• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Bistro Pomelo karmi niezwykle dobrze

Agnieszka Haponiuk
14 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Naprawdę, z czystym sumieniem, mogę napisać, że Bistro Pomelo karmi nieprzeciętnie. Nie są to potrawy wyszukane, ale proste i znane, z których wydobyto najlepsze smaki. Czuć tu kulinarny kunszt. Naprawdę, z czystym sumieniem, mogę napisać, że Bistro Pomelo karmi nieprzeciętnie. Nie są to potrawy wyszukane, ale proste i znane, z których wydobyto najlepsze smaki. Czuć tu kulinarny kunszt.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Bistro Pomelo w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Restauracji Manca w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Magiel towarzyski w Gdyni - już tam byliśmy.



Po dawnym Mazel Tov przy ul. Ogarnej 121/122 zobacz na mapie Gdańska nie ma śladu. Teraz w tym miejscu znajduje się Bistro Pomelo. Wystrój wnętrza też się zmienił, jedyne pozostałości po wcześniejszym lokalu to oryginalna, kamienno-marmurowa posadzka w kształcie szachownicy, która pamięta dawne czasy (powstała najprawdopodobniej w latach 50. ubiegłego wieku). Ma to swój urok.

Wnętrze jest dość przestronne, z dużymi oknami, małym barem w rogu, kanapami z poduchami przy ścianach i zieloną roślinnością. Tu i ówdzie na ścianach wiszą neonowe sylaby, które gdy się je połączy, tworzą nazwę bistro Pomelo. Dominuje drewno oraz czarny kolor, który mnie nieco przytłacza - ja widziałabym tu więcej pasteli.

Mój towarzysz zwrócił uwagę na dostępne dla gości gry planszowe, a także na nieprzeszkadzającą, fajną muzykę, która sączyła się z głośników. Klimat jest przyjemny.

  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
  • Bistro Pomelo w Gdańsku.
Karta dań bistro Pomelo jest krótka i sezonowa. Każda potrawa jest przygotowywana od A do Zet na miejscu, często z lokalnych i świeżych produktów, ale nie brakuje też azjatyckich akcentów. Wszystkie marynaty i kiszony są oczywiście własnej roboty i dumnie prezentują się na parapetach lokalu.

W karcie znajdziemy statery, w których ujęto również zupy, małe przekąski, dania główne i desery oraz małe menu dla dzieci. Bistro Pomelo serwuje również śniadania (od 8 do 13), a do każdego z nich podawane jest pieczywo z lokalnej gdańskiej piekarni, gdzie chleb jest pieczony w starym, opalanym węglem piecu. Kawa o poranku kosztuje tylko 3 zł.

Na pierwszy ogień idą startery:
- bulion wołowy z pierożkami - wołowina, pak choi i wakame (23 zł);
- szprotki wędzone z chlebem, majonezem i ziołami (18 zł).

Po długich konsultacjach z obsługą i wielu pytaniach do pana kelnera decydujemy się na następujące dania główne:
- schab z boczkiem, ziemniakami i jabłkiem (32 zł);
- żebro wołowe ze śliwką, ziemniakiem i kapustą (42 zł).

Zamówienie zamykamy deserem i bierzemy:
- racuchy z gruszką, kaszą manną, makiem i rodzynkami (19 zł).

Bulion wołowy, gotowany na wołowych ogonach, jest klarowny i wyważony. Charakterystyczną dla tego typu zupy słodycz przełamują azjatyckie akcenty w postaci prażonego sezamu, chrupiącej kapusty pak choi i glonów wakame - ostatecznie sprawiają, że jest niepowtarzalna i wydobywają przy okazji smak umami. A pierożki to czysta kulinarna poezja: nadziane świetnie przyprawionym, gotowanym wołowy mięsem. Proszę by było ich więcej.

Bulion wołowy z pierożkami - wołowina, pak choi i wakame. Bulion wołowy z pierożkami - wołowina, pak choi i wakame.
Nie tak mocno uwędzone szprotki, wcześniej dodatkowo macerowane w goździkach, były prostą i pyszną przekąską. Mięciutkie, z ledwo wyczuwalną goździkową nutką. Ich dość delikatny smak podkręcił ostry majonez, a wiosennej świeżości nadał koperek.

Szprotki wędzone z majonezem i ziołami (podane z chlebem). Szprotki wędzone z majonezem i ziołami (podane z chlebem).
Schab był przyrządzony po mistrzowsku z jednym małym zastrzeżeniem: był odrobinę twardawy, ale jest to błąd wybaczalny, bo całość była rewelacyjna. Na uwagę zasługuje specjalnie przyrządzony tłuszczyk z mięsa, które jest zamawiane w całości z kością i oprawiane na miejscu. Tłuszcz jest wycinany, następnie macerowany przez jakiś czas w soli, a potem pieczony. Chudy schab wraz z tym tłuszczykiem to kwintesencja smaku mięsa. Dodatkowo pieczone jabłko nadało temu daniu delikatnej słodyczy i lekko kwaskowatego posmaku, zaś ziemniaki doskonale komponowały się z całością. Mój towarzysz oznajmił, że to najlepszy schab w jego życiu i ja mu wierzę.

Schab z boczkiem, ziemniakami i jabłkiem. Schab z boczkiem, ziemniakami i jabłkiem.
Żebra wołowe są tak dobre, że... klękajcie narody. Mięso wyluzowane, czyli bez kości, jest cudownie kruche i soczyste w łagodnym sosie śliwkowym. Puree w stylu francuskiego aksamitnego aligot, tylko zamiast sera były skwarki. To puree było fenomenalne, mogłabym je jeść łyżkami. A do tego domowa, delikatnie ukiszona kapusta. Doprawdy wyborne danie.

Żebro wołowe ze śliwką, ziemniakiem i kapustą. Żebro wołowe ze śliwką, ziemniakiem i kapustą.
Deser okazał się być również miłą smakową niespodzianką. Drożdżowe pulchne racuchy, oblane śmietankowym sosem z kaszki manny (moje najnowsze odkrycie) i posypane kruszonką z makiem przywołały wspomnienia z lat dziecięcych. No i ta słodycz gruszki... Jakież to prosty i pyszny deser!

Racuchy z gruszką, kaszą manną, makiem i rodzynkami. Racuchy z gruszką, kaszą manną, makiem i rodzynkami.
Naprawdę, z czystym sumieniem mogę napisać, że bistro Pomelo karmi nieprzeciętnie. Dania, które serwują są tak smaczne, że na długo pozostają w pamięci. Nie są to potrawy wyszukane, ale proste i znane, z których wydobyto najlepsze smaki. Czuć tu kulinarny kunszt. Obsługa jest uśmiechnięta i przyjazna, a do stołu podaje sam właściciel. Oby więcej takich smakowitych miejsc na kulinarnej mapie Trójmiasta.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Magda Gessle juz tam byla, czy to tylko kwestia czasu?

    • 40 18

    • Kiedy artykuł o pustych witrynach z napisem wynajmę lub sprzedam w których były do niedawna podobne trendi fuudy - wynajmę lub sprzedam

      • 16 2

    • Magda Gessle juz tam byla

      a ty(zawistny polaku) robisz cos ze swoim postrzeganiem swiata?

      • 2 3

  • (6)

    Bardzo wysokie ceny.

    • 170 8

    • Norweg zapłaci. Trzeba się nachapać

      • 28 0

    • a kiedy plajta....... (2)

      szczerze pytam

      • 16 3

      • po sezonie czyli w listopoadzie

        zabraknie norwegów.

        • 27 1

      • co za naród :-/

        Jak widzę takie komentarze, to już wiem, że pisał to jakiś głąb, który je tylko w barze mlecznym albo w super zdrowym mcdonald...

        • 0 2

    • a racuchy wyglądaja

      jakby ktos sie .. na talerz :D:d

      • 16 1

    • starter 23zł ?!

      • 4 0

  • Kolejna restauracyjka na sezon, po sezonie otwarcie nowej! (5)

    Karta dań na to wskazuje: "krótka, sezonowa"
    Tak jak restauracyjka sezonowa i krótko!
    Ale zmiany muszą być, szkoda, że poza sezonem ciężko coś klimatycznego wyszukać

    • 61 7

    • Okazja!

      Dwie szprotki wędzone tylko 18 zł!!!
      Klękajcie narody! Wolnych stolików nie ma do świąt!!!

      • 63 2

    • Po każdym felietonie w tej witrynie utwierdzam się w przekonaniu (1)

      iż istnieje przekaz podprogowy! Jest to ostrzeżenie dla ewentualnych gości, którzy są głodni i chcieli by coś dobrego zjeść. Przesłanie brzmi nie idźcie tam: jest tam bardzo drogo, porcje malutkie ogólnie nie warto!!! Szukajcie innych restauracji!

      • 36 1

      • Odrazu wiadomo jakie miejsca omijać

        • 17 0

    • Jestem w szoku, godz. 7.03 i tylko dwie łapki w dół przy komentarzach (1)

      i to dotyczące Geslerowej! Wszyscy czytelnicy zgadzają się że jest tam drogo, porcje małe i ogólnie Passe!

      • 17 1

      • No tak...

        Bo słoiki przyjechały do miasta a myślą wciąż zaściankowo. Nie dla was te miejsca, skoro nie rozumiecie że w takich miejscach się je coś innego niż w domu i płaci się za obsługę, świeże składniki i pracę innych.

        • 1 1

  • Klękajcie narody (3)

    Pani redaktor jak zwykle w stylu egzaltowanym

    • 87 9

    • marketingowym

      nawet

      • 15 1

    • (1)

      ... porzuciła pracę w marketingu , by gotować :) wow

      • 14 1

      • O a do zet....

        • 2 0

  • Podobne szprotki sprzedają w biedronce. (8)

    • 86 7

    • A myslisz, że knajpa gdzie je kupuje: prosto od rybaka??? (2)

      • 43 0

      • nie, sami łowią z hipsterami w przeręblu

        • 52 0

      • Wytrzeźwiej.

        • 0 1

    • te tez tam kupione

      • 13 0

    • Co drugi dzień widuje właśnie właściciela (1)

      Dużej znanej restauracji robiącego zakupy w biedronce na fakturke

      • 25 0

      • A co na kasie siedzisz ? :D

        • 0 1

    • Dla Ciebie to faktycznie żadna różnica bo też w Biedronce je jesz.

      • 1 2

    • za drogo, za słabo

      W Biedronce są też duuużo tańsze ;-) Tu za 4 szprotki, łyżeczkę majonezu i kromkę chleba winszują sobie 18 zł? Tupeciarze! A p.recenzentka coś mi na sponsorowaną pisze. Albo na taką, co wszystkim się zachwyca, dla zasady. A to źle wróży sugerującym się jej oceną klientów.

      • 0 0

  • poważnie Pani tam smakowało? (1)

    • 66 6

    • ha ha ha :)

      patrzę na "łapki" do tego komentarza i widzę 33 pozytywne, czyli 33 osoby tam były i nikomu nie smakowało, łał
      "Kraj piękny, ale ludzie .u.wy" i debile

      • 5 9

  • (1)

    Ceny w stosunku do ilości powalają..

    • 145 3

    • chciałem napisać, że ceny europejskie, ale po przeliczeniu na euro czy funta są one jednak o wiele wyższe

      jedynym wyjaśnieniem dla mnie, jest zaplanowana chęć rychłego upadku przez właścicieli

      • 15 2

  • (4)

    Cena via wielkość porcji zakrawa na kulinarną kpinę a nie poejzę ! Czy Pani Redaktor moglaby choć raz być obiektywna lub odwiedzać miejsca "bardziej dostępne" ? Bulion za 23 zl czy szprotki za 19 zl to lekka przesada ! Witryna kiczowata !

    • 143 6

    • (1)

      Witryna jest okropna, pomazana flamastrami a do tego w nazwie dwie litery nadmiernie wyeksponowane, tak jakby miały być reklamą jednej z partii !!!

      • 15 2

      • Chodzi o LO? Pomyliło Ci się z LPR, ale to już przeszłość:-)

        • 1 4

    • (1)

      Ugotuj w domu kapuche i zryj.

      • 1 3

      • ale mądre...

        • 1 0

  • Artykul sponsorowany? (1)

    Same och-achy a jest tam naprawde slabo. Wystrój przytłacza do tego jest wszystko tandetnie wykonane. Jedzenie na niskim poziomie, do tego brak intymności bo kelner cały czas zaglada Ci w talerz...

    • 65 3

    • Ale pusto tam cały czas

      • 22 2

  • Drogo jak na polskie warunki. (5)

    Dwie szprotki pacnięte majonezem , okraszone krążkiem cebuli i odrobiną koperku prawie 20 zeta.
    Wartość tego to cirka 2 złote z górką.

    "Znaj proporcję mucim Panie ' bo smród po tobie zostanie.

    • 120 4

    • O cytrynie i koperku zapomniałeś dodać. (1)

      To będzie te dwa złote.

      • 31 0

      • Tam jeszcze skrawek kapusty pekińskiej się znalazł.

        2zł jak nic się należą!

        • 9 0

    • Dokładnie!

      Szprotki to ja całą dużą tackę kupuję dla kota za 3.99zł

      • 4 0

    • a czynsz, podatek, pracownicy, prad , gaz przeciez z nieba leca ... idioci

      • 0 0

    • Bardziej dziwię się recenzentom gazety jak tym szprotkom .

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane