- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (122 opinie)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-21 15:14
Jeżeli włoska to tylko Primo Piatto na Jasieniu
Najlepsza i najprawdziwsza włoska pizza na Pomorzu ! Przede wszystkim piec opalany drewnem plus oryginalne włoskie składniki, malutka pizzeria nie żadna komercja, jeżeli ktoś często bywa albo bywał we Włoszech ten wie o czym mowie. Pizza to arcydzieło smaku, po prawdziwej włoskiej pizzy nigdy nie ma się uczucia "przezarcia" i każdy dorosły człowiek jest w stanie zjeść całą i czuję się po niej lekko ! Poważnie ! Próbowałem w Polsce jeszcze da Mario bo dużo ludzi chwali ale tam mają piece elektryczne i polskie szynki w dodatkach (rozmawiałem z właścicielem mówił że dlatego że szynka z Polski jest lepsza niż ta we wloszech, no spoko niech mówi co chce tylko że wtedy niech nie mówi że to włoska pizza, a nazwę prosciutto niech zamieni na baleron) co prawda fajny klimat w środku ale prawdziwa włoska pizza to to nie jest ! Tylko Primo Piatto naprawdę !
- 1 0
-
2020-10-29 00:08
Primo Piatto Jasień (2)
Najlepsza pizza w mieście. Włoska tradycja na Jasieniu. Maleńki lokal, a nawet mąkę sprowadzają z Włoch. Sami palą też kawę. Calabrese + kawa rosso w ich wydaniu, to coś, co kupić warto. Zapraszamy na Jasień!
- 5 8
-
2020-11-21 14:58
Ja
Też uważam że to najlepsza i najprawdziwsza włoska pizza na Pomorzu ! Przede wszystkim piec opalany drewnem i włoskie składniki, kto często bywa albo bywał we Włoszech ten wie że razem z kolegą dobrze gadamy
- 0 0
-
2020-10-29 00:20
Sorry
Ale z ta maja to poleciałeś xD są hurtownie które sprowadzają włoskie maki wiec w pizzeri włoska mąka to raczej nie jest rarytas :)
- 6 0
-
2020-10-28 22:53
gusto notte (1)
nocna na orunii. polecam
- 2 8
-
2020-11-21 14:55
Tylko
Nocą jak wszystko zamknięte a smakuje tylko wtedy jak się zjarasz
- 0 0
-
2020-10-29 12:10
Tylko rogata bo to pizzza a nie pizzzzda (1)
- 1 9
-
2020-11-13 17:02
Ta
I karbonara na śmietanie
- 0 0
-
2020-10-28 19:49
Noi PIZZA w koncu pyszna pizza po tej stronie przymorza (2)
wspaniala pizza w NOI, zachecam wszystich do spróbowania. Od nas rzut beretem wiec po ciepla i swiezutka schodze w kapciach.palce lizac, potzrebna nam byla tutaj dobra Pizzreria.
- 2 11
-
2020-11-13 16:59
Noi jes coraz gorsza
Na początku jeszcze ok zaczęli w trudnym okresie ale otwierając gastro trzeba wiedzieć ze nie zarabia się od razu a oni coraz bardziej dna sięgają używając coraz tańszych składników nie da się utrzymać klienteli
- 0 0
-
2020-10-29 08:18
Tak
Tylko szkoda ze jednego dnia jest lepsza drugiego słabsza a salami wyglada jak mielone z whiskas
- 4 0
-
2020-10-28 18:04
(3)
A wegetariańską z kiełbasą mają?
- 26 4
-
2020-11-03 23:29
Czym chata bogata
Mają też schabowe z dorsza , sznycle z indyka wieprzowego oraz rosół z pomidorowej z wczoraj :)
- 0 0
-
2020-10-28 19:35
Mają super skrzydełka wołowe!
- 15 0
-
2020-10-28 18:22
nie
mają mięsną z warzywami
- 6 0
-
2020-11-02 16:05
Drewnem Palona - na Dyw. Wolynskiej- cudo
- 0 1
-
2020-10-28 23:57
Pogórzanka (2)
Najlepsza pizza w Trójmieście? Tylko Pogórzanka na Romanowskiego w Gdyni. Lokal totalnie niepozorny, ale pizza prawdziwie włoska. Chłopaki znają się na robocie i nie żałują na jakości składników.
- 1 9
-
2020-11-02 12:12
może i ok
ale wogóle nie nadaje się na dowóz, w dowozie tylko dagrasso
- 0 0
-
2020-10-29 00:18
Byłem nie polecsm
Słabo tam strasznie
- 3 0
-
2020-10-28 21:09
moja pizza (2)
frutti di mare pizzerni prosto z ognia kokoszki polecam
- 2 6
-
2020-11-02 12:01
może z tapicerni?
czy z pizzerii ?
- 1 0
-
2020-10-29 08:17
Co to za bełkot?
- 0 0
-
2020-10-29 14:51
Co się stało z cenami? (2)
Jeszcze niedawno Margherita kosztowała z reguły 12zl, za najbardziej wypasioną pizzę płaciło się 19-21zł. A teraz bez 3 dych nie startuj.
- 10 0
-
2020-10-29 17:56
Bo widzisz, żeby zrobić pizzę, trzeba kupić mąkę, ser, pomidory itd. (1)
Trzeba tez mieć prad (drewnem to przecież teraz już nawet nie wolno). A one tak jakoś ostatnio podrożały. A i pracownikom trzeba płacić więcej, bo minimalna skacze do góry.
- 5 1
-
2020-10-30 20:47
śmieci, gaz , prąd, woda w górę
ręczniki papierowe, rękawiczki nitrylowe, przyłbice, płyny goo*nobójcze itd itd
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.