- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Jedzenie na telefon: test trzech pizzerii z Trójmiasta
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od trzech lokali w Trójmieście: Brooklyn Pizza z Gdyni, Oranżerii z Garnizonu oraz NOI pizza i wino z Przymorza. W następnym tekście ocenię burgery.
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Tym razem zamówiłam jedzenie do domu, a wybór padł na dwa lokale z Gdańska i Gdyni. Łącznie zamówiłam sześć różnych pizz z trzech miejsc.
Oranżeria
Z Oranżerii we Wrzeszczu przy ul. Edwarda Stachury 6 zamówiłam moje ulubione pizze, w tym klasykę gatunku, po której najlepiej można ocenić jakość placka, a mowa oczywiście o Marghericie. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł mnie dodatkowo 5 zł.
Zdecydowałam się na poniższe pizze (średnica 30 cm):
- Margherita - sos, mozzarella, bazylia (20 zł);
- Aglio olio - sos, mozzarella, czosnek prażony i bakłażan (32 zł).
Pizze z Oranżerii miały świetnie wypieczone, cienkie ciasto z chrupiącymi brzegami. Margherita to czysty, prosty smak pomidorowo-bazyliowy z ciągnącym się serem i w swej prostocie znakomity. Bardzo ją polubiłam.
Pizza Aglio Olio uwiodła mnie od pierwszego kęsa, bo mimo że bakłażan i czosnek nie są niczym nowym na pizzy, to ich sposób przyrządzenia był świetny. Cieniutkie, przypieczone paski bakłażana bez cienia goryczki i uprażone mięciutkie plasterki czosnku o słodkawym posmaku. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią klasycznych dodatków.
To, co wyróżnia włoską pizzę, to tak naprawdę umiar w dodatkach i odpowiedni balans smaków i właśnie to znalazłam w pizzach z Oranżerii.
Brooklyn Pizza
W Gdyni postawiłam na Brooklyn Pizza, lokalu mieszczącym się na Placu Kaszubskim 11. Koszt dostawy na Witomino wyniósł mnie 6 zł. Zamówienie złożyłam online, a ze względu na to, że był to mój pierwszy raz w tym miejscu, otrzymałam 10 zł zniżki.
Wybrałam ulubione pizze okolicznych mieszkańców w najmniejszym rozmiarze, czyli placki o średnicy 24 cm:
- Pepperoni - sos, ser, salami pepperoni (24 zł);
- Hawaii - sos, ser, szynka, ananas i oregano (21 zł).
Z Brooklyn Pizza przyjechały dorodne placki w stylu amerykańskim, a więc na grubym, puchatym cieście, dość miękkim, z równie pulchnymi i bułkowatymi rantami. Zamówiłam wersje podstawowe, ale w aplikacji jest możliwość dobrania za niewielką opłatą tylu dodatków, ile dusza zapragnie, a więc w iście amerykańskim stylu "na bogato".
Pizza Pepperoni pokryta chrupiącymi plasterkami salami nie była tak pikantna, jak oczekiwałam. Dobrze za to smakowała z czosnkowym sosem. Można się nią naprawdę najeść.
Włosi dodanie ananasa do pizzy uważają za profanację, jednak wiele osób uznaje słynną pizzę hawajską za rarytas. O brooklyńskiej Hawaii mogę napisać, że była poprawna, z dobrej jakości chudą szynką i nierozciapanymi kawałkami ananasa. Można by w obu pizzach bardziej dopracować dodatki i dołożyć więcej sera i sosu na samo ciasto, bo było odrobinę za suche.
NOI pizza i wino
Ostatni lokal, z którego zamówiłam pizzę, mieści się na Przymorzu, przy ul. Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14. Koszt dostawy do Oliwy wyniósł 5 zł.
Zamówiłam dwie najczęściej zamawiane tu pozycje (średnica 30 cm):
- Vegetarianę - pesto pietruszkowe, mozzarella, karczochy, cukinia i pieczarki (24 zł);
- Pizzę Spinata - sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, mascarpone, papryczka jalapeno i rukola (27 zł).
Z pizzerii NOI otrzymuję dwa placki o nieregularnych kształtach, co świadczy o tym, że są wyrabiane ręcznie. Ciasto jest kruche i cienkie z pulchnymi, ale pustymi w środku rantami oraz osmolonymi bąblami, a to jest to, co charakteryzuje pizzę w stylu włoskim.
Vegetariana była fenomenalna. Pietruszkowe pesto zamiast sosu pomidorowego zrobiło przysłowiową "robotę". Pozostałe dodatki, jak cukinia, karczoch z orzechową nutką i pieczarki - w punkt.
Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście
Spinata była ostra jak diabli za sprawą salami piccante i papryczek jalapeno. Tę ostrość delikatnie złagodził serek mascarpone. To była świetna pizza, z idealną ilością dodatków i przyjemnym pomidorowym sosem.
Vegetarianę i Spinatę z NOI docenili również moi sąsiedzi i ich dzieci, z którymi się nią po sąsiedzku podzieliłam.
Wiosną, gdy zamawiałam jedzenie do domu i pisałam o nim na łamach portalu, nie wystawiałam ocen. Tym razem zrobię podobnie. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma swój poziom, a wielbiciele pizzy - czy to w stylu włoskim, czy amerykańskim - na pewno znajdą w nich swoje ulubione smaki. Jest w czym wybierać!
Sonda: pizza z ananasem czy bez? (wideo archiwalne)
O autorze
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-29 11:40
Pizza
Wolę sam w domu zrobić za tą cenę to mam trzy blachy zrobione ...
- 4 4
-
2020-10-29 12:04
Anker (1)
i długo, długo nic.....
- 5 5
-
2020-10-30 06:36
no właśnie....
nie chciałem tu za bardzo krypto ,ale moim zdaniem boloneise mają spoko , wszystko co trzeba czyli ciasto ,ser ,mięsiwo i cena , mi tam pasuje :)
- 1 0
-
2020-10-29 12:10
Tylko rogata bo to pizzza a nie pizzzzda (1)
- 1 9
-
2020-11-13 17:02
Ta
I karbonara na śmietanie
- 0 0
-
2020-10-29 12:14
Pamiętam pierwszą pizzerię w Gdańsku na ul. Piwnej. Prowadził ją Włoch. (2)
Pizza była w jednym rozmiarze, z jednym zestawem składników. Doprawiona była oryginalnymi przyprawami włoskimi. Takich przypraw już potem nigdy nie jadłem. Ciekawostka: pizzę jadło się nożem i widelcem. W tym lokalu podawano też spaghetti i zupę cebulową. Serwowano tylko 3 dania. Prawie zawsze było czekać w kolejce.
- 12 1
-
2020-10-29 14:23
Podobnie było w restauracji w Gdyni na Starowiejskiej.
- 0 0
-
2020-10-29 16:41
Na Ogarnej też była dobra pizza.
- 1 0
-
2020-10-29 14:51
Co się stało z cenami? (2)
Jeszcze niedawno Margherita kosztowała z reguły 12zl, za najbardziej wypasioną pizzę płaciło się 19-21zł. A teraz bez 3 dych nie startuj.
- 10 0
-
2020-10-29 17:56
Bo widzisz, żeby zrobić pizzę, trzeba kupić mąkę, ser, pomidory itd. (1)
Trzeba tez mieć prad (drewnem to przecież teraz już nawet nie wolno). A one tak jakoś ostatnio podrożały. A i pracownikom trzeba płacić więcej, bo minimalna skacze do góry.
- 5 1
-
2020-10-30 20:47
śmieci, gaz , prąd, woda w górę
ręczniki papierowe, rękawiczki nitrylowe, przyłbice, płyny goo*nobójcze itd itd
- 3 0
-
2020-10-29 18:34
Pogórzanka na Obłużu. (1)
Jak dla mnie bezkonkurencyjna
- 3 1
-
2020-10-30 07:12
Hahahaha pogórzanka na pogórzu raczej
- 1 1
-
2020-10-30 06:16
Co za "praca" (1)
Koleś zamawia 3 pizze, mówi co mu smakowało i 140 komentarzy... To jest jakas paranoja.... "Wielki" dziennikarz.
- 4 1
-
2020-10-30 07:32
Trzeba się było uczyć
- 0 1
-
2020-11-02 16:05
Drewnem Palona - na Dyw. Wolynskiej- cudo
- 0 1
-
2020-11-21 15:14
Jeżeli włoska to tylko Primo Piatto na Jasieniu
Najlepsza i najprawdziwsza włoska pizza na Pomorzu ! Przede wszystkim piec opalany drewnem plus oryginalne włoskie składniki, malutka pizzeria nie żadna komercja, jeżeli ktoś często bywa albo bywał we Włoszech ten wie o czym mowie. Pizza to arcydzieło smaku, po prawdziwej włoskiej pizzy nigdy nie ma się uczucia "przezarcia" i każdy dorosły człowiek jest w stanie zjeść całą i czuję się po niej lekko ! Poważnie ! Próbowałem w Polsce jeszcze da Mario bo dużo ludzi chwali ale tam mają piece elektryczne i polskie szynki w dodatkach (rozmawiałem z właścicielem mówił że dlatego że szynka z Polski jest lepsza niż ta we wloszech, no spoko niech mówi co chce tylko że wtedy niech nie mówi że to włoska pizza, a nazwę prosciutto niech zamieni na baleron) co prawda fajny klimat w środku ale prawdziwa włoska pizza to to nie jest ! Tylko Primo Piatto naprawdę !
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.