- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Jedzenie na telefon: test burgerów
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.
Burgery w Trójmieście - tu zamówisz
Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.
Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.
Bistro Jak się masz?
Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 w Oliwie, wybrałam:
- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).
Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.
Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.
Ludovisko
Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470 zamówiłam:
- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).
Koszt dostawy wyniósł 5 zł.
Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.
Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.
Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.
O autorze
Miejsca
Opinie (153) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-31 15:55
Burgery warte 6 zł sprzedawane za 20 zł (2)
A potem płacz że klientów nie ma
- 14 8
-
2020-10-31 16:04
burger to nie tylko jego składniki... to też zus, składki zdrowotne, podatki itp
Ciekawe ile ty zarabiasz ...???ja myślę że spokojnie można obciąć Twoją pensję również o 60% i to było uczciwe.... wątpię aby twoja praca była więcej ... a jak jesteś z gimbazy to myślę że praca twoich rodziców też jest warta 40% tego co otrzymują....
- 4 4
-
2020-10-31 19:56
6 zl dzisiaj to juz za mlao, ale ile wiecej ma kosztowac wyprodukowanie (nie sprzedanie) bulki z kotletem?
Przeciez w gastro nie robisz jednego, tylko hurtem.
- 0 0
-
2020-10-31 15:56
No i w punkt! (1)
Jak zwykle nie obyło się bez tego i**otycznego sformułowania.
A co do podsumowania - to ile w nim sprzeczności:
Podstawą jest prostota? No to chyba kłóci się z udaną kompozycją dodatków?
Podstawą jest dobre mięso? Owszem. I co, znalazła je Pani w zamówionych burgerach wegańskich?- 19 1
-
2020-10-31 18:03
Odpowiedź w punkt!
- 6 0
-
2020-10-31 15:56
surf strasznie zjechał z jakoscią teraz tylko gimbaza tam je - facebookowa młodzież (1)
Kupi burgera z cenie obiadu z wołowiną która jest tak średnia że musi byc porządnie zalana sosem żeby nie było przypadłu że trzeszczy zmielona kość pod zebami haha XD
- 20 1
-
2020-10-31 16:10
dobre określenie zgadzam się
Młodzież teraz je w forum dla twojej wiedzy
- 1 1
-
2020-10-31 16:32
Ile można wałkować to samo w kółko wklejać jakieś zapetlone artykuły, następny pewnie gdzie na pierogi, potem pizza, potem zupa, potem z widokiem na morze i tak w kółko
- 18 1
-
2020-10-31 16:34
Dobre palce lizac
Burgery Pani Burger czemu nikt nie wspomnial zaje....fajne
- 0 7
-
2020-10-31 16:59
A McDonald? (2)
A gdzie burgery z McDonalda i Burger Kinga?
- 9 3
-
2020-10-31 19:41
Burger z BK jest i tak o niebo lepszy od McD
- 5 0
-
2020-10-31 20:41
to padlina!
- 1 1
-
2020-10-31 17:01
Nie wiem jak Wam ale mi surf od paru lat smakuje jak papier... (2)
Tak jak by w tym mięsie było mało mięsa albo było bardzo kiepskiej jakości sam już nie wiem, a może poprostu za słabo doprawione. W każdym razie surfa jest wszędzie pełno i mam go pod domem i w poniedziałki ma "uczciwą cenę" pewnie tylko dla tego go jadam, ale tylko w poniedziałki...
- 12 1
-
2020-10-31 19:52
Moze smakuje jak g...papier, bo jadasz tylko w poniedzialki? :) (1)
- 2 1
-
2020-10-31 20:20
Hmmm... wiesz nigdy nie zastanawiałem się nad tym...
Może w poniedziałki wkładają papierzaki...
- 3 0
-
2020-10-31 17:05
Kanapka za 30zl. Masakra jakas
- 11 1
-
2020-10-31 17:52
Bułka z mielonym za 30? Niby kogo nie stać to niech nie zamawia, wolny rynek itd, ale ...
... przyznać trzeba, że ceny zachęcające tylko dla kilku, może kilkunastu procent najzamożniejszych.
- 7 1
-
2020-10-31 17:53
surf to syf! wolę burdelkinga
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.