- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
- 6 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech lokali z pierogami: restauracji Sopocki Młyn, Mandu w Oliwie, Natka Bistro oraz Na Pierogi. Ocenialiśmy już pizze, burgery, obiady, zestawy sushi i makarony z dowozem do domu.
Pierogarnie w Trójmieście
Uwielbiam pierogi, ale męczy mnie ich przygotowanie, dlatego tym razem, w ramach wsparcia dla gastronomii, zamówiłam je z czterech miejsc w Trójmieście i skosztowałam różnych smaków. Na szczęście nie spożywałam ich sama, bo nie dałabym rady zjeść nawet połowy - to w końcu bardzo syte i kaloryczne danie.
Sopocki Młyn
W pierogowym menu Sopockiego Młyna przy Al. Niepodległości 899 znajdziemy niemały wybór pierogów gotowanych, pieczonych i na słodko.
Zamawiam:
- miks pierogów gotowanych - po dwa pierogi z pięciu rodzajów (31 zł);
- pierogi słodka jagoda - jagody, słodka śmietanka (5 szt. 16 zł/10 szt. 27 zł).
Pierogi odbieram osobiście o umówionej godzinie, a więc odpada mi koszt dowozu, który wynosi około 2 zł za 1 km.
W miksie pierogów znalazły się: ruskie z ziemniakami i twarogiem; czerwone z wołowiną, żurawiną, warzywami korzeniowymi i okrasą z boczku i cebulki;
kętrzyńskie; kętrzyńskie w cieście ze szpinakiem, a w środku ziemniaki, ser żółty, cebula, podgrzybek i w osobnym pojemniczku sos chrzanowo-śmietanowy oraz mięsne z gotowaną wołowiną i wieprzowiną oraz cebulką, podane z okrasą z boczku i cebulki.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Najbardziej zasmakowały mi pierogi czerwone. Były doskonałe w każdym kęsie. Środek został wypełniony wyrazistym, soczystym farszem wołowym z odrobiną słodko-kwaśnego posmaku żurawiny.
Ruskie też w sam raz - dobra równowaga między ziemniakami a twarogiem i cebulą. W pierogach kętrzyńskich niestety uciekł gdzieś smak. Trudno było wyczuć poszczególne składniki, a i konsystencja była nieco gumowa. Koleżanka określiła je mianem smaku dla dzieci.
Mięsnych pierogów naliczyłam w sumie cztery sztuki, mała pomyłka kucharza, ale wybaczalna. Pierogi z gotowanym mięsem wołowo-wieprzowym miały iście domowy smak. Były delikatne, wilgotne i dobrze doprawione - wyważona ilość przypraw.
Pierogi z jagodami były genialne. Nie była to jagodowa papka, którą wielokrotnie zdarzało mi się znaleźć we wnętrzu pieroga, ale prawdziwe owoce z sokiem. Nadzienie nie było słodzone, wręcz było lekko kwaskowe, co świetnie kontrastowało ze słodkim waniliowym sosem śmietanowym. Pyszne były i chociaż na chwilę pomogły zapomnieć o szaroburym listopadowym dniu.
Pierogi z Sopockiego Młyna należą do tych większych, ciasto jest dość grube, ale nie dominuje nad farszem i jest elastyczne. To bardzo udane pierogi.
Pierogarnia Mandu w Oliwie
W Mandu przy ul. Kaprów 19 D dokonuję zamówienia bezpośrednio w restauracji, ale z dowozem do domu, co kosztuje mnie 9,50 zł, choć mieszkam w zasadzie dwie przecznice dalej, czyli w bliskim sąsiedztwie. Czas oczekiwania to niecała godzina.
Z sekcji "pierogi tradycyjne gotowane" (10 sztuk) zamawiam:
- pierogi z ziemniakami, pikantną kiełbasą chorizo, mascarpone i pastą truflową, podawane z sosem koperkowym (27 zł).
Z sekcji "pierogi z pieca" na puszystym drożdżowym cieście (5 sztuk) zamawiam:
- pierogi z gruszką i serem pleśniowym podawane z sosem żurawinowym (24 zł).
Pierogi z chorizo to przysłowiowa petarda. Wyraźne, z doskonale wyczuwalną pikantnością kiełbasy, złagodzoną nieco ziemniakami i bardzo subtelną nutą trufli, jednak główne skrzypce gra tutaj mięso. Całości dopełnił delikatny śmietanowy sos koperkowy.
Pieczone pierogi z drożdżowego ciasta były poprawne. Ciasto było świeże, miękkie w części wypełnionej farszem, lekko chrupiące z wierzchu. Intensywny ser pleśniowy i słodka gruszka to duet doskonały, ale w przypadku tych pierogów zostały nieco zaburzone proporcje - ciasta było zdecydowanie więcej niż nadzienia. Nie zachwyciły mnie, ale też nie mogę powiedzieć, że były niesmaczne. Jestem pewna, że to danie znajdzie swoich fanów.
Pierożki z Mandu są nieco mniejsze, o delikatnym, cienkim i mięciutkim cieście. W menu znaleźć można ciekawe kombinacje smakowe, zaś te z chorizo wpisałam na listę moich ulubionych.
Natka Bistro
Pierogi od Natka Bistro (12 piętro) zamawiam na specjalnej stronie ryneczeknatki.pl z jednodniowym wyprzedzeniem i na konkretną godzinę. Lokal oferuje pierogi do odgrzania w domu, co jest fajną opcją dla osób lubiących gorące dania. Można je wrzucić do gorącej wody lub usmażyć - jak kto lubi.
Wybieram:
- pierogi z kurczakiem z sosem - 7 sztuk (16 zł);
- pierogi ruskie z okrasą z cebulki - 7 sztuk (16 zł).
Kurczakowe nadzienie przyrządzone jest w stylu orientalnym, w smaku na pierwszy plan mocno wybija się kumin, a zaraz za nim ostra papryka. Do tego wyrazisty, bardzo aromatyczny, ostry sos. Dla mnie zdecydowanie za dużo tu kuminu, ale wielbiciele orientalnych smaków nie będą zawiedzeni.
Ruskie są delikatne, z przewagą twarogu. Jako okrasa złocista cebulka. Wybornie smakowały podsmażone na maśle.
Pierogi z Natki uważam za smaczne. Są sporych rozmiarów o nieco grubym, ale dobrym i miękkim cieście, które minimalnie przeważa nad farszem.
Na pierogi
Zamówienie z Na pierogi składam przez jedną z popularnych aplikacji. Czekam na jedzenie niecałe 50 minut, a za dowóz z Żabianki do Oliwy płacę 7,99 zł.
Zamawiam:
- pierogi ze szpinakiem i serem - 6 sztuk (17 zł);
- pielmieni ze śmietaną i słodkim octowym sosem - 15 sztuk (18 zł).
Szpinakowe pierogi były niemałe, grube, uczciwie wypełnione farszem. Bez większych wad, ale też smakowo nie zwaliły z nóg. Były smaczne, ale nieco mdłe, bo w szpinakowym farszu zabrakło czosnku - powinien się tam znaleźć i od razu danie nabrałoby wyrazistości.
Pielmieni są bardzo udane, wręcz idealne. Dobrze przyprawione, świeże mięso i cieniutkie rozpływające się w ustach ciasto. Podlane kwaśną śmietaną i octowym sosem świetnie smakowały.
Szpinakowe pierogi nie trafiły za bardzo w moje gusta, ale i tak uważam, że Na Pierogi serwuje uczciwe jedzenie w niewygórowanych cenach, natomiast pielmieni zajęły szczególne miejsce w moim kulinarnym sercu.
Podsumowanie pierogowej uczty: z pewnością jeszcze nie raz skuszę się na pierogi z dowozem do domu, bo to dobry i niedrogi sposób na obiad nie tylko od święta. Wszystkie z przetestowanych przeze mnie restauracji oferują pełny przekrój różnych propozycji pierogowych, naprawdę jest w czym wybierać, a więc gorąco zachęcam was do zamówienia ulubionych smakołyków i tym samym wsparcia gastronomii.
O autorze
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2020-11-27 10:08
(1)
Tylko pierogi w Starym Młynie i Mandu!
Przepyszne!- 2 21
-
2020-11-27 21:09
nie byłem w Starym Młynie bo nie lubię importowanych knajp z innego miasta, Mandu gites ale drogo, najlepsze swojskie są w Kmarze na Żabiance, bardzo dobre w Swojskim Smaku, wileńska na Garbarach ma super ale pieczone i manty, bardzo dobre są lwowskie na Studzienki
- 2 0
-
2020-11-27 10:09
Na telefon to ja mam pokrowiec
Ale mozna i pierogami obłożyć.
- 22 1
-
2020-11-27 10:42
(2)
To sa jakies porcje dla dzieci?
- 17 1
-
2020-11-27 12:41
5 pieczonych pierogów z Mandu to naprawdę spora porcja :) (1)
- 1 7
-
2020-11-27 12:44
Chyba dla blondynki z ajfonem co do pierogarni nie chodzi sie najesc tylko walnac fotki na insta...
- 7 1
-
2020-11-27 10:45
gdzie pierogowski z Sopotu?!?!!
- 4 4
-
2020-11-27 10:49
Tylko mandu!!! (2)
Kupujcie pierogi w mandu, są najlepsze i wogule obługa jest najbardziej cool!
- 1 37
-
2020-11-27 11:27
"Wogle" się pisze
- 6 2
-
2020-11-27 11:41
Wogule = w ogóle Najgorsze !
- 4 0
-
2020-11-27 10:51
Sopocki Młyn
Akurat Kętrzyńskie to moje ulubione :) sos chrzanowy czadowy. Obowiązkowo lody z Capuccino Cafe na deser.
- 2 9
-
2020-11-27 11:03
Tylko Gyoza z Lidla (3)
11 pierogów z ultradelikatnego ciasta za 6,99 zł (wersja z warzywami albo z kujćakiem)
- 32 1
-
2020-11-27 15:35
No tak, ale ta gejoza nie ma w środku jagód, chorizo, sera koziego i farszu z przepiórek :) (1)
- 1 1
-
2020-11-27 22:16
Ale można dołożyc jako dodatek nawet trufle
Help yourself Jedi
- 2 0
-
2020-11-28 18:26
Z biedry też spoko
- 1 1
-
2020-11-27 11:09
(1)
Nie lubię pierogów.
- 4 10
-
2020-11-27 15:35
Zapisz sie na wizytę u specjalisty
- 6 1
-
2020-11-27 11:15
Pierogi z łososiem, szpinakiem i serem z Auchan. 6.99 zł. za 350 gram.
- 10 4
-
2020-11-27 11:25
Żebym zapłacił 30 zł za 10 pierogów, to...
....musiałyby być to pierogi idealne, po zjedzeniu których osiągnąłbym nirvanę. W kazdym innym przypadku wolę pierogi z Biedry za 8 zł paka.
- 29 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.