- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
- 6 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Jemy na mieście: Azima Tatarskie Przysmaki - uczta dla podniebienia
Jak zapewne Państwo wiecie, z niecierpliwością odliczałam dni do ponownego otwarcia gastronomii. Od 15 maja działają restauracyjne ogródki, a więc czym prędzej ruszyłam zjeść coś poza domem, dzięki czemu nasz cykl Jemy na mieście może wrócić w pierwotnej formie. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Tym razem swoje kroki skierowałam do niewielkiej rodzinnej restauracji Azima Tatarskie Przysmaki.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Azima mieści się w Dolnym Wrzeszczu przy ulicy Wyspiańskiego 5A (Dom Studencki nr 8). Restaurację prowadzi Susanna Izzerdinova - rodowita krymska Tatarka. Jak sama nazwa wskazuje, restauracja serwuje dania kuchni krymskich tatarów. A tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
Do Azimy wybrałam się wraz z kolegą oraz jego nastoletnim synem. Rzecz jasna, zajęliśmy miejsce w "ogródku", który położony jest na terenie kampusu akademickiego w bardzo zielonym i urokliwym miejscu. "Ogródek" jest nieduży, otoczony w jednym miejscu płotkiem, pod dużymi parasolami stoi kilka długich stołów z ławami.
Jak wspomniałam na początku, menu obfituje w dania kuchni krymskim Tatarów, ale znajdziemy tam też kilka tureckich przysmaków. Natomiast przy barze możemy zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy w słoiczkach, kawę, chałwę i inne słodkości na wynos. Z obszernej karty zamawiamy:
Przystawkę:
- bakłażan z pomidorami/ bakłażan, majonez, pomidor - 10 zł/5 szt. - 200 g.
Zupę:
- szurpa/ rosół z baraniny, kawałki baraniny, ziemniak, marchew - 18 zł.
Dania obiadowe:
- sarma/ rolki z liści winogron nadziewane ryżem i mięsem baranio-wołowym - 26 zł,
- dziewizli Tatarasz/ pielmieni z baraniną i wołowiną posypane orzechami włoskimi - 20 zł.
A na deser:
- baklawa po turecku z pistacjami - 7,50 zł,
- kawa po tatarsku na piasku - 9 zł.
Krążki bakłażana obtoczone w mące i obsmażone z obu stron, posmarowane odrobiną majonezu z czosnkiem, a na to plaster pomidora, to przystawka z cyklu "prosto i pysznie". Bakłażan i pomidor to duet idealny - oddzielnie bakłażan nie zawsze smakuje, bywa mdły, ale w towarzystwie słodko-kwaśnego pomidora i czosnkowego majonezu całość nabrała wyrazistości i smakowała fenomenalnie.
Szurpa - rosół z baraniny jest ekstremalnie prosty i nie taki tłusty, jak myślałam. Ma ten charakterystyczny "smaczek", delikatność i lekką słodycz. Kawałki baraniny są mięciutkie, tłustawe, ale smaczne. A ziemniak jak to ziemniak, dobrze się tutaj wpasowuje. To bardzo smaczny i całkiem inny niż nasz "niedzielny" rosołek. Szczególnie polecam wielbicielom baraniny.
Sarma to potrawa przypominająca nasze gołąbki. Z tą różnicą, że farsz zawinięty jest nie w kapustę, a liście winogron. Cienko zwinięte rolki z liści winogron nadzianych mięciutkim ryżem i mięsem baranio-wołowym pełne są orientalnych aromatów kuminu i ziaren kolendry, zwieńczone przyjemną pikantnością chili. Prawdziwy rarytas, który bardzo przypadł do smaku mojemu koledze.
Pielmieni to moje ulubione pierożki, a te skryte pod nazwą Dziewizli Tatarasz są nieziemsko smaczne. Cienkie i miękkie ciasto skrywa soczysty i wyrazisty farsz z mięsa baranio-wołowego. Smaczku dodają posiekane orzechy oraz gęsta, kwaśna śmietana. Myślę, że od teraz w moim osobistym rankingu pielmieni z Azimy zajmują pierwsze miejsce.
Baklawa była poprawna, bardzo słodka, wilgotna i naprawdę po jednym kęsie człowiek był nasycony słodkością. Idealnie komponowała się z mocną, romantyczną czarną kawą, podaną w tygielku i przecudnej srebrnej filiżance.
Spotkanie z kuchnią tatarską, zarówna ja, jak i moi kompani, uważamy za bardzo udane. Oczywiście wystawiam ocenę celującą, bo nie znalazłam tam żadnych niedociągnięć, każde z dań było pełne smaku, dopracowane, na świeżych i dobrych produktach, a do tego bardzo gościnna i przesympatyczna obsługa. Z Azimy wyszłam z dwoma słoiczkami przypraw i chałwą oraz myślą, że niebawem muszę tu wrócić na czebureki. Oby ten sezon należał do udanych.
O autorze
Miejsca
Opinie (64) 5 zablokowanych
-
2021-06-25 06:17
Koordynacja wydawania dań dla stolika kilkuosobowego jest porażająca i irytująca
- 0 0
-
2021-06-15 22:36
Niestety ja mam zgoła inną opinię. Wjechałam do Azime, żeby wziąć na wynos jedzonko. Zamówiłam czeburek z mięsem i jantyk z serem i pomidorami. Swoją drogą, cena tych dań jest trochę śmieszna - 25 zł za dwa niewielkie placki w niedużym zestawie Jako kobieta w ogóle się tym nie najadłam. No ale trudno, zamówione to zamówione. Jakie rozczarowanie spotkało mnie w domu, jak otworzyłam pudełko i zobaczyłam marnej wielkości te pierogi/ciasto smażone i na dodatek praktycznie bez nadzienia.. Jedna sztuka jantyka była totalnie bez niczego, druga miała minimalną dosłownie ilość sera i pomidora. Czebureki wypadły trochę lepiej, ale nie du*y nie urywały. Od tamtej pory omijam z daleka i nie polecam bardzo głodnemu towarzystwu.
- 1 0
-
2021-06-06 08:50
Drogo
Bylam jeszcze przed pandemia, smacznie ale male porcje i drogo to wychodziło. Obsługa bardzo miła.
- 1 0
-
2021-05-21 23:25
W Azima mieso uboju Halal! (1)
- 4 6
-
2021-05-30 08:32
No i co z tego. Bardziej cie boli jeśli krowa jest zabita w taki sposób a nie inny? A tego burgera zjem bo dostał prądem ale tego burgera już nie zjem bo mu podcięli gardło. Hipokryta
- 0 0
-
2021-05-30 08:31
My lubimy
Raz na jakiś czas wejdziemy i jest ok. Smaczny jest ajwar. Baklawa tak samo. Menu smaczne i bardzo sycące :) ogólnie polecam
- 0 0
-
2021-05-21 22:34
Zupa za 18 ziko ? (3)
Dziękuję, wysiadam. W domu gotuję za 20 ziko dla 4 osob na 2 dni.
Renata- 14 14
-
2021-05-30 08:28
Tyle że te twoje pomyje za niczym nie smakują
Za 20 zł dla 4 osób to zrobisz wodę z marchewki i ziemniaków a nie zupę.
- 2 1
-
2021-05-22 10:43
Teraz Renata? Znowu ty trollu?
- 3 3
-
2021-05-22 07:01
Za darmo za drogo!!!
To gotuj w domu i nie pisz zbędnych komentarzy!!! Chleb tez pieczesz w domu bo taniej? Możesz tez kury chodowac jajka będą tanie !!! I takich przykładów można pisać wiele a prawda jest taka ze idąc do np. restauracji nie płacisz tylko i wyłącznie za produkty do jakiegoś dania tylko za prace kucharza za lokal za media w lokalu + inne opłaty a dostajesz w zamian gotowy produkt. Nie stać nie chodzisz i tyle w temacie
- 14 2
-
2021-05-21 21:37
(2)
No ciekawe . Fajnie to wygląda. Ciekawe ile to wszystko kosztuje i te inne, bo nie mówię, trzeba próbować, ale to są koszta pieniężne.
- 6 45
-
2021-05-30 08:25
Zawsze możesz zjeść pasztetową z biedry
- 5 0
-
2021-05-22 07:48
Pisze /jest napisane
- 7 1
-
2021-05-28 02:14
Byłem przed pandemią i czekałem 40 minut na proste danie. To stanowczo za długo.
- 1 1
-
2021-05-24 01:35
Byłam w zeszłym roku kilka dni po otwarciu
Też byłam zadowolona. Trzeba się wybrać znowu bo pielimieni u nich nie jadłam. Czasem gdy jestem w okolicach ul.Mickiewicza to kupuję ich wypieki
- 6 2
-
2021-05-23 12:41
Bardzo oryginalne i smaczne menu.
Prawde mowiac jest to teraz pierwsze miejsce, ktore proponujemy naszym znajomym na obiad. Przwaznie zamawiamy dla kazdeo inne danie i ktos z nas podjezdza autem po zamowienie. Dzieci uwilebaja manty z dynia. Zawsze smaczne i zaskakuje nas smakami. A kawa turaceka wysmienita. Oby tak dalej. Wielu naszych znajomych nie z Trojmiasta jak przyjzedza pyta sie, gdzie smacznie zjesc wskauzjemy to miejsce,bo nigdy sie nie zawiedlismy na ich daniach.
- 0 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.