- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (7 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Takich burgerów jeszcze nie jadłeś (115 opinii)
Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne
W piątek wieczorem premier Mateusz Morawiecki wprowadził w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. W praktyce oznacza to, że od północy z piątku na sobotę zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów oraz restauracji. Co ważne: wciąż możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz.
Trójmiasto: jedzenie z dowozem
Najnowsze wytyczne premiera Mateusza Morawieckiego:
Zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów, restauracji, ale możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz. Wchodzi w życie o północy z piątku na sobotę.
Czytaj więcej: Premier - wprowadzamy w Polsce stan zagrożenia epidemicznego
- Od poniedziałku zauważamy stały wzrost liczby zamówień, przy jednoczesnym spadku liczby gości jedzących na miejscu. Rozumiemy, że najbliższy czas wymagał będzie od nas wprowadzenia pewnych zmian - przygotowaliśmy nawet promocję mającą zachęcić do składania zamówień i konsumpcji w domu. Jest to pewnego rodzaju gwarancją, gdyż jedzenie przyjeżdża do klienta zapakowane próżniowo i całe opakowanie można łatwo zdezynfekować w razie obaw. Jednocześnie zobligowaliśmy pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia, a także częstszej dezynfekcji newralgicznych miejsc w samym lokalu - mówi Łukasz Bystranowski, Raban Asian Food.
Kuchnia tradycyjna
Miłośnicy tradycyjnych, polskich obiadów mogą skorzystać m.in. z oferty gdyńskiej Borowej Ciotki, oferującej tradycyjną kuchnię kaszubską (dowozy w obrębie Gdyni Wzgórza św. Maksymiliana, Orłowa, Redłowa, Małego Kacku, Witomina i centrum). Miłośników pierogów powinna zadowolić oferta pierogarni Pierożek lub Starej Pierogarni. Nad systemem dowozów pracuje też Mandu (restauracja wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats i testuje dowozy - zamówienia można składać telefonicznie, prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi).
- Oczywiście, że oferujemy dowóz jedzenia. W obecnej sytuacji sugerujemy skorzystać z płatności bezgotówkowej lub przez internet. Przypominamy, że posiłki poddane obróbce cieplnej są bezpieczne - przypomina obsługa restauracji Lawenda.
W Gdańsku domowe obiady możemy zamówić też z Baru Turystycznego, Bistro Barbik lub Jadalni pod Zielonym Smokiem. Familia Bistro dowozić będzie dania tradycyjnej kuchni wileńskiej/wschodnioeuropejskiej.
Wege i kuchnie świata
Wśród restauracji oferujących dowóz duży wybór mają miłośnicy kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi.
- Nasza restauracja specjalizuje się w dostarczaniu sushi do mieszkań oraz firm. Z racji małej ilości miejsca w tym punkcie jest to główna cześć naszej działalności - tłumaczy Marcin Warda, MaMi Sushi. - Liczba dowozów faktycznie trochę wzrosła. Warto dodać, że restauracje sushi to jedne z bardziej sterylnych miejsc w gastronomi, co jest związane m.in. z procesem przygotowywania surowej ryby, tak aby pozbyć się ewentualnych bakterii.
Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa
Sushi zamówimy też z New Kansai Sushi, Hashi Sushi, Nabogato Sushi Bar czy Tokyo Sushi. Dania kuchni azjatyckiej z dowozem oferuje m.in. Haos (dowozy na terenie Gdyni), Lolo Thaijolo, Restauracja Chińska Yang Guang, Thai Thai.
Kuchnię włoską z dowozem oferuje m.in. Mąka i Kawa, Pizzeria Ósemka, Monte Verdi Ristorante Pizzeria, Monte Carlo Pizza i Wino. Smaki meksyku zamówimy np. z Pinaty czy Tako Mexico, a smakowite burgery z dowozem polecają Carmnik Kantyna i Surfburger. Maverick oferuje posiłki na wynos zamawiane bezpośrednio lub przez portal pyszne.pl, dostaniemy tam m.in. lunche i obiady w jednej dostawie.
- Uwzględniając obecne okoliczności i wydarzenia, szanując i popierając wasze decyzje mające na celu ochronę was i Waszych bliskich, Słony wprowadza możliwość zamawiania dań na wynos. Wszyscy nasi restauratorzy przygotowani są do wydawania dań z odbiorem osobistym. Dodatkowo Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Delifish + grill MEAT i GWAR Bistro korzystają z dowozów za pośrednictwem Pyszne.pl, Uber Eats i Wolta. Pracujemy nad możliwością rozszerzenia tej oferty. Liczymy na waszą wyrozumiałość, sytuacja jest dla wszystkich nowa i niespodziewana. Działamy z maksymalnym zachowaniem warunków bezpieczeństwa i ochrony - napisał na swojej stronie facebookowej Słony Spichlerz.
Tymczasem sopocki White Marlin pracuje nad wprowadzeniem oferty całodniowego cateringu, a Sztuczka Bistro oferuje dania na wynos z odbiorem osobistym.
Premier: nie ma mowy o zamykaniu sklepów spożywczych
Na uruchomienie dowozów (w promieniu 6 km) zdecydowała się też wegańska restauracja House of Seitan. Weganie mogą też skorzystać z oferty Falovca.
Owoce i warzywa do domu
Ciekawą ofertę przygotowuje dostawca warzyw i owoców Lilu Fruits. Dotychczas firma zaopatrywała jedynie restauracje, teraz chce wyjść do klientów detalicznych i w wybrane dni dostarczać owoce i warzywa z dostawą do domu. Zamówienia będą przyjmowane za pomocą specjalnej aplikacji, minimalna wartość zamówienia będzie wynosiła 100 zł, a powyżej 150 zł firma zaoferuje darmowy dowóz.
Miejsca
Opinie (132) ponad 10 zablokowanych
-
2020-03-14 00:39
aaaa
mąka i kawa mniam mniam
- 0 6
-
2020-03-14 00:40
a rogata na przymorzu
hej jezdzicie czy jak
- 0 4
-
2020-03-14 05:29
A kto ma robic te jedzenie? (1)
Pewnie pracownik który musi najpierw przyjechać autobusem czy tramwajem do pracy i przez pół miasta iść lepiej zarazki. No to smacznego!
- 7 2
-
2020-03-14 07:42
tylko w lidlach pracują i kupują zdrowi
- 2 0
-
2020-03-14 07:53
K8 (1)
Nie ma chętnych do pracy kierowcy do dostarczania jedzenia. Nie dziwię się, to teraz praca podwyższonego ryzyka.
- 5 0
-
2020-03-15 08:08
Kurier
Ja jerzdze normalnie. Z czegoś muszę rachunki opłacić.
- 0 0
-
2020-03-14 08:01
Nic mnie to nie obchodzi
- 1 0
-
2020-03-14 08:26
Na wszelki wypadek
Lepiej nic niezamawiać
- 8 1
-
2020-03-14 08:43
Uwielbiam
Jedzenie na miescie hyhy tylko hajc big problem
- 0 0
-
2020-03-14 09:08
Uwaga!!!
Idąc za przykładem pomysłu ze Stanów czy UK- Proponuje właścicielom restauracji, klubów czy kawiarni sprzedaż bonów, które można bedzie realizować po epidemii. W ten sposób nie wszyscy stracą swoje biznesy. Mozemy sie wspierać wzajemnie rownież w takiej formie ;) miłego dnia wszystkim. Życzę wam duzo zdrowia
- 13 0
-
2020-03-14 09:49
Jak mi zakażony kucharz, pakowacz, dowożący dotknie nakicha
Itp na moje jedzenie - to kuswa mnie zarazi! Powaliło was?!?
- 6 2
-
2020-03-14 10:12
Opinia wyróżniona
Opcja No-contact delivery (6)
W apkach do zamawiania żarcia jest już opcja dostawy bez kontaktu z kurierem. Np w Wolt. Odpowiednią opcję zaznaczamy w aplikacji a jedzenie będzie zostawione przed drzwiami
- 3 11
-
2020-03-14 10:18
(1)
I kurier też nie dotyka tego opakowania?
- 4 1
-
2020-03-14 12:45
Na każdym kroku rękawiczki
niby, po prostu minimalizowanie ryzyka
- 0 0
-
2020-03-14 10:44
To lepiej nie zamawiaj i nie siej fermentu.
W sklepie dostawca tez dotknie opakowania,również pakowacz,logistyka itp.Po prostu trzeba być ostrożnym a nie siać ferment strachu i szału końca świata.Trzeba być rozsądnym i ostrożnym i żyć wg tego co proponują władze a wymyślać bzdury.Wirus to nie jedyny problem,konsekwencją jego jest olbrzymi wpływ na gospodarkę a w długim okresie wszystko i tak kreci się wokół kasy na całym świecie.
- 6 1
-
2020-03-15 08:00
Kurier
Wcale Tak NIE jest. Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień. Pozdrawiam
- 0 0
-
2020-03-15 08:10
Kurier
Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień.
- 0 0
-
2020-03-15 17:46
Przy płatności online. A jak płacą gotówką? Chciałbyś być dostawcą?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.