• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chwila Moment w Gdyni - udana wizyta

Agnieszka Haponiuk
20 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu). Tym razem odwiedziłam lokal Chwila Moment w Gdyni. Zasmakował mi m.in. filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką (na zdjęciu).

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Chwilę Moment w Gdyni. Poprzednio byliśmy w barze Skrzydlarnia w Gdańsku, było tam tanio i smacznie. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Deska w Sopocie - już tam byliśmy.




U zbiegu ulic Świętojańskiej i 10 lutego, na dwóch poziomach Info Boxu, powstały Chwila i Moment, czyli Chwila Moment. Na parterze mieści się Chwila, gdzie serwują głównie śniadania, desery i przeróżne wypieki. Można tu kupić świeżo upieczony chleb na zakwasie i bagietki oraz jedną z lepszych chałek, jakie jadłam. Chwila urządzona jest skromnie, acz przytulnie, w pastelowej kolorystyce, z dużą liczbą drewnianych elementów i kolorowych dodatków w postaci poduch czy obić siedzisk i foteli.

Moment mieści się na górnej kondygnacji, dzieli się na część zamkniętą i tarasową. W Momencie zjemy potrawy z różnych stron świata i wypijemy drinka. Od czasu do czasu organizowane są tu koncerty. Wystrój jest współczesny, oszczędny w detale, dość surowy. Dominuje metal i drewno z kolorowymi akcentami. Na tarasie możemy wygodnie rozsiąść się na skórzanych kanapach i fotelach i obserwować ruch na ul. Świętojańskiej i 10 lutego.

  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
  • Chwila Moment w Gdyni
Do Chwili Moment wpadam z koleżanką na sobotni obiad. Zajmujemy miejsce w Momencie, czyli na górze. Długo studiujemy kartę, w której króluje kuchnia międzynarodowa, znajdziemy tu m.in. dania z Indii, Maroka, Izraela, Hiszpanii... Niezły miszmasz, co nie zawsze dobrze wróży.

Z karty zamawiamy:

- krewetki na patelni z masłem czosnkowym, chorizo, papryką pieczoną, grzanką czosnkową, pietruszką i limonką (21,90 zł);
- zupę cebulową z grzanką z cheddarem (11,90 zł);
- filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką, puree ziemniaczane z bazylią, split tomato dressing, pesto z suszonych pomidorów i bazylii (35,90 zł);
- burger hiszpański: rostbef stekowy, chorizo, karmelizowana cebula, cheddar, aioli, salsa pomidorowa, mix sałat, brioche + coleslaw (26,90 zł).

Desery nie są wymienione w karcie, ale wystarczy zapytać o nie obsługę lub zajrzeć do witrynki przy barze. Wybrałam tartę wiśniową z migdałami (12,90 zł).


Na pierwszy ogień idą krewetki z patelni z zaskakującymi dodatkami, jak chorizo i pieczona papryka. I, o dziwo, ten zestaw mile mnie zaskoczył. Chrupiące plastry ostrej kiełbasy, delikatne, sprężyste krewetki i pyszna pieczona papryka oraz dwie czosnkowe grzanki bardzo dobrze razem smakowały.

Krewetki na patelni Krewetki na patelni
Zupa cebulowa niestety nie skradła mojego serca. Nie mogę napisać, że była zła i niezjadliwa, ale jej smak był "płaski", bez wyrazu. Może dodatek wina nieco by go podkręcił? Zupa została podana w dość fantazyjnej, choć niestety niezbyt poręcznej misce.

Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem Zupa cebulowa z grzanką z cheddarem
Dorsz z pieca w ziołowej posypce to istny rarytas. Soczysta, jędrna ryba, a na niej fantastyczna ziołowa kruszonka, która mimo że była lekko pikantna, nie zdominowała dorsza, a jedynie podkreśliła jego delikatne mięso. Tu dobrze też zostały dobrane pozostałe dodatki - pyszne ziemniaczane puree z bazylią, słodki pomidorowy sos. To było świetnie skomponowane danie, ale przede wszystkim doskonale przyrządzona ryba.

Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką Filet z dorsza atlantyckiego z pieca pod ziołową kruszonką
Burger hiszpański został podany w słodkawej, chrupiącej i przepysznej chałce. To fajna alternatywa dla wszędobylskich bułek. Burger był dobrze wysmażony, nie ociekał tłuszczem, a mimo to był bardzo soczysty. Subtelnie doprawiony, a więc swoisty smak mięsa nie został przykryty przyprawami. Chrupiące chorizo, płynący cheddar, słodycz cebuli to wystarczające podstawy do tego, by powiedzieć, że burger hiszpański smakuje pierwszorzędnie. Surówka coleslaw była równie smaczna.

Burger hiszpański z dodatkami Burger hiszpański z dodatkami
Wiśniowa tarta z migdałami i gałką lodów waniliowych była wspaniałym zwieńczeniem obiadu. Ależ to było dobre. Kruche ciasto tarty fenomenalne, taki cudownie domowy smak, jak u babci.

Tarta wiśniowa z migdałami Tarta wiśniowa z migdałami
Podsumowanie: Chwila Moment, tu warto się zatrzymać. To miejsce pozytywnie mnie zaskoczyło - dobrymi wypiekami, udanymi kompozycjami obiadowymi. Zatem z czystym
sumieniem wystawiam ocenę bardzo dobrą z minusem za nieporęczną miskę zupy cebulowej i smak, który mocno odstawał od pozostałych pozycji.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Ja w tej knajpie po przyniesieniu dań

    Podziękowałem i wyszedłem /(wielkość dań). Nie zapłaciłem. Zresztą to nie pierwszy raz. Może to nauczy restauratorów szacunku do klienta.

    • 16 9

  • Wolę jeść w domu. (1)

    • 15 3

    • Dzissssassss

      • 2 2

  • Najbardziej sfochowana obsługa w mieście (1)

    Zawsze mi przykro jak widzę, że ktos włożyl kasę w miejsce a obsługa sfochowana

    • 15 3

    • Taka kase wsadzil w obsluge, to taka obsluge ma.

      • 3 0

  • Przemyślenia

    Porcje są małe w każdej przeważnie kawiarni to samo że słodyczami i kawa w sklepach gramatura wszędzie pomniejszona a potem oferty cena promocyjna i tak zawyzona. W Gdyni brakuje lokalu zdała od smogu i ulic gdzieś na wzgórzu w lesie wśród drzew z tarasami. Szkoda, że miasto nie przejęło sanatorium w Orlowie na lokale gastronomiczne lub kawiarnie z pięknymi widokami na morze, gwarantuje, że szybko inwestycja by się zwróciła.

    • 12 2

  • Drogo !!! (1)

    dziekuje - ide do Senwickich na domowy obiadek .

    • 8 1

    • Mniaaaammm

      jedzenie domowe dobre i niedrogie i tłumy...

      • 2 1

  • Chorizo chrupiące????

    Poważnie? Pani naprawdę nam bajki opowiada.

    • 8 0

  • Brioszka do Burgera, a podane w chałce, to jak w końcu?, słyszałem gorsze opinie o tym miejscu, może czas w końcu sprawdzić.

    • 3 1

  • Gdyby autorka troche jezdzila po swiecie...

    ...to wiedzialaby, ze ta fantazyjna miska do zupy jest typowym naczyniem, w jakim sie serwuje zupe cebulowa we Francji. Wystarczy sie przeleciec Ryanairem do Paryza i wejsc do jakiejkolwiek restauracji, zeby sie przekonac. Ale do tego trzeba troszke chciec sie ruszyc z lokalnego grajdoła...

    • 4 0

  • Idźcie na dotowane przez restauratora jedzenie, póki jest

    Za tanio i za duże porcje. Za chwilę upadną, bo nie można wiecznie dokładać do interesu, żeby tylko przyciągnąć klientów.

    • 0 0

  • miejsce gdzie dobrze mozna zjesc

    to wlasna kuchnia i salon

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane