• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: test burgerów

Agnieszka Haponiuk
31 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów. Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.



Burgery w Trójmieście - tu zamówisz


Najbardziej lubię burgery:

Trudno powiedzieć, kiedy restauracje znowu nas ugoszczą, ale na szczęście mamy możliwość zamówienia jedzenia z dostawą do domu lub odbiorem osobistym, czy to przez telefon, czy przez różne aplikacje. To bardzo wygodna forma i często bezkontaktowa, co w obecnej sytuacji ma znaczenie.

Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.

Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.

Bistro Jak się masz?



Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24Mapka w Oliwie, wybrałam:

- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).

Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.

Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.

Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście



Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.

Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.

Burger halloumi od bistro Jak się masz? Burger halloumi od bistro Jak się masz?

Ludovisko



Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470Mapka zamówiłam:

- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).

Koszt dostawy wyniósł 5 zł.


Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.

Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.

Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.

Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.

Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych



Burger wege od Ludoviska Burger wege od Ludoviska
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ja sam w domu robie lepsze (4)

    cena produktow to:
    * 50 pln kg mielonej wołowiny
    * 6 bułek ok 6pln
    * wazywa sosy to nie licze
    wychodzi burger 180gram za 10pln około.

    DO tego cena lokalu , zusy, podatki, vat, licencje sanepidu, pesja kucharza i dostawcy + gruba marza dla big bossa na fure za 300tys i wychodzi całość:
    45pln za burgera!

    • 38 25

    • Prawda jest taka

      że właściciele restauracji nigdy do biedoty nie należą...
      Pracownicy i owszem, ale właściciel nie.

      • 0 0

    • (1)

      Gratulacje stary oszukałeś system ! Mimo to zycze ci aby kiedys było cię stac wyskoczyć do knajpy posiedzieć pogadać wypić pieko i żeby ktoś ci podał burgera zamiast spędzenia wieczoru w kuchni :)

      • 7 1

      • Niektórzy lubią pichcić. Ale w lokalu płacisz za jedną sztukę dania. Rób sobie np. codziennie jedną porcję zupy. Na mieście jesz codziennie co innego, a w domu męczysz jedno danie kilka dni. Dla siebie samego nie opłaca się często gotować wykwintnego dania, co innego dla rodziny. Niektórzy harują również i po to, by doświadczyć endorfin delektując się daniem. A szczęśliwy człowiek, to zdrowszy człowiek i lepszy świat - ogólnie; nie mówię, że burger to zdrowy pokarm.

        • 10 1

    • Sam

      jesteś ważywo

      • 8 1

  • 22 zł za bułę z kotletem (i to ten najtańszy)....

    Czy jakiś sensowny burger-server może mi wylistować koszty, które wpływają na to, że marża na takiej bule wynosi jakieś 200%?

    • 0 0

  • Policzmy ile powinien kosztować burger najwyższej klasy (11)

    1. mięso wołowina niech będzie 8zł
    2.Bułka 1.20zł
    3. dodatki sosby 3 zł

    12.20zł mamy burgera marzeń :)

    a teraz jak robią burgerownie tupu surf mak ( oszukana jakość )
    1. Wołowina 3.5 zł słabej jakości - ale jest marketing na fb
    2. Buła 1.20zł duża bo tania żeby nie było !
    3. Dodatki 2 zł szczególnie sosy które mają zakryć słabą jakość mięsa
    =Niecałe 7 zł -- a krzyczą sobie 19zł !!!!

    • 11 24

    • Produkty 25% ceny

      Aby opłacało się prowadził knajpę to produkty nie powinny przekroczyć 25% ceny dania. Kolejne 50% ceny to wszystkie opłaty. Dla właściciela przy dobrych wiatrach powinno zostać 25%. Wydaje mi się, że to i tak za mało za prowadzenie tak trudnego biznesu.

      • 0 0

    • (6)

      Aha. Robiony na łące przez wolontariuszy, smażony na słońcu.
      Spadaj pacanie do lekcji.

      • 19 2

      • ile kosztuuje podrzanie burgera bułki mięsa 20gr ? - 40 gr ? (5)

        Ile kosztuje zrobienie burgera licząc ilości licząc pracownika ? 50 gr ?

        Dodaj do 6.70zł 80 gr - I tak to jest nadal 7.50zł.

        A są jeszcze napoje frytki na których prowizja wynosi 300%

        • 0 11

        • Taaa, policz koszty utrzymania pracowników, opakowania, prąd, prowizja dlanuber czy pyszne etc.

          Słabo chyba u Ciebie z tą matematyką

          • 1 0

        • Otworz burgerownie bedziesz milionerem

          Jesli w budzie pracuja 2 osoby i sprzedają burgera co 10 minut , bez zastojow, to sam koszt obsługi wynosi 7zl na burgera ....

          • 1 0

        • (1)

          A VAT? A koszt wynajmu lokalu? A koszt opakowania? A koszt wyposażenia, które się zużywa?

          • 12 0

          • Nie ma w Polsce VAT. Jest podatek od towarów i usług. Nie pisałbym tego, ale jak już wysyłasz innych do szkół.

            • 0 8

        • xD

          ty biznesu nigdy nie zakładaj...

          • 13 0

    • Ty chory przygłupie a zarobic to już nie maja ? (1)

      Studencie medycyny zusy lokal pracownicy podatki 20zl to jak za darmo masz

      • 5 1

      • Według plebsu tutaj restaurator jak Ciebie dobrze nakarmi to powinien 8-10k zarabiać miesięcznie. Ja p... kosmos.

        • 0 0

    • Nie rozumiem tej dyskusji o cenie

      Chcesz to idziesz i zamawiasz, nie to nie. A wiele rzeczy powinno być tańszych a nie jest i ostatecznie to rynek weryfikuje czy coś w danej cenie jest niesprzedawalne. Czasem trzeba spróbować czegoś innego nawet jeśli kosztuje 50 zł aby czuć, że się żyje.

      • 4 1

  • Co to za ranking?? 3 lokale Pani zapłaciły czy co??

    Artykuł sponsorowany, pani zjadła za darmo w trzech knajpach i już. Brawo Redakcja!!! Może warto zrobić listę burgerów i zrobić ranking z głosów ludzi??

    • 2 0

  • Abstrahując od ceny (2)

    Brakuje mi burgerowni gdzie serwuje się normalnej wielkości dania, zamiast wież, albo burgero-naleśników wielkości talerza. Ja wiem że to typowo amerykańskie danie na amerykańską modłe, gdzie wszyscy mają wielkie japy i jeżdżą wózkami, ale tutaj chciałoby się zjeść coś akurat żeby zaspokoić głód, a nie się zapchać i upaćkać.

    • 13 1

    • To polecam Burger story, a na mniejszy apetyt zrobią we wrapie a nie bułce ;)

      • 0 0

    • pasibus ma małe i duże. Po za tym jakoś u nich jest na bardzo wysokim poziomie. Wszystko sami robią.

      • 0 1

  • Na Żabiance Burger Story

    Najlepszy jakiego można zjeść ! Mega smak, a do tego świetna ekipa. Polecam jak ma ktoś smaka na coś wyśmienitego!

    • 0 0

  • Ło matko... (4)

    Za bułkę z warzywami 30 zł.Nie no bez jaj...

    • 86 8

    • Bez jaj - 25zł

      • 0 0

    • Alez skad, za bulke z warzywami i kotletem placisz dyche (czy ile tam koszt wytworzenia wynosi). Reszta jest za serwis. (1)

      • 1 1

      • Jedyny problem, żeby ceny szły w parze z jakością. A niestety ceny często idą w parze z modą i trendami. Lokale startują z rzetelnymi produktami, ale zjadają je koszty, więc szukają zamienników w towarze i obsłudze, a cena pozostaje albo jak rozkręca ogólnoświatowy trend, to jeszcze cena podskakuje. Np. jak moda na eko i vege.

        • 4 0

    • Gastronomia walczy z koronawirusem

      • 12 2

  • Za dobrego burgera warto wydać nawet 100 zł (16)

    • 8 118

    • (2)

      Dwieście

      • 30 0

      • Dularów

        • 0 0

      • Oczywiście! Ilu by było takich amatorów? Po tygodniu zamówiłbyś stare mięso za stówę. Dobry żart. Też dałem się wkręcić.

        • 3 0

    • Za 100 to nie zjesz dobrego.

      Dobry hamburger powinien kosztowac 500 zl

      • 2 0

    • Ja za 100 zł wole 2 kilogramy krewetek

      • 0 5

    • Najpierw napilbym się herbatki. Herbatki z cukrem bez cutrynki (4)

      Tak proszę pana, dzień dobry proszę pana.
      Burger za 200 zł, 300zl też może być i 500 proszę pana się znajdzie.
      Dziękuję bardzo, całuję roczki, oczywiście proszę pana.

      • 21 1

      • Tez pijesz!

        • 1 0

      • (1)

        ale to nie do mnie tak, do mnie nie...:) a sos ma być gęsty... jak sok z ...

        • 5 2

        • Pewnie, ze elegancki Burger, ale nie podoba mi się... i będzie miał kłopoty, już ma

          • 1 0

      • Depresja

        Wszyscy maja depresje,to i ona ma

        • 1 0

    • pincet plus za 1 burgera..

      • 3 0

    • (2)

      Mistrzowie trzysta

      • 34 0

      • 150 (1)

        za dobrego

        • 15 0

        • za dobrego to można i sasina zapłacić

          • 7 0

    • No to ile za tego burgera?

      Pińcet złoty piękny kawalerze...

      • 4 0

    • Bez kozery powiem pińcet

      • 5 0

  • Aga, Tobie chyba płacą za te recenzje ;-)

    Podejdź pod Lotnię, stań pod Burger Majstrem, zamów burgera np. klasycznego albo z kozim serem. Odbierz, zamknij oczy i... pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz. A.. i jeszcze coś: nie jestem właścicielem ani udziałowcem w tej knajpce ;-)

    • 2 0

  • Wegeburger

    Wegański burger z bułką maślaną???

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane