• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na Jarmarku. Co, gdzie, za ile?

Aleksandra Wrona
31 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Przyznano Grand Prix Jarmarku św. Dominika
  • Na stoisku z kuchnią ukraińską dostaniemy m.in. tradycyjny barszcz, bigos czy pierogi.
  • Specjały kuchni chińskiej przy Parku Świętopełka
  • Alzackie podpłomyki
  • Węgierskie langosze co roku cieszą się dużym powodzeniem.
  • Lody naturalne na Placu Kobzdeja
  • W Parku Świętopełka znajdziemy zarówno kuchnię świata, jak i dania typu fast food.
  • Strefa rekreacyjna w Parku Świętopełka
  • Na Jarmarku znajdziemy też stoiska z egzotycznymi słodyczami.
  • Oscypki, a raczej "góralskie serki" nad morzem nikogo już nie dziwią.

Jarmark św. Dominika to nie tylko handel, koncerty i atrakcje towarzyszące, ale też liczne stoiska gastronomiczne. W tym roku na Jarmarku funkcjonuje aż sześć stref z jedzeniem. Wśród kulinarnych propozycji znajdziemy kilka nowości.



Program Jarmarku św. Dominika


Jarmark św. Dominika: kuchnie świata i nowości



Jakie dania najczęściej jesz poza domem?

W tym roku na Jarmarku św. Dominika znajdziemy więcej propozycji z kuchni świata. W Parku Świętopełka zobacz na mapie Gdańska znajduje się stoisko z chińskim makaronem (15 zł), pierożkami (ok. 15 zł) i tradycyjnymi herbatami (10-12 zł). Spróbować możemy też alzackich podpłomyków (6 zł).

Na stoisku z kuchnią ukraińską (ul. Szeroka zobacz na mapie Gdańska) skosztujemy pierogów, tradycyjnego barszczu, bigosu, leczo czy placków ziemniaczanych (wszystko po 15 zł). Jak co roku, dużym zainteresowaniem cieszą się węgierskie langosze (11-22 zł) oraz ciasta kominkowe na słodko (10-14 zł).

Na Ołowiance czekają na nas przysmaki kuchni włoskiej, azjatyckiej i hiszpańskiej, m.in. panuozzo (25-27 zł), bruschetta (ok. 20 zł), panini (15-25 zł), smażony makaron z dodatkami (15-26 zł), gazpacho (10 zł) czy hiszpańskie tapasy (cena ok. 10 zł).

Przystanek Ołowianka: jedzenie i atrakcje


Tegoroczną nowością jest stacja "Ryba na Rybnym", gdzie znajdziemy stoiska oferujące dania z ryb - od kanapek ze śledziem (10 zł), po klasycznie smażone lub wędzone ryby z dodatkami. Dorsz, halibut, łosoś, karmazyn i pstrąg to koszt 12 zł za 100 g, za tyle samo flądry zapłacimy 10 zł. Z wędzonych ryb do wyboru mamy: makrelę (5 zł/100 g), pstrąga i halibuta (10 zł/100 g). Za krewetki zapłacimy 24 zł (10 sztuk). Propozycją dla najmłodszych są paluszki z dorsza (15 zł).

Nową rzeczą na Jarmarku są też foodtrucki, które stanęły na ul. Długie Ogrody zobacz na mapie Gdańska, w  bezpośrednim sąsiedztwie stoisk antykwariuszy . Znajdziemy wśród nich m.in. burgery (19-25 zł), zapiekanki (14-20 zł), dania kuchni indyjskiej (30-45 zł) i oryginalne hot-dogi z dodatkami (17-23 zł).

  • "Ryba na Rybnym" to miejsce, gdzie znajdziemy dania z ryb.
  • Smażone ryby: dorsz, halibut, łosoś, karmazyn i pstrąg sprzedawane są na wagę.
  • Do ryby możemy dobrać dodatki w postaci frytek i surówek.
  • "Fish and chips", czyli ryba w panierce podawana z frytkami.
  • Kanapka ze śledziem to jeden z przysmaków, który znajdziemy na Targu Rybnym.
  • Szaszłyki, kiełbasa, karkówka i bigos co roku cieszą się dużym zainteresowaniem.
  • Pajda chleba ze smalcem to jeden z jarmarcznych klasyków.
  • Za piwo zapłacimy ok. 10-12 zł

Jarmark św. Dominika: kulinarne klasyki



Również w tym roku nie brakuje stoisk z jarmarczną klasyką, na których znajdziemy: szaszłyki (12 zł/100 g), karkówkę z grilla (12 zł/100 g), kiełbasę z grilla (9 zł/100 g), golonkę (12 zł/100 g), bigos (18 zł/250 g), kaszankę (15 zł/100 g) i gołąbki (15 zł/1 sztuka). Do tego dodatki: warzywa z patelni (10 zł), pieczarki (10 zł) lub smażone ziemniaki (10 zł). Pajdę chleba ze smalcem i dodatkami dostaniemy w cenie od 6 do 15 zł, a oscypki za ok. 3-4 zł.

Nie brakuje oczywiście fast foodów takich jak zapiekanki (10-15 zł), kiełbasa na talerzu lub w bułce (20 zł) czy burgery (17-24 zł).

Jarmark św. Dominika: najważniejsze informacje


Ze słodkości czekają na nas lody rzemieślnicze (ok. 5 zł za porcję) i gofry (5-15 zł). Minęła moda na bubble waffle, mniej jest też stoisk z tajskimi lodami.

Piwa na Jarmarku napijemy się w cenie ok. 10-12 zł. Wśród oferty alkoholowej znajdują się też takie propozycje jak limoncello (12 zł), pijana wiśnia (12 zł), fruttiseco (12 zł), cydr (12 zł) czy grzaniec (10 zł). Lemoniadę dostaniemy w cenie 10 - 12 zł, kawa to koszt ok. 5-14 zł.

Jarmark św. Dominika: gdzie zjemy



Warto przypomnieć, że podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika wydzielonych zostało sześć stref gastronomicznych:
Dodatkowo w dwie jarmarkowe noce (9/10 i 10/11 sierpnia) w godz. 21:30 - 2 przy Gdańskim Teatrze Szekspirowskim staną food trucki.
Kolorem błękitnym zaznaczone są wszystkie strefy kulinarne Jarmarku św. Dominika. Kolorem błękitnym zaznaczone są wszystkie strefy kulinarne Jarmarku św. Dominika.

Jedzenie na Jarmarku: podsumowanie



Jak słusznie zauważają nasi czytelnicy, na Jarmarku nie jest tanio. Warto pamiętać o tym, że podane ceny często dotyczą 100-gramowej porcji i nie uwzględniają dodatków w postaci frytek i surówki. Jak udało nam się dowiedzieć, po pierwszych kilku dniach Jarmarku niektórzy wystawcy zdecydowali się nieco obniżyć ceny, dotyczy to jednak mniej popularnych przysmaków, a nie "klasyków". Skoro jest popyt, jest i podaż - w strefach gastronomicznych ludzi nie brakuje, szczególnie w porze obiadowej.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Dobrze sprawdza się wydzielenie kilku stref gastronomicznych na terenie całego wydarzenia. Dzięki temu wyprawy na Jarmark mogą być bardziej spontaniczne, bo jedzenie zawsze znajduje się w odległości kilku minut spacerem.

Smakołyków ze stoisk kulinarnych możemy spróbować do 18 sierpnia, czyli końca Jarmarku św. Dominika.

Wydarzenia

Opinie (133) ponad 20 zablokowanych

  • ...

    150 zł za kilogram kaszanki buehehehe mają rozmach....

    • 6 0

  • smacznego

    na szczęście w Gdańsku nie brakuje restauracji

    • 2 1

  • Koszmarnie wysokie ceny jedzenia

    Stoisko z daniami z grilla na Ołowiance - za jedną kiełbasę z grilla z kromką chleba, musztardą i keczupem Pani zażyczyła sobie 26 zł... Nigdy jeszcze nie było tak wysokich cen. To drugie takie negatywne zaskoczenie cenowe tego lata. Pierwszego doświadczylismy nad morzem, gdzie za piwo Żywiec Białe z kija Pan skasował nas po 12 zł za jedno. Oj tylko trzymać się za kieszeń...

    • 1 1

  • przesada z cenami

    Ceny za dania to jakiś żart. Trochę przesada.
    Przecież trzeba szybko się nachapać.
    Dobrze, że są turyści którzy muszą coś kupić niestety.
    Obniżyli by ceny to i mieszkańcy by skorzystali.

    • 1 1

  • Ja już nie czytam artykułów, tylko komentarze

    Nie wiem czemu ale to bardziej interesujące. Ups..chyba już wiem po co jest trolling.

    • 1 0

  • Wyobraźmy sobie że to my stawiamy tam gastronomię.

    Osobiście w D**IE miałbym Janusza i Grażynę, bo oni przyjechali popatrzeć i ewentualnie kupić magnes na lodówkę. Ceny są pod zagraniczną klientelę. Niemców, Szwedów, Norwegów itp... Oczywiście zakompleksiony Polak też kupi i zje aby tylko pokazać że go stać, choć pewnie to jakiś odsetek (nie prowadzę statystyk, to tylko prywatna opinia).

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane