- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 5 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 6 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
Jedzenie na telefon: testujemy dania zamówione do domu
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos. Postanowiliśmy sprawdzić, co restauracje z Trójmiasta, które na co dzień nie świadczą usług "na telefon", oferują w specjalnym menu. Poniżej kulinarne propozycje od restauracji Przepis na..., Tu można marzyć by Tomasz Deker i Petit Paris.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Zagrożenie koronawirusem zmusiło wielu z nas do pozostania w domu. Ulice opustoszały, korki zniknęły, większość sklepów i obiektów usługowych została zamknięta, w tym wszystkim nasze ulubione kawiarnie, bary, restauracje i bistra.
To jest niewątpliwie trudny czas dla gastronomii i ogromne wyzwanie. Całe szczęście, że większość lokali nadal działa, choć w zmienionym trybie. Restauracje, które wcześniej serwowały dania wyłącznie na miejscu, umożliwiają teraz zamówienie jedzenia na telefon, z dostawą do domu lub odbiorem osobistym.
Co zatem możemy zamówić na wynos? W zasadzie wszystko: od pizzy, przez specjalne lunche, po dania deluxe i to z każdej kuchni świata. Te restauracje, które wcześniej nie dowoziły jedzenia, przygotowały teraz specjalną ofertę, w której znalazły się dania charakterystyczne dla ich kuchni, a także całkiem nowe i smaczne propozycje kulinarne.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przez trzy ostatnie dni zamówiłam jedzenie na telefon z trzech miejsc. Zależało mi, aby sprawdzić, jak różnorodne propozycje przygotowały restauracje w ramach oferty na wynos. Znalazłam zatem coś dla fanów pichcenia w domu, miłośników pożywnych lunchy i smakoszy wykwintnej kuchni.
Na mojej liście znalazły się: restauracja Przepis Na z Moreny, francuska restauracja Petit Paris z Sopotu i brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker z Oliwy. Komunikacja i realizacja zamówień były bez zarzutu i z zachowaniem wszystkich wymagań higienicznych.
Restauracja Przepis na... (Morena)
Zacznę od oryginalnej oferty restauracji Przepis Na..., która oprócz dań z karty i garmażu, które bez problemu można zamówić przez telefon, przygotowała Skrzynkę z Przepisu (90 zł). Znajdują się w niej składniki na trzy obiady dla dwóch osób oraz proste przepisy, jak przygotować dania. A także świeżo upieczona chałka i chleb.
Bardzo spodobał mi się ten pomysł, tym bardziej że zachęca do gotowania i rozwijania kulinarnych umiejętności. Natychmiast więc zamówiłam skrzynkę, w której znalazły się:
- schab 240 g (dwa kotlety);
- mięso mielone 200 g;
- ciasto na pizzę (2 kulki);
- składniki do pizzy (mozzarella, chorizo, oliwki);
- marchew 4 sztuki;
- szczypior 1 szt.;
- ziemniaki 0,5 kg;
- imbir 1 szt.;
- cebula 4 szt.;
- chleb 1 bochenek (różne);
- chałka;
- jabłko 2 szt.;
- pomarańcza 2 szt.
Zamówienie opłaciłam przelewem. Skrzynka została dostarczona pod drzwi wejściowe do kamienicy, w której mieszkam. Wszystkie produkty zostały odpowiednio zapakowane, część w papierowe torebki, a mięso, sery, oliwki i chorizo w opakowaniu vacuum, co znacznie wydłuża czas ich gotowości do spożycia.
Dołączone receptury są rzeczywiście bardzo proste i każdy sobie z nimi poradzi, a są to przepisy na: pizzę z chorizo i oliwkami, kotlety schabowe z ziemniakami puree i surówką z marchewki i jabłka oraz kotlety mielone z ziemniaczanymi talarkami i marchewką gotowaną z masełkiem i bułką tartą. Oczywiście takie podstawowe dodatki, jak ulubione przyprawy, masło, olej, mąkę czy bułkę tartą musimy mieć wśród naszych domowych zapasów.
Czytaj też: Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Od razu, według przepisu z restauracji, zrobiłam pizzę, która była bardzo smaczna. Otrzymane składniki były naprawdę przyzwoite. Ser ciągnął się jak powinien, ciasto było chrupiące, chorizo lekko pikantne, a sos pomidorowy wspaniale doprawiony ziołami. Przyzwoita pizza z domowego wypieku. Wyśmienity okazał się chleb pszenny i chałka, z masłem, którą z nieukrywaną przyjemnością zjadłam na śniadanie.
Pomysł ze skrzynką to świetne rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy wolą sami przygotować sobie obiad w domu, ale z racji izolacji nie chcą wychodzić do sklepu, a nie zrobili zapasów na wszystkie kulinarne zachcianki. Jutro u mnie będzie schabowy.
Brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker (Oliwa)
Restauracja, którą prowadzi Tomasz Deker, również dostosowała się do trudnej sytuacji i realizuje zamówienia dań na wynos z odbiorem osobistym. Możemy zamówić dania z karty z 10 proc. rabatem oraz codziennie inny zestaw lunchowy (zupa i danie główne) w cenie 26 zł plus deser w prezencie. Płatność oczywiście kartą. Oprócz potraw w ofercie są także pyszne chleby. Zamówienia na lunch i dania z karty przyjmowane są do godz. 12, a odbiór od godz. 12 do 15.
Zamówiłam lunch:
- krem z dyni;
- pierś kurczaka alla Milanese, ziemniaki puree, marchew z groszkiem;
- placek jogurtowy z jabłkami i migdałami.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym był cudownie aksamitny, delikatnie pikantny i słodki. Przepyszny.
Pierś kurczaka alla Milanese to bardzo delikatny kotlecik z panierce z parmezanu i bułki tartej. Panierka cienka, nieodpadająca, a pierś soczysta. Smakowity kotlecik. Do tego znakomite puree ze szczypiorkiem i marchewką z groszkiem.
Placek jogurtowy z jabłkami i prażonymi migdałami był po prostu obłędny. Fenomenalne ciasto - puszyste i wilgotne.
Całość okazała się bardzo udanym i sycącym zestawem.
Petit Paris (Sopot)
Petit Paris to opcja dla tych, którzy tęsknią za bardziej wyszukanymi smakami. Sopocki lokal proponuje specjalne menu, z którego możemy wybrać dania do tej pory serwowane na miejscu, ale w nieco niższych cenach, czyli przystawki, zupy i dania główne.
Z Petit Paris zamawiam wprost pod moje drzwi kilka pozycji:
- tatar z marynowanego pstrąga, czerwony grejpfrut, chrzan, szczypior, musztarda francuska i mus z wędzonej makreli (18 zł);
- krem z pieczonego topinamburu, prażone kasztany, crème fraiche, truflowa brioszka (15 zł);
- domowe pierogi nadziewane pieczoną kaczką glazurowane w maśle, mus z pieczonych jabłek, majeranek i karmelizowana żurawina (20 zł za 6 sztuk).
Tatar z pstrąga był znakomity. Marynowana ryba bardzo delikatna, a jej pełny smak został wydobyty po połączeniu fenomenalnie dobranych składników. Francuska musztarda i chrzan nadały lekkiej ostrości, zaś cytrusy świeżości. Mus z wędzonej makreli jeszcze bardziej podkręcił rybny smak. Wszystkie dodatki zagrały tu idealnie.
Krem z topinamburu był dość gęsty o subtelnym, słodkawym i orzechowym posmaku z chrupiącymi kasztanami. Dobry, ale zabrakło mi w nim jakiegoś dodatku na przełamanie słodyczy kasztanów i topinamburu, coś bym tu jeszcze dorzuciła...
Domowe pierożki z pieczoną kaczką zrobione zostały po mistrzowsku - świetnie doprawiony farsz, cieniutkie jak pergamin ciasto. W towarzystwie słodko-kwaśnego musu z jabłek, słodkiej marynowanej dyni i karmelizowanej żurawiny smakowały obłędnie i zniknęły z pudełka w okamgnieniu.
Tym razem poszczególnych ocen nie będzie, bo wszystkie restauracje spisały się na medal i trzymają poziom także podczas realizowania zamówień na wynos. Każda z nich oferuje coś innego i bardzo dobrego, a wypełniona po brzegi skrzyneczka od restauracji Przepis Na skradła moje serce.
W tej trudnej sytuacji gastronomia znajduje dla siebie nowe formy pracy i obsługi klientów! Doceńmy to i pomóżmy naszym ulubionym restauracjom przetrwać kryzys i zamawiajmy na wynos!
O autorze
Miejsca
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2020-03-20 13:01
(10)
Ceny nie dla Polaków
- 159 20
-
2020-03-20 13:12
Oczywiście, bo warunki prowadzenia restauracji w Polsce są nie dla Polaków. (7)
Sanepid, traktujący kuchnię w knajpie niemalże na równi z laboratorium medycznym. ZUS, traktujący każde przedsiębiorstwo jak dojną krowę. Do tego kwota wolna od podatku na śmiesznym poziomie. W takich warunkach zawsze będziemy wschodnią ścianą Europy.
- 38 8
-
2020-03-20 13:17
Taka ciekawostka ze świata sanepidu. (1)
Żeby serwować klientowi głupie frytki, nie te mrożone, trzeba mieć osobne pomieszczenie do obierania ziemniaków. Teraz pomyślcie jak to przekłada się na koszty i dlaczego wszędzie serwują mrożone.
- 28 1
-
2020-03-20 14:12
w ktorej knajpie uraczysz ziemniaka z pola? wszystko "purre" z proszku
- 14 4
-
2020-03-20 13:17
Widzielm kuchnie (3)
W tym programie Gesler rewolucje syf kila i mogiła niektóre. Nie wiem czy sanepid w ogóle działa w tym kraju...
- 19 3
-
2020-03-20 13:18
"W tym programie Gesler " - ty tak na serio? (2)
Widziałeś coś w programie, który zarabia na siebie pokazując wyrywkowo tylko to co się sprzeda na antenie? To jest dla ciebie wykładnia?
- 10 8
-
2020-03-20 13:29
Fakt, ale...
... czasem ma się wrażenie, że trudno już znaleźć taką restaurację, która w tym programie nie była.
- 11 0
-
2020-03-20 14:13
patrz a z tvn i faktow wszyscy biora wszystko na serio
nie dziwne?
- 7 6
-
2020-03-20 14:11
u geslerowaj widac jaki porzadek i labolatorium maja na kuchniach w knajpach
i najtansze g..... kupowane do menu w lidlu i biedronce...
- 16 1
-
2020-03-20 13:57
(1)
90 zeta za składniki na trzy obiady dla dwóch osób? 20 zeta za pierogi z kaczką? zupa i drugie za 26 zeta? z jakiej Polski jesteś? Z?
- 29 1
-
2020-03-20 14:45
tanio
przeczytaj dokładnie artykuł i sprawdz ceny! 26 zł za kg piersi z kurczaka widziałeś co sie dzieje?
- 4 10
-
2020-03-20 13:06
(8)
5 pierogów za 30zl bo są fotogeniczne? ;) Nawet typowa Jessica czy Kevin- rocznik '00 się tym nie naje. Nie każdy zamawia jedzenie, zeby wrzucac zdjecia na media społ. Niektórzy chcą się poprostu najeść;)
- 178 10
-
2020-03-20 15:01
będą tony plastiku i folli?
- 21 0
-
2020-03-20 15:07
W czasach zarazy szukają naiwniaków co to kupią
- 21 2
-
2020-03-20 15:08
To twój punkt widzenia (1)
Widać mało smacznego jedzenia zjadłeś.
Za dobre i smaczne trzeba zapłacić.
Każdemu kto jeździ Mercedesem mówisz że ma go na pokaz?
PS Smacznego kebsa- 10 31
-
2020-03-20 15:36
odpowiedź na głupie głupia - a gdzie klasa wypowiedzi ?
- 7 3
-
2020-03-20 15:22
Yhm
A powiedz co Ci dało, że to napisałeś i w którym momencie poczułeś się przymuszony do zamawiania z knajpek z tego wpisu ;)
- 3 6
-
2020-03-20 21:35
(1)
To może być ciężkie ale musisz pogodzić się z tym, że niektórych stać
- 4 2
-
2020-04-05 02:33
Trochę innaczej
Miektoruch stać... lecz za chwile ich nie będzie stać, tych którzy sr*li ma całą resztę... lub jeszcze innaczej, nie których stać ale mimo to szanują swój pieniądz i nie przepłacają za byle nadmuchana ideologie i wystrój knajpy...
- 0 0
-
2020-04-05 02:29
Zdziwił byś się
Ile ludzi zamawia bo ładne foto na insta, lub idą do knajp które rżną klientów na marnej szamie a ludziom sprzedają hypowana miejscówkę, oby tylko oznaczyć się na insta...
- 0 0
-
2020-03-20 13:25
Zjadłabym te pierogi :) (4)
Wyglądają smacznie i cena też spoko.
- 22 81
-
2020-03-20 15:15
Spoko powiadasz? (3)
A kto bogatemu zabroni
- 10 4
-
2020-03-20 16:16
Człowieku!!! (2)
Jeśli dla Ciebie wydatek 20 PLN za dostarczone do domu pierogi to majątek, to chyba wiedziesz bardzo smutny żywot...
- 12 18
-
2020-03-20 16:42
Żeby się najeść trzeba by zamówić przynajmniej 2 porcje, a to już wychodzi drogo.
- 12 4
-
2020-03-20 19:54
Tak, wydatek 20 PLN za pierogi to majątek.
Niestety nie zarabiam tyle co ty.- 7 7
-
2020-03-20 13:29
Skrzynka to ciekawy pomysł (1)
Pewnie nie dla wszystkich, bo nie każdy ma ochotę gotować, ale mi się podoba. Plus za przepisy
- 56 22
-
2020-03-20 18:54
za 90zł skrzynka warta 20zł
- 14 6
-
2020-03-20 13:33
Odebrałem kebaba z Kebab star z Gdyni (3)
Porażka!!!
- 43 3
-
2020-03-20 14:06
(2)
A mi dowieźli z Nazar Kebab i spoko był. Teraz jest promocja z Glovo, że dla nowych użytkowników 15 pln rabatu przy zamówieniu za 30 pln
- 10 5
-
2020-03-20 15:12
(1)
jak możecie to w ogóle jeść?
- 9 8
-
2020-03-20 16:07
Ustami :)
Om nom nom trzeba robić :)- 29 2
-
2020-03-20 13:41
Jedzenie na dowóz :) (10)
Nigdy ale to nigdy nie zamówiliśmy z Żoną i Dzieciakami jedzenia do domu.
I nie chodzi o to, że "ceny nie dla Polaków", bo oboje zarabiamy po ponad kilkanaście tysięcy.
Ale o to, ile frajdy jest na wspólnym przygotowaniu posiłków w domu z Żoną i Dzieciakami. One się dużo naucza, my im pomagamy i na odwrót.- 32 140
-
2020-03-20 13:54
To gratuluję, ale nie jesteście typową rodziną. Każde z Was zarabia po kilkanaście koła, do tego praca raczej lekka skoro zawsze macie czas i siłę na gotowanie.
Tak, wiem kwestia organizacji...- 68 5
-
2020-03-20 13:55
(1)
To wogóle nie rozumiem po co czytasz i komentujesz taki artykuł. Czytaj z Żoną i Dzieciakami książki kucharskie. "Zarabiamy kilkanaście tysięcy" OMG !!!!!
- 62 4
-
2020-03-20 15:47
Bo on ma żonę i dzieciaki przez duże ż i d...
- 30 0
-
2020-03-20 16:05
Idźcie być bogaci gdzie indziej
- 33 4
-
2020-03-20 18:04
(1)
To super, że razem gotujecie, ale to chwalenie się zarobkami zupełnie niepotrzebne. Zniszczyło cały urok posta. Można razem gotować bez względu na pensję, można też czasem coś zamówić, a razem pograć, czy spędzić czas. Bo jeśli mi powiecie, że gotowanie z dziećmi to zawsze radość, to znaczy, że nigdy z dziećmi nie gotowaliście :p
- 39 1
-
2020-03-21 00:18
oj tam, może gotują w mikrofali kupne klopsiki ze słoika
- 10 0
-
2020-03-20 18:20
Nienawidzę gotować. Unikam. Moje dziecko też ma masę innych zajęć.
- 8 2
-
2020-03-21 13:43
Może tak się też stać że od jutra nie zarabiacie.
Bo firma padnie na twarz. Wtedy zabierz Dzieciaki i Żonę na szparagi do Niemiec.
- 7 1
-
2020-03-21 19:21
Mam wrażenie raczej, że pisze to jakichś (1)
słoik zakompleksiony który chce dowartościować się na forum publicznym niż pewny siebie i swojej pozycji społecznej oraz zawodowej mężczyzna.
- 7 1
-
2020-04-05 02:36
Słoiki
Akurat więcej tu zarabiaja niż gdyńdzczanie
- 1 0
-
2020-03-20 13:44
Schabowy - zrób to sam (1)
Koleś przepłacił podwójnie i się jeszcze podnieca, że może sobie schabowego usmażyć. Zwariowałem :D
- 87 11
-
2020-09-09 11:00
Janusz pełną gębą
Tym bardziej, że testerką jest babka! Może czasem przeczytaj artykuł ze zrozumieniem zanim skomentujesz...
- 0 0
-
2020-03-20 13:47
Teraz kupować na wynos jedzenie???? (8)
Jak się siedzi cały czas w domu i można zrobić każdy obiad???? Ręce opadają. Co to za Janusze, co zamawiają.
- 72 39
-
2020-03-20 14:28
(2)
Może i siedzę w domu, ale pracuję normalnie. W czasie pracy mam sobie robić 2 godziny przerwy na gotowanie? Czy może głodować 8h, a potem pichcić jak już będę padać z głodu? Nie każdy kto siedzi w domu ma czas na gotowanie.
- 22 18
-
2020-03-20 16:08
(1)
No i są jeszcze tacy, którzy zamawiają, by oprócz tego, że muszą zjeść, chcą też na tyle ile to możliwe, wesprzeć właścicieli restauracji, żeby nie padły.
- 18 2
-
2020-04-05 02:37
Są też inne
Firmy które potrzebują wsparcia...
- 0 0
-
2020-03-20 16:19
(2)
chodzi o to, żeby pomóc knajpom nie upaść, dlatego można od czasu do czasu coś zamówić, by np. kucharze mieli pracę
- 11 8
-
2020-03-20 16:46
Prościej postawić skarbonki przed restauracjami (1)
jak koniecznie chcesz im pomóc.
- 7 9
-
2020-03-21 00:19
świetny pomysł! po to ludzie mają siedzieć w domach, żeby móc wyjść wrzucić zeta do skarbonki pod knajpą!
- 5 0
-
2020-03-21 08:49
Nie pomagam restauracjom
bo nie jestem pewny przyszłości. Oszczędzam.
- 6 1
-
2020-03-21 19:30
Większość ludzi pracuje a nie siedzi w domu
- 3 1
-
2020-03-20 14:10
Walka o przetrwanie (2)
A ja głupi myślałem, że restauratorzy walczą o przetrwanie, ale do niektórych widocznie nie dotarły jeszcze realia.
Wystarczy rzucic okiem na ceny w menu wirusowym Winnego Grona. Zupy po 25 zl, a wymyslne dania glowne po 50 zl.
Good Luck- 93 9
-
2020-03-20 14:23
Chyba nie do końca (1)
Cena za zupę jest 29 zł za 2 porcje, czyli wychodzi po 14,5 zł za najlepszą grzybową w Trójmieście. Dania obiadowe też po 25-30 zł od osoby. Rozumiem, że można zjeść taniej, ale jeśli ktoś chce np. świętować jakąś okazję z najbliższymi, to miło, że ma możliwość zamówić też bardziej wykwintne dania, a nie tylko pizzę i burgery za 20 zł. Te oferty są skierowane dla osób, które wcześniej korzystały z danych restauracji.
- 3 25
-
2020-03-20 15:09
No to żeby się nie przeliczyły.
Nawet jako wierny klient nie będę wydawał majatku na papu z mikrofalówki.
Na czas zarazy proponuje sie skupic na normalnym kliencie, a nie garstce wiernych konsumentow.- 19 0
-
2020-03-20 14:13
A jaka jest gwarancja że posiłku nie przygotowuje, pakuje czy dowozi osoba zarażona ? (5)
Pytam poważnie...
- 97 6
-
2020-03-20 14:16
Nie ma, ale co to za różnica, każdy z nas prędzej czy później będzie miał kontakt z wirusem, część zachoruje, ale większość zwalczy patogen zanim rozwinie się choroba. Przecież chodzi tylko o to, żeby to wszystko nie nastąpiło zbyt szybko, żeby było rozłożone w czasie.
- 20 7
-
2020-03-20 18:25
A jaką masz gwarancję, że gdy przyniesiesz mięso, (2)
wyjmiesz je z folii do umycia, to krople z folii z wirusem (wilgotnej bo było zimne) nie prysną ci akurat prosto w oko, czy na błony śluzowe nosa i zakazisz się? Hę?
Zobacz, tępa pało. w Gdańsku mamy 10 przypadków, 9 spoza miasta i powiązanych ze sobą, w mieście jeden, kogoś kto przyjechał z Francji i zachorował przebywając na kwarantannie.
COVID nie wisi więc w powietrzu i nie czeka, żeby się na ciebie rzucić. Ponadto ręce należy myć przed posiłkiem, oczywiście przed i po rozpakowaniu jedzenia. I to są normy.
Czy grypę też łapiesz co sezon? Skoro nie, to i tego na razie nie złapiesz.
Zostaw ewentualną panikę na wypadek większego rozpowszechnienia wirusa. :D- 8 12
-
2020-03-20 18:50
(1)
Nie rozpisuj się za dużo,tylko zrób testy swoim pracownikom i rób swoje odnośnie knajpy którą prowadzisz....A prelekcje zostaw mądrzejszym
- 5 4
-
2020-03-20 19:08
i niech nie ubliża cwaniaczek
- 4 1
-
2020-03-21 03:15
Ni ma.
Ale czym jest przyjemność bez ryzyka? d*pku.
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.