- 1 Kanapki górą. Co jeszcze jemy na śniadanie? (27 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-29 00:08
Primo Piatto Jasień (2)
Najlepsza pizza w mieście. Włoska tradycja na Jasieniu. Maleńki lokal, a nawet mąkę sprowadzają z Włoch. Sami palą też kawę. Calabrese + kawa rosso w ich wydaniu, to coś, co kupić warto. Zapraszamy na Jasień!
- 5 8
-
2020-10-29 00:20
Sorry
Ale z ta maja to poleciałeś xD są hurtownie które sprowadzają włoskie maki wiec w pizzeri włoska mąka to raczej nie jest rarytas :)
- 6 0
-
2020-11-21 14:58
Ja
Też uważam że to najlepsza i najprawdziwsza włoska pizza na Pomorzu ! Przede wszystkim piec opalany drewnem i włoskie składniki, kto często bywa albo bywał we Włoszech ten wie że razem z kolegą dobrze gadamy
- 0 0
-
2020-10-29 00:19
Polecam (1)
Szczerze polecsm
Pizza&Pasta Napoli w Gdyni
Rewelscja!!!!- 0 9
-
2020-10-29 11:10
Mniam
Potwierdzam super miejsce!!!
- 0 4
-
2020-10-29 00:43
(1)
Teraz uwaga
Gimby nie znają...
Wiem, że nie włoska, syfiasta itd.
Ale ojeb.... Bym pizze hut, chyba super supreme się nazywała, taka z lat 90tych jaka była w Gdyni, Sopocie i Gdańsku na długiej.
Do tego bar sałatkowy, wiadomo, aż się wylewało z miski.
Wtedy byłem studenciakiem i jak miałem hajs to szedłem na to z dziewczyną.
To było coś...- 17 4
-
2020-10-29 09:20
Najbardziej zbliżona do PH SuperSupreme, takiej jaką pamiętam z drugiej połowy lat 90. jest obecnie Dominos Extravaganzza na grubym.
(Psst: Wówczas jeszcze krzywiłem się na oliwki, ale człowiek 20-letni się nie zna ;)- 6 0
-
2020-10-29 05:16
Pizza & wino
Jest super. Zamówiłem raz o północy przez Uber eats i byłem naprawdę miło zaskoczony. Dzwoniłem o 0:30 czy napewno będzie i co... Super rozmowa z kucharzem, poinformował mnie, że chwila, już robi i mnie rozumie, że późno jest ale pizza będzie na pewno. Dostałem za pół godziny wspaniałą pizzę w stylu włoskim, polałem swoją oliwą i w myślach przeniosłem się do Neapolu. Lubię też czasem zjeść pizzę amerykańsko-polską ale to zupełnie inna potrawa. Polecam bo warto było czekać
- 2 4
-
2020-10-29 06:19
Zrób artykuł o pizzy, nie podaj ile która ważyła. Nieraz kupowałem "dużą", a (2)
karton w jednej pizzerri był ciężki, w innych miałem wrażenie, że jest pusty.
- 6 0
-
2020-10-29 16:01
Dokadnie. Powinna byc podana waga. (1)
Zdarzyło mi się zamówić pizzę mega na trzy osoby. Miała być mega a byliśmy po niej głodni. Była tak cienka jak naleśnik. Więc jak być sytym po jednym nalesniku.
- 1 1
-
2020-10-29 17:52
Pizza powinna być cienka jak naleśnik :)
Ale faktycznie jest wiele lokali, które serwują bułkę z dodatkami podobnymi do tych z pizzy. Dla każdego coś miłego.
- 1 0
-
2020-10-29 07:06
Salami Spianata a nie Spinata
Dyletanci rządzą krajem, dyletanci piszą artykuły...
- 5 2
-
2020-10-29 08:00
Lubię pizzę z Rosmarino (1)
- 2 3
-
2020-10-29 08:17
Studenciku
Ty mikrofali nie masz to samo cie wyjdzie jak. Z biedny zamowisz
- 0 0
-
2020-10-29 09:23
Tylko Gdynianka na Świętojańskiej. Jest po prostu w punkt.
- 6 2
-
2020-10-29 10:16
Lepsza od dowożonej jest pizza mrożona np. Giuseppe. (1)
Mrożona, po wyjęciu z piekarnika ma chrupiące ciasto. Pizza dowożona jest flakowata i jest bardzo słabo udekorowana dodatkami.
- 6 4
-
2020-10-29 18:05
A prosiłeś kiedyś, żeby Ci na chrupko ciasto wypiekli?
Bo może warto spróbować :)
- 0 2
-
2020-10-29 10:23
"Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno" (3)
Naprawdę, proszę zachować resztki godności. Pani nigdy nie jadła czegoś "ostrego jak diabli" Zabawa z ostrym jak diabli zaczyna się od sosu 800k-1mln SHU i wyżej dla bardziej wprawionych. Papryka jalapeno ma 8000 SHU.
- 11 4
-
2020-10-29 13:15
Mi wystarczy Da Bomb, zeby miec ogien z d*py:-)
- 0 0
-
2020-10-29 18:01
Masz po prostu wyższa tolerancje, wiec potrzebujesz milionów jednostek, by odczuć piekielna ostrość. (1)
Pani ma pełne prawo pisać tak, jak czuje.
- 4 3
-
2020-10-29 20:36
To powinna napisać "moim zdaniem"
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.