół drobiowy/ marchew/ kluski lane (15 zł)
- Pyzy z kaczką/ sos grzybowy (38 zł)



Rosół drobiowy był delikatnie doprawiony, a mimo to bogaty w smaku. Lekkiej słodyczy nadawała mu duża ilość drobno pokrojonej marchewki ugotowanej al dente. Lane kluseczki doskonałe, dosłownie rozpływały się w ustach. Rosół lepszy niż u mamy na niedzielnym obiedzie.

Pyzy pierwsza klasa! Ciasto zwarte, ale miękkie. Nadziane solidną porcją kruchej kaczki, a do tego esencjonalny, mocny w smaku, czysty sos grzybowy. Jednym słowem, doskonałe pyzy!

Podsumowanie



Celowo nie zamówiłam filaru polskiej kuchni, czyli schabowego. Chciałam odkryć inne potrawy, które nie tak często pojawiają w restauracjach, a są bardzo dobre i znane, ale czasami zapomniane. W zasadzie każda z wybranych przeze mnie restauracji spełniła moje oczekiwania, jeśli chodzi o smaki kuchni polskiej. Nawet jeśli tu i ówdzie zdarzyły się jakieś niedociągnięcia spowodowane transportem, to nie wpłynęły one znacząco na smakowitość potraw. Polecam delektowanie się naszą rodzimą kuchnią, która naprawdę jest bogata w różne smaki, a ich odkrywanie na nowo, w różnych odsłonach jest nie lada przyjemnością. Myślę, że współczesna kuchnia polska została odczarowana i nie kojarzy się już jedynie z podłym barowym jedzeniem z czasów PRL. Nie wiadomo, kiedy będziemy mogli ponownie czerpać przyjemność z bywania w restauracjach, a jak wiemy gastronomia nie ma się najlepiej, dlatego zachęcam do wspierania swoich ulubionych restauracji i zamawiania jedzenia do domu tyle samo razy, ile byśmy ich odwiedzili, gdyby nie obostrzenia. #wspieramgastro

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (77)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane