Wiadomości

stat

Jemy na mieście: Allora - smaczna kuchnia prosto z Rzymu

Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca.
Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Allora w Gdańsku. W poprzednim odcinku byliśmy w restauracji Zaprava w Gdyni, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Krewetkarnię w Gdyni - już tam byliśmy.



Z Wrzeszcza do centrum Gdańska przeprowadziła się włoska restauracja Allora, która obecnie mieści się przy Grobli III 1/6 D zobacz na mapie Gdańska na rogu Świętojańskiej. Wnętrze lokalu jest jasne i przestronne, składa się z dwóch pomieszczeń, w których panuje wystrój minimalistyczny. Widzimy też duży bar i częściowo otwartą kuchnię, z której dobiega melodyjny język włoski. Wszystko to za sprawą szefa kuchni, który przybył do Gdańska aż z Rzymu. Doceniam fajny pomysł, jakim są podkładki ze słowniczkiem z podstawowymi zwrotami po włosku.

W menu Allora nie znajdziemy powszechnie znanych Polakom specjałów typu spaghetti bolognese, lasagne czy też imitacji spaghetti carbonara, czyli makaronu ze śmietaną i boczkiem. I całe szczęście! Bo ileż można?

Allora oferuje za to kuchnię rzymską, która opiera się na daniach prostych, ale pysznych. Specjalnością tej kuchni jest przede wszystkim makaron we wszystkich postaciach. Najbardziej rzymski jest makaron rigatoni - grube rurki oraz ser pecorino.

W karcie dominują makarony, które są tak zwanym pierwszym daniem. Oczywiście jest też pizza na różne sposoby. Wszystkie nazwy dań są zapisane po włosku.

Naszą rzymską ucztę zaczynamy od antipasti, czyli przystawek:

- Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem (9 zł);
- La bruschetta romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą (zestaw w cenie 25 zł).

Następnie primi piatti, czyli pierwsze dania, a na sposób włoski jest to zawsze makaron, czyli:


- Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu (24 zł);
- Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji (39 zł).

A z menu Allora pizza wybieramy:

- pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia (28 zł).

Na deser życzymy sobie:

- Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).

Ceny są całkiem przystępne i warte tego, co otrzymałam na talerzu. Focaccia była zachwycająca: z chrupkimi, wypieczonymi bąblami, a do tego delikatnie wyczuwalny posmak rozmarynu. Idealna.

Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem.
Foccacia al rosmarino - focaccia z rozmarynem.
Zestaw La bruschetta Romana jest na tyle dużą przystawką, że swobodnie pierwszy głód zaspokoją nią trzy osoby. Na specjalną uwagę zasługuje krem z karczochów, idealnie wyważony smak, świetna pasta z pieczonej papryki, którą dosłownie można jeść łyżkami. Niestety, zabrakło fasoli ze słoniną, ale w zamian podano najlepszą jaką jadłam do tej pory marynowaną czerwoną cebulę - delikatnie słodką, bez intensywnego octowego posmaku. Flaczki po rzymsku miały dość ciekawy smak, podane w pomidorach z odrobiną selera naciowego. Jednak wolę naszą wersję tradycyjną, pikantną. Pomidorki w oliwie to nic odkrywczego, ale z chrupiącą kromką opieczonego pieczywa smakowały znakomicie.

La bruschetta Romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą.
La bruschetta Romana - zestaw składający się z pomidorów z bazylią, fasoli z paskami słoniny, flaczków po rzymsku, grillowanych papryk, kremu z karczochów oraz grzanek z chleba z oliwą.
Rigatone cacio e pepe, czyli rurki w serowym sosie ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, to danie genialne w swej prostocie. Makaron ugotowany idealnie - al dente, sos serowy dość słony, ale takie jest pecorino - słone i intensywne w smaku. Pieprz nadaje temu daniu pikanterii.

Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu.
Rigatone cacio e pepe - rurki w kremie z sera pecorino i czarnego pieprzu.
Tagliatella all'orata in crema di pistacchio to makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji, który zaskakuje wspaniałą równowagą pomiędzy dobrze zrobionym makaronem i kremem pistacjowym w połączeniu z delikatnością dorady. Danie petarda! We Włoszech dość popularne, ale u nas rzadko spotyka się połączenie ryby z makaronem, a to jest tak pyszne. Plus za popping z prażonych pistacji na koniec. To doskonałe danie.

Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji.
Tagliatella all'orata in crema di pistacchio - makaron tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji.
Pizza Norma z twarogiem ricotta i bakłażanem już nie wzbudziła takich zachwytów jak makarony. Owszem, ciasto niczego sobie, cienkie, z ładnie przypieczonymi i chrupiącymi rantami, ale całość okazała się słabo przyprawiona i dopiero smakowa oliwa nadała tej pizzy charakter.

Pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia.
Pizza Norma - sos pomidorowy, bakłażan, twaróg włoski ricotta, świeża bazylia.
O deserze Profiterol bianco mogłabym napisać tylko jedno słowo: boski! Bardzo udane ciasto parzone, nadziane muślinowym kremem czekoladowo-śmietankowym i polane aksamitnym sosem waniliowym. Zapewniam, że ciężko powstrzymać się od zamówienia drugiej porcji. Idealnie wyważona słodycz.

Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).
Profiterol bianco - kulki ptysiowe nadziewane kremem z białej czekolady z polewą waniliową (18 zł).
Wyszłam z Allora zadowolona. Znalazłam tam włoską prostotę i smak. Kuchnia rzymska nie jest może najbardziej wyrafinowana, ale prosta, smaczna oraz sycąca.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (79)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Święto polskiego rocka. Koncert T.Love w Starym Maneżu
Święto rocka. T.Love w Starym Maneżu
Amazońskie płaszczki w gdyńskim Akwarium
Amazońskie płaszczki w Akwarium

Kultura

Święto Akademii Sztuk Pięknych z nagrodami prezydenta
Święto ASP z nagrodami prezydenta
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy w Filharmonii
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy

Nowe lokale

Columbus Coffee

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdańsk
Norwida Cypriana Kamila 9

Ognisty Piec

Pizzerie
Gdynia
Chylońska 191/8

Next Street Food PUB

Puby
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 15

Planuj z nami tydzień