• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne

Aleksandra Wrona
13 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 20:03 (13 marca 2020)
Restauratorzy zachęcają do korzystania z oferty jedzenia na dowóz. Podkreślają, że jest one bezpieczne i przygotowywane w sterylnych warunkach. Restauratorzy zachęcają do korzystania z oferty jedzenia na dowóz. Podkreślają, że jest one bezpieczne i przygotowywane w sterylnych warunkach.

W piątek wieczorem premier Mateusz Morawiecki wprowadził w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. W praktyce oznacza to, że od północy z piątku na sobotę zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów oraz restauracji. Co ważne: wciąż możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz.



Trójmiasto: jedzenie z dowozem


Czy często korzystasz z jedzenia z dowozem?

Aktualizacja: piątek godz. 20:01

Najnowsze wytyczne premiera Mateusza Morawieckiego:

Zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów, restauracji, ale możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz. Wchodzi w życie o północy z piątku na sobotę.

Czytaj więcej: Premier - wprowadzamy w Polsce stan zagrożenia epidemicznego



- Od poniedziałku zauważamy stały wzrost liczby zamówień, przy jednoczesnym spadku liczby gości jedzących na miejscu. Rozumiemy, że najbliższy czas wymagał będzie od nas wprowadzenia pewnych zmian - przygotowaliśmy nawet promocję mającą zachęcić do składania zamówień i konsumpcji w domu. Jest to pewnego rodzaju gwarancją, gdyż jedzenie przyjeżdża do klienta zapakowane próżniowo i całe opakowanie można łatwo zdezynfekować w razie obaw. Jednocześnie zobligowaliśmy pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia, a także częstszej dezynfekcji newralgicznych miejsc w samym lokalu - mówi Łukasz Bystranowski, Raban Asian Food.

Kuchnia tradycyjna



Miłośnicy tradycyjnych, polskich obiadów mogą skorzystać m.in. z oferty gdyńskiej Borowej Ciotki, oferującej tradycyjną kuchnię kaszubską (dowozy w obrębie Gdyni Wzgórza św. Maksymiliana, Orłowa, Redłowa, Małego Kacku, Witomina i centrum). Miłośników pierogów powinna zadowolić oferta pierogarni Pierożek lub Starej Pierogarni. Nad systemem dowozów pracuje też Mandu (restauracja wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats i testuje dowozy - zamówienia można składać telefonicznie, prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi).

- Oczywiście, że oferujemy dowóz jedzenia. W obecnej sytuacji sugerujemy skorzystać z płatności bezgotówkowej lub przez internet. Przypominamy, że posiłki poddane obróbce cieplnej są bezpieczne - przypomina obsługa restauracji Lawenda.
W Gdańsku domowe obiady możemy zamówić też z Baru Turystycznego, Bistro Barbik lub Jadalni pod Zielonym Smokiem. Familia Bistro dowozić będzie dania tradycyjnej kuchni wileńskiej/wschodnioeuropejskiej.

Uwaga! Większość restauracji realizuje dowozy za pomocą portali internetowych (pyszne.pl, pizzaportal.pl) lub aplikacji takich jak Wolt, Uber Eats czy Glovo.

Wege i kuchnie świata



Wśród restauracji oferujących dowóz duży wybór mają miłośnicy kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi.

- Nasza restauracja specjalizuje się w dostarczaniu sushi do mieszkań oraz firm. Z racji małej ilości miejsca w tym punkcie jest to główna cześć naszej działalności - tłumaczy Marcin Warda, MaMi Sushi. - Liczba dowozów faktycznie trochę wzrosła. Warto dodać, że restauracje sushi to jedne z bardziej sterylnych miejsc w gastronomi, co jest związane m.in. z procesem przygotowywania surowej ryby, tak aby pozbyć się ewentualnych bakterii.

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa


Sushi zamówimy też z New Kansai Sushi, Hashi Sushi, Nabogato Sushi Bar czy Tokyo Sushi. Dania kuchni azjatyckiej z dowozem oferuje m.in. Haos (dowozy na terenie Gdyni), Lolo Thaijolo, Restauracja Chińska Yang Guang, Thai Thai.

Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu. Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu.
Kuchnię włoską z dowozem oferuje m.in. Mąka i Kawa, Pizzeria Ósemka, Monte Verdi Ristorante Pizzeria, Monte Carlo Pizza i Wino. Smaki meksyku zamówimy np. z Pinaty czy Tako Mexico, a smakowite burgery z dowozem polecają Carmnik KantynaSurfburger. Maverick oferuje posiłki na wynos zamawiane bezpośrednio lub przez portal pyszne.pl, dostaniemy tam m.in. lunche i obiady w jednej dostawie.

- Uwzględniając obecne okoliczności i wydarzenia, szanując i popierając wasze decyzje mające na celu ochronę was i Waszych bliskich, Słony wprowadza możliwość zamawiania dań na wynos. Wszyscy nasi restauratorzy przygotowani są do wydawania dań z odbiorem osobistym. Dodatkowo Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Delifish + grill MEAT i GWAR Bistro korzystają z dowozów za pośrednictwem Pyszne.pl, Uber Eats i Wolta. Pracujemy nad możliwością rozszerzenia tej oferty. Liczymy na waszą wyrozumiałość, sytuacja jest dla wszystkich nowa i niespodziewana. Działamy z maksymalnym zachowaniem warunków bezpieczeństwa i ochrony - napisał na swojej stronie facebookowej Słony Spichlerz.
Tymczasem sopocki White Marlin pracuje nad wprowadzeniem oferty całodniowego cateringu, a Sztuczka Bistro oferuje dania na wynos z odbiorem osobistym.

Premier: nie ma mowy o zamykaniu sklepów spożywczych


Na uruchomienie dowozów (w promieniu 6 km) zdecydowała się też wegańska restauracja House of Seitan. Weganie mogą też skorzystać z oferty Falovca.

Owoce i warzywa do domu



Ciekawą ofertę przygotowuje dostawca warzyw i owoców Lilu Fruits. Dotychczas firma zaopatrywała jedynie restauracje, teraz chce wyjść do klientów detalicznych i w wybrane dni dostarczać owoce i warzywa z dostawą do domu. Zamówienia będą przyjmowane za pomocą specjalnej aplikacji, minimalna wartość zamówienia będzie wynosiła 100 zł, a powyżej 150 zł firma zaoferuje darmowy dowóz.

Miejsca

Opinie (132) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • kra kra kra

    • 0 0

  • Bałam się że mi teraz zamkną Słony Spichlerz i zostanę bez obiadów, ale na szczęście restauratorzy oferują dowóz do domu więc mogę wciąż korzystać :)

    • 0 0

  • a może.. (2)

    Dziś usmażę naleśniki ?
    Bo nie mam dwóch lewych rąk i potrafię wrzucić kawałek mięsa do garnka, dodać warzywa, śmietankę i przyprawy. Nie cierpię jedzenia na mieście nie dość że drogo to mało w tym smaku. Dodatkowo dociera do mnie, że jakość tej paszy jest nieadekwatna do ceny, którą za nią krzyczą. A latem objazdowe budy z żarciem, bez higieny w przygotowaniu posiłków.
    I co teraz w dobie zagrożenia mam wam zaufać ?

    • 2 0

    • Domowe jest ble

      A ja nie lubię domowego żarcia.

      • 0 0

    • Właśnie. Tylko, że u nas lenistwo panuje.!

      • 0 0

  • Tylko nie Mandu (1)

    • 32 11

    • A dlaczego

      Co się tam stało ?

      • 0 0

  • Pytanie: jeśli zainfekowana/chora osoba nakicha (9)

    itp do jedzenia - to przecież dowiezione będzie zakażone jedzenie i zarazi spożywających?!

    • 40 6

    • Pracowlem kiedys w masarni. (3)

      Nie nakichasz. Uwierz mi.

      • 1 3

      • (1)

        W masarni może nie nakichasz, bo są procedury. W knajpach, które prowadzą często ludzie bez znajomości przepisów i w których obsługują ludzie bez znajomości przepisów...

        • 6 1

        • Oraz przede wszystkim

          Ukraincy

          • 0 0

      • miesiac temu we 2 dostalismy razem 3dniowej biegunki od zjedzienia:deska dla 2, zante gdynia

        ktos musial byc chory na kuchni i tyle. wiec nie p mi tu...

        • 0 0

    • korona wirus ginie w sokach żołądkowych

      jest w necie ta opinia lekarzy do odszukania np dr Grzesiowskiego

      • 2 3

    • to będzie ta słynna "kuchnia włoska" z regionu Lombardii (3)

      a jak wolisz to w ofercie jest też chińszczyzna z okolic Wuhan

      Chciwość nigdy nie przestanie wymyślać nowych metod rozprzestrzeniania pandemii... Jak nie msza i zbiórka na tacę to płatne kasłanie na obiady.....

      • 10 3

      • (1)

        Jestes nienormalny.
        Chciwość ?
        Ci ludzie maja tak jak Ty rachunki do opłacenia. Wiesz jak im czynsz narosnie????

        • 2 6

        • Czynsz jest stały, zyski tylko lecą na łeb, na szyję. To walka, by zarobić choć na koszty. Mądralom polecam otworzyć własne firmy i utrzymywać, te wszystkie skierowane w dół kciuki. U nas spoko. Nie robimy w gastronomii i w spożywce. Im nie zazdroszczę.

          • 6 1

      • Niestety

        • 7 1

  • Haha warzyw i owoców za 100zl nakupować (12)

    To grubo. A za 150zl to już upośledzenie spowodowane korona(ś)wirusem.
    Co innego jak by dostarczali mięsko.
    Wtedy 3 kg dobrej wołowiny i dostawa gratis :)
    Albo 3 combry z sarny.
    Ewentualnie 100kg korpusów z kuraka

    • 25 26

    • (11)

      Bez przesady. 100-150zl na warzywa dla rodziny 3-4 osobowej to malo na tydzien. Kilogram pomidorow kosztuje 18zl, ogorki 3zl za sztuke. Nie wszyscy jedza tylko ziemniaki i cebule. ;)

      • 15 1

      • pomidory za 18 zł za kilo? co one mają, pestki ze srebra? (6)

        • 6 10

        • (5)

          Mają smak pomidora a nie tylko wygląd dlatego tyle kosztują

          • 12 5

          • Smaczne pomidory w marcu? (4)

            to chyba tylko suszone...

            • 7 3

            • Malinowe są dobre, tylko do lodówki nie wkładaj, ale zostaw na wierzchu na parę dni (2)

              Żeby dojrzały. Najlepiej obok bananów, wtedy szybciej będą dobre.

              • 6 0

              • Kupujemy więcej. (1)

                Nikt nie trzyma ziemniaków w miastach teraz w piwnicy. Jednak wszelkie zakupy to problem z terminami i godziną dostawy oraz odbiorem. To dlatego opłaca się wziąść więcej za jednym razem. To dobra propozycja firmy. A dania na wynos także maja sens bo nie każdy umie gotować w domu.

                • 1 0

              • Wziąć.....

                Jak już

                • 0 0

            • Akurat teraz się zaczął rewelacyjny sezon na pomidory...

              • 2 0

      • (1)

        I nie wszyscy jedzą wyłącznie warzywa i owoce więc 100 -150 zł to b.dużo.

        • 2 2

        • My jemy i mięso i warzywa, owoce. 150 zł to zakupy może na góra 4 dni.

          • 1 1

      • (1)

        co ty pieprzysz, za 100-150zl masz 100-150 kg ziemniaków dla calej rodziny. spoko starczy na miesiąc

        • 4 4

        • gdzie ty mieszkasz? Na Białorusi?

          Kilogram ziemniaków minimum 2zł za dobrej zmiany.

          • 8 2

  • czas lenistwo zostawic na boku i samemu nagotowac (3)

    • 9 1

    • To trzeba umieć

      kalekie społeczeństwo bułki przekroić nie potrafi a co dopiero coś ugotować.

      • 0 0

    • Racja.!

      • 0 0

    • Czas nie być egoista.
      Ci ludzie od knajp tez maja rodziny i samym powietrzem nie zyja.

      • 4 0

  • brawo (2)

    świetny pomysł, ciekawe kto rozwozi i kto tam gotuje, super egoizm ze strony pracodawcy nawet w takiej sytuacji aby wykorzystać i zarobić, mam nadzieję że świadomi i normalni ludzie nie będą zamawiać jedzenia na dowóz

    • 6 3

    • I tu się mylisz, ludzi nic nie interesuje, zamawiają. A restauracje nie rezygnują z dostaw, narażając dowożących na zarażenie.!

      • 0 0

    • Kurier

      Ja rozwoze z czegoś muszę rachunki opłacić. Kurier też człowiek może się zarazić od ludzi np. W windzie i potem nieświadomie zarażać innych ale premier wie lepiej przecież. Pracodawca nie da ci wolnego bo to kasa dla niego A sam nie będzie jeździł wiadomo jak JEST.

      • 1 0

  • (4)

    Ludzie, serio będziecie zamawiać na wynos? I z otwartymi rękoma czekać na kuriera który po drodze był w ilus domach? Serio musicie narażać siebie i innych? Macie gwarancję że to wszystko będzie niezarażone? A knajpy mogłyby sobie też dać na wstrzymanie. Wszędzie i w każdej sytuacji wietrzą kasę. A teraz hejtujcie mnie zwolennicy wolnego handlu bez żadnych barier.

    • 18 8

    • Święta racja. Mam kogoś w rodzinie, kto dowozi jedzenie i się boi, a odmówić to zwolnią.

      • 0 0

    • a w dyskontach 200 osób nakaszle na jabłka i marchewkę zanim ją kupisz (2)

      boisz się?

      • 7 2

      • (1)

        no a "restauracje" w marchewkę zaopatrzą się w biedrze, więc i zarazki z biedry i z kucharzy. kto da więcej?

        • 1 1

        • przez żarcie się nie zaraża koroną

          • 1 0

  • (6)

    Dziś już jedna sieciowa pizzeria z Gdańska Południe zamiast 2 zł za dowóz liczy 6 zł - oczywiście bez wcześniejszej informacji przy zamówieniu telefonicznym ! A szkoda, bo wiedząc o tym na pewno skorzystałabym z konkurencji !

    • 30 11

    • To się postaw na miejscu dostawcy. Chciałbyś rozwozić? Wymyślili aby zostawiać pod drzwiami, a przyjmują płatności gotówką !

      • 0 0

    • Jeśli 4zl za narażanie się tylko po to, żebyś wypychał brzuch (4)

      Śmieciowym żarciem to dla ciebie za dużo - brak słów.... niech wirus działa

      • 8 25

      • twoja pogarda nie na temat (3)

        facet pisał o ukrywaniu podwyżek, a ty o tuczeniu się pizzą.

        • 15 3

        • Podwyżka uzasadniona ryzykiem!!!!! (2)

          • 4 4

          • (1)

            no i jak go ta podwyżka przed ryzykiem uchroni?

            • 3 2

            • idż i sam rozwoż!!!!!!!!!!!!!!!!!!

              • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane