Wiadomości

Jedzenie na telefon: testujemy pizze, zupy i burgera

Testuję kolejne dania zamówione na telefon. Na zdjęciu: pizza Parma od pizzerii Na Okrągło.
Testuję kolejne dania zamówione na telefon. Na zdjęciu: pizza Parma od pizzerii Na Okrągło. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos. Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej kulinarne propozycje od: Chochli, pizzeri Na Okrągło i SurfBurgera. Tydzień temu testowałam dania z trzech innych lokali i to była smaczna decyzja. Więcej przeczytasz tutaj.



Jedzenie na telefon/dowóz w Trójmieście - dużo firm


Jedzenie na mieście to jedna z moich ulubionych przyjemności. Myślę, że nie tylko moja, bo zapewne wielu z was uwielbia ruszyć na miasto i sprawdzić, gdzie serwują dobrą pizzę, smaczną zupę czy superburgera. Tęsknię za tym, by znów usiąść z filiżanką kawy w mojej ulubionej kawiarni, posłuchać gwaru restauracji. Na jakiś czas musimy się jednak pożegnać z odwiedzaniem naszych ulubionych lokali, ale pozostaje zamawianie na wynos.

Jeśli możecie, to wspierajcie lokalnych restauratorów. Dla niektórych restauracji przedłużający się stan epidemii może oznaczać koniec biznesu, nic więc dziwnego, że wszyscy starają się przeorganizować i dowozić swoje potrawy do klientów albo nastawić się na odbiór osobisty. Spora część lokali gastronomicznych korzysta także z popularnych aplikacji do zamawiania jedzenia online.

Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje


W ramach zarządzenia #zostanwdomu po raz kolejny zamówiłam jedzenie na telefon. Tym razem mój wybór padł na Chochlę, która serwuje same zupy, pizzerię Na Okrągło i SurfBurgera.

Zupiarnia Chochla we Wrzeszczu



Z Chochli we Wrzeszczu zamówiłam trzy różne zupy. Minimalna kwota zamówienia wynosi 40 zł, dowóz jest darmowy i szybki. Kurier w maseczce i rękawiczkach przyjeżdża z terminalem, można też zapłacić blikiem.

Zamówiłam duże porcje (475 ml) zup w cenie 14 zł każda, a mianowicie:
- ogórkową mamy Agi,
- chili con carne,
- porowo-ziemniaczaną z boczkiem.

Zacznę od zupy ogórkowej mamy Agi, która bardzo mi zasmakowała. Ta zupa to klasyka gatunku, jest dokładnie taka, jaka być powinna domowa zupa ogórkowa. Kwaskowa, ale nie bardzo kwaśna, z ziemniakami pokrojonymi w kosteczkę, z drobno startymi ogórkami i innymi warzywami, ze śmietaną. Nie jest ani za gęsta, ani za rzadka. W punkt.

Propozycja od Chochli: zupa ogórkowa mamy Agi.
Propozycja od Chochli: zupa ogórkowa mamy Agi. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Krem porowo-ziemniaczany okazał się być bardzo delikatny i przyjemny w smaku. Dobrze zbalansowane smaki warzyw, gdzie nieznacznie na pierwszy plan wysuwał się łagodny smak pora. Wędzony i słony boczek świetnie przełamywał tę ziemniaczano-porową delikatność. Fajna i sycąca propozycja.

Propozycja od Chochli: krem porowo-ziemniaczany.
Propozycja od Chochli: krem porowo-ziemniaczany. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Zupa chili con carne była całkiem apetyczna i "konkretna", pełna mięsa, kukurydzy i fasoli, z dominującą nutą pomidora. Określiłam tę zupę "smakiem dla każdego", bo zabrakło mi w niej mocniejszej ostrości i charakterystycznych meksykańskich przypraw. Każda z tych zup była na swój sposób dobra, ale moje serce skradła ogórkowa mamy Agi.

Pizzeria Na Okrągło



Z pizzerii Na okrągło zamówiłam dwie pizze, które najpierw zamówiłam telefonicznie i o określonej godzinie odebrałam z lokalu. Wszelkie zasady bezpieczeństwa zostały zachowane.

Na moim talerzu pojawiły się:

- klasyczna Margherita - sos pomidorowy, mozzarella, świeża bazylia i parmezan (16 zł);
- pizza Parma - sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, rukola, pomidorki cherry i parmezan (27 zł).

Obie pizze były bardzo smaczne. Na pochwałę zasługują przepyszny sos pomidorowy, idealna grubość ciasta z wypieczonymi, pulchnymi i chrupiącymi rantami oraz przyzwoity ser, chociaż nie ciągnął się jak należy z racji tego, że pizza nieco ostygła, zanim dowiozłam ją do domu.

Margerita to czysty, nieskomplikowany smak pomidorowo-bazyliowy i w swej prostocie znakomity. Takie dania zawsze poprawiają humor.

Klasyczna Margherita od Na Okrągło.
Klasyczna Margherita od Na Okrągło. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Pizza Parma zapunktowała świetnymi dodatkami. Znalazłam na niej dobrej jakości aromatyczne prosciutto crudo, słodkie pomidorki cherry i ostrą rukolę. Taka pizza smakuje wybornie. Na Okrągło spełniło w stu procentach oczekiwania, jakie można mieć względem osiedlowej pizzerii, która nie oszczędza na składnikach.

Pizza Parma od Na Okrągło.
Pizza Parma od Na Okrągło. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

SurfBurger na Przymorzu



Miałam też ochotę na jakąś smaczną "bułę", więc zadzwoniłam do SurfBurgera na Przymorzu. Opłata za dowóz z Przymorza do Oliwy wynosi 8 zł.

Zamówiłam:

- małą porcję belgijskich frytek (6 zł);
- do frytek sos serowy (2 zł);
- burgera "Karmel" - "special" (180 g wołowiny, sałata lodowa, pomidor, czerwona cebula, ogórek kwaszony) + ser norweski brązowy, ser karmelowy, sos limonkowy, sos BBQ (24 zł).

Frytki były dobre, mimo że nie były już gorące, to z zewnątrz wciąż chrupiące. Nad sosem serowym spuszczę zasłonę milczenia, bo był co prawda gorący, ale... niezjadliwy. Coś poszło nie tak. Stawiam, że to był gotowiec...

Zamówienie od SurfBurgera: mała porcja belgijskich frytek, sos serowy i burger "Karmel".
Zamówienie od SurfBurgera: mała porcja belgijskich frytek, sos serowy i burger "Karmel". fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Burger karmel był poprawny. Znalazła się w nim przyzwoita bułka pszenna (nie "nadmuchana"). Mięso było mocno wysmażone, może odrobinę za bardzo, ale smaczne. Do tego świeże warzywa. Kluczowy jest tu jednak brązowy ser kozi Brunost, który jest serem serwatkowym, ma bardzo specyficzny smak - słodki, z subtelną nutą karmelu (nieco przypomina cukierki krówki). Co istotne, nie czuć w nim charakterystycznego dla kozich serów aromatu, który dla wielu jest nie do przejścia. To połączenie zagrało tu bardzo dobrze.

Burger karmel od SurfBurgera.
Burger karmel od SurfBurgera. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Tym razem, tak jak poprzednio, nie wystawię ocen. Każdy z wybranych przeze mnie lokali trzyma poziom, daje radę w czasie nie najlepszej koniunktury. Jestem pewna, że te wszystkie dania smakowałyby o niebo lepiej, gdybym mogła skosztować ich na miejscu, choć w domu też przyjemnie cieszyć się smaczną kuchnią.

Opinie (200) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Dlaczego Lipo nie działa? (3)

    Jestem rozczarowany i głodny.

    • 24 6

    • wybij klapę, przyjdzie zięba i zamówisz.

      masz mamonę na parkanie?

      • 0 0

    • Zamknęli się na amen :/

      Ale obok jest suavemente, polecam serdecznie!

      • 0 0

    • Bo Surf sie skonczył. Niewiedziales?

      • 0 0

  • ludzie robią co mogą, żeby się dostosować do sytuacji (3)

    a taka @#$%^& sobie testy robi o_O
    zajmij się sobą, daj żyć innym-idzie na nas wszystkich bieda i bezrobocie i to jest teraz prawdziwy problem

    • 31 125

    • Czyli pomaga knajpie, przecież płaci za to jedzenie ....

      • 47 5

    • przecież pomaga restauratorom,

      reklamuje i zachwala ich wyroby,
      nie kumasz tego???

      • 49 7

    • Jesteś..

      głupcem, zaślepionym przez własne EGO

      • 11 2

  • (9)

    Kurcze. Tez tak macie,ze siadzac w domu tak chce wam sie jesc? Smacznego.

    • 83 5

    • nie

      • 6 5

    • (4)

      Dwa zestawy z maka trzy dychy. Ludzie. Sa takie fajne strony z przepisami. Mozna takie papu w domku zrobic,ze hoho. Widac,ze wyroslo pokolonie dwoch lewych rak.

      • 20 5

      • (3)

        Papu...
        Ile ty masz lat?

        • 7 17

        • aż tak jesteś ograniczony że nie dopuszczasz możliwości używania słów uznawanych za dziecinne (2)

          bo jesteś dorosły? Chłopie twój świat jest mały.

          • 15 5

          • Idź kupić chlebuś za pieniążki i posmaruj masełkiem

            • 7 8

          • świat czy to, co w puszce mózgowej ?

            • 1 0

    • Ponoc ten slynny od ponczkuf wprowadzil zupy w menu. Ok 50zl za litrowy sloik..jesli to prawda to ja zwyczajnie nie mam pytan.

      • 30 4

    • kazdy tak ma

      • 1 0

    • to się robi samemu, proste.

      • 1 0

  • Surf skończył się dawno temu (21)

    Sieciowość go zabiła

    • 205 4

    • to prawda (3)

      również zamówiłam podobny zestaw, sos wyrzuciłam, frytki prawie zimne, a burger - no cóż, sos tu zachwalany mnie po prostu odpychał od reszty, nigdy więcej

      • 48 0

      • (2)

        Niestety frytek nie da się dobrze dowieść, nie zamawiajcie żadnych na dowóz, z żadnego miejsca. Zawsze będą beznadziejne.

        • 32 1

        • masz rację zawsze będą beznadziejne bo robi się je z mrozonek, śmieszy mnie kupowanie frytek tzw. belgijskich które powinny być robione ze świeżych ziemniaków a robi się je z mrożonek zupełnie inny smak nawet jak się je dostaje świeżo zrobione

          • 23 0

        • Dowieźć*

          Dowodzić - dowieść, dowozić - dowieźć.

          • 0 0

    • (3)

      dokładnie, max burgers, burgermiania, kobo, ostatecznie nawet chonotu sa kilka poziomow wyzej

      • 23 3

      • (2)

        No skoro dla ciebie kobo to jest burger
        To widać jakie masz wynagania
        Syf taki w kobo w bulce dostaje zmiezdzone dodatki oczywiście e starej bulce

        • 6 20

        • (1)

          Co nie tak z Kobo? Na miejscu jest doskonale. I potrafią wysmażyć wedle życzenia - zostawić względnie krwisty środek. Do tego najlepsze frytki na wołowej fryturze! Tylko muzyka w środku mi nie odpowiada, bo zazwyczaj jakaś murzyńska.
          Jak w dostawie - nie wiem - bo zamawianie burgerów na dowóz to zawsze jest zły pomysł.

          • 22 0

          • I kobo i surfy mają frytki gotowce z firmy frytkowej z Lęborka

            • 4 0

    • jak dla mnie Carmnik i model Hamb łoi wszystko

      sos na bazie miodu na ostro, poezja

      • 6 2

    • Frytkij nawet w lokalu są beznadziejne.

      O burgerze się nie wypowiem, nie jadłam. Frytki raz i więcej nie chce.

      • 10 0

    • (9)

      Przestalem chadzac na burgery przy cenie 18zl, choc powinienem z nimi skonczyc juz przy niedorzecznej granicy 15zl. Ostatecznie przekonala mnie zgaga po drogim burgerze. Za 20 zl to potrafie zrobic obiad dla calej rodziny na 2 dni.

      • 28 9

      • (1)

        Współczuję twojej rodzinie. Co wy jecie,kurze łapki z kaszą?

        • 20 24

        • nie , kaszę z kurzymi łapkami

          • 2 0

      • (5)

        a ja za 10 zł na tydzień dla całej rodziny i psa!

        • 3 3

        • (2)

          Ja za 15.99 to siedzę w bałaganie tydzień z dwiema pannami, taryfa dowozi koks,whisky i obiady z Sheratona .
          Tanio i dobrze

          • 27 2

          • (1)

            Widze wysyp zadowolonych z tego, ze sa skubani na kase.

            • 9 1

            • Otwórz taniej ,zrób biznes zycia.

              • 6 2

        • Ja to za 10 zł..

          Przeżyje dwa tygodnie, razem z moim partnerem, trzema kotami i psem!

          • 3 2

        • pies twój , czy sąsiada ? rodzina czyja /

          • 0 0

      • Burgery

        Czytam opinię "Przestalem chadzac na burgery przy cenie 18zl" i myślę sobie, no tak, burgery za 18zł to musi być straszne g*wno... Po czym przy następnym zdaniu okazało się, że autor uważa, że 18zł to nie zdecydowanie za mało, a wręcz przeciwnie-za dużo?!

        • 3 3

    • Jem czasem w Surfie w Sopocie, zarówno burgery jak i frytki bdobre, a wy tu nadajecie na ta sieć, nie wiem może się nie znam, fakt już dłuższy czas tam nie jadłem to.może ostatnio się popsuly

      • 1 10

  • Drogo (27)

    Są te pieniądze to wolę sama coś ugotować.

    • 82 13

    • Problem jest inny (2)

      To nie,, że drogo. To dla ciebie zawsze będzie drogo

      • 20 25

      • Za jakieś pół roku dla większości będzie drogo. (1)

        To tylko kwestia czasu i trwania tego stanu.

        • 24 5

        • w komentarzach na trojmiescie jest zawsze za drogo i zawsze wszystko jest zle

          • 18 4

    • to ugotuj i zacznij sprzedawać tanio.

      • 14 10

    • jadam w stolowce pracowniczej gdzie jest duuuuzo taniej i smacznie, ale niektorzy tez narzkaja, ze drogo (21)

      policz ile czasu spedzasz na kupowani, gotowaniu i sprzatnieciu po sobie i po podsumowaniu (tylko policz czas i jego wartosc) zmienisz oglad.

      • 16 5

      • ludziska nie chcą się zastanawiać, wolą wszystko krytykować, (11)

        może aktualna sytuacja zachęci do refleksji.
        ps. tez stołuje się w stołówce:)

        • 13 5

        • a gdzie te stołówki? (10)

          cos mi burczy w brzuchu

          • 6 0

          • moja jest na Jelitkowskiej (9)

            • 2 0

            • (4)

              Moja w ZK

              • 4 0

              • niewazne gdzie, byle smacznie (3)

                ps. sam placisz czy za panstwowe?

                • 2 0

              • (2)

                tak jak i lokum dość ciasne...
                państwowe, ale jeszcze tylko dwa lata

                • 1 0

              • dwa lata, jak dla brata:) (1)

                • 2 0

              • Jak ZA brata.

                • 0 0

            • ja tez z tych biurowców i tez sobie chwalę (3)

              • 0 0

              • tylko stołówka EH (2)

                przy Jelitkowskiej

                • 1 0

              • wciagam wlasnie karkówke od nich:) (1)

                • 0 0

              • i jak karkoweczka?

                • 0 0

      • (7)

        Tak racjonalizowac mozna nawet burgera za 100zl. 10zl za burgera to jest max przyzwoita cena. Jesli kosztuje tyle, albo wiecej niz obiad to zwyczajnie szkoda kasy. Za jakies 20zl mozna kupic produkty, ze ktorych w domu mozna przygotowac ok 5 burgerow. Nie jezdze do sklepu tylko po nie, a zmywarki nie uruchamiam tylko zeby posprzatac po burgerach. Mam nadzieje, ze nadchodzacy kryzys zweryfikuje ceny takich frykasow.

        • 10 5

        • (4)

          Opłać lokal,pracowników, auta,podatki ,środki czystości ,reklamę, najpierw zaopatrz lokal w niezbędny sprzęt, potem sprzedawaj taniej od tych których krytykujesz oszołomie.

          • 12 6

          • (1)

            Po co te nerwy? Nie będę nikogo opłacał, zaopatrzał, ani sprzedawał. Nie robię w garach, a wykonuję dobrze płatną pracę zdalną. Nie znaczy to jednak, że mam przepłacać. Tobie proponuję obniżyć koszty albo zmienić branżę. Jeśli tego nie zrobisz, niedługo upadniesz z hukiem.

            • 4 2

            • skoro nie robisz w garach tzn że burger od ludzi którzy robią w garach

              będzie lepszy niż zrobiony przez ciebie. Jak kogoś nie stać to nie musi się stołować na mieście, ale raz na jakiś czas zjeść jakiegoś dobrego burgera- czemu nie? Jeśli burgera jak na zdjęciu wyceniasz na 10zł to powodzenia..Gotowe kanapki w niektórych piekarniach tylko kosztują...

              • 5 3

          • no jasne, pracownicy na czarno, zlecenie lub na najniższej krajowej (1)

            obsługa ma sobie dorobic napiwkami...tyle sie otworzyło lokali, bo właściciele mysleli, że będę kosic kase na skandynawach i innych obcokrajowcach...można iśc do lokalu raz na miesiąc - góra, bo po prostu jest drogo dla przecietniaka, takich jest większośc i nie będa kupowali często bo ceny nie zachęcają.
            Przy okazji, warzywa z ogórkowej wyglądają na wsad z mrozonki...nie powala

            • 2 0

            • I to po 14 zeta za porcję zupy!

              Nie mam dwóch lewych rak do garów, więc musiałoby mnie mocno powalić, żebym zapłacił tyle za zupę. Plus dowóz oczywiście!

              • 2 0

        • nie masz pojecia nawet o ortografii

          • 1 0

        • A bułkI do tych 5 burgerów chyba za 29 groszy kajzerka w Auchan

          • 0 0

      • Ty policz

        • 0 0

    • To kup 10 kg ziemniaków

      I jedz tanio

      • 2 0

  • Trzy zupy, dwie pizze i hamburgier. Powiedzcie mi kto tyle żre? (9)

    • 76 23

    • 6 osób? Może 8? Skąd wiesz ile osób to jadło? (3)

      A w ogóle co cię obchodzi co się z tym stało? Po co takie pytania? Może zamroziła, a może rozdała? A może ma dużą rodzinę? Naprawdę musisz być takim matołem z takimi pytaniami?

      • 22 16

      • (2)

        6 osób recenzowało dania? Chyba musi je ptróbowaćjedna osoba? Bo nie sądzisz chyba, żęw trakcie pandemii ludzie wymieniali się daniami.

        • 11 7

        • Napisz do Trójmiasta. Sprawa jest na tyle ważna, że muszą ci odpowiedzieć na piśmie (1)

          • 31 0

          • Ja proponuję napisać do tefałenu, bo to jest temat do U..gi
            :-)

            • 0 0

    • a co ciebie to obchodzi

      przecież to jest recenzja,
      co ma kupic jedna pizzę i ją opisywać???

      • 7 7

    • To samo pomyślałem, kto tyle żarcia zje? (2)

      • 10 5

      • Koń zje

        • 7 0

      • Naukowo udowodnione ze nie masz prawa mowic "myślałam"

        • 0 2

    • Bo skoro artykuły pokazują się co tydzień, zamawianie codziennie z innej restauracji i jedzenie tego jest niewykonalne...

      • 4 0

  • A nie wyczuła (2)

    Pani, że mięso w burgerze też jest gotowcem ? Dlatego tak wysmażone.

    • 57 2

    • Dokładnie, fuj i jeszcze raz fuj. Takie mięso to powinni sprzedawać za tyle ile w macu, przynajmniej nikt by nikogo nie oszukiwał.

      • 11 0

    • I sosy z butli i frytki chłodzone z firmy z Lęborka

      • 8 0

  • Na Okrągło (6)

    Wymiata! Na szczególną uwagę zasługuje pizza Truflowa, polecam. :)

    • 20 19

    • (2)

      Pat?

      • 2 0

      • Nie, Kat (1)

        • 1 0

        • (szach) - Mat

          • 0 1

    • Nie jadłam ale te pizze wydają mi się bardzo małe. (1)

      Mnie to zraża.

      • 2 3

      • dobrze , że nie zaraża

        • 0 0

    • Polecam

      Całkowicie się zgadzam, niezwykle smaczne pizze i sympatyczna obsługa

      • 4 1

  • Ostateczna kompromitacja autorki (5)

    Pisanie o jednej z najlepszych pizzerii robiącej pizzę w stylu neapolitańskim w Trójmieście, że jest "osiedlowa i nie oszczędza na składnikach" to potwarz. Żeby nikt nie był później zawiedziony napiszę, że składnikow nie dają dużo, bo ciasto jest cienkie więc by ich nie utrzymało.
    Nazywanie sera karmelowego używanego w Surfie kozim to już taki samobój, że proponuję autorkę przejście na dietę. Zarówno spożywczą, jak i twórczą. I Pani i nasze zdrowie na tym skorzysta.

    • 74 7

    • Jeśli ta pizzeria jest jedną z najlepszych (1)

      to oznacza że masz koronawirusa i straciłeś smak. Nie osłabiaj gościu .

      • 15 14

      • Przecież to opłacony klakier. Luzik.

        • 8 1

    • Obawiam sie że to nie ostateczna! (1)

      Obyś miał rację ;)

      • 8 0

      • To jest w jej przypadku

        Ukoronowanie długiego cyklu chętnie czytanych i gorąco komentowanych recenzji zawsze trafiających w punkt.

        • 8 1

    • Akurat w Surfie karmelowy ser jest Kozi.
      Ale z resztą się zgadzam ;)

      • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Bary i puby komentują obecną sytuację
Bary i puby komentują obecną sytuację

Kultura

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Hasztagi na plakaty. O czym i do kogo krzyczą protestujący?
O czym i do kogo krzyczą protestujący?

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

NOI pizza i wino

Pizzerie
Gdańsk
Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14