- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Jedzenie na telefon: test burgerów
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.
Burgery w Trójmieście - tu zamówisz
Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.
Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.
Bistro Jak się masz?
Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 w Oliwie, wybrałam:
- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).
Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.
Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.
Ludovisko
Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470 zamówiłam:
- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).
Koszt dostawy wyniósł 5 zł.
Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.
Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.
Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.
O autorze
Miejsca
Opinie (153) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-31 13:16
Opinia wyróżniona
(1)
Właśnie dobry temat wrzuciliście. Dziś robimy w domku akurat, ale w lokalu też lubię zjeść. Bułeczka z sezamem. Cheddar. Pomidor, ogórek szwedzki. Cebula czerwona. Jalapenos drobno posiekane. Domowy sos. Mięsko wysmażone dość, dość. Smacznego. Powodzenia wszystkim we wszystkim.
- 38 22
-
2020-10-31 19:04
dzięki, ja też staram się jak mogę, żeby odwiedzić wszystkich przed świętami
- 2 2
Wszystkie opinie
-
2020-10-31 13:52
Ja sam w domu robie lepsze (4)
cena produktow to:
* 50 pln kg mielonej wołowiny
* 6 bułek ok 6pln
* wazywa sosy to nie licze
wychodzi burger 180gram za 10pln około.
DO tego cena lokalu , zusy, podatki, vat, licencje sanepidu, pesja kucharza i dostawcy + gruba marza dla big bossa na fure za 300tys i wychodzi całość:
45pln za burgera!- 38 25
-
2020-11-13 16:05
Prawda jest taka
że właściciele restauracji nigdy do biedoty nie należą...
Pracownicy i owszem, ale właściciel nie.- 0 0
-
2020-10-31 18:23
(1)
Gratulacje stary oszukałeś system ! Mimo to zycze ci aby kiedys było cię stac wyskoczyć do knajpy posiedzieć pogadać wypić pieko i żeby ktoś ci podał burgera zamiast spędzenia wieczoru w kuchni :)
- 7 1
-
2020-10-31 21:11
Niektórzy lubią pichcić. Ale w lokalu płacisz za jedną sztukę dania. Rób sobie np. codziennie jedną porcję zupy. Na mieście jesz codziennie co innego, a w domu męczysz jedno danie kilka dni. Dla siebie samego nie opłaca się często gotować wykwintnego dania, co innego dla rodziny. Niektórzy harują również i po to, by doświadczyć endorfin delektując się daniem. A szczęśliwy człowiek, to zdrowszy człowiek i lepszy świat - ogólnie; nie mówię, że burger to zdrowy pokarm.
- 10 1
-
2020-10-31 17:33
Sam
jesteś ważywo
- 8 1
-
2020-11-13 16:03
22 zł za bułę z kotletem (i to ten najtańszy)....
Czy jakiś sensowny burger-server może mi wylistować koszty, które wpływają na to, że marża na takiej bule wynosi jakieś 200%?
- 0 0
-
2020-10-31 15:30
Policzmy ile powinien kosztować burger najwyższej klasy (11)
1. mięso wołowina niech będzie 8zł
2.Bułka 1.20zł
3. dodatki sosby 3 zł
12.20zł mamy burgera marzeń :)
a teraz jak robią burgerownie tupu surf mak ( oszukana jakość )
1. Wołowina 3.5 zł słabej jakości - ale jest marketing na fb
2. Buła 1.20zł duża bo tania żeby nie było !
3. Dodatki 2 zł szczególnie sosy które mają zakryć słabą jakość mięsa
=Niecałe 7 zł -- a krzyczą sobie 19zł !!!!- 11 24
-
2020-11-06 09:24
Produkty 25% ceny
Aby opłacało się prowadził knajpę to produkty nie powinny przekroczyć 25% ceny dania. Kolejne 50% ceny to wszystkie opłaty. Dla właściciela przy dobrych wiatrach powinno zostać 25%. Wydaje mi się, że to i tak za mało za prowadzenie tak trudnego biznesu.
- 0 0
-
2020-10-31 15:45
(6)
Aha. Robiony na łące przez wolontariuszy, smażony na słońcu.
Spadaj pacanie do lekcji.- 19 2
-
2020-10-31 15:52
ile kosztuuje podrzanie burgera bułki mięsa 20gr ? - 40 gr ? (5)
Ile kosztuje zrobienie burgera licząc ilości licząc pracownika ? 50 gr ?
Dodaj do 6.70zł 80 gr - I tak to jest nadal 7.50zł.
A są jeszcze napoje frytki na których prowizja wynosi 300%- 0 11
-
2020-11-05 19:08
Taaa, policz koszty utrzymania pracowników, opakowania, prąd, prowizja dlanuber czy pyszne etc.
Słabo chyba u Ciebie z tą matematyką
- 1 0
-
2020-10-31 23:45
Otworz burgerownie bedziesz milionerem
Jesli w budzie pracuja 2 osoby i sprzedają burgera co 10 minut , bez zastojow, to sam koszt obsługi wynosi 7zl na burgera ....
- 1 0
-
2020-10-31 16:03
(1)
A VAT? A koszt wynajmu lokalu? A koszt opakowania? A koszt wyposażenia, które się zużywa?
- 12 0
-
2020-10-31 22:31
Nie ma w Polsce VAT. Jest podatek od towarów i usług. Nie pisałbym tego, ale jak już wysyłasz innych do szkół.
- 0 8
-
2020-10-31 16:35
xD
ty biznesu nigdy nie zakładaj...
- 13 0
-
2020-10-31 18:26
Ty chory przygłupie a zarobic to już nie maja ? (1)
Studencie medycyny zusy lokal pracownicy podatki 20zl to jak za darmo masz
- 5 1
-
2020-11-01 06:59
Według plebsu tutaj restaurator jak Ciebie dobrze nakarmi to powinien 8-10k zarabiać miesięcznie. Ja p... kosmos.
- 0 0
-
2020-10-31 16:47
Nie rozumiem tej dyskusji o cenie
Chcesz to idziesz i zamawiasz, nie to nie. A wiele rzeczy powinno być tańszych a nie jest i ostatecznie to rynek weryfikuje czy coś w danej cenie jest niesprzedawalne. Czasem trzeba spróbować czegoś innego nawet jeśli kosztuje 50 zł aby czuć, że się żyje.
- 4 1
-
2020-11-05 19:15
Co to za ranking?? 3 lokale Pani zapłaciły czy co??
Artykuł sponsorowany, pani zjadła za darmo w trzech knajpach i już. Brawo Redakcja!!! Może warto zrobić listę burgerów i zrobić ranking z głosów ludzi??
- 2 0
-
2020-10-31 21:34
Abstrahując od ceny (2)
Brakuje mi burgerowni gdzie serwuje się normalnej wielkości dania, zamiast wież, albo burgero-naleśników wielkości talerza. Ja wiem że to typowo amerykańskie danie na amerykańską modłe, gdzie wszyscy mają wielkie japy i jeżdżą wózkami, ale tutaj chciałoby się zjeść coś akurat żeby zaspokoić głód, a nie się zapchać i upaćkać.
- 13 1
-
2020-11-05 19:06
To polecam Burger story, a na mniejszy apetyt zrobią we wrapie a nie bułce ;)
- 0 0
-
2020-11-01 11:53
pasibus ma małe i duże. Po za tym jakoś u nich jest na bardzo wysokim poziomie. Wszystko sami robią.
- 0 1
-
2020-11-05 19:04
Na Żabiance Burger Story
Najlepszy jakiego można zjeść ! Mega smak, a do tego świetna ekipa. Polecam jak ma ktoś smaka na coś wyśmienitego!
- 0 0
-
2020-10-31 13:21
Ło matko... (4)
Za bułkę z warzywami 30 zł.Nie no bez jaj...
- 86 8
-
2020-11-04 18:06
Bez jaj - 25zł
- 0 0
-
2020-10-31 20:01
Alez skad, za bulke z warzywami i kotletem placisz dyche (czy ile tam koszt wytworzenia wynosi). Reszta jest za serwis. (1)
- 1 1
-
2020-10-31 20:53
Jedyny problem, żeby ceny szły w parze z jakością. A niestety ceny często idą w parze z modą i trendami. Lokale startują z rzetelnymi produktami, ale zjadają je koszty, więc szukają zamienników w towarze i obsłudze, a cena pozostaje albo jak rozkręca ogólnoświatowy trend, to jeszcze cena podskakuje. Np. jak moda na eko i vege.
- 4 0
-
2020-10-31 13:49
Gastronomia walczy z koronawirusem
- 12 2
-
2020-10-31 13:35
Za dobrego burgera warto wydać nawet 100 zł (16)
- 8 118
-
2020-10-31 13:41
(2)
Dwieście
- 30 0
-
2020-11-03 08:12
Dularów
- 0 0
-
2020-10-31 20:56
Oczywiście! Ilu by było takich amatorów? Po tygodniu zamówiłbyś stare mięso za stówę. Dobry żart. Też dałem się wkręcić.
- 3 0
-
2020-11-01 10:19
Za 100 to nie zjesz dobrego.
Dobry hamburger powinien kosztowac 500 zl
- 2 0
-
2020-11-01 01:02
Ja za 100 zł wole 2 kilogramy krewetek
- 0 5
-
2020-10-31 15:31
Najpierw napilbym się herbatki. Herbatki z cukrem bez cutrynki (4)
Tak proszę pana, dzień dobry proszę pana.
Burger za 200 zł, 300zl też może być i 500 proszę pana się znajdzie.
Dziękuję bardzo, całuję roczki, oczywiście proszę pana.- 21 1
-
2020-10-31 23:07
Tez pijesz!
- 1 0
-
2020-10-31 17:54
(1)
ale to nie do mnie tak, do mnie nie...:) a sos ma być gęsty... jak sok z ...
- 5 2
-
2020-10-31 23:06
Pewnie, ze elegancki Burger, ale nie podoba mi się... i będzie miał kłopoty, już ma
- 1 0
-
2020-10-31 22:07
Depresja
Wszyscy maja depresje,to i ona ma
- 1 0
-
2020-10-31 22:26
pincet plus za 1 burgera..
- 3 0
-
2020-10-31 13:45
(2)
Mistrzowie trzysta
- 34 0
-
2020-10-31 15:02
150 (1)
za dobrego
- 15 0
-
2020-10-31 19:02
za dobrego to można i sasina zapłacić
- 7 0
-
2020-10-31 16:17
No to ile za tego burgera?
Pińcet złoty piękny kawalerze...
- 4 0
-
2020-10-31 16:14
Bez kozery powiem pińcet
- 5 0
-
2020-11-02 22:36
Aga, Tobie chyba płacą za te recenzje ;-)
Podejdź pod Lotnię, stań pod Burger Majstrem, zamów burgera np. klasycznego albo z kozim serem. Odbierz, zamknij oczy i... pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz. A.. i jeszcze coś: nie jestem właścicielem ani udziałowcem w tej knajpce ;-)
- 2 0
-
2020-11-02 11:55
Wegeburger
Wegański burger z bułką maślaną???
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.