- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (67 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Jemy na mieście: Chinkalnia - gruzińska obfitość
Trójmiejska gastronomia jest coraz bogatsza pod względem miejsc oferujących specjały kuchni gruzińskiej. Widać, że cieszy się ona sporą popularnością wśród mieszkańców naszej aglomeracji. Ciekawa gruzińskich smaków wybrałam się z koleżankami do sieciowej restauracji Chinkalnia w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 21. Uwaga, w weekend nie ma co liczyć na wolny stolik, trzeba swoje odczekać w kolejce. A czy warto czekać, dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Kuchnia kaukaska jest bardzo aromatyczna i różnorodna, pełna ziół, ostrej papryki, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni nie brakuje też dobrych serów.
Chinkalnia to dość przestronna sala z gęsto ustawionymi stolikami, niewielkim barem i zwyczajnym wystrojem łączącym w sobie elementy nawiązujące kolorystyką bądź tematyką do Gruzji, z ceglanymi ścianami, pluszowymi kanapami w morskim kolorze. Rzekłabym, że jest lekki miszmasz.
Karta jest długa i znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej. Z długiej karty zamawiamy klasyczne gruzińskie specjały:
- Chinkali/ gruzińskie pierożki z mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem/ 3 pierogi - 17,50 zł
- Chaczapuri po adżarsku/ placek z ciasta drożdżowego zapiekany z mieszanką serów, masłem i jajkiem - 29,90 zł
- Rolki z bakłażana/ rolki zawiniętego bakłażana z pastą orzechową, posypane granatem - 26,90 zł
- Czachochbili/ kurczak z pomidorami, cebulą, ziołami, duszony w białym winie - 29,90 zł
- Odżachuri/ smażone mięso wieprzowe z papryką, cebulą i ziemniakami w oliwie czosnkowej - 35,90 zł
Z deserów rezygnujemy. Zresztą w karcie są raptem dwie pozycje - baklawa i deser czekoladowy po gruzińsku.
Któż nie zna słynnych gruzińskich pierożków, które święcą triumfy w każdej polskiej pierogarni? Chinkali to sporej wielkości sakiewki z cienkiego, sprężystego ciasta, wypełnione świetnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym i wypływającym ze środka esencjonalnym bulionem. To chyba najlepsze chinkali, jakie przyszło mi ostatnio zjeść. Były idealne.
Rolki z bakłażana, w oryginale badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą z orzechów włoskich i owoców granatu to przystawka zaliczana do najlepszych na świecie, a także jedna z kulinarnych wizytówek Gruzji. Te zawijasy są obłędne, a do tego bardzo trendy, bo wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki i słodko-kwaśnym posmakiem granatu. Na uwagę zasługuje grillowany bakłażan, który jest mięciutki, soczysty i nietłusty. Porcja jest bardzo duża, ale to jest tak dobre, że trudno się oprzeć i nie zjeść więcej niż jeden zawijas.
Chaczapuri po adżarsku to drożdżowy placek w formie łódki, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Jest kilka szkół podawania jajka w chaczapuri po adżarsku. W jednej białko powinno być ścięte, a żółtko płynne, a w innej białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Mój placek był z tej drugiej szkoły, ale proszę mi wierzyć, że po wymieszaniu z gorącymi serami i masłem uzyskałam przepyszne, aksamitne nadzienie o wyrazistym serowo-maślanym smaku. Sam placek był mięciutki, z chrupiącymi brzegami. Chaczapuri było przepyszne i bardzo sycące.
Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku. Duże i miękkie kawałki kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie z subtelnie wyczuwalną winną nutą. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawka z kurczaka. Odżachuri podawane jest w glinianym półmisku. To prosta potrawa. Mamy tu pieczone, soczyste kawałki wieprzowiny, ziemniaki, cebulę i paprykę. Wszystko przyprawione czosnkową oliwą, przy czym czosnek wcale nie dominuje. Danie zdecydowanie dla tych, co lubią dużo i dobrze zjeść, a także lubią dania subtelnie doprawione.
Gruzińskie przysłowie mówi: "Granicą jedzenia powinna być sytość". Obawiam się, że jest to trudne, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków. W Chinkalni zabrakło mi jednak kilku rzeczy: więcej mocniejszych, gruzińskich aromatów, jakby kucharz bał się przypraw; większego wyboru deserów oraz dobrej kawy na sposób gruziński, bo ta, którą serwują, jest najzwyczajniej w świecie kwaśna i niesmaczna.
Czas na oceny:
Wystrój/ klimat - 4
Smak - 5
Obsługa - 4
Estetyka potraw - 4,5
Ostateczna ocena 4,37
W kolejnym tekście zrecenzujemy Crazy Butcher Bistro.
O autorze
Miejsca
Opinie (98) ponad 10 zablokowanych
-
2022-03-14 16:34
Opinia wyróżniona
Gruzińskie (8)
Na każdym kroku powstają teraz gruzińskie lokale. W Gdyni na samej świętojańskiej naliczyłbym kilka plus 10 lutego, Starowiejska i mniejsze boczne. Kiedyś same pizzerie, potem kebaby, następnie boom na burgery i sushi, a teraz gruzińskie przysmaki. Czy wszystko musi być na jedno kopyto?
- 83 13
-
2022-03-15 16:38
To chyba jasno pokazuje, ze podstawa to chwiliwy trend i natrzepanie kasy (1)
na chwilowej modzie. Z pasja, czy pelną wiedza o jakiejś kuchni niewiele to ma wspólnego.
- 2 0
-
2022-03-15 18:03
Na szczęście tu zawsze można liczyć na opinie ekspertów xd
- 4 0
-
2022-03-15 16:15
Podaj te kilka adresów. (1)
Z
- 1 0
-
2022-03-16 09:50
Wpisz w Google Maps
Restauracja gruzinska gdynia i na dzien dobry bez zoomowania masz 5 lokali w obrebie max 1km. A nie wszystkie są oznaczone -np. Nowy lokal nieopodal Ogniem i Piecem na Swietojanskiej.
- 1 0
-
2022-03-14 19:49
(1)
Otwórz lokal z inną kuchnią, w czym problem? Tak w ogóle to o co pijesz, że ktoś otworzył sobie lokal jaki chciał? Grubo.
- 11 14
-
2023-01-08 14:32
dokładnie!
Ci co jęczą to ich nie stać, łażą do Maka pewnie. Sami nie otworzą knajpy, a nie ważne jaką otworzą to i tak będą stękać. I najprościej nie kumają, że skoro się jedne się zamykają, a inne otwierają to jest popyt na nie, czyż nie?!!!!
- 0 0
-
2022-03-14 18:59
Tak, tez na to zwrocilam uwage (1)
Jakby mafia działała pod szyldem knajp....
- 15 5
-
2022-03-15 08:37
czyżby handel wizami?
- 2 0
-
2022-03-14 15:33
Opinia wyróżniona
(2)
Kolendra to jedno z tych ziół, do których się trzeba przyzwyczaić. W Gruzji jest do wszystkiego, to i sypie się garściami.
Nic by się nie stało jakby w Polsce kolendra była w miseczce obok, ktoś lubi po gruzińsku to sypie sobie pełno, komuś wystarczą trzy listki i też spoko.- 41 4
-
2022-03-15 18:30
Kolendra
Specyficzny smak , mało używany w naszej kuchni , większości podniebień nie przypadnie do gustu
- 2 1
-
2022-03-15 16:31
Nie tylko w Gruzji.
Także w kuchni tajskiej daje się mnóstwo kolendry.
- 1 0
Wszystkie opinie
-
2022-03-14 15:10
Reklama? (2)
- 41 3
-
2022-03-14 15:52
kiepska reklama
- 22 0
-
2022-03-15 08:35
Zdziwiony?
- 1 0
-
2022-03-14 15:20
najzwyczajniej w świecie ? opinia kolezanek?
Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku..kociolku, w glinianym kociolku? to tez opinia kolezanek?
- 34 1
-
2022-03-14 15:22
(4)
Jak Gruzińskie to tylko Ocneba w Sopot albo piekarnie gruzińskie Gogua. Dbałość o świeżość smak pierwsza klasa. Osobiście polecam szaszłyki z karkóweczka,rewelacja.
- 9 18
-
2022-03-14 16:31
Cała Gruzja (1)
z Miszewa
- 17 3
-
2022-03-16 13:28
Najlepsza
- 0 0
-
2022-03-14 18:49
w SopoCIE !!! sopocie.
poska trudna jezyka
- 10 2
-
2022-03-14 19:28
Ocneba za droga i przereklamowana
Wolę Moja Gruzję na Zaspie. Ceny przystepne, mila obsluga. Czasami trudno sie wstrzelic wolny stolik,
- 8 1
-
2022-03-14 15:33
Opinia wyróżniona
(2)
Kolendra to jedno z tych ziół, do których się trzeba przyzwyczaić. W Gruzji jest do wszystkiego, to i sypie się garściami.
Nic by się nie stało jakby w Polsce kolendra była w miseczce obok, ktoś lubi po gruzińsku to sypie sobie pełno, komuś wystarczą trzy listki i też spoko.- 41 4
-
2022-03-15 16:31
Nie tylko w Gruzji.
Także w kuchni tajskiej daje się mnóstwo kolendry.
- 1 0
-
2022-03-15 18:30
Kolendra
Specyficzny smak , mało używany w naszej kuchni , większości podniebień nie przypadnie do gustu
- 2 1
-
2022-03-14 15:50
ceny kosmos (2)
3 pierożki prawie 20 zł?
- 64 7
-
2022-03-14 19:27
W zeszłe wakacje byliśmy w Gruzji (1)
Tam jeden pierożek kosztuje 0.90 GEL, czyli ok. 1 PLN. Ludzie tam biorą zestawy po 20-30 sztuk i tym się żywią całe rodziny w knajpach. A u nas proszę, 6 PLN za jednego. :) Od razu odpierając zarzuty: średnia krajowa jest tam 3 razy niższa niż u nas, więc u nas wychodzi 50% więcej za każdy pierożek.
- 24 0
-
2022-03-16 22:10
Pomyliłeś sianokosy w Krużewnikach na ojcowiźnie z wakacjami w Gruzji.
- 0 0
-
2022-03-14 15:54
często słyszę narzekania jak to wszystkim źle się żyje itd (1)
ska więc te kolejki do drogich restauracji?
- 54 5
-
2022-03-14 17:02
Bo darmowe WC
Zdjęcie w kolejce robisz, wchodzisz na chwile do środka i wychodzisz.
- 14 3
-
2022-03-14 15:56
(2)
Masakra, za takie pieniążki zrobiłbym kilka gruzińskich uczt w domu
- 33 18
-
2022-03-14 23:27
Zrób.
Nikt cię nie zmusza żeby jeść w restauracji.
- 6 6
-
2022-03-15 09:22
Ucztę za pieniążki?
Postawiłbyś talerzyczki na stoliczkach, a na krzesełeczkach posadził laleczki i dał im jedzonko?
- 7 3
-
2022-03-14 15:59
W temacie kaukaskich przysmaków to jest racja, inny dobry przykład to działający w UK słynny Georginia Gee.
- 3 4
-
2022-03-14 15:59
Wczoraj chciałem z rodziną zjeść obiad w centrum Gdyni (19)
Zrobiłem 3 kółka po centrum i nie znalazłem ani jednego wolnego miejsca do parkowania. Pojechaliśmy do Sopotu.
- 89 39
-
2022-03-14 16:03
i bardzo dobrze (5)
po centrum poruszamy się pieszo albo rowerem #miastojestnasze
- 32 58
-
2022-03-14 19:39
(1)
Jeśli miasto jest nasze to czemu mi narzucasz co mam robić?
- 27 2
-
2022-03-15 11:35
Rób co chcesz. Tylko nie marudź.
- 2 3
-
2022-03-15 08:36
czyli parkowanie zbyt tanie
- 2 4
-
2022-03-15 11:54
Niestety
Prawie połowa mieszkańców Gdyni (Gdyni, nie Kosakowa czy Żukowa) porusza się na co dzień samochodem. #miastojestteżich
- 2 0
-
2022-03-15 14:24
Raczej miastojanusze
- 2 0
-
2022-03-14 16:22
nudny jesteś
- 12 14
-
2022-03-14 16:35
Jakbyś umiał czytać i znał znaki (4)
To byś wiedział że pod muszlą jest miejski podziemny parking tańszy niż parkowanie na ulicy
- 36 9
-
2022-03-14 16:59
Bzdury opowiadasz ! Tam wychodzi tak samo drogo jak na mieście ! Ostatnio naliczyło mi 18 zł za 3 h
- 9 19
-
2022-03-14 17:02
W niedzielę ten parking był pełny
- 6 2
-
2022-03-14 18:37
I po co podpowiadasz ?
Nie będzie zaraz miejsca dla Ciebie.
- 4 4
-
2022-03-15 11:54
Nieprawda
Stawka jest wyższa niż na miejscach w obrębie pasa drogowego.
- 1 1
-
2022-03-14 18:48
darmowe parkowanie na ~hryniewickiego, tam zawsze coś się znajdzie wolnego
- 1 6
-
2022-03-14 20:46
(1)
Pod centrum Batory jest parking full wolnych miejsc
- 12 6
-
2022-03-15 11:54
Kiedy?
O piątej rano w niedzielę chyba że...
- 0 1
-
2022-03-14 21:34
Gdynia to stan umysłu (1)
Jak tylko wjeżdżam w granice tego miasta ciśnienie skacze mi do 160
- 9 13
-
2022-03-14 22:03
to nie wjeżdżaj. siedź tam na orunii czy nowym porcie
- 11 10
-
2022-03-15 12:59
bzdura
na parkingu podziemnym przy Centrum Filmowym praktycznie zawsze jest miejsce (i taniej niż w strefie), tak samo na zwykłym parkingu przy Batorym. Przykro mi, ale jesteś fajtłapą - jest gdzie parkować. Współczuję mieszkańcom centrum, bo faktycznie drogo, ale jak czytam że ktoś nie może pójść na obiad, bo nie ma gdzie - coś mnie ściska
- 8 0
-
2022-03-16 13:41
Cebula, na parking nie ma, a udaje że chciał zjeść obiad w Gdyni
Nie ośmieszaj się chociaż takimi tekstami, miejsca zawsze gdzieś są tylko trzeba zapłacić za parking
Buhaha- 1 1
-
2022-03-14 16:34
Opinia wyróżniona
Gruzińskie (8)
Na każdym kroku powstają teraz gruzińskie lokale. W Gdyni na samej świętojańskiej naliczyłbym kilka plus 10 lutego, Starowiejska i mniejsze boczne. Kiedyś same pizzerie, potem kebaby, następnie boom na burgery i sushi, a teraz gruzińskie przysmaki. Czy wszystko musi być na jedno kopyto?
- 83 13
-
2022-03-14 18:59
Tak, tez na to zwrocilam uwage (1)
Jakby mafia działała pod szyldem knajp....
- 15 5
-
2022-03-15 08:37
czyżby handel wizami?
- 2 0
-
2022-03-14 19:49
(1)
Otwórz lokal z inną kuchnią, w czym problem? Tak w ogóle to o co pijesz, że ktoś otworzył sobie lokal jaki chciał? Grubo.
- 11 14
-
2023-01-08 14:32
dokładnie!
Ci co jęczą to ich nie stać, łażą do Maka pewnie. Sami nie otworzą knajpy, a nie ważne jaką otworzą to i tak będą stękać. I najprościej nie kumają, że skoro się jedne się zamykają, a inne otwierają to jest popyt na nie, czyż nie?!!!!
- 0 0
-
2022-03-15 16:15
Podaj te kilka adresów. (1)
Z
- 1 0
-
2022-03-16 09:50
Wpisz w Google Maps
Restauracja gruzinska gdynia i na dzien dobry bez zoomowania masz 5 lokali w obrebie max 1km. A nie wszystkie są oznaczone -np. Nowy lokal nieopodal Ogniem i Piecem na Swietojanskiej.
- 1 0
-
2022-03-15 16:38
To chyba jasno pokazuje, ze podstawa to chwiliwy trend i natrzepanie kasy (1)
na chwilowej modzie. Z pasja, czy pelną wiedza o jakiejś kuchni niewiele to ma wspólnego.
- 2 0
-
2022-03-15 18:03
Na szczęście tu zawsze można liczyć na opinie ekspertów xd
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.